ΙΜΙΑ: «Όποιος δεν μαθαίνει από την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει» (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ)

ΙΜΙΑ: «Όποιος δεν μαθαίνει από την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει» (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ)

30 Ιανουαρίου, 2023 30 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:422
Μοίρασέ το

 

Τα Ίμια,ΠΟΛΛΑ χρόνια μετά, διδάσκουν … «Όποιος δεν μαθαίνει από την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει …».

  • Το κόστος, της θυελλώδους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, νύχτας των Ιμίων, είναι πολύ βαρύ.
  • Τη νύχτα εκείνη η Ελλάδα πόνεσε,μάτωσε, διασύρθηκε, προδόθηκε , μίκρυνε!
  • Τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού οι Χ. Καραθανάσης, Ε. Γιαλοψός, Π. Βλαχάκος,καθαγίασαν τα νερά του Αιγαίου με τη θυσία τους.

 

Κάθε τέτοια μέρα, η σκέψη μου γυρίζει στην πρώτη συνέντευξη που παρουσιάστηκε πανελληνίως, από την εφημερίδα μου ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Κοτρώνι Μαραθώνα και στην συνένευξη που πήρα από τον τότε Διοικητή της κ. Τσιαντούλα…

Τότε που σε μια αναφορά μου για την νύχτα των ΙΜΙΩΝ, μου ζήτησε να κλείσω το μαγνητόφωνο, σηκώθηκε από το γραφείο του, προχώρησε προς το παράθυρο και είδα την πλάτη του να τρέμει από τους λυγμούς…

Όταν επέστρεψε στη θέση του για να συνεχίσουμε την συνέντευξη, τα μάτια του ήταν κλαμμένα…

ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ, ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΤΡΩΝΙ ΜΑΡΑΘΩΝΑ… αλλά αν και με ξενάγησαν στο Κοτρώνι, δεν μου επετράπη να επισκεφθώ τον συγκεκριμένο χώρο…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Τόσα χρόνια μετά την ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΧΑΖΑΡΟ – ΕΒΡΑΙΟ ΣΗΜΙΤΗ… ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ…

 

 

Tου Χρήστου Καπούτση

Παρότι έχουν περάσει ΠΟΛΛΆ χρόνια, η μνήμη, από τα γεγονότα στα Ίμια, παραμένει «ζωντανή» και δεν θα πρέπει να «σβήσει» …

Εκείνη την «αξημέρωτη» νύχτα, ήμουνστο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο Ισόγειο, μαζί με καμιά 10αρια στρατιωτικούς συντάκτες και προσπαθούσαμενα μάθουμε, γιανα ενημερώσουμε , έγκαιρα και υπεύθυνα, την Κοινή Γνώμη, διότι, τότε ακόμη δεν υπήρχε το Ιντερνετ και τα κινητά ελάχιστα.

Η ενημέρωση από τους αρμοδίους με το σταγονόμετρο. Έβγαιναν,για λίγο, κάποιοι αξιωματικοίαπό το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, μιλούσαν ελάχιστα, αλλάστα πρόσωπά τους διέκρινες την ανησυχία και σε κάποιους την απογοήτευσηκαι την οργή.

Είναι νύχτα 30-31 Ιανουαρίου 1996, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα, (είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο νέος Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης δεν είχε πάρει καν ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή), πραγματοποίησε στρατιωτική απόβαση επί αφύλαχτου ελληνικού εδάφους και κατέλαβε μια από τις βραχονησίδες των Ιμίων.

Και στη συνέχεια, εφηύρε την καινοφανή θεωρία των «γκρίζων ζωνών», δηλαδή περιοχών, νησίδων, βραχονησίδων και νησιών του Αιγαίου, πουείναι αδιευκρίνιστης εθνικής κυριαρχίας!

Στην ουσία, η Τουρκία μετά τα Ίμια και μέχρι σήμερα, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, σε δεκάδες Ελληνικά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου.

Το κόστος, εκείνης της θυελλώδους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, νύχτας των Ιμίων,αποδείχτηκε πολύ βαρύ για την Ελλάδα.

Τη νύχτα εκείνη η Ελλάδα πόνεσε, μάτωσε, διασύρθηκε, προδόθηκε , μίκρυνε!

Τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού οι Χ. Καραθανάσης, Ε. Γιαλοψός, Π. Βλαχάκος, θα χάσουν τη ζωή τους.

Είναι το πλήρωμα του ελικοπτέρου, που εκτέλεσε αποστολή αναγνώρισης στα Ίμια και κατά την επιστροφή του, θα συντριβεί στη θάλασσα.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε, για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,να υποστείλει την ελληνική σημαία από τμήμα της ελληνικής επικράτειας, τα ΙΜΙΑ.

Όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έδωσε εντολή στον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Χρ. Λυμπέρη να στείλει καταδρομείςκαι να υποστείλουντην Ελληνική σημαία από τα ΙΜΙΑ, ο Α/ ΓΕΕΘΑ του απάντησε , ότι αυτό δεν γίνεται,διότι εξευτελίζονται οι Ε.Δ. και θα είναι ντροπή να το μάθει ο ελληνικό λαός.

Τότε επενέβη ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλοςκαι είπε «Θα πούμε Αρχηγέ, ότι ο αέρας πήρε την ελληνική σημαία και τη χάσαμε»!!!

Επίσης, ταγεγονότα στα Ίμια κλόνισαν την εμπιστοσύνη του Λαού , αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας, στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς,για τον καταλυτικό τους ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Αναμφίβολα, δύο είναι οι βασικές πτυχές των γεγονότων των Ιμίων: η στρατιωτική και η πολιτική.

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι κατόρθωσαν να αποβιβάσουν στρατιωτική ομάδα στη μία των βραχονησίδων Ίμια συνιστά σοβαρή αποτυχία της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Πρόκειται για σφάλμα τακτικής του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Χρ. Λυμπέρη.

Και ακόμη, το γεγονός ότι η ελληνική στρατιωτική ηγεσία έμαθε την κατάληψη της βραχονησίδας από την τηλεόραση,συνιστά παταγώδη αποτυχία των δυνάμεων επιτήρησης της περιοχής, αλλά και των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Παραθέτουμε όμως το εξής ενδιαφέρον περιστατικό .

Ο αείμνηστος Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλακόπουλος, τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, είχε μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητούσενα ενημερώσει επειγόντως τον πρωθυπουργό,για μια πολύ σοβαρή πληροφορία, σχετικά με τα ΙΜΙΑ.

Ο Κ.Σημίτης δεν του επέτρεψε να μπει στην Αίθουσα και τον παρέπεμψε,να ενημερώσει τον Τ. Μαντέλη, ο οποίος του είπε,αργότερα, διότι ήτανπολύ απασχολημένος!

Ο Αρχηγός της ΕΥΠ, ο Λ. Βασιλακόπουλος, είχε την πληροφορία, ότι επίκειται η απόβαση στη μία από τις δυο βραχονησίδες των ΙΜΙΩΝ, τουλάχιστον μία ώρα πριν να πραγματοποιηθεί η απόβαση των τούρκων κομάντος!!

Την ίδια στιγμή έμπαιναν στον χώρο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ διάφοροι κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, από περιέργεια, έτσι για να μάθουν τι γίνεται «ρε σύντροφε» …

Σε στρατηγικό επίπεδο όμως, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εκείνο το βράδυ και ετοιμοπόλεμες ήταν και υψηλό ηθικό διέθεταν και, κυρίως, ήταν σε θέση να απαντήσουν στη βαρύτατη τουρκική πρόκληση.

Ωστόσο, η πρώτη στρατιωτική επιτυχία των Τούρκων, αναμφίβολα μικρής στρατιωτικής σημασίας, τρομοκράτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, που εγκατέλειψε κάθε ιδέα αντίδρασης και εναπόθεσε τις τύχες της χώρας μας στους Αμερικανούς τους οποίους και εκλιπαρούσε να βρουν οπωσδήποτε και με οποιοδήποτε κόστος πολιτική λύση!

Ο Κ. Σημίτης είχε επιλέξει την αποκλιμάκωση της κρίσης έναντι οιουδήποτε τιμήματος.

Ακόμη και αν αυτή η αποκλιμάκωση συνοδευόταν με απώλεια εθνικού εδάφους!

Το επιχείρημα του κ. Σημίτη, ότι προτίμησε το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, για τα δώσει το μήνυμα στους αντιπάλους ότι προτιμά την πολιτική από την στρατιωτική λύση, είναι αποκαλυπτικό της ψυχολογικής κατάστασης του πρωθυπουργού τη νύχτα της κρίσης.

Ενδεικτικό της κωμικοτραγικής συνεδρίασης του «ΚΥΣΕΑ» υπό τον Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι, ότι κείνο το βράδυ έγινε μερική επιστράτευση τοπικών εφεδρειών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εν αγνοία του πρωθυπουργού και των υπουργών που μετείχαν στο ΚΥΣΕΑ!!

Επίσης οι Μονάδες Τεθωρακισμένων, Πεζικού και Πυροβολικού στον Έβρο και τα Νησιά του Αιγαίου, είχαν μετακινηθείστις θέσεις Μάχης και οι Διοικητές τους είχαν λάβει Πολεμική Αποστολή και πάλι εν αγνοία του ΚΥΣΕΑ!!

Βέβαια, για την ενεργοποίηση των σχεδίων μερικής επιστράτευσης ενημερώθηκε ο ΥΕΘΑ Γερ.Αρσένης, αλλά αυτός «ξέχασε» να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, για να μην …συγχυστεί !!

Για να είμαστε ειλικρινείς το ΚΥΣΕΑ δεν συνεκλήθητε εκείνη τη νύχτα!!

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο.

Ο Κ.Σημίτης επιχείρησε να επιρρίψει τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησής τουστις Ένοπλες Δυνάμεις!!

Πράξη ανέντιμη, ανήθικη και σπιθαμιαίου πολιτικού διαμετρήματος…

Παρότι έχουν περάσει τόσαχρόνια από τότε, ακόμη δεν έχει απαντηθεί, τουλάχιστον επισήμως, το εξής καίριο ερώτημα:

Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου, η τουρκική φρεγάτα «Γιαβούζ» προσεγγίζει την αφύλαχτη Δυτική Ίμια σε απόσταση 100 μ. από την ακτή.

Απονηώεται από την τουρκική φρεγάτα ελικόπτερο και κατευθύνεται προς την ελληνική βραχονησίδα.

Η πληροφορία μεταφέρεται αμέσως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Επειδή ο Α/ΓΕΕΘΑ με εντολή του πρωθυπουργού βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου(!), ο αντικαταστάτης του, Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Σταμπουλής, δίνει αμέσως εντολή κατάρριψης του τουρκικού ελικοπτέρου.

Η εντολή είναι προς τους Κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων (μία Φρεγάτα και μία Κανονιοφόρος) που βρίσκονται εγγύτατα στα Ίμια. Η εντολή δεν εκτελείται!!! Γιατί;

Την επομένη, ο Πρωθυπουργός της χώρας Κ. Σημίτης, από του βήματος της Βουλής, είπε τοταπεινωτικό «Ευχαριστώ τους Αμερικανούς»…

Όμως λίγες ώρες αργότερα, η Κυβέρνησή του, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι, το νομικό καθεστώς όλων των νήσων και νησίδων του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο.

Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων, αλλά και του συνόλου σχεδόν νησίδων και βραχονησίδων,προκύπτει σαφώς από διεθνή συμβατικά κείμενα, δηλαδή τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και τις Ιταλο-τουρκικές Συμφωνίες του 1932.

Άλλωστε, η Τουρκία από το 1947 μέχρι το 1996, δεν αμφισβήτησε ποτέ την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια.

Ωστόσο, σήμερα η τουρκική ακτοφυλακή δεν επιτρέπει σε ελληνικά πλοία, ούτε καν να προσεγγίσουν τις βραχονησίδες Ίμια.

Και η περιοχή των ΙΜΙΩΝ θεωρείται «de facto”, αμφισβητούμενης εθνικής κυριαρχίας περιοχή.

Συνεπώς , 26 χρόνια μετά τα ΙΜΙΑ δεν έχουν κλείσει οι πληγές που άνοιξαν εκείνη τη νύχταστο σώμα της Πατρίδας.

Υπάρχει όμως και ένα μάθημα , που δεν θα πρέπει να λησμονείται.

Η Ελλάδα, η εκάστοτε Κυβέρνηση, οι Ένοπλες Δυνάμειςτης Χώρας, δεν δικαιούνται να μην είναι πάντα ετοιμοπόλεμες.

Να θυμίσω ή παρέλκει ότι, «Όποιος δεν μαθαίνει από την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει …».

 

Πηγή

Προβολές : 422


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα