Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΒΙΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΔΗΜΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ‘ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ‘

Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΒΙΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΔΗΜΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ‘ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ‘

8 Φεβρουαρίου, 2021 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:223
Μοίρασέ το

 

 

Η εξάπλωση τέτοιων ερευνών μπορεί και να χρησιμοποιηθεί έμμεσα σαν μορφή υπονόμευσης διότι κατά περίπτωση, ακόμη και η αμέλεια ή, η ανικανότητα, μπορούν να θεωρηθούν η να χρησιμοποιηθούν σαν μορφές δολιοφθοράς!

 

 

ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ… ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ… 

ΑΜΕΛΕΙΑ, Ή… ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

Μήπως όλα τα στοιχεία, συγκλίνουν στην ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ και για την περίπτωση του κορονοϊού.

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Μήπως και για την χθεσινή περίπτωση με την έκρηξη στην ΔΕΗ;;;

 

Γράφει ο Θεοφάνης Ράπτης

 

Μέσα στον συνεχιζόμενο ορυμαγδό ανακοινώσεων και αντικρουόμενων αποψεων για την προέλευση της τρέχουσας πανδημίας, ήλθε πρόσφατα μια σοκαριστική παραδοχή από μέρους του ίδιου του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Μάθου Πότινγκερ [1], σχετικά με τις ευθύνες του εργαστηρίου Βουχάν στην Κίνα.

Πολύ ξεκάθαρα, ο κος Πότινγκερ υποστηρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία στην κατοχή των υπηρεσιών των ΗΠΑ ότι στο Βουχάν (Γιουχάν) πειραματιζόντουσαν με ιούς από νυχτερίδες προκαλώντας ατύχημα με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διασπορά του νέου ιού.

Ταυτόχρονα, νέο δημοσίευμα στο ιστολόγιο zerohedge.com επιβεβαιώνει την διάσταση που έχει πάρει το θέμα μιας πιθανής διαρροής του ιού από το εργαστήριο της Βουχάν, γεγονός που συνεπάγεται πιθανή όξυνση της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο άμεσο μέλλον παρά την πρόσφατη αλλαγή προεδρίας.

 

Καταλαβαίνουμε άμεσα ότι μια τέτοια παραδοχή θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ ακομη και μονομερώς, να εγείρουν αξιώσεις αποζημιώσεων τόσο δυσβάστακτες που να προκαλέσουν τριγμούς στην τρέχουσα πολιτική οικονομικής και γεωστρατηγική εξάπλωση της Κινεζικής επιρροής όπως έχει ήδη εκδηλωθει αυτή μέσω ενός ‘Νέου Δρόμου του Μεταξιού‘ (New Silk Road Initiative) [2].

Είναι εξ ίσου κατανοητό ότι κάθε εκδήλωση πανδημίας έχει και άμεσες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές συνέπειες και βέβαια ακόμη και η παραγωγή και διανομή τυχόν φαρμάκων και εμβολίων συμμετέχουν σε ένα γενικότερο γεωστρατηγικό παίγνιο [3], [4], άλλο τόσο όσο και τα όπλα η το πετρέλαιο.

Ως εκ τούτου, κάθε ανάλογη κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται απλά σαν μια υγειονομική κρίση με τοπικές μόνον επιπτώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επιτακτική ανάγκη να θέσουμε όχι μόνον το ερώτημα για την προέλευση παρόμοιων κυμάτων πανδημίας αλλά και το συναπτό ερώτημα για τις μεθοδολογίες έρευνας που οδηγούν σε τυχόν ατοπήματα με ανάλογες συνέπειες, όπως και τα νομικά και επιστημονικά πλαίσια ελέγχου και περιορισμού παρόμοιων ερευνών.

   

Γεγονός είναι ότι ανάλογα εργαστήρια διέθεταν και διαθέτουν και οι πρώην αντιμαχόμενοι του ‘Ψυχρού Πολέμου‘ υπο τον έλεγχο των επιτελείων τους με σκοπό ακριβώς την έρευνα πάνω σε παθογόνα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου.

Παρ’ όλον ότι τέτοια όπλα έχουν ήδη χαρακτηριστεί σαν ‘Όπλα Μαζικής Καταστροφής‘ (Weapons of Mass Distruction/WMD) [5]

Και ως εκ τούτου, η παραγωγή και διαθεση τους έχει απαγορευθεί βάση διεθνών συνθηκών και η χρήση τους σε τυχόν συγκρουσεις έχει χαρακτηριστεί ως έγκλημα πολέμου, αυτό δεν αποκλείει την έρευνα πάνω σε υπάρχοντα η πιθανά μελλοντικά παθογόνα ως μέσο άμυνας για την επιτυχή αντιμετώπιση τους, γεγονός που αποτελεί το κύριο ‘παραθυράκι‘ για την παράκαμψη νομικων προσκομμάτων.

Μάλιστα, η πρωτεύουσα δικαιολόγηση παρόμοιων ερευνών αφορά την παραγωγή εμβολίων για πιθανά παθογόνα πριν ακόμη εμφανιστεί κάποια πανδημία!

Όλα τα ανάλογα εργαστήρια φέρουν υποχρεωτικά μια κωδική ένδειξη επικινδυνότητας (Biohazard Index) [6] που κυμαίνεται από 1 – 4 όπου τα επίπεδα 3 και 4 αφορούν κυρίως σε ιούς και μάλιστα ο τέταρτος αποκλειστικά σε ιούς και ασθένειες για τους οποίους δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία η εμβόλιο [7].

Σε αυτά όλα έρχεται να προστεθεί η αλματώδης εξέλιξη τόσο της βιοτεχνολογίας αλλά και της νανοτεχνολογίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με κορυφαίες στιγμές την πλήρη αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος όπως και πιο πρόσφατα την δημιουργία ‘εκδότη γονιδίων‘ (CRISP gene editor) [8] και την γενικότερη ανάπτυξη μεθόδων splicing [9] το οπλοστάσιο παρέμβασης σε μικροοργανισμούς έχει διευρυνθεί αρκετά και επικίνδυνα.

Αξίζει τον κόπο να παραθέσουμε μια συνέντευξη του γιατρού Γιώργου Ρωμανού από τις αρχές της τρέχουσας πανδημίας (Ράδιο 98.4 22-4-20) [10] όπου αναδεικνύεται η τρομερή ευκολία με την οποία σημερινές μέθοδοι μπορούν να οδηγήσουν σε κατασκευή νέων, άγνωστων στην φύση, παθογόνων.

Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε μια πρώιμη επίσημη ανακοίνωση του 2016 από επιστημονική δημοσίευση όπου αναφέρεται ούτε λίγο, ούτε πολύ, η επιτυχής κατασκευή παραλλαγής του ιού της γρίππης των πουλερικων Η1Ν5 με ισχυριζόμενη πιθανή φονικότητα 60%!

Γι αυτή την περίπτωση ξεσηκώθηκε τόσος θόρυβος μεταξυ των ειδικών και των υπηρεσιών ασφαλείας ώστε η δημοσίευση περιείχε μόνον ακροθιγώς τις λεπτομέρειες της μεθοδολογίας αποκρύπτοντας αρκετά ενδιάμεσα στάδια.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να μελετηθεί εδώ είναι η σταδιακή άυξηση των αντίστοιχων εργαστηρίων επιπέδου 4 σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί κανείς να δει εύκολα από τους αντίστοιχους συνδέσμους της wikipeda την εξάπλωση τους σε όλο τον κόσμο αλλά είναι πλέον διαφωτιστικό να δούμε επίσης την ραγδαία αύξηση τους τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Γι αυτό το σκοπό χρησιμοποιήσαμε δύο σημαντικές αναφορές, την πρώτη από τον ιδιο τον ΠΟΥ το 2017 [11] καιτην δεύτερη πιο πρόσφατη του 2019 [12] από την Δρα Αλεξάνδρα Πέτερς στην Γενεύη.

 

 

Στην πρώτη εικόνα φαίνεται η κατανομή των εργαστηρίων στον παγκόσμιο χάρτη με τη μερίδα του λέοντος να εμφανίζεται στις ΗΠΑ ενώ στη δεύτερη, η σταδιακή αύξηση τους ιδίως μετά το 2010.

 

 

Στην δεύτερη εικόνα φαίνεται το σημείο καμπής της καμπύλης αθροιστικής ανάπτυξης αυτών, το οποίο σύμφωνα με την μέθοδο EDE [24] προκύπτει να είναι το έτος 2015.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η όλη συζήτηση για τον κίνδυνο πανδημιών αρχίζει με αναφορές υπηρεσιών του ΟΗΕ όπου γίνεται επίσης για πρώτη φορά ευρεία χρήση του όρου ‘κοινωνική αποστασιοποίηση‘ (social distancing) γύρω στο 2005 [13].

Ο λόγος για την πρόσφατη πρεμούρα αξίζει να αναλυθεί εκτενώς με βάση ένα παλιότερο γνωστό παράδειγμα όπως και το τι σημαίνει αυτό είτε σαν παράδειγμα για το μέλλον, είτε και σαν σύνολο πιθανών παραλείψεων τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από όλα τα συνυπεύθυνα κράτη που αποδέχτηκαν τη εγκατάσταση τέτοιων εργαστηρίων με περισσότερο η λιγότερο αυστηρή επιτήρηση.

Χαρακτηριστικά, αρκεί να αναφέρουμε πρόσφατα δημοσιεύματα και καταγγελίες για τον ρόλο εργαστηρίων του αμερικανικού στρατού εγκατεστημένα σε έναν δακτύλιο χωρών που περικυκλώνουν την Ρωσική επικράτεια όπως στην Αρμενία, Γεωργία και Ουκρανία [14], [15], [16].

 

To αμέσως προηγούμενο παράδειγμα που γνωρίζουμε ιστορικά όσον αφορά τις απόπειρες ελέγχου μέσων μαζικης καταστροφής αφορά φυσικά τα πυρηνικά όπλα σε συνδυασμό με τον αριθμό εσφαλμένων συναγερμών που παρά λίγο να μας οδηγήσουν σε πυρηνικό πόλεμο.

Το ζήτημα αυτά ξεκινά περί τα μέσα της δεκαετίας του 50 όταν πλέον η απόκτηση τέτοιων όπλων και από άλλες δυνάμεις εκτός ΗΠΑ γίνεται εφικτή με πρώτη την τότε ΕΣΣΔ και την κομμουνιστική Κίνα να ακολουθεί.

Αυτό δημιούργησε την ανάγκη ενίσχυσης μέσων ανίχνευσης και ειδοποίησης των στρατηγικών δυνάμεων των αντίστοιχων χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο δίκτυο ραντάρ στην Αλάσκα μέρος του συστήματος NORAD [17].

 

Αναπόφευκτα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία υπολογιστών οι οποίοι βεβαίως χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα τόσο για την κατευθυνση πυραυλικών συστημάτων όσο και πολύ περισσότερο στο οξύτατο πρόβλημα της ανιχνευσης και διαλογής πολλαπλού τύπου σημάτων προκειμένου για την ταυτοποίηση πιθανής απειλής, οδήγησαν σε εκτεταμένη χρήση στατιστικών μαθηματικών μοντέλων και χρήση της θεωρίας παιγνίων για την πρόβλεψη τόσο των κινήσεων των αντιπάλων όσο και για την ανάλυση του τύπου σφαλμάτων δεδομένου ότι κανένα σύστημα προειδοποίησης δεν μπορεί να είναι τέλειο.

Το επιπλέον οξύτατο πρόβλημα αφορούσε στον χρόνο αντίδρασης των χειριστών αυτών των συστημάτων προκειμένου για την επιτυχή ακύρωση κάθε εσφαλμένου συναγερμού πλην όμως, ακριβώς λόγω της τεχνικής εξέλιξης των υπολογιστικων συστημάτων, αυτός ο χρόνος αντίδρασης έβαινε διαρκώς μειούμενος με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας ενός λανθασμένου καταστρεπτικού πυρηνικού πολέμου!

Είναι εντυπωσιακή η ήδη (επίσημα) αποδεκτή λίστα των εσφαλμένων συναγερμών [18] με πιο εντυπωσιακή και εξαιρετικά επικίνδυνη περίπτωση ίσως εκείνη του 1983 [19] όπου κυριολεκτικά γλυτώσαμε όλοι μόνο χάρη στην εξαιρετική διαύγεια ενός πρώην Σοβιετικού χειριστή.

 

Κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες του Ψυχρού πολέμου, πολλοί στατιστικολόγοι και εξειδικευμένοι στρατηγικοί αναλυτές ασκούσαν πιέσεις για την χαλάρωση της ισορροπίας του τρόμου με βάση καθαρά λογικά, μαθηματικά επιχειρήματα.

Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε τη βασική αρχη αυτών των μοντέλων διότι η ίδια αρχή μπορεί να γενικευτεί και σε άλλα μέσα μαζικής καταστροφής.

Μπορεί κανείς να συνοψίσει την κατάσταση θεωρώντας μια κατανομή όλων των σφαλμάτων σαν έναν ψηλό λόφο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται μια μπάλα.

Όσο αυξάνεται το εύρος των οπλικών συστημάτων και η ταχύτητα αντίδρασης τόσο πιο ψηλός και λεπτός γίνεται ο λόφος αυτός με αποτέλεσμα, τόσο πιο ασταθής και αβέβαιη να γίνεται η ισορροπία της μπάλας στην κορυφή.

Μάλιστα, αν η διαδικασία αυτή αφεθεί να συνεχιστεί επ αόριστον τότε είναι μαθηματική βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή η μπάλα θα κυλίσει τυχαία προς μια οποιαδήποτε κατεύθυνση!

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγησαν σταδιακά τις τότε παγκόσμιες δυνάμεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα τις πρώτες συνθήκες SALT I – II [20] και αργότερα τις συνθήκες START I – II [21], [22] για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Περιττό να σημειώσουμε ότι ανάλογη προβληματική μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση πυρηνικών ατυχημάτων από σταθμούς παραγωγής ενέργειας όπου αντί των σφαλμάτων προειδοποίησης πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν την πιθανή αστοχία υλικών λόγω παλαίωσης (Τσερνόμπιλ) είτε την ταυτόχρονη τυχαία συνεύρεση ακραίων φαινομένων (σεισμός ακολουθούμενος από τσουνάμι στην Φουκουσίμα).

 

Σε απόλυτη αναλογία με τα παραπάνω, και παρ’ όλον οτι η περίπτωση παθογόνων που μπορεί να ξεφύγουν από εργαστήρια φαίνεται λιγότερο εντυπωσιακή από εκείνη μιας πυρηνικής έκρηξης, η ακόμη εντονότερη ανάγκη εμπλοκής του ανθρώπινου παράγοντα σε παρόμοιες βιολογικές έρευνες όπως και η εξ ίσου πιθανή συμπτωση ακραίων παραγόντων πχ, ανάλογη με το συμβαν της Φουκουσίμα, καθιστούν ολοένα και πιο επικίνδυνη την άμετρη εξάπλωση παρομοιων εργαστηρίων ακόμη και με τα καλύτερα μέτρα ελέγχου.

Επιπλέον, το επιχείρημα στο οποίο αναλίσκονται διάφοροι εκφραστές των οικονομικών ελίτ (πχ Bill Gates) για την ανάγκη προληπτικής δημιουργίας εμβολίων για ασθένειες που δεν έχουν καν εμφανιστεί είναι εξοχως προκλητικό διότι μας ζητά να παιζουμε το κεφάλι μας ενώ την ίδια στιγμή επιταχύνει μια βιολογική διεργασία μεταλλάξεων η οποία αυτή η ίδια αν είχε αφεθεί στην φύση μπορεί να αργούσε πολύ περισσότερο.

Μια τέτοια επιτάχυνση απο ανθρωπογενείς μεταλλάξεις και γενικότερες έρευνες γονιδιωμάτων αποτελεί σε αναλογία με τα προηγούμενα, το ‘στένεμα του λόφου‘ ως το σημείο που η απώλεια ισορροπίας να καταστεί βεβαιότητα με αποτέλεσμα την επόμενη πανδημία από την οποία θα αποκομίζουν τα υπέρογκα κέρδη τους οι εταιρείες που καρπώνονται τα εμπορικά ωφέλη από παρόμοιες έρευνες.

 

Επιπλέον, το γεγονός ότι συζητήσεις περί πανδημιών σε διάφορα διεθνή όργανα τόσο του ΟΗΕ οσο και του ΠΟΥ, γίνονται όλο και πιο έντονες με την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα θα μπορουσε να θεωρηθεί αρκούντως ύποπτο ακριβώς λόγω της σύμπτωσης με την αύξηση και εξάπλωση των πλέον επικίνδυνων εργαστηρίων όπως φάνηκε στα προηγούμενα διαγράμματα.

Θα τολμούσε να σκεφτεί κανεις ότι η ανάλυση ρίσκου σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ήταν γνωστή όπως και η αύξηση της πιθανότητας ατυχήματος ώστε οι συζητήσεις αυτές έτρεχαν να προκαταλάβουν αυτό ακριβώς που στατιστικά ήταν επόμενο να συμβεί!

Επιπλέον, με δεδομένα ότι δεν έχουν όλες οι χώρες το ίδιο νομικό πλαίσιο αλλά και τη δυνατότητα ελέγχου, καταλαβαίνει κανείς ότι η εξάπλωση τέτοιων ερευνών μπορεί και να χρησιμοποιηθεί έμμεσα σαν μορφή υπονόμευσης διότι κατά περίπτωση, ακόμη και η αμέλεια ή, η ανικανότητα, μπορούν να θεωρηθούν η να χρησιμοποιηθούν σαν μορφές δολιοφθοράς!

Απ’ όλα αυτά, γίνεται νομίζουμε φανερό γιατί είναι απόλυτα αναγκαίο πλέον να συγκροτηθεί το σημερινό αντίστοιχο των παλαιότερων κινημάτων πυρηνικού αφοπλισμού και γιατί είναι απόλυτη ανάγκη να μπει ένα φρένο στις ανεξελεγκτες εφαρμογές των νέων βιολογικών και βιοχημικών μεθόδων και εργαλείων ιδίως πάνω σε παθογόνα.

Αυτό θα απαιτήσει και τη συνεργασία σχετικών επιστημόνων ακριβώς για να διαχωριστεί τι είναι απολύτως αναγκαίο και τι αποτελεί μόνον μια καριερίστικη κίνηση περίπου όπως και στην περίπτωση της περιβόητης “Bat Woman” της Βουχαν, αγαπημένου παιδιού του κόμματος [23].    

 

 

[1] https://www.zerohedge.com/covid-19/top-us-official-says-growing-body-evidence-shows-covid-19-leaked-chinese-lab

https://www.zerohedge.com/covid-19/washington-post-says-covid-lab-accident-plausible-and-must-be-investigated

 

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/New_Silk_Road_Initiative

 

[3] https://www.strategic-culture.org/news/2021/01/02/2021-the-geopolitics-of-vaccination/

 

[4] http://brucewilds.blogspot.com/2021/01/the-eu-is-at-risk-of-becoming.html

 

[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Biological_warfare

 

[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Biological_hazard

 

[7] https://en.wikipedia.org/wiki/Biosafety_level#Levels

 

[8] https://en.wikipedia.org/wiki/CRISPR_gene_editing

 

[9] https://en.wikipedia.org/wiki/RNA_splicing

 

[10] https://www.youtube.com/watch?v=FUvCRSkHKLQ

 

[11] https://www.who.int/ihr/publications/WHO-WHE-CPI-2018.40/en/

 

[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30964462/

 

[13] https://en.wikipedia.org/wiki/Social_distancing

 

[14] https://jam-news.net/biological-laboratories-created-by-pentagon-in-armenia-one-of-topics-of-russian-fm-visit-to-yerevan/

 

[15] https://www.globaltimes.cn/content/1205140.shtml

 

[16] https://www.militarytimes.com/news/your-military/2018/10/04/russia-claims-us-is-running-a-secret-bio-weapons-lab-in-georgia/

 

[17] https://en.wikipedia.org/wiki/North_American_Aerospace_Defense_Command

 

[18] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_close_calls

 

[19] https://en.wikipedia.org/wiki/1983_Soviet_nuclear_false_alarm_incident

 

[20] https://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_Arms_Limitation_Talks

 

[21] https://en.wikipedia.org/wiki/START_I

 

[22] https://en.wikipedia.org/wiki/START_II

 

[23] https://en.wikipedia.org/wiki/Shi_Zhengli

 

[24] https://CRAN.R-project.org/package=inflection

 

 

Προβολές : 223


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα