Ο εφιάλτης έρχεται μετά τις φωτιές: Θα έχουμε πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Αττική και Εύβοια – Τι λένε οι επιστήμονες

Ο εφιάλτης έρχεται μετά τις φωτιές: Θα έχουμε πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Αττική και Εύβοια – Τι λένε οι επιστήμονες

10 Αυγούστου, 2021 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:251
Μοίρασέ το

Ο εφιάλτης… τώρα έρχεται, αφού μετά τις φωτιές θα υπάρξουν πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλα φαινόμενα. 

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

 

Καθίσταται πλέον σαφές, ότι επιδιώκεται  με  κάθε τρόπο η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος όχι μόνον της Εύβοιας, αλλά και ολόκληρης της Αττικής, αλλά και άλλων περιοχών της Πατρίδας μας.

Τα χωριά ερημώνονται, οι κάτοικοι θα φύγουν και κάθε ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα, θα ακυρωθεί.

Δεν είναι μόνο η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αλλά και η πλήρης οικονομική απαξίωση των περιοχών, που κάποιοι θα τρέξουν να εκμεταλλευτούν και να την παραδώσουν στους ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ σε εξευτελιστικές τιμές.

Η ζωή για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια…

Πόσοι θα παραμείνουν σε καμένουςς και ρημαγμένους τόπους;

 ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΣΣΩΜΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 2030 ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΜΠΑΛΙΣΤΩΝ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

Υ.Γ. Αν δεν ξηλωθεί όλο το πολιτικό σύστημα, είμαστε τελειωμένοι.

 

Δραματικές οι συνέπειες της φωτιάς που κατέκαψε την Ελλάδα, καθώς Έλληνες επιστήμονες προειδοποιούν πως ο εφιάλτης… τώρα έρχεται, αφού μετά τις φωτιές θα υπάρξουν πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλα φαινόμενα. 

«Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι η καταστροφή, δυστυχώς, δεν τελειώνει με το σβήσιμο της πυρκαγιάς. Ακολουθούν πλημμύρες, λασπορροές, κατολισθήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι καταστροφικές σε περίπτωση που έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια», εξηγεί η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκη Ευελπίδου και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσα αναπόφευκτα θα επακολουθήσουν.

Τα δένδρα εκτός από το φυσικό κάλλος και το οξυγόνο που προσφέρουν, αποτελούν το «δίχτυ» που συγκρατεί το χώμα και τα φερτά υλικά διατηρώντας μια μοναδική ισορροπία τόσο εντός του δάσους όσο και έξω από αυτό.

Στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστια ζημιά και όπως εξηγεί στο Sputnik ο δρ. Μιχάλης Διακάκης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΠΑ και ερευνητής σε θέματα φυσικών καταστροφών, «οι καμένες εκτάσεις εντάσσονται στα συστήματα δύο ποταμών».

«Το ένα ποτάμι είναι ο Κηφισός και συγκεκριμένα στις εκτάσεις που έχουν καεί και που αποστραγγίζονται από κάποιους παραπόταμους του Κηφισού, δηλαδή το βόρειο άκρο της λεκάνης του Κηφισού. Η δεύτερη λεκάνη που επηρεάζεται, βρίσκεται νότια από τα Κιούρκα και την Ιπποκράτειο Πολιτεία η οποία αποστραγγίζεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα. Άρα λοιπόν σε αυτές τις περιοχές στη βόρεια πλευρά του Κηφισού και προς τη λίμνη του Μαραθώνα είναι πιθανόν να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, ξαφνικές πλημμύρες και πιθανόν και λασποροές, δηλαδή έντονη απορροή νερών μαζί με φερτά υλικά και στάχτη» εξήγησε ο κ. Διακάκης επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η «πρώτη εκτίμηση».

Εκτιμά ότι «θα επιβαρυνθεί ο Κηφισός» από πλευράς πλημμυρικού κινδύνου «και θα δημιουργήσει φαινόμενα υδρογεωμορφολογικά, όπως κατολισθήσεις και λασποροές, τοπικά εκεί που είναι η καμένη έκταση».

«Κυρίως στην πλευρά του Κρυονερίου και δευτερευόντως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στις Αφίδνες» τόνισε.

«Προς τη λίμνη του Μαραθώνα η πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν επηρεάζονται πολύ έντονα από πλευράς πλημμυρών -όχι γιατί δεν θα γίνουν πλημμύρες- αλλά γιατί δεν υπάρχουν πυκνές ανθρώπινες υποδομές» συμπλήρωσε ο κ. Διακάκης.

Πώς θα μειωθεί ο κίνδυνος για πλημμύρες;

Τι πρέπει να γίνει άμεσα όμως προκειμένου να εξαλειφθεί ή έστω να μειωθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές;

«Καταρχάς, θα πρέπει να γίνει μια μελέτη για το πού θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε φαραωνικά έργα παντού, αλλά θα πρέπει να κάνουμε έξυπνα και μικρά έργα στις κατάλληλες θέσεις έτσι ώστε να βοηθήσουμε το περιβάλλον αλλά και να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη διάβρωση και την απομάκρυνση του εδαφικού μανδύα που εκεί θα αναγεννηθούν τα φυτά στο μέλλον. Να κάνουμε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα έτσι ώστε -όσο μπορούμε- να αποτρέψουμε τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα και τα φαινόμενα λασποροών» είπε ο κ. Διακάκης.

Πρόσθεσε ότι η μελέτη και τα έργα θα πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα «από την ώρα που θα σβήσει η φωτιά», ενώ εκτός από τα δομικά έργα θα πρέπει να γίνουν και τα λεγόμενα «μη δομικά» όπως «η ενημέρωση των κατοίκων για τους κινδύνους που μπορεί να έχουμε από εδώ και στο εξής», αλλά και η τοποθέτηση (εάν κρίνεται απαραίτητο ότι ταιριάζει στην περιοχή) συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.

 

Τι συμβαίνει στην Εύβοια

 

Στην Εύβοια το σκηνικό είναι διαφορετικό, όπως εξηγεί ο ερευνητής των φυσικών καταστροφών.

«Στην Εύβοια υπάρχει μια μεγαλύτερη ποικιλομορφία υπό την έννοια ότι υπάρχουν λεκάνες απορροής και περιοχές που έχουν καεί στις οποίες θα αναμένουμε έντονα φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων. Όμως εδώ έχουμε κάποιες περιοχές που δεν είναι έντονα κατοικημένες. Για παράδειγμα υπάρχουν ρέματα τα οποία τα φοβόμαστε, αλλά αποστραγγίζουν μια μεγάλη περιοχή κατευθείαν στη θάλασσα χωρίς να παρεμβάλλεται η ανθρώπινη παρουσία. Άρα εκεί θα έχουμε μια έντονη επίπτωση στο περιβάλλον και πιθανόν και στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά δεν αναμένουμε σε όλες τις περιοχές να έχουμε επιπτώσεις στον άνθρωπο» ανέφερε.

Ο κ. Διακάκης επισημαίνει ότι κάποιες περιοχές μπορεί να έχουν επιπτώσεις όπως τα Βασιλικά και Ιστιαία «αλλά ακόμα δεν μπορούμε να τις πούμε σιγουριά γιατί θα πρέπει να γίνει μια ανάλυση πολύ συστηματική αφού τελειώσει η πυρκαγιά».

Εχουν καεί σχεδόν 890.000 στρέμματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις καταγραφές έως χθες το απόγευμα και ενώ οι φωτιές βρίσκονταν σε εξέλιξη, συνολικά στις μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα είχαν καεί 888.280 στρέμματα. Συγκεκριμένα, οι κύριες μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν στην Αττική 73.870 στρέμματα, στη βόρεια Εύβοια 518.160 στρέμματα, στην Αρχαία Ολυμπία 100.110 στρέμματα, στην Αιγιάλεια 42.050 στρέμματα, στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας 45.990 στρέμματα και στην Ανατολική Μάνη 96.810 στρέμματα. Επίσης στη Ρόδο κάηκαν 11.290 στρέμματα.

 

Πηγή

Προβολές : 251


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα