Κωνσταντίνος Βαθιώτης: Αυταρχική κυβέρνηση σε πλαίσιο κοινοβουλευτικής δικτατορίας (βίντεο)

Κωνσταντίνος Βαθιώτης: Αυταρχική κυβέρνηση σε πλαίσιο κοινοβουλευτικής δικτατορίας (βίντεο)

16 Δεκεμβρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:435
Μοίρασέ το

 

Κωνσταντίνος Βαθιώτης: Οδεύουμε προς την κ α τ α σ τ ρ ο φ ή!

 

 

Εξαιρετική παρέμβαση του Κωνσταντίνου Βαθιώτη, σε συζήτηση για τις νέες μεταβολές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας 

Προτείνω να τον ακούσετε πολύ προσεκτικά… μας αφορά όλους… 

Καλλιόπη Σουφλή

Την 13η Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ, Ακαδημίας 60), η Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων συνδιοργάνωσαν δημόσια συζήτηση, με θέμα:

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης: Αναμόρφωση ή παραμόρφωση του ποινικού συστήματος;».

Η εκδήλωση μεταδόθηκε με live streaming μέσω του καναλιού YouTube του ΔΣΑ.

Εισηγητές ήσαν οι ακόλουθοι: Ιωάννης Γιαννίδης, Πρόεδρος ΕΕΠΔ, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΠ, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Θεοχάρης Δαλακούρας, Αντιπρόεδρος ΕΕΠΔ, Καθηγητής ΔΠΘ, Αριστομένης Τζαννετής, ΓΓ ΕΕΠ, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Δημάκης, ΓΓ ΕΕΠΔ, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Τόνια Τζαννετάκη, Επ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ. Την συζήτηση συντόνισε η Ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν παρεμβάσεις από το κοινό, μεταξύ των οποίων και η εδώ αναρτωμένη:

 

Κ. Βαθιώτης, Παρέμβαση σε συζήτηση για τις νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα (και τον ΚΠΔ)

 

Σε αυτήν συνοψίσθηκαν οι κυριότερες διαπιστώσεις των εισηγητών, οι οποίες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι το υπό διαβούλευσιν νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις «παρεμβάσεις» στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (σκοπός τους υποτίθεται ότι είναι η επιτάχυνση και η ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης) δεν είναι απλώς οπισθοδρομικό, αλλά προϊόν μιας α υ τ α ρ χ ι κ ή ς κυβέρνησης που λειτουργεί σε πλαίσιο «κοινοβουλευτικής δ ι κ τ α τ ο ρ ί α ς».

Η παρούσα κυβέρνηση επαληθεύει το φαινόμενο του «ράβε-ξήλωνε», αφού με τις προτεινόμενες διατάξεις έρχεται να ακυρώσει την φιλοσοφία του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019 (με τον οποίο είχε γίνει προσπάθεια για μια φιλελευθεροποίηση του ποινικού μας συστήματος),                          ν ε κ ρ α ν α σ τ α ί ν ο ν τ α ς καταργημένες διατάξεις.

Το δόγμα «Νόμος και Τάξη» (Law & Order) σε συνδυασμό με την θεωρία της μ η δ ε ν ι κ ή ς ανοχής, η τιμωρητική κ α τ α ι γ ί δ α, η επαναφορά α ν τ ι σ υ ν τ α γ μ α τ ι κ ώ ν διατάξεων, η πρόβλεψη της γενικής δήμευσης περιουσίας, η οποία είναι παντελώς ά σ χ ε τ η προς το τελούμενο έγκλημα, δηλ. τον εξ αμελείας ή εκ προθέσεως εμπρησμό σε δάση, παραπέμπει δε σε εποχές πολιτειακής α ν ω μ α λ ί α ς, ο ποινικός  λ α ϊ κ ι σ μ ό ς, αλλά και το τιμωρητικό μοντέλο α π ο κ λ ε ι σ μ ο ύ (exclusion) του δράστη από την κοινωνία (με βάση τις νέες ρυθμίσεις στην φυλακή θα καταλήγουν και οι δράστες πλημμελημάτων!) είναι οι χαρακτηριστικότεροι ενδείκτες α υ τ α ρ χ ι κ ό τ η τ α ς του καθεστώτος που μας κυβερνά.

Ο παρεμβαίνων υποστήριξε ότι επικρατεί «φ ρ ε ν ί τ ι δ α με την ασφάλεια», ένα φαινόμενο που στην αγγλοσαξονική επιστήμη περιγράφεται υπό τον καινοφανή όρο «α σ φ α λ ί τ ι δ α» (safetyism). Το φαινόμενο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν μετά το 2001 για την εξεύρεση της χρυσής τομής ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Επιπλέον, αποτελεί τυπικό δείγμα οργουελιανής διπλής σκέψης (διγλωσσίας) η ρητορική περί «καλής νομοθέτησης», την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να             χ α ϊ δ ε ύ ε ι τα αφτιά των πολιτών με βαρύγδουπες-φανταχτερές λέξεις που δεν αποτελούν παρά β ι τ ρ ί ν α πίσω από την οποία κρύβονται φ ί δ ι α και σ κ ο υ π ί δ ι α.

Η παρέμβαση έκλεισε με την αυθόρμητη φράση που ήρθε στο μυαλό του ομιλητή λίγο πριν κατεβεί από το βήμα:

Οδεύουμε προς την   κ α τ α σ τ ρ ο φ ή!

 

Πηγή https://kvathiotis.substack.com/p/0ec

 

Προβολές : 435


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα