Προετοιμασίες παγκόσμιας σύρραξης: Η Ρωσία ενεργοποιεί το Ru.Net – Aποσυνδέεται από το Παγκόσμιο Διαδίκτυο

Προετοιμασίες παγκόσμιας σύρραξης: Η Ρωσία ενεργοποιεί το Ru.Net – Aποσυνδέεται από το Παγκόσμιο Διαδίκτυο

7 Μαρτίου, 2022 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:687
Μοίρασέ το

Διάταγμα Β. Πούτιν

Ο στόχος ήταν να δοθεί στη Ρωσία η δύναμη να αποσυνδεθεί από το παγκόσμιο διαδίκτυο σε περίπτωση κυβερνοπολέμου και να δημιουργήσει, εν τω μεταξύ, μια θωρακισμένη εκδοχή του διαδικτύου που θα είναι εγκεκριμένη από τους Ρώσους.

Θα παρέχει επίσης στον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, μεγαλύτερο έλεγχο των Ρώσων πολιτών στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας που λέγεται Runet -από το Ru με το οποίο τελειώνουν όλες οι διευθύνσεις αυτού του κομματιού της γης και το net.

 

 

 

 

Δεν αφήνει την παραμικρή λεπτομέρεια… ούτε χαραμάδα ώστε να είναι ευάλωτη η Ρωσία στους αντιπάλους της.

Ηγέτης και εξαιρετικός σκακιστής της γεωπολιτικής – γεωστρατηγικής σκακιέρας…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Σε προετοιμασίες παγκόσμιας σύρραξης προχωρά η Ρωσία καθώς ο Β. Πούτιν υπέγραψε διάταγμα αποσύνδεσης της χώρας από το Παγκόσμιο Διαδίκτυο.

Αυτό σημαίνει πως η Ρωσία θεωρεί πως δέχεται κυβερνοεπιθέσεις από το ΝΑΤΟ και άρα εισέρχεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία.

Πρόκειται για μία αμυντική πρωτίστως κίνηση που θα επιτρέψει στην χώρα να αμυνθεί την κυβερνοεπιθέσεων και σε δεύτερο χρόνο να εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις επιφέροντας συντριπτικό πλήγμα στην Δύση.

Τα σχετικά έγγραφα έχουν ήδη δημοσιευτεί από το ρωσικό υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης.

Δεν είναι τυχαίο πως πριν λίγο εγκατέλειψε την βάση του στην Αρκτική το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar.

Το Yantar έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί ως μητρικό πλοίο για μίνι υποβρύχια, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα. Πολύ συχνά το Yantar έχει εντοπιστεί σε περιοχές που υπάρχουν υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν δεδομένα, συνδέοντας χώρες και ηπείρους στο παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.

Το Yantar φιλοξενεί δύο υποβρύχια ρωσικής κατασκευής, ένα υποβρύχιο 3 ατόμων με το όνομα Rus και ένα δεύτερο σκάφος που ονομάζεται Consul. Και τα δύο μπορούν να φθάσουν σε βάθος 20.000 πόδια. Διαθέτουν σφαιρικά, συμπιεσμένα εσωτερικά χαλύβδινα κύτη για να αντέχουν τις τεράστιες πιέσεις στο θαλασσινό νερό.

“Συνδεθείτε όλοι στο Ru.Net” – Τί αναφέρει το Διάταγμα

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Ρωσία σχεδιάζει να αποσυνδεθεί πλήρως από το παγκόσμιο Διαδίκτυο στις 11 Μαρτίου.

Για το λόγο αυτό έχει ήδη αρχίσει να στέλνει σε όλους τους κατόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (πύλες, πόρους, ιστότοπους) σχετικά έγγραφα – κυβερνητικά τηλεγραφήματα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, όλοι οι διακομιστές και οι τομείς στη Ρωσία θα πρέπει να μεταφερθούν στη ρωσική ζώνη από τις 11 Μαρτίου. Θα πρέπει επίσης να συλλεχθούν λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την υποδομή δικτύου των τοποθεσιών.

Σε περίπτωση χρήσης ξένου Ηosting, πρέπει να γίνει μεταφορά σε ρωσικό Hosting. Όλοι οι δημόσιοι πόροι που βρίσκονται σε άλλη ζώνη domain θα πρέπει να μετακινηθούν στη ζώνη domain ru.

Οι εταιρείες πρέπει να αναφέρουν τα μέτρα που έχουν λάβει στο Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου. Εάν υπάρχουν αστοχίες, να ενημερώσουν σχετικά.

Οι απειλές των ΗΠΑ

Προ ημερών, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πρότειναν στον Τζο Μπάιντεν , επιλογές για μια «ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση» κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των συνδέσεων Διαδικτύου σε ολόκληρη τη Ρωσία , των διακοπών ρεύματος και της παρέμβασης στην κίνηση των σιδηροδρόμων.

Πράγματι, μέχρι και σήμερα οι ιστοσελίδες της ρωσικής κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης, καθώς και υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω κυβερνοεπιθέσεων, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η χώρα δέχεται ευρείας κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις απ όλο τον κόσμο. Οι Ρώσοι έχουν ήδη ζητήσει βοήθεια από την Κίνα για την αντιμετώπιση αυτών των κυβερνοεπιθέσεων.

Η προετοιμασία το 2019 – Η τελική πρόβα

Αρχές του 2019 η Ρωσία είχε περάσει το νόμο “Κυρίαρχο Διαδίκτυο” που είχε ως στόχο την προστασία του ρωσικού μέρους του διαδικτύου, από εξωτερικές απειλές. Ήταν η απάντηση της χώρας σε αυτό που είχε ονομάσει ως “επιθετικό χαρακτήρα” των εθνικών αμερικανικών πολιτικών ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

Το ρωσικό νομοσχέδιο για το διαδίκτυο έθετε τα θεμέλια για ένα εθνικό δίκτυο στο οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα ελέγχονται από την Roskomnadzor, την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας.

Ο στόχος ήταν να δοθεί στη Ρωσία η δύναμη να αποσυνδεθεί από το παγκόσμιο διαδίκτυο σε περίπτωση κυβερνοπολέμου και να δημιουργήσει, εν τω μεταξύ, μια θωρακισμένη εκδοχή του διαδικτύου που θα είναι εγκεκριμένη από τους Ρώσους.

Θα παρέχει επίσης στον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, μεγαλύτερο έλεγχο των Ρώσων πολιτών στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας που λέγεται Runet -από το Ru με το οποίο τελειώνουν όλες οι διευθύνσεις αυτού του κομματιού της γης και το net.

Με λίγα λόγια, το Runet είναι το ρωσικό τμήμα του διαδικτύου. Όπως επιχειρείται η απομόνωση αυτού του τμήματος από όλα τα άλλα του πλανήτη, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει όλη την κυκλοφορία των πολιτών της στο διαδίκτυο, μέσω συγκεκριμένων σημείων ελέγχου του κράτους. Στα πρότυπα της Κίνας.

Από τις 15 Ιουνίου 2019 και για ένα μήνα, οι δοκιμές που έγιναν αφορούσαν τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας. Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, τα αποτελέσματα ήταν επιτυχημένα.

Σε ερώτηση για τον σκοπό αυτών, μέλος της ομάδας εργασίας είπε πως “θέλουμε να προσδιορίσουμε την ικανότητα του Runet να λειτουργεί υπό τις όποιες συνθήκες -ενώ δέχεται τις όποιες εξωτερικές απειλές”.

Στα τεστ άνηκε και η δυνατότητα φυσικής αποσύνδεσης του Runet από το υπόλοιπο Internet του πλανήτη -να μπορεί να λειτουργεί ακόμα και αν κάποιος ‘εχθρός’ επιχειρήσει την αποκοπή.

Δεν διευκρινίστηκε πόσο διήρκεσε αυτή η αποσύνδεση ή αν προέκυψαν θέματα στους χρήστες. Βάσει νόμου, οι δοκιμές πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο. Δεν είχαν γίνει το 2020 λόγω πανδημίας.

Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti είχε αναφέρει τότε πως στόχος είναι η παροχή ενός “βιώσιμου, ασφαλούς και πλήρως λειτουργικού” διαδικτύου.

Φημολογείται πως αυτό θα γινόταν με την ανάπτυξη μιας δικής τους έκδοσης του συστήματος διευθύνσεων του διαδικτύου ώστε οι Ρώσοι χρήστες που προσπαθούν να μπουν σε διεθνή sites, θα παραπέμπονται αντ’ αυτού στις ρωσικές εκδόσεις.

Οι κάτοικοι που θα θέλουν να μπουν στο Facebook για παράδειγμα, θα μεταφέρονται στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VK.

Ίσως  γι αυτό έκοψε Facebook, Twitter κτλ από την Ρωσία ο Β.Πούτιν.

Δείτε τα έγγραφα

spy ship Yantar satellite imagery

Image

 

Πηγή

Προβολές : 687


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα