Κβαντικές κουκίδες νανοσωματιδίων και λουσιφεράση

9 Ιουνίου, 2020 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:635
Μοίρασέ το

 

Η λουσιφεράση είναι ένας γενικός όρος για την κατηγορία των οξειδωτικών ενζύμων που παράγουν βιοφωταύγεια και συνήθως διακρίνεται από μια φωτοπρωτεΐνη.

Το όνομα χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Raphaël Dubois ο οποίος εφήυρε τις λέξεις λουσιφερίνη και λουσιφεράση, για το υπόστρωμα και το ένζυμο, αντίστοιχα.

Και οι δύο λέξεις προέρχονται από τη λατινική λέξη lucifer που σημαίνει εωσφόρος.

 

Από IEEE Spectrum, Smithsonian Magazine και Biometric Update

Μια ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες του MIT έχει παρουσιάσει μια τολμηρή πρόταση όπου ένα ευανάγνωστο ιστορικό εμβολιασμού μπορεί να εγγραφεί στο σώμα.

Η λύση του προβλήματος τήρησης αρχείων, υποστηρίζουν, μπορεί να είναι απλώς μια ένεση μοτίβων αόρατων νανοσωματιδίων κάτω από το δέρμα. Όπως και οι κωδικοί QR, αυτά τα σχέδια μπορούν να σαρωθούν και να διαβαστούν από smartphones και κάποια μέρα μπορεί να επιτρέψουν στους παρόχους υγείας να αρχειοθετούν και να έχουν πρόσβαση στους προηγούμενους εμβολιασμούς των ασθενών, χωρίς τη φασαρία εξωτερικών αρχείων.

Η τεχνολογία τατουάζ, που περιγράφεται σήμερα (18/12/2019) στο περιοδικό Science Translational Medicine , βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους. Ωστόσο, τα πειράματα της ομάδας σε αρουραίους υποδηλώνουν ότι αυτά τα ιατρικά χαράγματα είναι ασφαλή και μακροχρόνια και μπορούν να χορηγηθούν παράλληλα με εμβόλια χωρίς να διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα.


Εάν προχωρήσει η έρευνα της ομάδας, οι μελλοντικές προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην παροχή της τεχνολογίας σε παιδιά σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου πολλοί εξακολουθούν να βασίζονται σε χάρτινες κάρτες ή πιστοποιητικά για την παρακολούθηση του ιστορικού εμβολιασμού τους. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι τόσο τα τεχνικά όσο και τα ηθικά εμπόδια ενδέχεται να παρεμποδίσουν την εφαρμογή του – ακόμη και σε μέρη όπου χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου.

«Το να βρεις πώς να παρακολουθείς καλύτερα τον εμβολιασμό είναι απίστευτα σημαντικό για τα συστήματα υγείας και τη δημόσια υγεία», λέει η βιοηθικός του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Nancy Kass , η οποία δεν συμμετείχε στο έργο. Αλλά τα ενέσιμα νανοσωματίδια που αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες για έναν ασθενή «θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν και να δημιουργήσουν φήμες», λέει.

Με παρόμοιες ανησυχίες στο μυαλό, οι ερευνητές, με επικεφαλής τους βιομηχανικούς Robert Langer και Ana Jaklenec, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν έρευνες για να εκτιμήσουν εάν τα αόρατα τατουάζ θα γίνουν αποδεκτά από τους ντόπιους σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, οι συνεντεύξεις στο Μαλάουι, το Μπαγκλαντές (*) , το Μπενίν και την Κένυα θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους (2020), σχετικά με την αποδοχή της τεχνολογίας, πώς και πού θα είναι πιο χρήσιμη και εάν οι γονείς θα συναινέσουν.

(*)[To ID2020 Alliance ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα ψηφιακής ταυτότητας στην ετήσια σύνοδο κορυφής του στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, τη συμμαχία εμβολίων Gavi και νέους κυβερνητικούς, ακαδημαϊκούς και φιλανθρωπικούς εταίρους .

Το πρόγραμμα που αξιοποιεί τον εμβολιασμό ως ευκαιρία για την καθιέρωση ψηφιακής ταυτότητας αποκαλύφθηκε από το ID2020 σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Πρόσβασης στην Πληροφορία της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές (a2i), τη Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας και την Gavi σύμφωνα με την ανακοίνωση.]

«Θέλουμε οι άνθρωποι να είναι άνετοι», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Kevin McHugh , βιομηχανικός στο Πανεπιστήμιο Rice. “Ο στόχος είναι η ευρεία υιοθέτηση.”

Αν και κάπως συγκρίσιμα με τα τατουάζ, τα ίδια τα σημάδια δεν μοιάζουν με παραδοσιακό μελάνι. Παραδίδονται από ένα έμπλαστρο μικροβελόνων – ένα πλέγμα τεσσάρων μικροσκοπικών αιχμών μήκους 1,5 χιλιοστών που πονάνε λιγότερο από τις τυπικές ενέσεις – αποτελούνται από νανοσωματίδια που δεν ανιχνεύονται σε ορατό φως, λαμπερά μόνο όταν προβάλλονται σε υπέρυθρες. Είναι αόρατα με γυμνό μάτι.

Κατά τη διάρκεια δύο λεπτών, τα νανοσωματίδια διαχέονται από τις μικροβελόνες σε ένα ρηχό στρώμα δέρματος, όπου εναποτίθενται σε απλά μοτίβα κουκκίδων. Στη συνέχεια, το έμπλαστρο αφαιρείται, αφήνοντας πίσω του ένα λεπτό σημάδι που μπορεί ακόμα να απεικονιστεί αφού εκτεθεί στο φως του ήλιου για 5 συνεχόμενα έτη, δείχνουν τα πειράματα της ομάδας.

«Αυτό συνδέει το εμβόλιο με το ίδιο το αρχείο και συνδέει το αρχείο με το άτομο», λέει ο McHugh.«Δεν μπορεί ποτέ να χαθεί, δεν μπορεί ποτέ να παραποιηθεί».

Από εκεί, η ανάγνωση των κουκίδων μοιάζει πολύ με τη σάρωση ενός κωδικού QR.

Ακόμα και με πολλαπλές λήψεις εμβολίων,τα σημάδια είναι αρκετά μικρά ώστε «ολόκληρη η σειρά εμβολίων σας να χωράει μέσα σε μερικές ίντσες»

Αν και τα ίδια τα νανοσωματίδια δεν περιέχουν ιατρικά φάρμακα, οι ερευνητές τα παρέδωσαν με ασφάλεια σε αρουραίους παράλληλα με ένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, το οποίο φάνηκε να παρέχει ακόμα τα προστατευτικά του οφέλη. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος, λέει ο McHugh: να χορηγείτε πάντα το φάρμακο και το τατουάζ σε συνδυασμό, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσετε το ένα χωρίς το άλλο.

Αν και η λάμψη των κουκίδων τελικά εξασθενεί, τα νανοσωματίδια παραμένουν για πάντα.

Προς το παρόν, τα έμπλαστρα μικροβελόνων μπορούν να συμπεριλάβουν μόνο μερικά απλά σχήματα. Αλλά η προσθήκη περισσότερων μικροβελόνων θα μπορούσε να κάνει τα σχέδια πιο περίπλοκα, ενδεχομένως να μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία, τη δοσολογία, τον αριθμό παρτίδας και πολλά άλλα.

Το φως των νανοσωματιδίων παράγεται από την ουσία λουσιφεράση.

Η λουσιφεράση είναι ένας γενικός όρος για την κατηγορία των οξειδωτικών ενζύμων που παράγουν βιοφωταύγεια και συνήθως διακρίνεται από μια φωτοπρωτεΐνη.

Το όνομα χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Raphaël Dubois ο οποίος εφήυρε τις λέξεις λουσιφερίνη και λουσιφεράση, για το υπόστρωμα και το ένζυμο, αντίστοιχα.

Και οι δύο λέξεις προέρχονται από τη λατινική λέξη lucifer που σημαίνει εωσφόρος.

 
 

Πηγή

Προβολές : 635


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα