Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για την αντικατάσταση του Νετανιάχου

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για την αντικατάσταση του Νετανιάχου

10 Νοεμβρίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:241
Μοίρασέ το

 

 

 

Με Λούκας Λεϊρόζ

Προφανώς, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν βρίσκεται σε ασφαλή θέση στην ισραηλινή κυβέρνηση. Εκτός από την πολιτική πίεση που υφίσταται ο πρωθυπουργός σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, τώρα ακόμη και οι σύμμαχοί του φαίνεται να ξεκαθαρίζουν ότι η πολιτική του σταθερότητα έχει τελειώσει, χωρίς ελπίδα για ένα διαρκές μέλλον για την κυβέρνησή του.

Σε πρόσφατη δήλωση κατά τη διάρκεια συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  αποκάλυψε  ότι πιστεύει ότι οι μέρες του Ισραηλινού συντρόφου του είναι μετρημένες. Αμφιβάλλει για την ικανότητα του Νετανιάχου να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της σοβαρής ισραηλινής κρίσης πολιτικής και ασφάλειας, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της σύγκρουσης.

Στην πραγματικότητα, προφανώς, η πολιτική επιβίωση του Νετανιάχου είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στον Λευκό Οίκο μετά το τελευταίο ταξίδι του Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται μάλιστα να είπε στον Νετανιάχου να σκεφτεί σοβαρά τα «διδάγματα» από τα πρόσφατα γεγονότα για να τα μεταδώσει σε έναν πιθανό διάδοχο – καθιστώντας ουσιαστικά σαφές ότι ο Ισραηλινός ηγέτης δεν έχει καμία πιθανότητα να παραμείνει στην εξουσία για πολύ.

Είναι εύκολο να κατανοήσουμε τους λόγους αυτής της πολιτικής απαισιοδοξίας προς τον Νετανιάχου.

Καθώς η ισραηλινή πολιτική κρίση επιδεινώνεται, ο Νετανιάχου γίνεται όλο και περισσότερο στόχος κριτικής.

Σε κανένα από τα πιθανά σενάρια για τη σύγκρουση, ο Ισραηλινός ηγέτης δεν φαίνεται να έχει ανοσία στην οργή της αντιπολίτευσης.

Αν αυξήσει τις επιθέσεις, θα κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αν μειώσει τη στρατιωτική του ένταση, θα κατηγορηθεί για αμέλεια.

Και ακόμη κι αν νικήσει την Παλαιστινιακή Αντίσταση και πετύχει τους στόχους του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, θα εξακολουθεί να επικρίνεται ότι απέτυχε να αποτρέψει τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, που ήταν μια αποθαρρυντική ιστορική περίσταση για το Ισραήλ.

Σχολιάζοντας αυτό το θέμα, ο Hagar Chemali, πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Υπουργείου Οικονομικών,  είπε στα μέσα ενημέρωσης :

«Ακόμη και το καλύτερο σενάριο για το Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο δεν θα κρατούσε πιθανότατα τον Νετανιάχου στην εξουσία επειδή η φρίκη της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου θα παραμείνει φρέσκια και επειδή τόσοι πολλοί Ισραηλινοί ήδη αποδίδουν άμεσα την έλλειψη ασφάλειας στις πολιτικές του Νετανιάχου (…) Αντίθετα, ακόμα κι αν ο πόλεμος παραταθεί ή ανοίξουν πρόσθετα μέτωπα (…) εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται στο δρόμο για να φύγει, επειδή οι Ισραηλινοί αμφισβητούν ήδη δημοσίως εάν είναι πραγματικά το σωστό άτομο, όχι μόνο για να κερδίσει αυτή τη συγκεκριμένη μάχη κατά της Χαμάς, αλλά ευρύτερος πόλεμος για ένα ειρηνικό και ασφαλές Ισραήλ».

Η κατάσταση του Νετανιάχου φαίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά επίπεδα διαφωνίας μεταξύ του ίδιου και των αξιωματούχων πληροφοριών και άμυνας του.

Πρόσφατα, ο Νετανιάχου έκανε μια αμφιλεγόμενη ανάρτηση στον λογαριασμό του X (πρώην Twitter) κατηγορώντας τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ για την αποτυχία πρόβλεψης της επίθεσης της Χαμάς, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να πει ότι δεν έχει καμία ευθύνη για την υπόθεση.

«Σε καμία στιγμή και σε κανένα στάδιο δεν δόθηκε προειδοποίηση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου σχετικά με τις πολεμικές προθέσεις της Χαμάς. Αντίθετα, όλοι οι αξιωματούχοι ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των πληροφοριών του στρατού και του επικεφαλής της Shin Bet, εκτίμησαν ότι η Χαμάς αποθαρρύνθηκε και ενδιαφέρθηκε για μια διευθέτηση», αναφέρει  η ανάρτηση .

Φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Νετανιάχου δημιουργεί περισσότερες εχθρότητες παρά συμμαχίες στην παρούσα κατάσταση. Και αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα, δεδομένου ότι η σύγκρουση τείνει να κλιμακωθεί σημαντικά. Με τις απώλειες που υφίσταται ο Ισραηλινός Στρατός στις μικρής κλίμακας χερσαίες επιδρομές του στη Γάζα και την πιθανότητα άμεσης επέμβασης της Χεζμπολάχ και άλλων ομάδων του Άξονα της Αντίστασης, η πίεση στον Νετανιάχου θα ενταθεί και όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί θα τον θεωρούν αδύναμο ηγέτη. ανίκανοι να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου δεν υπήρξαν ποτέ μεγάλοι φίλοι. Ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος, αν και υποστηρικτής του Ισραήλ, ευθυγραμμίζεται με μια άλλη πτέρυγα του πολιτικού σιωνισμού – μια πιο «αριστερή» πτέρυγα, προκατειλημμένη προς τις παγκοσμιοποιητικές ατζέντες και μια «ξυπνημένη» ιδεολογία–, ενώ ο Νετανιάχου είναι πιο κοντά στους Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους, έχοντας ένας μεγάλος σύμμαχος του Τραμπ.

 

Είναι προφανές ότι σε περιόδους πολέμου, αυτές οι διαφορές αγνοούνται, γι’ αυτό και ο Μπάιντεν υποστηρίζει άνευ όρων το Ισραήλ. Ωστόσο, είναι αρκετά προβλέψιμο ότι η Δημοκρατική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την αντιπολίτευση του Νετανιάχου για να τον αντικαταστήσει το συντομότερο δυνατό.

Όπως συμβαίνει πάντα πριν από σημαντικά γεγονότα όπως η αντικατάσταση κρατικού ηγέτη, η κοινή γνώμη προετοιμάζεται ήδη εκ των προτέρων. Ο στόχος των δυτικών μέσων ενημέρωσης στην αποκάλυψη των συνομιλιών του Λευκού Οίκου για τον Νετανιάχου είναι να δείξει ότι αλλαγές πρόκειται να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να δοθεί μια θετική απάντηση στους αντιπάλους του Νετανιάχου και ταυτόχρονα να προετοιμαστούν οι εναπομείναντες υποστηρικτές του για την «αναπόφευκτη» μοίρα.

από τον Lucas Leiroz, δημοσιογράφο, ερευνητή στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικό σύμβουλο.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Lucas στο  Twitter  και  στο Telegram .

Πηγή:  InfoBrics

 

 

Πηγή

Προβολές : 241


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα