Ο COVID-19 και οι επερχόμενες εκλογές, καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την αλληλεγγύη των Εβραίων με το κίνημα Black Lives Matter

Ο COVID-19 και οι επερχόμενες εκλογές, καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την αλληλεγγύη των Εβραίων με το κίνημα Black Lives Matter

5 Σεπτεμβρίου, 2020 12 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:437
Μοίρασέ το
 
 
Καλλιόπη Σουφλή

 

Από εδώ

Η νέα πλατφόρμα του κινήματος Black Lives Matter δεν περιέχει καμία αναφορά στο Ισραήλ.

Αφού η περίφημη πλατφόρμα του 2016 κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία, μια περίληψη 10 σελίδων της πλατφόρμας του 2020 που παρέλαβε το JTA (Jewish Telegraphic Agency) δεν περιέχει καμία αναφορά στο Ισραήλ, στον Σιωνισμό, τα Παλαιστινιακά δικαιώματα και το κίνημα BDS (μποϊκοτάζ του Ισραήλ).

Ένας εκπρόσωπος του κινήματος Black Lives Matter που μίλησε με το JTA δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα εάν η πλήρης πλατφόρμα θα περιλαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά στο Ισραήλ.

Αλλά για εκατοντάδες εβραϊκές οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, αυτό το ερώτημα δεν φαίνεται να έχει τόση σημασία όση στο παρελθόν.

Την Παρασκευή το πρωί, μια εβραϊκή δήλωση υπέρ του Black Lives Matter εμφανίστηκε σε μια ολοσέλιδη διαφήμιση των New York Times, υπογεγραμμένη από περισσότερες από 600 εθνικές και τοπικές εβραϊκές ομάδες και συναγωγές.

«Μιλάμε ομόφωνα όταν λέμε, ξεκάθαρα: Black Lives Matter», αναγράφεται στη δήλωση, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο.
«Το κίνημα Black Lives Matter είναι το σημερινό κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων σε αυτήν τη χώρα, και είναι η καλύτερη μας ευκαιρία για αμεροληψία και δικαιοσύνη.»

Το Κίνημα Black Lives Matter είναι ένας συνασπισμός οργανώσεων που στοχεύουν στη διαμόρφωση πολιτικής και στην ανάπτυξη στρατηγικών για την προώθηση των στόχων του Black Lives Matter. 

Ο κατάλογος αυτών που υπογράφουν τη δήλωση στους New York Times περιλαμβάνει αρκετούς από τους οργανισμούς που επέκριναν δημόσια την πλατφόρμα του 2016, όπως τα μεταρρυθμιστικά και συντηρητικά εβραϊκά κινήματα, το Anti-Defamation League και άλλα.

«Αυτή τη στιγμή το επίκεντρο είναι πραγματικά η επιθυμία να εξαλειφθεί ο συστημικός ρατσισμός και η επίτευξη δικαιοσύνης για όλα τα μέλη της κοινωνίας μας, και όχι τόσο οι δικές μας συγκεκριμένες εβραϊκές ανησυχίες», δήλωσε ο Ραββίνος Τζέικομπ Μπλούμενθαλ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ενωμένης Συναγωγής του Συντηρητικού Ιουδαϊσμού και της Συντηρητικής Ραββινικής Συνέλευσης.

Το 2016, η Ραββινική Συνέλευση δήλωσε ότι «εκτιμά την εμφάνιση του Black Lives Matter», αλλά είπε «είμαστε έκπληκτοι και εξοργισμένοι από τις εσφαλμένες και τρομερές κατηγορίες γενοκτονίας και απαρτχάιντ που εξαπολύει εναντίον του Ισραήλ».

Αλλά την Παρασκευή, ο Blumenthal είπε ότι αν η φετινή πλατφόρμα περιλαμβάνει τις επικρίσεις κατά του Ισραήλ, «θα είμαστε σε θέση να εκφράσουμε την αποδοκιμασία μας για το συγκεκριμένο κομμάτι της πλατφόρμας τους, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την επιθυμία μας να δούμε αλλαγή όσον αφορά τον συστημικό ρατσισμό και δικαιοσύνη για κάθε άτομο στην κοινωνία μας. “

«Οι Εβραίοι συνειδητοποιούν και οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν ότι η κοινωνία μας δεν είναι δίκαιη», δήλωσε η Ραββίνος Σάντρα Λόουσον, μια μαύρη Εβραϊα ηγέτιδα .

Ορισμένοι Εβραίοι ηγέτες που μίλησαν στο JTA δήλωσαν ότι υπέγραψαν τη δήλωση επειδή θεωρούν τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό εναντίον των μαύρων συναφή κακά.

Ο ραββίνος Jonah Pesner, διευθυντής του Κέντρου Θρησκευτικής Δράσης του μεταρρυθμιστικού κινήματος, ο οποίος υποστηρίζει προοδευτικές πολιτικές, δήλωσε ότι ο COVID-19 και οι επερχόμενες εκλογές, καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την αλληλεγγύη με το κίνημα Black Lives Matter (σ. ι. πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση – βλεπε great reset και εδώ

«Εμείς, ως Εβραίοι, γνωρίζουμε πως είναι τα βίαια συστήματα καταπίεσης και μισαλλοδοξίας», είπε. 

«Και για όσους από εμάς είμαστε λευκοί Εβραίοι στην Αμερική, επωφεληθήκαμε από το προνόμιο και τη λευκότητά μας και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τη θέση μας, όσοι από εμάς είμαστε λευκοί Εβραίοι, να δημιουργήσουμε τη δύναμη να μετατρέψουμε πραγματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια χώρα που θα αντιμετωπίσει τους αιώνες που δημιούργησαν αυτά τα συστήματα.»

Η Ραββίνος Τζιλ Τζέικομπς, εκτελεστική διευθύντρια της φιλελεύθερη ραββινικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων T’ruah , δήλωσε ότι οι εβραϊκές ομάδες έδωσαν δυσανάλογη βαρύτητα στις δηλώσεις κατά του Ισραήλ στην πλατφόρμα του 2016, εις βάρος ενός μεγαλύτερου σκοπού.

«Εκεί, υπήρχαν περίπου δύο προτάσεις για το Ισραήλ, και μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη διατύπωση αυτής της κριτικής, ή οτιδήποτε άλλο σε αυτές τις 200 σελίδες, χωρίς να απορρίψει ολόκληρο το κίνημα», είπε.

«Έτσι, για παράδειγμα, εξακολουθούμε να μην πιστεύουμε ότι η λέξη γενοκτονία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ταιριάζει στο Ισραήλ.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό αυτήν τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι Μαύροι να μην σκοτωθούν από την αστυνομία ή αυτόκλητους εκδικητές.»

Η Ραββίνος Σάντρα Λόουσον χαρακτήρισε τη διαμάχη για την πλατφόρμα του 2016 «δύσκολη για μένα».

Είπε ότι είναι ευγνώμων στους Εβραίους που συνέχισαν τις συνομιλίες με το Κίνημα Black Lives Matter και άλλους ακτιβιστές του Black Lives Matter , για να τους εκπαιδεύσουν στον αντισημιτισμό, ενώ συνεχίζουν να καταπολεμούν τον ρατσισμό.

 

Ελπίζει ότι η φετινή πλατφόρμα δεν θα περιλαμβάνει τις δηλώσεις που καταδικάζουν το Ισραήλ, αν και είπε ότι η κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση είναι αποδεκτή για την πλατφόρμα του κινήματος.

«Αυτό που εγώ και άλλοι έγχρωμοι Εβραίοι προσπαθούσαμε να κάνουμε τις εβραϊκές κοινότητες να καταλάβουν, είναι ότι εάν δεν συμμετέχετε στις συνομιλίες, δεν μπορείτε  να παραπονεθείτε για το αποτέλεσμα», είπε.

«Πολλοί στην εβραϊκή κοινότητα έχουν δημιουργήσει πολύ ισχυρές σχέσεις με πολλούς από τους διοργανωτές του Black Lives Matter.

Για μένα ως έγχρωμη Εβραία, ότι και να υπάρχει σε αυτή τη δήλωση δεν έχει σημασία, γιατί θα συνεχίσω να ψάλλω «Black Lives Matter». “

 

Πηγή

Προβολές : 437


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα