Οι πέντε τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν με επιτυχία την ηγεμονία τους στην Ευρώπη το 2022

Οι πέντε τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν με επιτυχία την ηγεμονία τους στην Ευρώπη το 2022

30 Δεκεμβρίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:164
Μοίρασέ το

 

Ως εκ τούτου, η ανάλυσή του, είναι περιορισμένης ευθύνης… κάτι σαν ΕΠΕ… και προσωπικά, ως τέτοια θα την εκλάβω, αλλά και ως μια πολύ καμουφλαρισμένη έμμεση στήριξη στην πολιτική Μπάιντεν…
Καλλιόπη Σουφλή

USA over Europe

By Andrew Korybko
Global Research,

Η επιτυχής επαναβεβαίωση της προηγουμένως φθίνουσας μονοπολικής ηγεμονίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη ήταν μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις του περασμένου έτους. Η αντικειμενικότητα αυτής της αξιολόγησης αποδεικνύεται από τον Γενικό Διευθυντή του υψηλού κύρους Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Andrey Kortunov, ο οποίος επεξεργάζεται εκτενώς αυτήν την τάση στην έκθεσή του για «Μια Νέα Δυτική Συνοχή και Παγκόσμια Τάξη» που δημοσίευσε στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Αξίζει να το διαβάσουν όσοι δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με τις σκέψεις του.

Το παρόν κομμάτι δεν θα ξανασυζητήσει τη διορατικότητα του αξιότιμου εμπειρογνώμονα, αλλά θα στηριχθεί σε αυτήν στη γεωστρατηγική της κατεύθυνση.

Η κυρίαρχη εντύπωση ότι ο Kortunov αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στη διερεύνηση έχει ορισμένες πρόσθετες πτυχές που είτε αγνοούσε είτε του ξέφυγαν εντελώς στην έκθεσή του.

Ως εκ τούτου, αυτή η ανάλυση θα έχει ως στόχο να διορθώσει αυτές τις ελλείψεις, ενώ θα αναγνωρίσει ταπεινά ότι και αυτή απέχει πολύ από του να είναι περιεκτική και ομολογουμένως παραβλέπει επίσης ορισμένες λεπτομέρειες.

Ακολουθούν οι πέντε τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν με επιτυχία την ηγεμονία τους στην Ευρώπη το 2022. Αυτοί οι παράγοντες συνεισέφεραν το περασμένο έτος στο να μεταμορφωθεί η μεγάλη στρατηγική της Ρωσίας, καθώς ανάγκασαν το Κρεμλίνο να αντιταχθεί αποφασιστικά στο Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αφού συνειδητοποίησε ότι οποιαδήποτε πιθανή προσέγγιση με αυτό το de facto μπλοκ του Νέου Ψυχρού Πολέμου ήταν πλέον αδύνατη ακόμη και αν αναλάμβανε κάποιους πραγματιστικούς συμβιβασμούς προς αυτόν τον σκοπό. 

Δείτε πώς οι ΗΠΑ έκαναν αυτό το αποτέλεσμα αναπόφευκτο:

 

1. Αξιοποιήθηκαν δίκτυα επιρροής και αξίες για την αποσύνδεση της ΕΕ από τη Ρωσία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποίησαν τα βαθιά ενσωματωμένα δίκτυα επιρροής τους σε όλη την ήπειρο για να εξαναγκάσουν την ΕΕ να παραχωρήσει μονομερώς τα αντικειμενικά της εθνικά (και ιδιαίτερα οικονομικά) συμφέροντα έναντι της Ρωσίας. Επιδιώκοντας αυτό, εκμεταλλεύτηκαν επίσης νεφελώδεις έννοιες των λεγόμενων «δυτικών αξιών» για να παρουσιάσουν ψευδώς την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας όχι ως στρατιωτική εκστρατεία για την υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών της εθνικής ασφάλειας , αλλά ως υποτιθέμενη υπαρξιακή απειλή για τη Δύση.

 

2. Ο Φιλελεύθερος Ολοκληρωτισμός οπλοποιήθηκε ως «Αυτοαμυντική» Αντίδραση στη Ρωσία.

 

Η ολοκληρωτική κλίση που είναι εγγενής στη φιλελεύθερη-παγκοσμιοποιητική ιδεολογία, η οποία εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ από το τέλος του Παλαιού Ψυχρού Πολέμου, χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για να καταστήσει την αποσύνδεση αυτού του μπλοκ από τη Ρωσία μη αναστρέψιμη. Οι Αμερικανοί διαχειριστές των εντυπώσεων προκάλεσαν τις πιο φασιστικές εκδηλώσεις της ΕΕ, όπως την αχαλίνωτη ρωσοφοβία, να βγουν τελικά στην επιφάνεια με το ψεύτικο πρόσχημα ότι τους ζητήθηκε να «υπερασπιστούν τις δυτικές αξίες» από τη λεγόμενη «ρωσική υπονόμευση», που είχε ως αποτέλεσμα ασυμβίβαστες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο.

 

3. Η νοοτροπία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χειραγωγήθηκε για να εδραιώσει τη νεοαποκτηθείσα υποτέλεια της ΕΕ.

Με την καθοδήγηση των δύο προηγούμενων εξελίξεων να θεωρήσουν τη Ρωσία ως υπαρξιακή απειλή σαν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ΕΕ χειραγωγήθηκε εύκολα ώστε να παραδώσει την κυριαρχία της στις ΗΠΑ με την ψευδή βάση ότι η αποτυχία να το κάνει θα είχε ως αποτέλεσμα ο «Νέος Χίτλερ» να τους συντρίψει μετά την Ουκρανία. Το να παραχωρήσουν στην Αμερική τον έλεγχο των στρατιωτικών πολιτικών τους απαιτούσε από τους Ευρωπαίους να κάνουν επ’ αόριστον θυσίες για την «πολεμική προσπάθεια», η οποία στην πράξη τους οδήγησε επίσης στην υποταγή των οικονομιών τους στις ΗΠΑ.

 

4. Ο «Φιλικός Ανταγωνισμός» που προκαλείται από τις ΗΠΑ μεταξύ των Ευρωπαίων τους κρατά διχασμένους.

Η προϋπάρχουσα τάση συγκεντρωτισμού της Ευρώπης επιταχύνθηκε άνευ προηγουμένου ενόψει της ψευδώς παρουσιαζόμενης «ρωσικής απειλής», αλλά οι ΗΠΑ προκάλεσαν έξυπνα «φιλικό ανταγωνισμό» μεταξύ των υποτελών τους ως μέρος της «κοινής πολεμικής τους προσπάθειας» να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν διχασμένοι και δεν θα ενωθούν ποτέ εναντίον τους. Αυτό ενθάρρυνε έναν ανταγωνισμό μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας για την ηγεσία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ), η οποία αναμένεται να διατηρηθεί επ’ αόριστον για σκοπούς διαίρει και βασίλευε από τον «κατώτερο εταίρο» των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

5. Οι τεχνητά κατασκευασμένες κρίσεις τροφίμων και καυσίμων της Αφρικής χρησιμοποιούνται ως δαμόκλειος σπάθη.

 

Οι αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης δημιούργησαν τεχνητά τις κρίσεις τροφίμων και καυσίμων της Αφρικής που διαφορετικά δεν θα πραγματοποιούνταν ποτέ, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από τον ηγέτη (ΗΠΑ) αυτού του ντε φάκτο του μπλοκ του Νέου Ψυχρού Πολέμου ως δαμόκλειος σπάθη έναντι των υποτελών της στην ΕΕ. Στο χειρότερο σενάριο ότι θα επαναστατήσουν ποτέ σοβαρά, η Αμερική θα επιδεινώσει αυτές τις συστημικές κρίσεις με σκοπό να προκαλέσει απαράμιλλη πολιτική αναταραχή στην Αφρική που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ένα παραλυτικό κύμα ανεξέλεγκτης μετανάστευσης προς την ΕΕ.

Οι πέντε εξελίξεις που προαναφέρθηκαν προσθέτουν αξιοπιστία στο συμπέρασμα του Kortunov ότι οι ΗΠΑ έχουν όντως επιβεβαιώσει με επιτυχία την προηγούμενη φθίνουσα μονοπολική ηγεμονία τους στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η οποία αντιπροσωπεύει μία από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες τάσεις του 2022.

Οι τρεις πρώτες ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της αντιρωσικής εκστρατείας πληροφοριακού πολέμου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της συνακόλουθης πολιτικής οπλοποίησης των ψευδών εντυπώσεων που ενσταλάχθηκαν στο μυαλό της ευρωπαϊκής ελίτ.

Οι δύο τελευταίες στη συνέχεια βασίστηκαν στην προηγηθείσα πρόοδο γεωστρατηγικού ανασχεδιασμού της ηπείρου μέσω ενός έξυπνου συστήματος διαίρει και βασίλευε που υποστηρίζεται από τη λειτουργία της δαμοκλείου σπάθης ως καταλύτη κλιμακωτών κρίσεων σε ολόκληρη την Αφρική, που αναπόφευκτα θα ξεχυθούν στην Ευρώπη ως τιμωρία, εάν οι υποτελείς των ΗΠΑ τολμήσουν ποτέ να επαναστατήσουν σοβαρά.

Το τελευταίο πιθανότατα δεν θα είναι απαραίτητο, ωστόσο, δεδομένου ότι ο πρώην «διαχωρισμός εργασίας» που καθοδηγείται από τη χειραγώγηση της νοοτροπίας των Ευρωπαίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τις ΗΠΑ έχει αποδειχθεί επαρκής για να τους κρατήσει υπό έλεγχο.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι ΗΠΑ αναμένεται να εκμεταλλευτούν την αποκατεστημένη ηγεμονία τους στην ΕΕ, προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι της Κίνας στις συνεχιζόμενες συνομιλίες τους για μια νέα ύφεση.

Θα απειλήσουν ότι θα επιβάλει το μπλοκ μέγιστες κυρώσεις, που μοιάζουν με εκείνες εναντίον της Ρωσίας, κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας επί τη βάσει εξίσου χειραγούμενων αξιών, εάν η Κίνα δεν παραχωρήσει τα συμφέροντά της για την ασφάλεια στην Ασία-Ειρηνικό. 

Αυτό το σενάριο δεν πρέπει να εκληφθεί ελαφρά υπόψη, καθώς οι ΗΠΑ έκαναν ήδη την ΕΕ να θυσιάσει τα οικονομικά της συμφέροντα έναντι της Ρωσίας.

*****

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης πάνω ή κάτω. Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Global Research.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στον ιστότοπο του συγγραφέα, το ενημερωτικό δελτίο του Andrew Korybko.

—————————–

Ο Andrew Korybko είναι ένας Αμερικανός πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα και ειδικεύεται στη σχέση μεταξύ της στρατηγικής των ΗΠΑ στην Αφρο-Ευρασία, στο παγκόσμιο όραμα One Belt One Road της Κίνας για τη συνδεσιμότητα του New Silk Road και του Hybrid Warfare. Είναι τακτικός συνεργάτης της Global Research. 

Η επιλεγμένη εικόνα προέρχεται από τους Global Times μέσω του συγγραφέα

Η αρχική πηγή αυτού του άρθρου είναι η Global Research
Πνευματικά δικαιώματα © Andrew Korybko , Global Research, 2022

Σχολιάστε τα άρθρα Global Research στη σελίδα μας στο Facebook
Γίνετε μέλος της Global Research

globalresearch.ca

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

 

Πηγή https://www.seferou-maria.gr/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%b5/

Προβολές : 164


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα