Ο Μάγος του Οζ revisited και άλλες μαγικές ιστορίες (Άρθρο, για πολύ ψαγμένους αναγνώστες)

Ο Μάγος του Οζ revisited και άλλες μαγικές ιστορίες (Άρθρο, για πολύ ψαγμένους αναγνώστες)

11 Μαΐου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:468
Μοίρασέ το

 

Το στοιχείο της αριθμολογίας στα γεγονότα που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό, έχει την τιμητική του…
Οι συντάκτες του άρθρου, μας … ξεναγούν σ’ ένα άγνωστο για την πλειοψηφία του κόσμου μοτίβο, γεμάτο αριθμούς και συμβολισμούς, ώστε να αντιληφθούμε πως τίποτα δεν γίνεται τυχαία από την εξουσία των υπερδυνάμεων, και όλα έχουν την ερμηνεία τους…
Ο ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ, κινεί τα νήματα μιας ιστορίας, που γράφεται με το αίμα των λαών…
Καλλιόπη Σουφλή

Η 77η επέτειος της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί (9 Μαΐου 1945) σημαδεύτηκε από την αγωνία και την προσμονή της Δύσης να ακούσει από τα χείλη του Ρώσου Προέδρου δηλώσεις που θα αποκάλυπταν τις επόμενες κινήσεις του. Τα σενάρια έδωσαν και πήραν, κινούμενα στα άκρα. Μάταια όμως· ο Β. Πούτιν κράτησε ακόμα μια φορά κλειστά τα χαρτιά του με επιμέλεια, καθώς δεν έδωσε καμία ένδειξη ούτε για κλιμάκωση με όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά ούτε και για τον ορίζοντα λύσης των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ας δούμε όμως γιατί αυτή η Επέτειος, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς τις αναμενόμενες δηλώσεις, μοιάζει κάπως ξεχωριστή, τουλάχιστον στα μάτια αυτών που παρατηρούν μοτίβα, αριθμούς και συμβολισμούς.

O Β. Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, στις 21-02-2022, ανακοινώνοντας στον πλανήτη ότι αναγνωρίζει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες. Ουσιαστικά προανήγγειλε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ακολούθησε τρεις ημέρες αργότερα, στις 24-02-2022.

Η 22α Φεβρουαρίου του 2022 βρήκε τον κόσμο αποσβολωμένο και την διεθνή ειδησεογραφία σε μια φρενίτιδα ενημέρωσης.

Σημειωτέον, συμπληρώνονταν ακριβώς οκτώ έτη από την ημέρα (22-02-2014) που ο τότε Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιαννούκοβιτς, «εξοστρακιζόταν» με ψήφισμα του κοινοβουλίου, σε ακολουθία των γεγονότων του 2014.

Κάποιοι (μεταξύ αυτών η Ναυτεμπορική) παρατήρησαν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίζεται να έχει κάποια εμμονή με τους αριθμούς και επέλεξε προσεκτικά αυτή την ημέρα με αριθμολογικά κριτήρια. Πράγματι, η ημερομηνία 22-2-22 είναι μια «καρκινική» ημερομηνία που διαβάζεται και ανάποδα, όπου μόνον ο αριθμός 2 υπάρχει στην ακολουθία. Επιπλέον, η 22α Φεβρουαρίου ήταν ημέρα Τρίτη, όπου εκτός από δεύτερη (2η) ημέρα της εβδομάδας, είναι η ημέρα που σχετίζεται με τον Άρη, τον θεό του πολέμου (Mardi-Mars).

Φτάσαμε στον Μάιο του 2022, με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι την 9η Μαΐου 2022 (η 77η επέτειος της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας) συμπληρώθηκαν 77 ημέρες από την 21η Φεβρουαρίου 2022, ήτοι από την ημέρα όπου ο Ρώσος Πρόεδρος πρώτη φορά προϊδέασε επίσημα τον πλανήτη γι’ αυτό που θα ξεκινούσε.

Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει κάποια αριθμολογική λογική και συνάφεια πίσω από όλες αυτές τις συμπτώσεις που δείχνουν τον αριθμό εβδομήντα επτά, επίσης καρκινικό αριθμό, τότε έχει νόημα να δούμε τι συνιστά αυτός ο αριθμός στο φαντασιακό και στα σύμβολα.

Ο αριθμός 77 έχει, κατ’ αρχάς, αποκρυφιστική σημασία. Χρησιμοποιήθηκε από τον διαβόητο Aleister Crowley στο βιβλίο του, Liber OZ (Βιβλίο 77), με το οποίο ο αποκρυφιστής συγγραφέας διακήρυξε τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως παρακολούθημα Γυμνής Ισχύος: «Δεν υπάρχει θεός αλλά άνθρωπος», «Ο νόμος των ισχυρών: αυτός είναι ο νόμος μας και η χαρά του κόσμου».

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία συνιστά το γεγονός ότι ΟΖ στα εβραϊκά σημαίνει Δύναμη, ενώ η λέξη αποτελείται από τα γράμματα Ayin (O) και Zayin (Z), με αριθμολογικές αξίες 70 και 7 αντίστοιχα, αθροιζόμενα στο 77. Τα δε γράμματα Ayin (O) και Zayin (Z), ως πικτογράμματα, συμβολίζουν το μάτι και το σπαθί αντίστοιχα.

Για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, τα ελληνικά γράμματα Όμικρον και Ζήτα αθροιζόμενα ως αριθμητικές αντιστοιχίσεις μάς δίνουν πάλι τον αριθμό 77.

Το εβραϊκό γράμμα Zayin ταυτίζεται ως πικτόγραμμα με το όπλο, ενώ το γράμμα Ζήτα είναι το σύμβολο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην δε αργκό το γράμμα Zayin συνιστά το ανδρικό γεννητικό μόριο.
https://www.haaretz.com/archaeology/.premium-how-zayin-came-to-mean-arms-and-penis-1.5273875

Με το ρωσικό σύμβολο Ζήτα να δείχνει το «77», συνειρμικά ανοίγουμε την οπτική μας στη λέξη «ΟΖ» και τις σημασίες της.

Ήδη αναφέραμε ότι στα εβραϊκά ΟΖ σημαίνει Δύναμη.

ΟΖ σημαίνει και ουγγιά, ενώ υπάρχει και ο περίφημος «Μάγος του Οζ», το πασίγνωστο παιδικό παραμύθι του Frank Baum, το οποίο είναι πλέον «cult» καθώς οι αστικοί μύθοι συνέδεσαν τη ομώνυμη ταινία με τους Pink Floyd (the Dark Side of Oz), ενώ επιχειρήθηκαν πολλές αλληγορικές ερμηνείες τού παραμυθιού.

Τι σχέση έχουν όμως όλα τα ανωτέρω, φαινομενικά ασύνδετα, ιδωμένα μαζί σε ένας συνεχές;

Όπως φαίνεται, δεν είμαστε πια στο Κάνσας (Toto, I have a feeling we are not in Kansas anymore)…

Ένας νέος, άγνωστος κόσμος ξημερώνει μετά από την 77η Επέτειο της Ημέρας της Νίκης των Ρώσων. Η σιωπή του Ρώσου συνηγορεί έτι περαιτέρω σε αυτή τη προοπτική.

Μήπως, αντί για το Κάνσας βρισκόμαστε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και μάλιστα σε μία ρωσόφωνη οικογενειακή βιοτεχνία της Ουκρανίας; Κάπως έτσι και κάπου εκεί ενδεχομένως θα τοποθετούσε σήμερα μία κάποια …ΑC Comics την πτώση του Σούπερμαν στη Γη:
https://en.wikipedia.org/wiki/Superman:_Red_Son

Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τον Aleister Crowley; «Ελέγχεσαι από εικόνες, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζεις».

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δέσμη πληροφοριών που μάς βοηθάει να πιάσουμε το νήμα και να ακολουθήσουμε σεσημασμένη πορεία κατά τη διερεύνηση, μας δίνει μια επισκόπηση τού Los Angeles Review of Books: The Real and the Imagined in Douglas Rushkoff’s “Aleister & Adolf” (Το πραγματικό και το φαντασιακό στο “Άλιστερ και Αδόλφος” του Ντάγκλας Ράσκοφ).
https://lareviewofbooks.org/article/the-real-and-the-imagined-in-douglas-rushkoffs-aleister-adolf/

Από εκεί μαθαίνουμε ότι οι «μαγικές επιχειρήσεις» του φαντασιακού, με τα σύμβολά τους και όλη την παράξενη πλοκή τους, δύνανται να μεταφερθούν στο πραγματολογικό όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες που οδηγούν ή που συγκροτούν έναν μεγάλο Πόλεμο, όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ή ένας Τρίτος που προοικονομείται.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

«Το [βιβλίο] «Άλιστερ και Αδόλφος» φέρνει δύο φιγούρες με μεγάλη επιρροή στα μέσα του 20ού αιώνα – τον Άλιστερ Κρόουλι (1875-1947), έναν εξέχοντα αποκρυφιστή, ποιητή, μάγο, και τον Αδόλφο Χίτλερ (1889-1945), καγκελάριο της Γερμανίας από το 1933 έως το 1945 και αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος – τον έναν εναντίον του άλλου. Και οι δύο αυτοί άνδρες, ισχυροί με τον δικό τους τρόπο, κατάλαβαν τη σημασία της συμβολικής απεικόνισης. Ο Κρόουλι χρησιμοποίησε το μονόπλευρο εξάγραμμα και ο Χίτλερ τη ναζιστική σβάστικα, σύμβολα που προκαλούν πολύ διαφορετικά οράματα ελέγχου.»
……………..

«Η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έρχεται στη μνήμη κυρίως για τις διάσημες μάχες και τα εγκλήματα των Ναζί κατά της ανθρωπότητας. Ο Rushkoff, ωστόσο, βλέπει αυτή την περίοδο ως περίπτωση δοκιμής για το πώς τα σύμβολα μπορούν να επηρεάσουν τη δράση. Τόσο η «μαγεία» του Κρόουλι όσο και ο ναζισμός του Χίτλερ εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από τη δύναμη των εικόνων να προσελκύουν και να ελέγχουν τους ανθρώπους.

Ωστόσο, η ιστορία του Rushkoff δεν περιορίζεται στο εξάγραμμο του Crowley και στη σβάστικα του Χίτλερ.

Επικαλείται επίσης πολλά από τα πιο εμβληματικά σύμβολα του 20ου αιώνα, όπως το σύμβολο «V for Victory» των Συμμάχων.

Ενώ ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας πολύπλοκος και πολυεπίπεδος διεθνής αγώνας, ο Rushkoff τον βλέπει εδώ ως μια σύγκρουση για την προπαγάνδα. Από αυτή την άποψη, η πραγματικότητα δεν έχει καμία συνέπεια και το μόνο που έχει σημασία είναι τι πιστεύουν οι άνθρωποι, η αλήθεια είναι καταραμένη.

Το «Aleister & Adolf» υποδεικνύει ότι η δύναμη των εικόνων ενισχύεται όταν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την προέλευσή τους: από το μυστήριο πηγάζει η δύναμη.»
……………..

«Σε συνομιλία με το The A.V. Club για τη γένεση των Aleister & Adolf, ο Rushkoff προτείνει ότι ένα σημαντικό θέμα του graphic novel του είναι η αδυναμία μας να κατανοήσουμε τη συνέχεια μεταξύ των φασιστικών συμβόλων και εκείνων του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου.

Η «μεγαλύτερη ιδέα» τού βιβλίου του είναι, υποστηρίζει, το εταιρικό-κυβερνοσύμπαν ως απότοκο της φασιστικής μαγείας.

Οι σβάστικες και άλλα λογότυπα sigil [σφραγίδες] γίνονται τα εταιρικά λογότυπα του κόσμου μας. Και δεδομένου ότι ζούμε σε μια στιγμή όπου αυτά τα λογότυπα μεταναστεύουν στο διαδίκτυο όπου μπορούν να μετακινηθούν μόνα τους, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη την προέλευση και τη δύναμη αυτών των εικονιδίων…»

Είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρεί κανείς ότι σε έναν ενδεχόμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα στρατευτούν, σε πιο εξελιγμένη μορφή, όλες οι τεχνικές, τα επίπεδα και το βάθος εμπλοκής, και εν τέλει τα διδάγματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα μέσα πάντως υπάρχουν, και λύνουν τα χέρια στους Μάγους της Προπαγάνδας και των Σκοτεινών Επιχειρήσεων.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο Μάγο του Οζ.

Κατά ορισμένους μελετητές «Ο Μάγος του Οζ» είναι μια πολιτική και μονεταριστική αλληγορία, όπου ο κίτρινος πλίνθινος δρόμος (yellow brick road) συμβολίζει τον Κανόνα του Χρυσού που οδηγεί στην Σμαραγδένια Πόλη (Emerald City), την πόλη Ουάσιγκτον (ή κατ’ άλλους το greenback paper money, ένα νόμισμα έκτακτης ανάγκης -πράσινου χρώματος στην μια πλευρά- που εκδόθηκε κατά τον αμερικάνικο εμφύλιο).

To OZ παραπέμπει και στην ουγγιά· μονάδα μέτρησης του χρυσού.
https://economics.rutgers.edu/joomlatools-files/docman-files/RockoffWizardofOz.pdf

Η δε φράση «we are not in Kansas anymore» είναι τόσο αναγνωρίσιμη που αναπαράγεται στον σύγχρονό μας κινηματογράφο, στην ταινία «Matrix» των Wachowskis (1999): «Buckle your seatbelt Dorothy, because Kansas is going bye-bye» (Δέσε τη ζώνη σου Ντόροθυ γιατί το Κάνσας αναχωρεί), τη στιγμή που ο πρωταγωνιστής, ο Neo, ετοιμάζεται να αποσυνδεθεί από τον εικονικό κόσμο.

Το «Matrix», στην ομώνυμη ταινία, είναι ο εικονικός κόσμος στον οποίο οι άνθρωποι έχουν προγραμματιστεί να λειτουργούν, με τις βαρετές νόρμες του και την επίπλαστη κι ευαίσθητη ασφάλειά του, όπου όλοι κινούνται μέσα σε μια Μήτρα· ένα «Σύστημα», στο οποίο πολλοί είναι τόσο συνδεδεμένοι, που θα σπεύσουν να το προστατεύσουν αν κινδυνεύσει.

Από την άλλη, ο πραγματικός κόσμος είναι τόσο πολυσχιδής, τρομακτικός, επικίνδυνος, απρόβλεπτος και ασύλληπτος που στον ανθρώπινο νου ακουμπάει τα παραμύθια· «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Ο Μάγος του Οζ».

Η πολυπλοκότητα των σύγχρονων τεχνολογικών κοινωνιών, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον έλεγχο στα μακρο-πράγματα, κι όπου -από στιγμή σε στιγμή- μπορεί να αναδυθεί μια τεχνολογική μοναδικότητα (singularity), κάνει αυτήν την προοπτική υλοποίησης του φαντασιακού κόσμου, του κόσμου που άλλοτε θα φάνταζε σαν απίστευτο παραμύθι, πιο ρεαλιστική από ποτέ. Κι ως φαίνεται, δεν είμαστε πια στο Κάνσας…

 

Σικυώνα & Λαβύρινθος
9-5-2022

Πηγή

Προβολές : 468


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα