ΙΔΟΥ Η ΕΝΟΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  “ΔΟΛΟΦΟΝΟ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ!!!

ΙΔΟΥ Η ΕΝΟΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΔΟΛΟΦΟΝΟ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ!!!

24 Αυγούστου, 2023 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,618
Μοίρασέ το

 

 

Διαβάζω … γνωρίζω… οργίζομαι…

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ…

Μαρία Καραμανώφ: Το μέλλον για τα δάση της χώρας διαγράφεται ζοφερότερο από ποτέ.

Τα δάση μας δεν κινδυνεύουν πλέον μόνο από τις πυρκαγιές, τυχαίες ή μη, ούτε από την ανικανότητα του κράτους για την πρόληψη και καταστολή τους.

Πλήττονται περισσότερο και δη ανεπανόρθωτα από τις δικές μας συνειδητές και καθόλου τυχαίες νομικές επιλογές.

Από τα πλέον επίσημα και με άρτια γνώση για τα θέματα περιβάλλοντος χείλη της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΦ, ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ “Η ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.

ΑΥΤΗ ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ, ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ… ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ.1. Η Μαρια Καραμανώφ, τέως Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο…

Από την δική μου δημοσιογραφική εμπειρία τότε που είχα την εφημερίδα μου, στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής μου και για το θέμα του ΧΥΤΑ, και για το θέμα των βιολογικών καθαρισμών.

 

 

Υ.Γ.2.  Κακώς γίνονται συλλαλητήρια στο Σύνταγμα…

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΑΤΗ ΟΙΚΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΙΣΗΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ…

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ “ΤΕΡΑΣ”!!!

 

 

 

on

 

Μαρία Καραμανώφ: Σχέση των Δασικών Πυρκαγιών με την Εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στις αναδασωτέες εκτάσεις

 

Η σελίδα του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος στο Facebook δημοσίευσε κείμενο της κυρίας Μαρίας Καραμανώφ για τη σχέση των δασικών πυρκαγιών με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις αναδασωτέες εκτάσεις και τα εμπόδια που άρθηκαν με την απόφαση 2499/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας.Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. επισημαίνει ότι «τα δάση δεν καίγονται προκειμένου να τοποθετηθούν σ’ αυτά ανεμογεννήτριες, αφού αιολικά πάρκα μπορούν ούτως ή άλλως να κατασκευάζονται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Το επιτρέπει η δασική νομοθεσία…».Τονίζει ότι με την απόφαση 2499/2012 ΣτΕ έγινε μια ριζική τομή στο άβατο των αναδασωτέων.

Για να καταλήξει ότι «… τα δάση μας δεν κινδυνεύουν πλέον μόνο από τις πυρκαγιές, τυχαίες ή μη, ούτε από την ανικανότητα του κράτους για την πρόληψη και καταστολή τους. Πλήττονται περισσότερο και δη ανεπανόρθωτα από τις δικές μας συνειδητές και καθόλου τυχαίες νομικές επιλογές».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος:

«[Αθήνα, 26/7/2023]

 

Τις τελευταίες μέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη σχέση των ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ με την ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ.

 

Η σχέση υπάρχει και είναι άμεση, αλλά δεν είναι αυτή που υπολαμβάνουν πολλοί.

 

Τα δάση δεν καίγονται προκειμένου να τοποθετηθούν σ’ αυτά ανεμογεννήτριες, αφού αιολικά πάρκα μπορούν ούτως ή άλλως να κατασκευάζονται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις.

 

Το επιτρέπει η δασική νομοθεσία, η οποία δυστυχώς τα τελευταία 15 χρόνια, με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, έχει σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώσει την συνταγματική προστασία των δασών.

 

Μέσα στα δάση επιτρέπονται πλέον κάθε είδους χρήσεις, από τουριστικές εγκαταστάσεις και επιχειρηματικά πάρκα μέχρι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών, εκπαιδευτήρια, θεραπευτήρια κ.λπ., συμπεριλαμβανομένων και των ανεμογεννητριών.

Το πρόβλημα σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες ήταν αλλού.

 

Σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ 117 ΠΑΡ. 3 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, από τη στιγμή που ένα δάσος καεί και κηρυχθεί υποχρεωτικά αναδασωτέο, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΚΟΠΟ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ. Xρήσεις δηλαδή οι οποίες, καλώς ή κακώς, επιτρέπονται μέσα στα δάση, απαγορεύονται στα αναδασωτέα μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδάσωση, μέχρι δηλαδή τα καμένα να ξαναγίνουν πραγματικό δάσος. Στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί τα αναδασωτέα οφείλουν να παραμείνουν ήσυχα, απάτητα και εκτός κάθε μορφής εκμετάλλευσης.

Το «εμπόδιο» αυτό ήρθε να άρει η γνωστή ΑΠΟΦΑΣΗ 2499/2012 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, η οποία, παρά την κατηγορηματικά αντίθετη διάταξη του Συντάγματος, έκρινε ότι στα αναδασωτέα επιτρέπεται να εγκαθίστανται όχι μόνο ανεμογεννήτριες αλλά και κάθε «έργο το οποίο αποβλέπει την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».

Με την απόφαση αυτή έγινε μια ριζική τομή στο άβατο των αναδασωτέων.

Από κει και πέρα, όταν ένα δάσος καεί, όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα εξαιτίας των πάγιων και αδιόρθωτων αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού, ο κάθε επίδοξος επενδυτής ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ.

Η εκμετάλλευση των αναδασωτέων μπορεί να ξεκινήσει την επομένη κιόλας της φωτιάς και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι αν επρόκειτο για δάση, αφού η διατύπωση «έργο το οποίο αποβλέπει την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία» αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες.

Το μέλλον, λοιπόν, για τα δάση της χώρας διαγράφεται ζοφερότερο από ποτέ.

Τα δάση μας δεν κινδυνεύουν πλέον μόνο από τις πυρκαγιές, τυχαίες ή μη, ούτε από την ανικανότητα του κράτους για την πρόληψη και καταστολή τους. Πλήττονται περισσότερο και δη ανεπανόρθωτα από τις δικές μας συνειδητές και καθόλου τυχαίες νομικές επιλογές.

 

Μαρία Καραμανώφ
Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ.
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος»


Για το ίδιο θέμα:

Πικρές νομικές αλήθειες για την απόφαση υπ’ αρ. 2499/2012 του ΣτΕ

 Γ. ΜΠΑΛΙΑΣ: ΑΙΟΛΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΔΑΣΗ-ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Γ. Μπάλιας: Λίγες σκέψεις για τις πυρκαγιές, τις ανεμογεννήτριες και την απόφαση 2499/2012 του ΣτΕ

 

 

Πηγή

Προβολές : 1,618


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα