Επιτρέπουν πειράματα «Φράνκεσταϊν» σε ανθρώπινα έμβρυα – Θα «καλλιεργούνται» στο εργαστήριο για εβδομάδες!

Επιτρέπουν πειράματα «Φράνκεσταϊν» σε ανθρώπινα έμβρυα – Θα «καλλιεργούνται» στο εργαστήριο για εβδομάδες!

27 Μαΐου, 2021 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:167
Μοίρασέ το

Μια μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2016, όταν δύο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να κρατήσουν ζωντανά ανθρώπινα έμβρυα για 13 ημέρες, πριν τελικά τα καταστρέψουν λόγω του κανόνα των 14 ημερών.

 

 

Ο διεθνής οργανισμός που συντάσσει κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα με βλαστοκύτταρα χαλαρώνει τον χρονικό περιορισμό που ισχύει εδώ και δεκαετίες για τις μελέτες με ανθρώπινα έμβρυα, τα οποία στο εξής θα μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για περισσότερο από 14 ημέρες, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Η Διεθνής Εταιρεία για την Έρευνα Βλαστικών Κυττάρων (ISSCR) δεν καταργεί το όριο των 14 ημερών από τη στιγμή της γονιμοποίησης, λέει όμως ότι οι ερευνητικές προτάσεις που προβλέπουν την καλλιέργεια εμβρύων πέρα από αυτό το όριο πρέπει να εξετάζονται ανά περίπτωση.

Το όριο των 14 ημερών παραμένει σε ισχύ από το 1970, όταν οι επιστήμονες δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργούν έμβρυα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2016, όταν δύο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να κρατήσουν ζωντανά ανθρώπινα έμβρυα για 13 ημέρες, πριν τελικά τα καταστρέψουν λόγω του κανόνα των 14 ημερών.

Η χαλάρωση των περιορισμών θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στη μελέτη συγγενών ανωμαλιών και παραγόντων που οδηγούν σε αποβολή, λέει η ISSCR. Για παράδειγμα, περίπου 8 βρέφη ανά χίλια πάσχουν από συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, των οποίων η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες ώστε να μειωθούν οι αμβλώσεις.

Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια μελέτη θα έπρεπε να περάσει από αρκετά στάδια αξιολόγησης προκειμένου να προσδιοριστεί πότε πρέπει να τερματιστεί το πείραμα, επισήμανε η ISSCR.

«Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, οπότε σίγουρα δεν δίνουμε το ελεύθερο σε όλους» δήλωσε ο Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ, καθηγητής του Ινστιτούτου «Φράνσις Κρικ» στο Λονδίνο και πρόεδρος της Ένωσης.

Δεδομένου πάντως ότι ο κανόνας των 14 ημερών έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία χωρών όπως ο Καναδάς και η Βρετανία, τυχόν μελέτες που διατηρούν τα έμβρυα για περισσότερο χρόνο θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με νομοθετική ρύθμιση, εφόσον το κοινοβούλιο συμμερίζεται το σκεπτικό της ISSCR.

 

Πηγή

Προβολές : 167


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα