Το WEF εγκαινιάζει την πρωτοβουλία “Metaverse” και προβλέπει ότι οι ψηφιακές ζωές θα αποκτήσουν “πετρισσότερο νόημα για εμάς από ότι οι φυσικές μας ζωές”

Το WEF εγκαινιάζει την πρωτοβουλία “Metaverse” και προβλέπει ότι οι ψηφιακές ζωές θα αποκτήσουν “πετρισσότερο νόημα για εμάς από ότι οι φυσικές μας ζωές”

16 Ιουνίου, 2022 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:221
Μοίρασέ το

 

 

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και οι μεγάλες εταιρείες ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα την πρωτοβουλία “Ορισμός και οικοδόμηση του Metaverse”, με τους εταιρικούς ενδιαφερόμενους να αναζητούν έναν ρόλο στον καθορισμό, την ανάπτυξη – και το κέρδος – από την τεχνολογία.

Ας δούμε την ωμή πραγματικότητα γι αυτό το περιβόητο metaverse, για το οποίο γίνεται τόσος λόγος τον τελευταίο καιρό.

Κατ’ αρχήν ο όρος δεν είναι καινούργιος… χρησιμοποιήθηκε στο επιστημονικής φαντασίας βιβλίο του Neal Stephenson το 1992, με τίτλο SNOW CRASH… ένα βιβλίο οι χαρακτήρες του οποίου δεν είναι άνθρωποι αλλά ψηφιακά avatars, που κινούνται σε έναν τρισδιάστατο χώρο εικονικής πραγματικότητας…

Ας λάβουμε υπόψη μας πως η λέξη avatar προέρχεται από την ινδουιστική θεότητα που παίρνει ανθρώπινη μορφή…

Με δεδομένο πως η νεολαία ασχολείται κατά κόρον με τα online παιχνίδια, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως το metaverse, είναι η… “επαγγελία της αθανασίας” και ήδη το έχουν ταυτίσει με τον ίδιο τους τον εαυτό!!!

Δηλαδή ένας προχωρημένος εναλλακτικός κόσμος… κάτι παραπάνω απ’ αυτό που ήδη ζούμε…

Ένα τεχνολογικό περιβάλλον για την προσωπική μας ζωή, τον χώρο της εργασίας μας, όπου η απόλυτη παρακολούθηση, θα είναι ρυθμισμένη σύμφωνα με τις πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να διαφαιντεύουν την ζωή μας…

Είναι επίσης δεδομένο, πως το metaverse, θα είναι το τέλειο εργαλείο αποξένωσης των ανθρώπων…

Η πανδημία, ήταν το πρώτο σοκ  αποξένωσης, απομόνωσης, μοναξιάς και ψυχικής υγείας…

Το metaverse θα ολοκληρώσει αυτή την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Καλώς ήλθατε στον πλήρως ελεγχόμενο κόσμο, μέσα από τις οθόνες του metaverse, που θα αντικαταστήσουν τις ήδη αποχαυνωτικές οθόνες των τηλεοράσεων…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ!!!

ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ… ΑΝΘΡΩΠΟΣ, με τις πέντε αισθήσεις μου και με την ψυχή μου ζωντανές…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Μετάφραση blümlifee

 

από τον Μιχαήλ Νεβραδάκη, Ph.D.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και μεγάλες εταιρείες, μετά από συνομιλίες στην ετήσια συνάντηση του περασμένου μήνα στο Νταβός της Ελβετίας, ξεκίνησαν μια νέα πρωτοβουλία με τίτλο “Ορισμός και οικοδόμηση του Metaverse”.

Όπως υποδηλώνει το όνομα της πρωτοβουλίας, τα ενδιαφερόμενα μέρη της βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία να καθορίσουν τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “Metaverse”.

Ωστόσο, σύμφωνα με το WEF, εν μέρει, το Metaverse περιλαμβάνει μια στιγμή “κατά την οποία οι ψηφιακές μας ζωές – οι διαδικτυακές μας ταυτότητες, οι εμπειρίες, οι σχέσεις και τα περιουσιακά μας στοιχεία – αποκτούν μεγαλύτερη σημασία για εμάς από τη φυσική μας ζωή”.

Η Julia Goldin, διευθύντρια προϊόντων και μάρκετινγκ της LEGO, που συμμετείχε στις συνομιλίες, εξέφρασε αισιοδοξία για το πώς το Metaverse ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ:
μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των παιδιών:

“Για εμάς, η προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά όλα τα οφέλη του Metaverse — ενός κόσμου με εμπειρίες, δημιουργικότητα και αυτοέκφραση στον πυρήνα του — με τρόπο που να είναι επίσης ασφαλής, να προστατεύει τα δικαιώματά τους και να προάγει την ευημερία τους”.

Ενώ οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο πώς θα οριστεί οριστικά ο όρος “metaverse”, υπήρξε επίσης μεγάλη εστίαση στο ποιός θα έπρεπε να συμμετάσχει – και ενδεχομένως να επωφεληθεί από την ανάπτυξή του.

Όσοι συμμετείχαν στις συνομιλίες τοποθετήθηκαν να “αναπτύξουν και να μοιραστούν δραστικές στρατηγικές για τη δημιουργία και τη διακυβέρνηση” ενός “διαλειτουργικού και ασφαλούς” metaverse.

Υπήρξαν επίσης εκτενείς συζητήσεις σχετικά με την παροχή “καθοδήγησης για το πώς να δημιουργηθεί ένα ηθικό και χωρίς αποκλεισμούς metaverse, με τη συμμετοχή οργανισμών σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, του ακαδημαϊκού κόσμου και των ρυθμιστικών αρχών”.

Το WEF περιέγραψε την πρωτοβουλία ως “την συγκέντρωση κορυφαίων φωνών από τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την πολιτική” για να “καθορίσουν τις παραμέτρους” της μελλοντικής ανάπτυξης του metaverse.

Μια συνεδρία της 25ης Μαΐου με τίτλο “Σχηματίζοντας ένα κοινό μέλλον: Δημιουργώντας το Metaverse” — περιελάμβανε τους ακόλουθους συμμετέχοντες:

– Chris Cox, Chief Product Officer της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta.

– Peggy Johnson, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Magic Leap , περιγράφεται από το WEF ως “μια εταιρεία χωρικών υπολογιστών που κατασκευάζει την επόμενη πλατφόρμα υπολογιστών”.

– Philip Rosedale, ιδρυτής του Linden Lab , το οποίο ανέπτυξε τον εικονικό κόσμο “Second Life”, που απέκτησε τον Απρίλιο η Meta.

– Andrew R. Sorkin, οικονομικός αρθρογράφος των New York Times και συν-παρουσιαστής του “Squawk Box” του CNBC.

– Ομάρ Σουλτάν Αλ Ολαμά, υπουργός τεχνητής νοημοσύνης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διορίστηκε το 2017.

– Nick Clegg, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων του Meta, ο οποίος ήταν πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η “πρωτοβουλία πολλαπλών μερών” στοχεύει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία και τη διαμόρφωση του μετασύμπαντος.

Το WEF είπε ότι τα πρώτα ενδιαφερόμενα μέρη θα διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία:

“Ο ορισμός και η οικοδόμηση του Metaverse” είναι η κορυφαία πρωτοβουλία πολλαπλών συμμετεχόντων παγκοσμίως για την ανάπτυξη και την κοινή χρήση ενεργών στρατηγικών για τη δημιουργία και τη διακυβέρνηση του metaverse.

“Παρέχοντας έναν χώρο για παγκόσμιους ηγέτες στη βιομηχανία, την κοινωνία των πολιτών και την κυβέρνηση, η πρωτοβουλία θα μοιραστεί και θα επιταχύνει ιδέες και λύσεις που θα ζωντανέψουν το metaverse.

“Με την ένταξη στην πρωτοβουλία, τα μέλη διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον καθορισμό και την οικοδόμηση του metaverse”.

ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΟ “METAVERSE” ΠΟΥ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ

Αν και όπως υποδηλώνει το όνομά της, μέρος του στόχου αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ορίσει το “metaverse”, το WEF προσέφερε αυτόν τον εξαιρετικά ευρύ, γενικό ορισμό :

“…ένα μελλοντικό διαρκές και διασυνδεδεμένο ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ όπου τα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν με αυτό και μεταξύ τους ταυτόχρονα σε συσκευές και καθηλωτικές τεχνολογίες, ενώ ασχολούνται με ψηφιακά στοιχεία και ακίνητα.”

Αυτό επεκτείνεται στον “απλό” ορισμό του metaverse που παρέχεται από το WEF, το οποίο το περιέγραψε ως “ένα ενοποιημένο και διαρκές εικονικό περιβάλλον στο οποίο κανείς θα έχει πρόσβαση μέσω τεχνολογιών εκτεταμένης πραγματικότητας (XR)”.

Το WEF είπε ότι το μετασύμπαν θεωρείται πιο χρήσιμο “ως ένας φακός μέσω του οποίου μπορείτε να δείτε τον συνεχιζόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό”, με βάση την πεποίθηση ότι “οι εικονικοί κόσμοι, που ενσωματώνουν συνδεδεμένες συσκευές, blockchain και άλλη τεχνολογία θα είναι τόσο συνηθισμένοι που το μετασύμπαν θα γίνει ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”.

Πιο συγκεκριμένοι ορισμοί του μετασύμπαντος, ωστόσο, “μπορούν να αναπτυχθούν με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την έρευνα, την καινοτομία, τις επενδύσεις και την πολιτική”, ανέφερε το WEF .

Σύμφωνα με το WEF, το μετασύμπαν “μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τρεις σχολές σκέψης”, οι οποίες περιλαμβάνουν:

1) Το μετασύμπαν “ως προϊόν ή υπηρεσία”.
2) Το metaverse “ως ένα μέρος όπου οι χρήστες μπορούν να συνδέονται, να αλληλεπιδρούν και να μεταφέρουν τον εαυτό τους και τα υπάρχοντά τους σε πολλές ψηφιακές τοποθεσίες”, όπως “παιχνίδια και πλατφόρμες δημιουργών”.
3) Το μετασύμπαν ως μια στιγμή “κατά την οποία οι ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΖΩΕΣ – οι διαδικτυακές μας ταυτότητες, οι εμπειρίες, οι σχέσεις και τα περιουσιακά μας στοιχεία – ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ” – ο ορισμός αυτός περιγράφεται από το WEF στο άρθρο του ως “ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ”.

Παρά τον διφορούμενο ορισμό του μετασύμπαντος ως έννοια από το WEF, ο οργανισμός είναι σίγουρος στην πρόβλεψη των επιπτώσεών του και της αξίας του για μεγάλες (και πραγματικές) εταιρείες και επιχειρήσεις:

“Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Όπως το Διαδίκτυο και τα smartphone μεταμόρφωσαν τις κοινωνικές και εμπορικές μας αλληλεπιδράσεις, το μετασύμπαν θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις επικοινωνούν και λειτουργούν, με καινοτόμους αλλά ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΥΣ τρόπους”.

Η νέα πρωτοβουλία του WEF θα επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς, ή “κομμάτια δράσης”: τη μεταστρεφόμενη διακυβέρνηση και τη δημιουργία “οικονομικής και κοινωνικής αξίας”. Το WEF “θα διερευνήσει θέματα που αφορούν ρυθμιστικά πλαίσια, τεχνολογικές επιλογές και οικονομικές ευκαιρίες”.

Πιο συγκεκριμένα, η “διακυβέρνηση μέσω του metaverse” αναφέρεται στη δέσμευση των μελών της πρωτοβουλίας να προτείνουν “πλαίσια διακυβέρνησης για διαλειτουργικά, ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς μετασυμβατικά οικοσυστήματα”.

Σύμφωνα με το WEF, “αυτό συνεπάγεται την εξεύρεση εναρμόνισης μεταξύ κανονισμών και καινοτομίας προκειμένου να αναπτυχθεί η διαλειτουργικότητα διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών”.

Με τη σειρά του, η “δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας” θα περιλαμβάνει τα μέλη της πρωτοβουλίας να μοιράζονται και να επιταχύνουν “ιδέες και λύσεις που θα ζωντανέψουν το μετασύμπαν”.

Το WEF είπε ότι “με τον τρόπο αυτό, θα χαρτογραφήσουν νέες αλυσίδες αξίας και επιχειρηματικά μοντέλα σε όλους τους κλάδους, εντοπίζοντας στοιχεία και περιπτώσεις χρήσης που παρέχουν οικονομικές ευκαιρίες”.

 

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΡΔΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ “METAVERSE”

Η διαδρομή δράσης της πρωτοβουλίας “για δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας” διαψεύδει αυτό που μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών του WEF να θέσει τους κανόνες εμπλοκής στο μετασύμπαν ενώ βρίσκεται ακόμη στην εκκολαπτόμενη κατάστασή του.

Περισσότεροι από 60 εταιρικοί “ενδιαφερόμενοι” έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής στην πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένων πολλών εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας, όπως η Meta, η Microsoft, η ταϊβανέζικη εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης HTC και η Sony Interactive, συνοδευόμενες από τη Walmart, τον Όμιλο LEGO, καθώς και ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Πολλοί από αυτούς τους ενδιαφερόμενους μπορεί να παρασυρθούν από το δυναμικό ανάπτυξης της αγοράς metaverse, που το Bloomberg προέβλεψε ότι θα αυξηθεί στα 800 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.

Παραδείγματα αυτού είναι ήδη εμφανή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το WEF, το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Fortnite “πουλάει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ψηφιακών καλλυντικών ειδών στους παίκτες κάθε χρόνο, καθιστώντας το μεγαλύτερη εταιρεία ένδυσης σε πωλήσεις από αρκετούς παγκόσμιους οίκους μόδας”.

Δεδομένου του δυναμικού της αγοράς, δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα στελέχη πολλών εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας, καθώς και το ίδιο το WEF, επαίνεσαν θερμά τη νέα πρωτοβουλία του WEF.

Για παράδειγμα, ο Jeremy Jurgens, διευθύνων σύμβουλος του WEF, δήλωσε :

“Η πρωτοβουλία “Ορισμός και οικοδόμηση του Metaverse” παρέχει στη βιομηχανία μια βασική εργαλειοθήκη για ηθική και υπεύθυνη οικοδόμηση του μετασύμπαντος.

“Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτό το ζωτικής σημασίας μέσο για την κοινωνική και οικονομική διασύνδεση με έναν περιεκτικό, ηθικό και μετασχηματιστικό τρόπο”.

Ο Clegg του Meta πρόσθεσε :

“Το μετασύμπαν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής του. Αν γίνει καλά, το μετασύμπαν θα μπορούσε να είναι μια θετική δύναμη για ένταξη και ισότητα, γεφυρώνοντας μερικές από τις διαφορές που υπάρχουν στον σημερινό φυσικό και ψηφιακό χώρο.

“Γι’ αυτό η πρωτοβουλία “Ορισμός και οικοδόμηση του Metaverse” θα είναι τόσο πολύτιμη. Δεν πρέπει να διαμορφώνεται από μόνες τους τις εταιρείες τεχνολογίας. Πρέπει να αναπτυχθεί ανοιχτά με πνεύμα συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα, των νομοθετών, της κοινωνίας των πολιτών, του ακαδημαϊκού κόσμου και των ανθρώπων που θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες. (!!!!!!!!!)

“Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει προς το συμφέρον των ανθρώπων και της κοινωνίας και όχι των εταιρειών τεχνολογίας”.

Ο Brad Smith, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Microsoft, παρατήρησε :

“Ενώ το μετασύμπαν βρίσκεται στο στάδιο της γέννησής του, πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει βελτιωμένες συνδέσεις για όλους.

“Ως βιομηχανία, είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό το νέο παράδειγμα θα αναπτυχθεί με τρόπο που να είναι προσβάσιμο σε όλους, να θέτει τις ανάγκες των ανθρώπων πρώτα, να ενισχύει την ανθρώπινη σύνδεση και να αναπτύσσεται με ασφάλεια με εμπιστοσύνη που ενσωματώνεται στο σχεδιασμό”.

Η Cher Wang, ιδρύτρια και πρόεδρος της HTC, περιέγραψε το μετασύμπαν ως “ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ”, λέγοντας :

“Το metaverse είναι το ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, αλλά θα απαιτήσει την ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών του οικοσυστήματος για να γίνει ένα ανοιχτό και ασφαλές περιβάλλον.

“Ως εκ τούτου, αυτή η πρωτοβουλία του [Παγκόσμιου Οικονομικού] Φόρουμ είναι μια ισχυρή αρχή για την αντιμετώπιση των βασικών τεχνολογικών και πολιτικών θεμελιωδών στοιχείων για να μπορέσει το μετασύμπαν να εκπληρώσει τις απεριόριστες δυνατότητές του”.

Ομοίως, η Peggy Johnson των Magic Leap εξέφρασε ενθουσιασμό για τους μετασχηματισμούς που θα μπορούσε να επιφέρει το metaverse, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ:

“Στο Magic Leap, είμαστε ενθουσιασμένοι με το πώς τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα θα μεταμορφώσουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, ειδικά σε αναπτυσσόμενους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η μεταποίηση και ο δημόσιος τομέας.

“Για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών, απαιτείται ένα στοχαστικό πλαίσιο ρύθμισης που να προστατεύει τους χρήστες και να διευκολύνει τη μελλοντική καινοτομία, το οποίο υποστηρίζεται από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, της κυβέρνησης, των ΜΚΟ και του ακαδημαϊκού κόσμου”.

Ο Yat Sui, συνιδρυτής και πρόεδρος της Animoca Brands, μιας εταιρείας λογισμικού παιχνιδιών με έδρα το Χονγκ Κονγκ, περιέγραψε τις δυνατότητες του metaverse στη σφαίρα της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ”:

“Η Animoca Brands είναι στην ευχάριστη θέση να είναι μέρος της εναρκτήριας πρωτοβουλίας για το μετασύστημα που ξεκίνησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και προσβλέπουμε σε διάλογο με τους συναδέλφους μας στον κλάδο καθώς πλοηγούμαστε στο δυναμικό της πραγματικής ψηφιακής ιδιοκτησίας στο ανοιχτό metaverse”.

Άλλοι, όπως ο Δρ. Inhyok Cha, Διευθύνων Σύμβουλος της νοτιοκορεατικής εταιρείας διαχείρισης υπηρεσιών πληροφορικής CJ Olive Networks και ο επικεφαλής ψηφιακός διευθυντής της CJ Corporation, επαίνεσαν τη νέα πρωτοβουλία του WEF για τις δυνατότητές του να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους φορείς να ξεπεράσουν “απρόβλεπτες πολυπλοκότητες”:

“Η ταχεία εξέλιξη και υιοθέτηση του μετασύμπαντος θα δημιουργήσει απρόβλεπτες περιπλοκές όσον αφορά τη διακυβέρνηση, την ΗΘΙΚΗ, καθώς και κοινωνικές και βιομηχανικές επιπτώσεις.

“Έτσι, η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ, ΝΑ ΑΝΑΛΥΕΙ, ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ”.

 

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΣΤΟ “ΜΕΤΑΣΥΜΠΑΝ”;

Οι παρατηρήσεις του Inhyok αντικατοπτρίζουν ερωτήματα που επίσης αναγνωρίζει το WEF σχετικά με το ΠΟΙΟΣ θα “κυβερνήσει” το μετασύμπαν και ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ.

Συγκεκριμένα, το WEF περιγράφει τη διακυβέρνηση μετασχηματισμού ως “μια πολύπλευρη πρόκληση που πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη διαλειτουργικότητα, το απόρρητο και την ασφάλεια”.

Σύμφωνα με το WEF, τα “μοντέλα διακυβέρνησης του πραγματικού κόσμου” αντιπροσωπεύουν μια πιθανή επιλογή για μετα-σύνδεση διακυβέρνησης.

Ωστόσο, πέραν από το να αναφέρεται σε συνταγματικά καθορισμένους θεσμούς διακυβέρνησης, με ελέγχους και ισορροπίες, το WEF αναφέρει το “ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ” του Facebook ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ τέτοιου “ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”.

Ωστόσο, σύμφωνα με το WEF, “δεν είναι όλοι οι νομοθέτες ικανοποιημένοι” με τέτοια μοντέλα, επικαλούμενοι, για παράδειγμα, νέους κανονισμούς όπως ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες , ο οποίος θα ελέγχει τον έλεγχο περιεχομένου και την “παραπληροφόρηση” στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλα πιθανά μοντέλα διακυβέρνησης που αναφέρονται από το WEF περιλαμβάνουν συστήματα βασισμένα σε χρήστες που έχουν σχεδιαστεί με βάση την τεχνολογία blockchain και μη ανταλλάξιμα tokens (NFTs).

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΘΥΜΕΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ “ΜΕΤΑVERSE”

Για τις εταιρείες Big Tech, η πιθανή κερδοφορία και οι ροές εσόδων που προσφέρονται από το metaverse συμβαδίζουν με την ικανότητα των εταιρειών να αναπτύσσουν τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του metaverse.

Πράγματι, το WEF μας λέει ότι “μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google, η Meta Platforms (Facebook), η Microsoft, η Niantic και η Valve αναπτύσσουν την τεχνολογία που θα διαμορφώσει το μέλλον του metaverse”.

Το WEF συνεχίζει προσθέτοντας ότι το μετασύμπαν θα διαμορφωθεί από τρεις πιθανές τεχνολογικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων της “εικονικής πραγματικότητας (VR), της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI).”

Ενώ το VR και το AR μπορεί να είναι γνωστά σε πολλούς, το BCI αντιπροσωπεύει την πιο φιλόδοξη από αυτές τις τρεις τεχνολογικές διαδρομές — και μπορεί να διαψεύδει τις πραγματικές προθέσεις του WEF και των “ενδιαφερομένων” αυτής της νέας πρωτοβουλίας.

Συγκεκριμένα, η BCI ΣΤΟΧΕΥΕΙ “ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ”.

Το WEF ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ σε ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ όπως το NEURALINK”, που “ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ”, ως παράδειγμα BCI.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Alibaba, J. Michael Evans, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε εκτενώς στους “μεμονωμένους ανιχνευτές αποτυπώματος άνθρακα” — που μοιάζουν με τεχνολογία “προσωπικής επιδότησης άνθρακα” για την οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο Defender.

Ομοίως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia Pekka Lundmark προέβλεψε ότι μέχρι το 2030 ,”ΤΑ SMARTPHONE ΘΑ ΕΜΦΥΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ”, διευκολύνοντας σίγουρα την επέκταση του μετασύμπαντος.

_ _ _

Ο Μιχαήλ Νεβραδάκης, Ph.D είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ερευνητής με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα.

 

Μετάφραση blümlifee

Πηγή σχολίου blümlifee

Πηγή ξενογλωσσου κειμένου

 

Προβολές : 221


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα