Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μορτόπουλος, ανατρέπει την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ – ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ  ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μορτόπουλος, ανατρέπει την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ – ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ

4 Ιανουαρίου, 2024 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:478
Μοίρασέ το

 

Πέντε δεδομένα επί της εσφαλμένης δήλωσης του Καθηγητή Συρίγου

 

Το να αλλάζεις αίφνης άποψη για ένα εθνικό θέμα και να τολμάς να ξεστομίσεις τόσο εθνοπροδοτικές θέσεις, ανατρέποντας τις θέσεις που είχες ένα χρόνο πριν, κάτι σημαίνει…:
1. ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΑΛΑΝΤΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ,  ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΟΥ;;;
2. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΙΑ;
3. ΔΑΓΚΩΜΑ ΜΥΓΑΣ ΤΣΕΤΣΕ;;;
4. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ;;;
Θα πάρω το τρίτο. αποκλείοντας πλήρως τα άλλα τρία…
Η ΜΥΓΑ ΦΤΑΙΕΙ…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Μα κι αυτός ο δικηγόρος, ο κ. Κωνσταντίνος Μορτόπουλος,  να μην λυπηθεί ούτε στο ελάχιστο, έναν τσιμπημένο από την μύγα τσετσε…
Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μορτόπουλος
Η σπουδή του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου είναι ipso facto απαιτητική. Πολλώ μάλλον η διδασκαλία της, που δεν γίνεται στο πόδι, ούτε σε κοινό που δεν έχει προηγούμενη σπουδή Θεωρίας του Δικαίου -και κατά τη γνώμη μου- και Συνταγματικής Ιστορίας.
Όσα είπε ο καθηγητής Συρίγος θα μπορούσαν -ίσως, υπό προϋποθέσεις, σε ακροατήριο μεταπτυχιακών σπουδαστών- να ακουστούν για να τεθούν υπό συζήτηση.
Με τον ίδιο τρόπο, όμως, θα ετίθεντο υπό συζήτηση πολλά κείμενα.
Αν το 97% της Συνθήκης της Λωζάννης είναι πλέον «παρωχημένο», ας βγει ο κύριος Συρίγος να πει ότι και το προοίμιο του Συντάγματος, το οποίο στερείται απολύτως νομικού (και νομοτυπικού) βάρους είναι εξ ίσου «παρωχημένο».
Ας αφαιρέσουμε το «Στο Όνομα της Αγίας, Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» κι ας κρατήσουμε τα νομικώς «ζουμερά».
Επειδή, όμως, δεν μιλούμε σε αμφιθέατρο δευτεροετών μεταπτυχιακών, ας υπογραμμίσουμε πέντε δεδομένες αλήθειες για την Συνθήκη της Λωζάννης και τα συμπαρομαρτούντα της:α. Οι Διεθνείς Συνθήκες δεν ερμηνεύονται [μόνον] γραμματικά.
Ερμηνεύονται κυρίως Τελολογικά (τι ήθελε να ρυθμίσει η Συνθήκη), Συστηματικά (πώς «δένεται» η συνθήκη καθέτως με προηγούμενα κείμενα και οριζοντίως με κείμενα σύγχρονά της), υπό πρίσμα Opinio Juris (πώς τα κράτη εφαρμόζουν τη συνθήκη με πεποίθηση ότι την εκτελούν) και εν τέλει μέσω της θεωρίας των «regimes» της Σχολής του Πρίνστον (σκοπίμως δεν μεταφράζω σε «καθεστώτα», που αφορά την ‘ανασφυρηλάτηση΄ των προβλέψεων της συνθήκης στο πέρασμα του χρόνου).β. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν μιλάει πουθενά για αποστρατιωτικοποίηση.

Το άρθρο 13 της Συνθήκης ορίζει ότι η Ελλάς δεν θα εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις, δεν θα χτίσει οχυρωματικά έργα και τα αεροσκάφη της Ελλάδος δεν θα παραβιάζουν το χώρο της Ανατολίας, όπως και η Τουρκία δεν θα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος.
Η δε τελευταία διάταξη, ως jus cogens, γίνεται δεκτή και υπό την ερμηνεία του Χάρτη των ΗΕ μέσω της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 περί Δικαίου των Συνθηκών. Η Ελλάς έχει ασφαλώς το δικαίωμα -κάτι που καταγράφεται σαφώς στη Συνθήκη- να εκπαιδεύει δυνάμεις της επί όλων των νήσων του Αιγαίου, όπως και σε κάθε σημείο των εδαφών, του αέρος και των υδάτων της (αλλά ασφαλώς και σε διεθνή ύδατα και αέριους χώρους).γ. Για αποστρατιωτικοποίηση μιλάει η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 στο Αρ.14 παρ. 2, που αφορά αποκλειστικά τα Δωδεκάνησα.
Εδώ ας σημειώσουμε ότι, μολονότι η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι η Τουρκία -ως μη υπογράφον μέρος- δεν μπορεί να εγείρει αξίωση αποστρατιωτικοποίησης με τη συνδρομή του Αρ. 34 της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 ως ρύθμιση res inter alios acta (στην απλή γλώσσα «δεν μπορείς να επικαλείσαι σύμβαση μεταξύ τρίτων για δικό σου δικαίωμα εκτός αν υπογράφτηκε για σένα»), η ορθότερη θέση θα ήταν να επικαλεστεί την τελολογική και ερμηνεία των Αρ. 17 και 19 της Συνθήκης των Παρισίων, δηλαδή να πει ότι η αποστρατιωτικοποίηση αφορά αποκλειστικά τις ενδεχόμενες Ιταλικές ή φιλο-Φασιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που ίσως συγκροτούνταν από Ιταλούς που θα πολιτογραφούνταν Έλληνες στα Δωδεκάνησα.δ. Οι Συνθήκη της Λωζάννης δεν μιλάει για τίποτα «παρωχημένο».

Συνοδά πρωτόκολλα και συμφωνίες είναι σύγχρονες των ετών που υπεγράφησαν, αλλά όλα τα ζητήματα επιλύονται εδώ και δεκαετίες με τη Νομική Θεωρία και τη Γραμματεία επί των Συνθηκών. Και αξίζει να λεχθεί ότι η συνεχής ανοησία του Ερντογάν και των εξηρτημένων από αυτόν περί παράβασης της δήθεν «αποστρατιωτικοποίησης», ουδέποτε έτυχε νομικής υποστήριξης, μιας που αποστρατιωτικοποίηση δεν προβλέπεται καν.
ε. Η προσήλωση της Ελλάδας στις Συνθήκες Διεθνούς Δικαίου (όχι τόσο του Ευρωπαϊκού που τρώμε τα μούτρα μας στο ΕΔΑΔ συχνά-πυκνά) είναι υποδειγματική.
Ιδίως δε σε αυτές των οποίων ο υλοποιητής και εκτελεστής είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η ίδια η Συνθήκη της Λωζάννης έχει επηρεάσει σημαντικά το όλο επιχειρησιακό δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεν χρειάζεται να επεκταθώ σε αυτό περισσότερο, αλλά ας περιοριστώ να πω ότι εξ αιτίας ακριβώς της Συνθήκης της Λωζάννης αναγκάστηκε η Ελλάδα να προσφύγει σε απείρως πιο κοστοβόρες λύσεις αντί να οπλίσει τις νήσους με φτηνότερα και δολοφονικότερα όπλα και εξ αιτίας της Συνθήκης της Λωζάννης οι Στρατιωτικοί Νομικοί Σύμβουλοι ακούν συχνά-πυκνά τα εξ αμάξης από τους φυσικούς τους προϊσταμένους.
Κι ας μείνουμε εκεί τόσο στην επί πολλής επιμόρφωση του λαού επί θεμάτων Διεθνούς Δικαίου, όσο και στην κριτική ενός καθηγητού και βουλευτού που μάλλον αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα επικοινώνησης νοημάτων.

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 478


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα