«Η σελίδα που ζητήσατε δεν βρέθηκε». Αυτό θα αντικρίσει κανείς αν προσπαθεί να διαβάσει τα βιογραφικά των μελών του Δ.Σ. του ινστιτούτου «Η Εξέλιξη».
Βέβαια, όχι όλων των μελών του Δ.Σ. Αλλά αυτών που θέλησαν να κρυφτούν.
Όσο και να προσπαθήσεις όμως να κρυφτείς από την αλήθεια, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει για πάντα.
Ακόμη και αν είσαι η Βασιλική Κατραβά, δηλαδή εκλεκτός άνθρωπος του Άδωνη Γεωργιάδη ή ακόμη και ο Ορέστης Ομράν, δηλαδή ο άνθρωπος που εμπιστεύεται η κυβέρνηση προκειμένου να την συμβουλεύει ώστε να διεκπεραιωθούν κρατικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ένταξη στον αναπτυξιακό
Όλα ξεκίνησαν από δημοσίευμα προ ολίγων ημερών της εφημερίδας «δημοκρατία», όπου περιγραφόταν ένα ακόμη σκάνδαλο που αφορούσε την υπαγωγή εταιρείας στον Αναπτυξιακό νόμο, μετά από αυτό του –διαγραμμένου πλέον από την Κ.Ο της ΝΔ- βουλευτή Ανδρέα Πάτση.
Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Αδωνη Γεωργιάδη, ενέκρινε την υπαγωγή της εταιρείας SWAT SDISS ΕΠΕ –δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στον τομέα συστημάτων ασφαλείας- σε καθεστώς ενίσχυσης ύψους 737.201,99 ευρώ.
Το εντυπωσιακό στην επίμαχη υπόθεση είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει στην κυπριακή εταιρεία M.G.H. Marshal Grants Holding Limited, η οποία όμως εμφανίζεται να έχει διαλυθεί ήδη από τις 6 Μαΐου 2022.
Ενώ λοιπόν η μητρική εταιρεία της Swat κλείνει, περίπου ένα μήνα μετά, η εταιρεία καρπώνεται περισσότερες από 700.000 ευρώ μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα από τη στιγμή που «δεν έχει γίνει κάποια μεταβίβαση των μετοχών, τότε και η ελληνική εταιρία, αυτή με τα συστήματα ασφαλείας, είναι στην πραγματικότητα εταιρεία-φάντασμα(!)».
Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εκεί.
Σύμφωνα με τη «δημοκρατία», εμφανίστηκε ως «δήθεν πληρεξούσιος της κυπριακής εταιρείας» ο Τζον Ντάνιελ Κολομπανί, ο οποίος δηλώνει στο βιογραφικό του ότι ήταν σύμβουλος του Αδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας από το 2013 έως το 2014.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «λίγους μήνες μετά την υπαγωγή της εταιρίας στον επενδυτικό, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2022, εμφανίζεται στην ίδια συμβολαιογράφο ο Τζον Κολομπανί, ο οποίος δηλώνει νέος εκπρόσωπος της κυπριακής MGH Marshal Grants Holding Ltd.
Κι ενώ η εταιρία αυτή έχει διαλυθεί, η συμβολαιογράφος όχι μόνο σημειώνει πως “ο ως άνω εμφανισθείς δήλωσε ότι η από αυτόν εκπροσωπούμενη εταιρία δεν έχει λυθεί η παύσει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα”, αλλά και το αποδέχεται χωρίς κανένα άλλο έγγραφο.
Με τη δήλωση αυτή και μόνο κάνει μικρή τροποποίηση στην επωνυμία της SWAT, νομιμοποιώντας παράλληλα την ύπαρξη της κυπριακής».
Οι φίλοι του Αδωνη
Ο Άδωνης Γεωργιάδης όπως και στην περίπτωση της υπαγωγής εταιρείας της συζύγου του Ανδρέα Πάτση στον αναπτυξιακό νόμο, αρνήθηκε ότι έχει την οποιαδήποτε ευθύνη, -παρότι υπουργός του επιβλέποντος υπουργείου-, ενώ αναφέρθηκε και στη φιλία που διατηρεί με τον Τζον Ντανιέλ Κολομπανί: «Κάποιος είναι φίλος μου ή γνωστός μου ή αντίπαλος μου – είναι αδιάφορο για τα κριτήρια. Τον κ. Κολομπανί τον γνωρίζω χρόνια. Δεν είναι συνεργάτης μου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά είναι φίλος μου. Στην ένταξη της εταιρίας του δεν είχα καμία εμπλοκή, καθώς, πέραν όλων των άλλων, δεν έχω αρμοδιότητα».
Φυσικά, ο Αδ. Γεωργιάδης δεν αναφέρθηκε στην ψευδή δήλωση που φέρεται να προσκόμισε σε συμβολαιογράφο ο Τζον Ντανιέλ Κολομπανί, προκειμένου να καταφέρει να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.
Ο Αδ. Γεωργιάδης φυσικά δεν αναφέρθηκε ούτε στην Βασιλική Κατραβά, την επί πολλά έτη ιδιαιτέρα του, η οποία επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον όμιλο της εταιρείας SWAT ανήκει μεταξύ άλλων και το ινστιτούτο «Η Εξέλιξη», το οποίο δηλώνεται ως ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον χώρο της νεολαίας και ευάλωτων ομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Swat, όπως και το Ινστιτούτο «Η εξέλιξη», εμφανίζονται να είναι μέλη του ομίλου Win Group.
Μέχρι και όταν δημοσιεύθηκε το επίμαχο ρεπορτάζ, η Βασιλική Κατραβά εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου, ως μέλος του Δ.Σ.
Λίγες ημέρες μετά όμως το όνομά της εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα, ενώ αν προσπαθήσεις να διαβάσεις το βιογραφικό της, αναγράφεται ότι «η σελίδα που ζητήσατε δεν βρέθηκε». Τυχαίο;
Το όνομα της Βασιλικής Κατραβά δεν έρχεται πρώτη φορά στην επικαιρότητα.
Βάσει όσων αναγράφονται στην πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης του Άδωνη Γεωργιάδη για το σκάνδαλο Novartis και τα οποία έχει αποκαλύψει το Documento, «η Βασιλική Κατραβά είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα εμπιστοσύνης του Αδ. Γεωργιάδη τα οποία κατέθεταν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών συμφερόντων του την επίμαχη περίοδο.
Πρόκειται για στοιχείο ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε κατονομάσει η προστατευόμενη μάρτυρας “Αικατερίνη Κελέση” ως αυτό που φέρεται να έπαιρνε τα χρήματα που έδινε ο Κων. Φρουζής στον Αδ. Γεωργιάδη».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως η Παρασκευή Κατραβά, αδελφή της Βασιλικής Κατραβά, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 22 παράνομες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη, υπόθεση η οποία διερευνάται δικαστικά.
Οι «εξαφανίσεις»
Δεν είναι όμως η μοναδική σχετική περίπτωση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν «εξαφανιστεί» πρόσωπα και από την ιστοσελίδα της εταιρείας SWAT, όπως ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, που μέχρι προσφάτως αναγραφόταν ότι ήταν υπεύθυνος ασφαλείας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κ. Πετρίδης «δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και καμία γνώση, αλλά είναι προφανώς θύμα της απάτης. Όπως φαίνεται, η φωτογραφία του είχε αλιευθεί τυχαία από το διαδίκτυο για να συμπληρωθεί… καρέ στελεχών».
Αντίστοιχα, έχει εξαφανιστεί και η φωτογραφία της Μπάσμα Κ. Αμπντελαζίζ, η οποία εμφανιζόταν ως διευθύνουσα σύμβουλος της SWAT και η οποία εργάζεται ως μετακλητή στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η φωτογραφία της συγκεκριμένης έχει εξαφανιστεί και από την ιστοσελίδα του ινστιτούτου όπου ήταν αναρτημένη.
Ο σύμβουλος της κυβέρνησης
Υπάρχει ακόμη μια φωτογραφία ενός προσώπου που εμφανιζόταν ως μέλος Δ.Σ. του ινστιτούτου «Η Εξέλιξη» και η οποία έχει κατέβει από την ιστοσελίδα, μετά το επίμαχο δημοσίευμα: αυτό του Ορέστη Ομράν.
Πρόκειται για ένα όνομα που μόνο άγνωστο δεν είναι στην κυβέρνηση.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η παρουσία του στο Δ.Σ. του συγκεκριμένου ινστιτούτου, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση.
Κι αυτό γιατί ο Ορέστης Ομράν εκτός από πολύ στενός συνεργάτης της κυβέρνησης, συνδέεται επιχειρηματικά πολύ στενά και με τον Ανδρέα Πάτση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ορέστης Ομράν είναι δικηγόρος.
Μάλλον, δεν είναι ένας τυχαίος δικηγόρος, αφού θεωρείται εκλεκτός σύμβουλος της κυβέρνησης, κυρίως σε ότι αφορά ζητήματα ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ορέστης Ομράν όπως αναγράφεται σε βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα iflr1000.com, «συμβουλεύει τον ΔΕΔΔΗΕ στην πώληση του 49% των μετοχών έναντι 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στο fund Macquarie», το οποίο έχει προκαλέσει τεράστιο περιβαλλοντικό σκάνδαλο στο Λονδίνο, ενώ είχε σχηματίσει ένα αχανές δίκτυο με υπεράκτιες εταιρείες μέσω των οποίων διοχετεύονταν χρήματα που είχε λάβει μέσω δανειοδότησης επικαλούμενη το όνομα της θυγατρικής της.
Ακόμη, «συμβούλεψε την Qquant στην τιτλοποίηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μη εξυπηρετούμενων δανείων της Παγκρήτιας Τράπεζας», ενώ επίσης «συμβούλεψε την Ελληνική Δημοκρατία για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ συμπεριλαμβανομένων όλων των συναφών κρατικών θεμάτων».
Επίσης, ο Ορέστης Ομράν «παρείχε συμβουλές στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τις ρυθμίσεις αντιστάθμισης ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ και την εκχώρηση ασφάλειας των απαιτήσεων του δανειολήπτη βάσει συμφωνιών της Διεθνούς Ένωσης Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) που σχετίζονται με διευκολύνσεις ομολογιακών δανείων που εκδίδονται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ΑΠΕ στην Ελλάδα».
Σύμφωνα μάλιστα με άλλο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα chambers.com, «στην Ελλάδα, ο Ορέστης επωφελείται από ένα ισχυρό δίκτυο επαφών με την ελληνική κυβέρνηση και τη βιομηχανία και συμβουλεύει τους πελάτες σε ρυθμιστικά, θεσμικά θέματα και θέματα συμμόρφωσης σύμφωνα με την ΕΕ και την ελληνική νομοθεσία.
Συμβουλεύει επίσης το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και έχει ηγηθεί ορισμένων από τις σημαντικότερες συναλλαγές στην Ελλάδα, ενεργώντας είτε για την κυβέρνηση και κρατικές εταιρείες, είτε για ιδιώτες επενδυτές».
Ο συνεταίρος του Ανδρέα Πάτση
Παράλληλα, ο Ορέστης Ομράν έχει φιλοξενηθεί σε δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αρθρογραφεί σε τακτά χρονικά διαστήματα σε πλήθος εντύπων, ενώ έχει παραχωρήσει ουκ ολίγες συνεντεύξεις.
Σε όλες αυτές τις εμφανίσεις του σε ΜΜΕ, παρουσιάζεται ως ένας από τους κορυφαίους ειδήμονες σε ζητήματα ενέργειας και υπό αυτή του την ιδιότητα μιλάει μεταξύ άλλων για «τον αναγκαίο μετασχηματισμό της ΔΕΗ», για την «αποστολή και το μέλλον των ΕΛΤΑ», για την «σημασία του LNG εν μέσω ενεργειακής κρίσης», ή ακόμη και για το ότι «κατασκευάζονται μεγάλα έργα και η ανάπτυξη αυτών των έργων και η θέση τους σε λειτουργία θεωρώ πως θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή ενίσχυση της επάρκειας από ΑΠΕ».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως η ταχεία ανέλιξη που βιώνει ο Ορέστης Ομράν τα τελευταία χρόνια, τον οδήγησε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου να εκλεγεί αναπληρωματικό μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).
Η έντονη διασύνδεση του Ορέστη Ομράν με την κυβέρνηση και η συμβολή του σε κρατικές συμφωνίας αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι το μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο του βιογραφικού του.
Ο Ορέστης Ομράν είναι επίσης εταίρος στο βελγικό παράρτημα της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας DLA Piper, αλλά και επικεφαλής του ελληνικού και κυπριακού παραρτήματος της εταιρείας.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αφού συνεργάτης της DLA Piper στην Ελλάδα, είναι η δικηγορική εταιρεία του Ανδρέα Πάτση, του ανθρώπου δηλαδή που είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες πως ήταν ιδιοκτήτης τριών εταιρειών με έδρα στο εξωτερικό, γεγονός που είναι καταφανώς παράνομο.
Αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, ότι δηλαδή ένα τόσο κοντινό στην κυβέρνηση πρόσωπο, είναι στην πραγματικότητα… ο εργοδότης του Ανδρέα Πάτση, ήταν κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να αποκαλύψει όταν χαρακτήριζε ως «προβληματική» την επιλογή του Ανδρέα Πάτση.
Γιατί άραγε;
αυτή η λουγκρα αριστερά μεριά είναι η πρώην του Σάκη? Δεν φαίνεται καλά
Η καταγωγή των ανωτέρω είναι άραγε αυτή που υποψιαζόμαστε; Περιούσια;
Το πλέον πιθανό…