Πούτιν, Sputnik V & Μαζικός Εμβολιασμός – – Τι Ρόλο Έπαιξε ο Πρόεδρος της Ρωσίας στην Υλοποίηση & Ανάπτυξη του Sputnik V; ΜΕΡΟΣ 1ο

Πούτιν, Sputnik V & Μαζικός Εμβολιασμός – – Τι Ρόλο Έπαιξε ο Πρόεδρος της Ρωσίας στην Υλοποίηση & Ανάπτυξη του Sputnik V; ΜΕΡΟΣ 1ο

23 Αυγούστου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:724
Μοίρασέ το

 

Ενώ ο Πούτιν έχει υποστηρίξει ότι είναι αντίθετος με τη χρήση καταναγκαστικών μέτρων για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στη Ρωσία (ένα θέμα που θα εξετάσουμε λεπτομερώς στο Μέρος ΙΙ αυτής της σειράς), έχει ωστόσο κάνει προσπάθειες να ντροπιάσει τους Ρώσους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.
 
Η άρνηση του εμβολίου είναι μια “ανέντιμη στάση απέναντι στο λαό σας”, δήλωσε ο Πούτιν στις 23 Δεκεμβρίου 2021.
 
 
Δεν θα πάρω θέση σ’ αυτή την συγκλονιστική και με αποδείξιμα στοιχεία, τριλογία.
 
Θα αφήσω τους αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ, να εκφράσουν την άποψή τους.
 
Το μόνο που θα επισημάνω είναι ότι οι αναγνώστες πρέπει να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ που αφορούν στον ΠΟΥΤΙΝ και παραθέτω το σχετικό λινκ ώστε να έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν όποια άρθρα θεωρούν κομμάτια αυτού του παζλ που λέγεται ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ και ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ… εδώ… και τα συμπεράσματα, δικά σας… αρκεί να είναι συμπεράσματα λογικά και όχι συναισθηματικά…
 
 
Καλλιόπη Σουφλή
 
 
 
Το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ εδώ
Το ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ εδώ… 
 
 

Αυτό είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς άρθρων, “Putin & COVID”. Διαβάστε το Μέρος ΙΙ εδώ.


Ποιο ρόλο έχει διαδραματίσει ο Πούτιν στην αντίδραση της Ρωσίας στο COVID;

Διεξάγει έναν σιωπηλό πόλεμο για να ξεριζώσει τους φανατικούς του θρομβο-εμβολίου και τις νταντάδες του ιού στη χώρα του; Ή έχει επιτρέψει και υποστηρίξει αυτούς τους κακούς παράγοντες;

Μήπως οι διψασμένοι για εξουσία περιφερειακοί κυβερνήτες της Ρωσίας χρησιμοποίησαν το COVID για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, αψηφώντας τις επιθυμίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης; Ή μήπως οι περιφέρειες επιβάλλουν δυσάρεστες πολιτικές για να κατευνάσουν το Κρεμλίνο και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες;

Ίσως ο Πούτιν ανέθεσε στους εμπειρογνώμονες “δημόσιας υγείας” της Ρωσίας και δεν συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των μέτρων COVID; Εξάλλου, δεν μπορεί να κάνει τα πάντα- ο Πούτιν είναι ο ηγέτης μιας αρκετά μεγάλης, πολύπλοκης και συνεπούς χώρας – θα ήταν μη ρεαλιστικό να περιμένουμε να αναλάβει τα ηνία σε κάθε πολιτικό ζήτημα ή να λάβει κάθε απόφαση.

Τέλος, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία για να “τερματίσει” την “πανδημία” στη Ρωσία;

Αυτό το άρθρο θα είναι το πρώτο μιας σειράς που θα διερευνήσει αυτά τα ερωτήματα. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε οριστικές απαντήσεις. Αντιθέτως, ελπίζουμε να παράσχουμε ένα χρονολόγιο των διακηρυγμένων απόψεων του Πούτιν -καθώς και των οδηγιών και εντολών του προς τις ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές- ώστε να επιτρέψουμε στους αναγνώστες να κάνουν οι ίδιοι τεκμηριωμένες κρίσεις.

Επειδή η Ρωσία επανεκκινεί την εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών, θεωρήσαμε ότι θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσουμε με τον ρόλο του Πούτιν στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη του Sputnik V.

–> Ο Πούτιν και η γένεση του Sputnik V

Στις 20 Απριλίου 2020, ο Πούτιν πραγματοποίησε μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης για την “υγειονομική και επιδημιολογική κατάσταση στη Ρωσική Ομοσπονδία”. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Tatyana Golikova, ο υπουργός Υγείας Mikhail Murashko, ο δήμαρχος της Μόσχας Sergey Sobyanin και κορυφαίοι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου.

Η δημιουργία ενός εμβολίου COVID ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης.

“Θα ήθελα να ακούσω σήμερα πώς προχωρούν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός αντιιικού εμβολίου”, δήλωσε ο Πούτιν στους συμμετέχοντες στη συνάντηση. “Γνωρίζω πόσο πολύπλοκη, επίπονη επιστημονική έρευνα διεξάγεται προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι δύσκολο να μαντέψω εδώ, αδύνατο. Εξάλλου, το εμβόλιο δεν πρέπει απλώς να παραδοθεί. Πρέπει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του. Από την άποψη αυτή, αντιλαμβάνομαι πόσο κολοσσιαία ευθύνη για το αποτέλεσμα φέρουν οι προγραμματιστές”.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε:

 ”  Σας ζητώ να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με το πιθανό χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης ενός εμβολίου. Είναι σημαντικό για εμάς να το γνωρίζουμε αυτό τώρα, προκειμένου να κρατήσουμε και να προετοιμάσουμε εκ των προτέρων βιομηχανικές ικανότητες, ώστε να ξεκινήσουμε γρήγορα την παραγωγή του εμβολίου στις απαιτούμενες ποσότητες.

Ωστόσο, αρκετοί από τους συγκεντρωμένους ιατρικούς εμπειρογνώμονες εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα της δημιουργίας εμβολίου COVID. Ορισμένοι μάλιστα υποστήριξαν ότι η απειλή που συνιστά ο κοροναϊός είχε υπερτονιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο καθηγητής Alexander Chuchalin, πρόεδρος της Ρωσικής Αναπνευστικής Εταιρείας, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και επικεφαλής του Συμβουλίου Δεοντολογίας του ρωσικού υπουργείου Υγείας, τάχθηκε υπέρ μιας “αλλαγής παραδείγματος” που θα επέτρεπε τη “σωστή αξιολόγηση” του νέου ιού.

Για παράδειγμα, τάχθηκε κατά της χρήσης αναπνευστήρων για τη θεραπεία των ασθενών με COVID, χαρακτηρίζοντας τον τεχνητό αερισμό των πνευμόνων ως “αναποτελεσματικό”.

Ο Chuchalin συνόψισε τη θέση του:

”  Κάπου πρέπει να αναπροσαρμοστούμε. Το παρακάνουμε λίγο, μου φαίνεται, δραματοποιώντας την κατάσταση στο σύνολό της. Ένα άτομο νοσεί από έναν κορονοϊό … Μια μητέρα θηλάζει ένα παιδί, ένα μήνα αργότερα [το βρέφος] είχε ήδη έναν κορονοϊό, και ένα άτομο ζει με αυτόν σε όλη του τη ζωή. Είναι η πιο κοινή ιογενής μολυσματική ασθένεια στον άνθρωπο.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Nikolai Durmanov, ειδικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης για τη Βιολογική Ασφάλεια.

Ο Durmanov είπε στον Πούτιν ότι είναι “μάλλον ένα αφελές όνειρο” να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που θα ήταν αποτελεσματικό για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας εμβολίων κατά του Έμπολα και της γρίπης των χοίρων, τα οποία προκάλεσαν θανατηφόρα φλεγμονώδη σύνδρομα όταν δοκιμάστηκαν σε ποντίκια:

  ” Η εμπειρία μας με τον Έμπολα και με τη γρίπη των χοίρων μας έδειξε ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα πολύ καλό εμβόλιο που λειτουργεί καλά στο 90% του πληθυσμού, αλλά θα σκοτώσει το 10% του πληθυσμού (στην προκειμένη περίπτωση ποντίκια, δόξα τω Θεώ) διεγείροντας αυτή την καταιγίδα κυτταροκινών για την οποία ακούμε τόσα πολλά.

Ωστόσο, ο Durmanov δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο “να δημιουργηθεί ένας αριθμός εναλλακτικών εμβολίων, καθένα από τα οποία θα είναι στοχευμένο ώστε να λειτουργεί με τα συγκεκριμένα γονίδια που φέρει ένα άτομο”.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Alexander Gintsburg, επικεφαλής του Κέντρου Gamaleya του Υπουργείου Υγείας.

Ο Gintsburg υποσχέθηκε ότι το ινστιτούτο του θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εμβόλιο COVID “σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέσα σε λίγους μήνες”.

Το 2015, το Κέντρο Gamaleya δημιούργησε μια “τεχνολογική πλατφόρμα” που χρησιμοποίησε “σωματίδια που μοιάζουν με ιούς” για να μεταφέρει γενετικό υλικό στα κύτταρα. Μια γενετική ένεση που βασίζεται σε αυτή την πλατφόρμα θα μπορούσε να παρέχει ανοσία κατά του COVID εντός 10-12 ημερών από τη χορήγησή της, υποστήριξε.

Ο Gintsburg τόνισε ότι η πλατφόρμα είναι ασφαλής και αποτελεσματική, όπως αποδεικνύεται από το εμβόλιο Έμπολα της Gamaleya, το οποίο καταχωρήθηκε στη Ρωσία και υποβλήθηκε σε “εκτεταμένες” δοκιμές στη Γουινέα. Το πρότυπο του εμβολίου τροποποιήθηκε αργότερα για την ανάπτυξη ενός ορού κατά του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS), παρέχοντας 100% προστασία σε δοκιμές σε ζώα και παρουσιάζοντας πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα μεταξύ 200 εθελοντών ανθρώπων.

Πίσω στον πραγματικό κόσμο, η “τεχνολογική πλατφόρμα” του Gintsburg δεν είχε ακόμη παράγει ούτε ένα φάρμακο εγκεκριμένο για χρήση εκτός Ρωσίας. Ακόμη και το πολυδιαφημισμένο εμβόλιο Έμπολα της Γκαμαλέγια δοκιμάστηκε μόνο σε 2.000 άτομα στη Γουινέα, ένα χρόνο αφότου το αφρικανικό έθνος κηρύχθηκε απαλλαγμένο από τον Έμπολα τον Ιούνιο του 2016.

Το εμβόλιο Έμπολα της Gamaleya απουσίαζε επιδεικτικά όταν ο αιμορραγικός πυρετός επέστρεψε στη Γουινέα τον Φεβρουάριο του 2021, προκαλώντας ένα πρόγραμμα επείγοντος εμβολιασμού στη χώρα. Το φάρμακο έχει καταχωρηθεί μόνο στη Ρωσία- ευτυχώς, δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα Έμπολα στη Μόσχα.

Όσο για το εμβόλιο MERS της Gamaleya: από τον Αύγουστο του 2022, έχει τεθεί επ’ αόριστον στο ράφι χωρίς να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές. Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 268 άτομα στο πλαίσιο συνδυασμένων μελετών φάσης Ι-ΙΙΙ. Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών δεν έχουν δημοσιευθεί.

Ίσως ο Gintsburg να υπερέβαλε ελαφρώς το απόρθητο ιστορικό της πλατφόρμας του -αλλά μέχρι τότε δεν είχε σημασία. Η ομιλία του στον Πούτιν ήταν μια απλή τυπική διαδικασία: Το Κέντρο Gamaleya είχε ήδη λάβει “κυβερνητική ανάθεση για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID-19”.

Αναφέροντας τις τελευταίες εξελίξεις του έργου, ο Γκίντσμπουργκ είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι η ένεση COVID είχε δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε ποντίκια και πειραματόζωα.

Οι προκλινικές μελέτες επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου, ενώ οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιουνίου.

Ο Gintsburg ευχαρίστησε επίσης τον Πούτιν για την έκδοση οδηγίας που επιτρέπει στην Gamaleya να διεξάγει “κλινικές δοκιμές παράλληλα με τις προκλινικές μελέτες”, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή θα “επιταχύνει” την ανάπτυξη του εμβολίου.

Ο Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσίαση του Γκίντσμπουργκ και διέταξε τον υπουργό Υγείας της Ρωσίας να διασφαλίσει ότι το εμβόλιο COVID της Gamaleya δεν θα κολλήσει σε περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

” Mikhail Albertovich [Murashko], είναι απαραίτητο να συστηματοποιηθούν όλα όσα μόλις πρότεινε ο Alexander Leonidovich [Gintsburg]. Ετοιμάστε τις κατάλληλες προτάσεις για μένα. Αυτό ισχύει και για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης“, έδωσε οδηγίες ο Πούτιν στον υπουργό Υγείας του.

Ο Gintsburg επικράτησε τελικά έναντι των πιο επιφυλακτικών ιατρών που εξέδωσαν συμβουλές στον Πούτιν. Το εμβόλιο Gamaleya-Sputnik V-έλαβε επείγουσα άδεια από το ρωσικό υπουργείο Υγείας στις 11 Αυγούστου 2020.

“Σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά στον κόσμο, καταγράφηκε ένα εμβόλιο κατά μιας νέας λοίμωξης από κορονοϊό”, ανακοίνωσε ο Πούτιν. “Λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, σχηματίζει σταθερή ανοσία και έχει περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους”.

Ενώ “το πρώτο καταχωρημένο εμβόλιο COVID-19 στον κόσμο” χαιρετίστηκε ως θρίαμβος της ρωσικής επιστημονικής ανδρείας, δεν πανηγύρισαν όλοι στην ιατρική κοινότητα της χώρας.

Ο καθηγητής Chuchalin -ο οποίος προειδοποίησε κατά της “δραματοποίησης” του κοροναϊού- τάχθηκε κατά του Sputnik V, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση να γίνουν εσπευσμένα κλινικές δοκιμές αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας.

“Απλώς θα γελοιοποιηθούμε με αυτό το πρώιμο εμβόλιο, το οποίο μπορεί να μας φέρει πολλά προβλήματα”, προειδοποίησε ο Chuchalin ένα μήνα μετά τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη της 20ής Απριλίου με τον Πούτιν.

Ο καθηγητής παραιτήθηκε από επικεφαλής του Συμβουλίου Δεοντολογίας του υπουργείου Υγείας στις 10 Αυγούστου 2020 – μία ημέρα πριν το Sputnik λάβει την έγκριση του υπουργείου.

–> “Το ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό εμβόλιο”

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Chuchalin επανέλαβε τα ηθικά προβλήματα με το εμβόλιο που έσπευσε να κάνει η Ρωσία: Δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουμε αν το Sputnik V ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό, επειδή δεν μπορείς να επισπεύσεις τις μακροπρόθεσμες δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Χρειάζονταν τουλάχιστον δύο χρόνια παρατήρησης για να προσδιοριστεί το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου, σημείωσε.

Επικαλούμενος προηγούμενες έρευνες σχετικά με θεραπείες με φορείς αδενοϊού, ο καθηγητής προέβλεψε επίσης ότι η υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα του Sputnik V θα μειωνόταν ραγδαία με την πάροδο του χρόνου.

Ο καθηγητής ισχυρίστηκε ότι ο Gintsburg και το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας γνώριζαν τη θέση του.

Εκ των υστέρων, φαίνεται ότι η εκτίμηση του Chuchalin ήταν σωστή. Στις 10 Απριλίου 2021, ο Gintsburg καυχήθηκε ότι το Sputnik V θα παρείχε ισόβια ανοσία κατά του COVID. Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, είπε ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεμβολιάζονται κάθε έξι μήνες, και πρότεινε ακόμη και αναμνηστική δόση “δύο δόσεων” για άτομα υψηλού κινδύνου.

Το ιστορικό ασφάλειας του Sputnik V είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί. Η Ρωσία δεν διαθέτει μια βάση δεδομένων τύπου VAERS για την αναφορά και την προβολή ύποπτων επιπλοκών μετά τον εμβολιασμό. Τον Ιανουάριο του 2022, οι ρωσικές αρχές έκλεισαν έναν ιστότοπο που παρακολουθούσε ύποπτους θανάτους που συνδέονταν με εμβόλια στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το Sputnik V δεν έχει συνδεθεί με ούτε μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια στη Ρωσία –και τεχνικά έχει δίκιο, καθώς δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων που παρασκευάζονται στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε το TASS στις 4 Μαρτίου 2021:

  ” Ο Πούτιν σημείωσε ότι το επίπεδο προστασίας των ασθενών όταν εμβολιάζονται με το εμβόλιο AstraZeneca είναι 63%, ενώ το εμβόλιο Sputnik V παρουσιάζει επίπεδο αποτελεσματικότητας 91,6%. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε αρκετούς θανάτους μετά τη χρήση του εμβολίου της Pfizer. “Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε ούτε μία περίπτωση σοβαρών παρενεργειών, το 10% μπορεί να έχει πυρετό τη δεύτερη ημέρα, αλλά το επίπεδο προστασίας και ασφάλειας είναι υψηλό”, πρόσθεσε.

“Πράγματι, υπάρχει κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, λαμβάνοντας υπόψη ότι το εμβόλιό μας είναι το ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό στον κόσμο”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος για το Sputnik V.

Έκανε παρόμοιο ισχυρισμό τρεις μήνες αργότερα.

“Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το ρωσικό εμβόλιο αναγνωρίζεται ως το ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο. Η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 96%. Και, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές μας αρχές, δεν υπάρχει ούτε ένα θανατηφόρο αποτέλεσμα από τη χρήση του εμβολίου”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) στις 4 Ιουνίου 2021.

Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι : “[οι ρωσικές] αρχές δεν έχουν καταγράψει ούτε μία θανατηφόρα έκβαση από τη χρήση του [Sputnik V], ενώ άλλοι [ξένοι] κατασκευαστές, δυστυχώς, έχουν τέτοιες τραγικές περιπτώσεις”.

Γνωρίζει ο Πούτιν για τους θανάτους που συνδέονται με το εμβόλιο στη χώρα του, τους οποίους αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης; Κρίνοντας από τον στενό κύκλο των εμπειρογνωμόνων του στον τομέα της υγείας, ίσως όχι.

“Μίλησα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Gamaleya [Alexander Gintsburg], διεξήγαγαν έρευνα και το Sputnik V εξουδετερώνει αποτελεσματικά το νέο στέλεχος Omicron”, δήλωσε ο ηγέτης της Ρωσίας στις 28 Δεκεμβρίου 2021. Πρόσθεσε ότι ο Sputnik V “παρέχει προστασία κάπου γύρω στο 90%, κάπου στην περιοχή”.

–> Ο Πούτιν για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού

Ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τη θέση του για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, έχει εκφράσει την υποστήριξή του για τον μαζικό εμβολιασμό. Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα αποκαλέσει τον εμβολιασμό ως το κλειδί για τον τερματισμό της υποτιθέμενης κρίσης υγείας.

“Η πανδημία του κοροναϊού δεν θα εξαφανιστεί από μόνη της: για να την νικήσετε, πρέπει να εμβολιαστείτε. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν”, ανέφερε το TASS στις 30 Ιουνίου 2021.

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο των απόψεων του Πούτιν σχετικά με τον μαζικό εμβολιασμό.

17 Δεκεμβρίου 2020: Όσον αφορά την ανάγκη για μαζικό ή καθολικό εμβολιασμό: Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει. Το ίδιο λένε όχι μόνο οι δικοί μας, εγχώριοι ιολόγοι, αλλά και οι συνάδελφοί τους σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ένας από τους λίγους τρόπους για να ξεπεραστούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία είναι ο μαζικός εμβολιασμός, ο οποίος θα πρέπει να δημιουργήσει πανεθνική ανοσία. Και επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: το εμβόλιό μας είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Επομένως, δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην εμβολιαστείτε”. [πηγή: Kremlin.ru]

21 Απριλίου 2021: Ο Ρώσσος πρόεδρος Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους να εμβολιαστούν κατά της λοίμωξης από τον κορονοϊό“Για άλλη μια φορά απευθύνω έκκληση στους πολίτες της Ρωσίας. Αγαπητοί μου, δεν πρέπει να χάσετε την επαγρύπνησή σας. Σας ζητώ να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, να συμμορφώνεστε με όλες τις συστάσεις των γιατρών και των υγειονομικών υπηρεσιών όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνα”, τόνισε ο αρχηγός του κράτους. [πηγή: Izvestia]

21 Απριλίου 2021:Ο εμβολιασμός είναι κεντρικής σημασίας τώρα. Ζητώ από την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, τους επικεφαλής των περιφερειών να ασχολούνται καθημερινά με αυτά τα ζητήματα”, δήλωσε [ο Πούτιν], μιλώντας με μήνυμα στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. [πηγή: RIA Novosti]

10 Μαΐου 2021: “Σήμερα μιλήσαμε με την Anna Popova, την επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας μας. Τόσο εκ μέρους μου όσο και εκ μέρους της, θέλω να απευθύνω έκκληση στους πολίτες μας να συνεχίσουν την εκστρατεία εμβολιασμού“, δήλωσε ο Πούτιν. [πηγή: RIA Novosti]

2 Ιουνίου 2021: “Ο εμβολιασμός είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πράγμα, έχουμε μιλήσει γι’ αυτό πολλές φορές. Προσπαθώ μάλιστα, στο μέτρο του δυνατού, να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία, να σας υποστηρίξω στην επίτευξη των απαραίτητων αποτελεσμάτων, στόχων και όγκων εμβολιασμού“, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη της κυβέρνησης μέσω τηλεδιάσκεψης, απευθυνόμενος στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Tatyana Golikova. [πηγή: Izvestia]

4 Ιουνίου 2021: “Σήμερα, κάθε ενήλικος πολίτης της Ρωσίας έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν πιο άνετα, εθελοντικά και δωρεάν. Και, εκμεταλλευόμενος αυτή την ευκαιρία, θέλω να ζητήσω για άλλη μια φορά από τους πολίτες μας να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους”, δήλωσε ο Πούτιν. [πηγή: RIA Novosti]

30 Ιουνίου 2021: Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας είναι ο εμβολιασμός. “Αυτό είναι πολύ καλά γνωστό, οι εμπειρογνώμονες έχουν πει πολλές φορές στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, σε όλα τα δυνατά μέσα ενημέρωσης, μέσω όλων των καναλιών ότι είναι δυνατόν να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας μόνο μέσω του εμβολιασμού”, δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους. [πηγή: TASS]

21 Ιουλίου 2021: “Το κύριο καθήκον μας τώρα είναι να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πείσουμε τους ανθρώπους για την ανάγκη να εμβολιαστούν, ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βάλουμε φραγμό στην επιδημία”, δήλωσε ο Πούτιν. [πηγή: TASS]

5 Αυγούστου 2021: “Σε ορισμένες περιοχές, ο εμβολιασμός προχωρά με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, σε άλλες είναι πιο αργός, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι βέλτιστες πρακτικές και να εφαρμοστούν σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία, σε όλες τις περιοχές”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης. [πηγή: RIA Novosti]

22 Αυγούστου 2021:Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ξεπεράσουμε την πανδημία και το καλύτερο εργαλείο για αυτή τη μάχη είναι ο εμβολιασμός”, δήλωσε ο πρόεδρος σε συνάντηση με εκπροσώπους του κόμματος “Ενωμένη Ρωσία”. [πηγή: RIA Novosti]

17 Σεπτεμβρίου 2021: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στη σημασία του έγκαιρου επανεμβολιασμού κατά του COVID. Ο αρχηγός του κράτους αναφέρθηκε στο θέμα αυτό σε συνάντηση με τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Alexander Beglov online την Παρασκευή. “Μιλήσατε για τα μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές της πόλης για την καταπολέμηση της μόλυνσης COVID. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον έγκαιρο επανεμβολιασμό”, τόνισε ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι στον στενό του κύκλο εκδηλώθηκε κρούσμα κοροναϊού λόγω του καθυστερημένου επανεμβολιασμού ορισμένων υπαλλήλων. [πηγή: TASS]

5 Οκτωβρίου 2021: Είναι απαραίτητο να υποβληθείτε εγκαίρως σε επανεμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αυτή η στιγμή δεν πρέπει να χαθεί. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με την κυβέρνηση την Τρίτη. “Είναι πολύ σημαντικό ο επανεμβολιασμός να γίνει εγκαίρως”, δήλωσε. [πηγή: TASS]

12 Οκτωβρίου 2021: Ο Πούτιν κάλεσε τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας να εξηγήσουν ενεργά, αλλά ταυτόχρονα υπομονετικά στους πολίτες την ανάγκη εμβολιασμού κατά του κορονοϊού… “Σας ζητώ να λάβετε ενεργό μέρος σε αυτό το έργο, να διεξάγετε εκπαιδευτικό έργο, να μιλήσετε στα μέσα ενημέρωσης. Οι άνθρωποι σας εμπιστεύονται και ακούνε συμβουλές και συστάσεις, αυτό είναι πολύ σημαντικό… Πρέπει να εργαστούμε επίμονα και υπομονετικά με τους πολίτες που τους εξηγούν όλα τα οφέλη που σχετίζονται με την πρόληψη αυτής της επικίνδυνης ασθένειας”, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές. Σε γενικές γραμμές, ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι ο ρυθμός εμβολιασμού κατά της λοίμωξης από τον κορονοϊό στη Ρωσική Ομοσπονδία σήμερα πρέπει να αυξηθεί. [πηγή: TASS]

20 Οκτωβρίου 2021: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση με την κυβέρνηση, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και χαρακτήρισε περίεργη τη συμπεριφορά των γνωστών του που διστάζουν να εμβολιαστούν κατά του COVID-19… “Παράξενο, άνθρωποι με καλή μόρφωση, με επιστημονικά πτυχία. Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει”, είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι η Ρωσία διαθέτει καλά και αποτελεσματικά εμβόλια. [πηγή: RBK]

20 Οκτωβρίου 2021: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την ανάγκη αύξησης του ρυθμού εμβολιασμού και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιάζονται πιο ενεργά. “Εφιστώ την προσοχή των επικεφαλής των υποκειμένων της Ομοσπονδίας στην ανάγκη αύξησης του ρυθμού εμβολιασμού και, φυσικά, προτρέπω για άλλη μια φορά όλους τους πολίτες μας να εμβολιαστούν ενεργά… Είναι καλύτερα να εμβολιαστούμε, γιατί να περιμένουμε σοβαρές συνέπειες”. [πηγή: Izvestia]

1 Νοεμβρίου 2021: “Η πραγματική σωτηρία από τη σοβαρή πορεία της νόσου και η σωτηρία από τους θανάτους είναι ο εμβολιασμός”, δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους. [πηγή: Interfax]

Ενώ ο Πούτιν έχει υποστηρίξει ότι είναι αντίθετος με τη χρήση καταναγκαστικών μέτρων για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στη Ρωσία (ένα θέμα που θα εξετάσουμε λεπτομερώς στο Μέρος ΙΙ αυτής της σειράς), έχει ωστόσο κάνει προσπάθειες να ντροπιάσει τους Ρώσους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

Η άρνηση του εμβολίου είναι μια “ανέντιμη στάση απέναντι στο λαό σας”, δήλωσε ο Πούτιν στις 23 Δεκεμβρίου 2021.

–> Πόσοι Ρώσοι πρέπει να εμβολιαστούν;

Όπως οι περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες, ο Πούτιν έχει υπερασπιστεί τον μαζικό εμβολιασμό ως τον μόνο τρόπο για να επιστρέψει η χώρα στην “κανονική” ζωή. Αλλά πόσοι Ρώσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για να σχηματιστεί “συλλογική ανοσία”;

Μιλώντας στο Rossiya 1 στις 28 Μαρτίου 2021, ο Πούτιν υποστήριξε ότι το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ρωσίας πρέπει να εμβολιαστεί για να τερματιστεί η πανδημία.

Λίγο περισσότερο από δύο μήνες αργότερα, στις 5 Ιουνίου 2021, ο Ρώσος πρόεδρος προέβλεψε ότι οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι η Ρωσία να επιτύχει “60% ανοσοποίηση ολόκληρου του πληθυσμού”.

Αναπροσάρμοσε την εκτίμησή του στα τέλη Δεκεμβρίου.

“Χρειαζόμαστε συλλογική ανοσία στο 80%. Ελπίζω ότι το επόμενο έτος στο δεύτερο τρίμηνο θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο”, δήλωσε ο Πούτιν στις 23 Δεκεμβρίου 2021.

Μίλησε για το ίδιο θέμα λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, ενώ συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).

“Οι συνάδελφοι στο εξωτερικό προσπαθούν ήδη να εμβολιάσουν περισσότερο από το 90% [του πληθυσμού τους]. Και χρειάζεστε το 90 τοις εκατό”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στις 28 Δεκεμβρίου.


Το μέρος ΙΙ εξετάζει τη στάση του Πούτιν σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

***********

Δικτυογραφία

Putin, Sputnik V & mass vaccination – Edward Slavsquat

https://edwardslavsquat.substack.com/p/putin-sputnik-v-and-mass-vaccination

 

Πηγή και μετάφραση, ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ

Προβολές : 724


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα