ΣΟΚ! Το CHD ανταποκρίνεται στις ειδήσεις της απειλητικής για τη ζωή αντίδρασης στο εμβόλιο Pfizer COVID. Θα αναλάβουν δράση οι ρυθμιστικές αρχές;

ΣΟΚ! Το CHD ανταποκρίνεται στις ειδήσεις της απειλητικής για τη ζωή αντίδρασης στο εμβόλιο Pfizer COVID. Θα αναλάβουν δράση οι ρυθμιστικές αρχές;

10 Δεκεμβρίου, 2020 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:73
Μοίρασέ το

Έχουμε μείνει σε μια κατάσταση όπου απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται μετά την ευρεία χρήση του εμβολίου.

Ένα δάχτυλο πρέπει να στραφεί ακριβώς στους κατασκευαστές εμβολίων και στις ρυθμιστικές υπηρεσίες που έθαψαν τα κεφάλια τους στην άμμο για νόμιμες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στη βιασύνη τους να εγκρίνουν ένα εμβόλιο COVID.

Δυστυχώς, το κοινό αφήνεται τώρα να φέρει το βάρος της έκθεσης αυτών των ελλείψεων στην ασφάλεια.

 

 

Η ανθρωπότητα στο έλεος νοσηρών εγκεφάλων και διεστραμμένων ψυχών, που στόχο έχουν την μείωση του πληθυσμού της γης, δια των θανατηφόρων εμβολίων τους.

Και στο βάθος, πίσω από όλες τις ΦΑΡΜΑΚΟΜΑΦΙΕΣ, Ο ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Τον Αύγουστο, η CHD ζήτησε από τους ρυθμιστικούς φορείς να διερευνήσουν τη χρήση πολυαιθυλενογλυκόλης (PEG) σε εμβόλια COVID mRNA, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που αναφέρθηκαν αυτήν την εβδομάδα από δύο από τους πρώτους αποδέκτες του εμβολίου Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δύο άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 mRNA εμφάνισαν σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μετά την ένεση.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας (NHS) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι σε άτομα “με ιστορικό σημαντικής αλλεργικής αντίδρασης σε ένα εμβόλιο, φάρμακο ή φαγητό” δεν πρέπει να χορηγηθεί το  εμβόλιο COVID-19 που  αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer και το BioNTech της Γερμανίας.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα προϊόντα Ιατρικής και Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανέφερε η The Wall Street Journal , υπενθύμισε στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο σε εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν μέτρα ανάνηψης.

Αυτές οι προειδοποιήσεις έγιναν όταν δύο υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας που ήταν μέρος της πρώτης δόσης που έλαβε το εμβόλιο την Τρίτη υπέστησαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η NHS England δήλωσε σε μια δήλωση ότι και οι δύο ιατροί που παρουσίασαν αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις στο εμβόλιο Pfizer είχαν «ισχυρό παρελθόν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων».

Σύμφωνα με αυτές τις ειδήσεις , έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από τις δύο εταιρείες έδειξαν ότι άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων αποκλείστηκαν από τις κλινικές δοκιμές.

Επομένως, αυτό το απειλητικό για τη ζωή σήμα ανεπιθύμητης ασφάλειας δεν εμφανίστηκε στα δεδομένα ασφάλειας της κλινικής δοκιμής.

Στις 26 Αυγούστου, η Παιδική Υγεία Άμυνας (CHD) έστειλε μια επιστολή στον Dr. Jerry Menikoff, διευθυντή του Τμήματος Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Προστασίας Ανθρωπίνων Ερευνών σχετικά με το εμβόλιο της φάσης III Moderna mRNA-1273.

Η επιστολή ζήτησε από το Γραφείο Προστασίας Ανθρώπινων Ερευνών να ερευνήσει τη χρήση πολυαιθυλενογλυκόλης (PEG) στο εμβόλιο COVID-19 mRNA της Moderna.

Το εμβόλιο COFID της Pfizer, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία mRNA, περιέχει επίσης PEG.

Περίπου το 8% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει υψηλά αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων αντι-ΡΕΟ.

Οι ανησυχίες που διατυπώσαμε στην επιστολή μας σχετικά με το εμβόλιο Moderna σχετίζονται με το γεγονός ότι η ένεση ενός εμβολίου που περιέχει PEG σε άτομα με προϋπάρχοντα αντισώματα PEG θα μπορούσε να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία.

Αυτό συνέβη με ένα μέλος της CHD, Harold Gielow , συνταξιούχο στρατιωτικό υπολοχαγό USMC που πάσχει από σοβαρή αναφυλακτική απόκριση στην πολυαιθυλενογλυκόλη.

Στην πραγματικότητα, την τελευταία φορά που ο Gielow εκτέθηκε σε ένα ενέσιμο φάρμακο που περιείχε PEG, πήγε άεργος, απαιτώντας μια ένεση επινεφρίνης.

Η αλλεργία PEG του διαγνώστηκε από τον Johns Hopkins.

Η Gielow εξέφρασε οργή ότι το PEG χαρακτηρίζεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως βιολογικά αδρανές / ανενεργό.

«Είναι κάτι άλλο από αυτό», είπε ο Τζέλοου.

«Τα περιστατικά αντιδράσεων υπερευαισθησίας στην PEG αυξάνονται, κατανοητά, αν και πολλά με υπερευαισθησία PEG δεν διαγιγνώσκονται, παρουσιάζοντας έτσι έναν παράλογο κίνδυνο για τη χορήγηση αυτών των εμβολίων σε έναν πληθυσμό, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αποδεικνύεται από την επιστήμη ότι έχει αντισώματα κατά της PEG “

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές που κάποτε υποθέτουν ότι το πολυμερές ήταν σε μεγάλο βαθμό «αδρανές» αμφισβητούν τώρα τη βιοσυμβατότητά του και προειδοποιούν για την προώθηση των όγκων της ανάπτυξης των όγκων από PEGylated και τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που περιλαμβάνουν «πιθανώς ανεγνωρισμένη» απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία .

Αυτές οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις έχουν διακόψει, περιστασιακά, κλινικές δοκιμές.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι καιρός να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση του PEG . Αμερικανοί και ολλανδοί ερευνητές δήλωσαν το 2013 :

«[Συλλέγοντας] στοιχεία που τεκμηριώνουν τις επιζήμιες επιδράσεις της PEG στην παράδοση ναρκωτικών καθιστούν επιτακτική ανάγκη οι επιστήμονες σε αυτόν τον τομέα να διακόψουν την εξάρτησή τους από την PEGylation.»

Ο Δρ Menikoff συνέστησε να αποσταλούν οι ανησυχίες μας στον Dr. Steven Hahn, διευθυντή του FDA και τον Dr. Marks, διευθυντή του FDA Center for Biologics Evaluation and Research.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, η επιστολή στάλθηκε και συμπεριλήφθηκε με ένα cc στον Δρ Anthony Fauci, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων.

Στις 2 Δεκεμβρίου, λάβαμε μια απάντηση από τους Δρ Hahn και Dr. Marks με μια σύσταση να επικοινωνήσουμε απευθείας με τους κατασκευαστές εμβολίων mRNA σχετικά με τις ανησυχίες μας σχετικά με τη χρήση PEG στα εμβόλια τους.

Αυτό που αφορά την απάντηση είναι το γεγονός ότι στην επιστολή αναγνωρίζουμε ότι είχαμε ήδη επικοινωνήσει με τους επιστήμονες της Moderna σχετικά με τη χρήση του PEG και την έλλειψη ενημέρωσης των αποδεκτών των δοκιμαστικών εμβολίων σχετικά με τη χρήση του PEG στο εμβόλιο, ζητώντας ένα ιστορικό PEG αλλεργίες και δοκιμή επιπέδων αντισωμάτων αίματος σε PEG.

Διάβασαν πραγματικά οι αξιωματούχοι της FDA την επιστολή;

Οι ανησυχίες της CHD για το PEG προέρχονται από το γεγονός ότι οι PEG ειδικές ανοσοαποκρίσεις μπορούν στην πραγματικότητα να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και να αυξήσουν την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Μια μελέτη του 2016 στην Αναλυτική Χημεία ανέφερε ανιχνεύσιμα και μερικές φορές υψηλά επίπεδα αντισωμάτων αντι-PEG (συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων IgM πρώτης γραμμής άμυνας και αντισωμάτων IgG μεταγενέστερου σταδίου) σε περίπου 72% των σύγχρονων ανθρώπινων δειγμάτων και περίπου 56% των ιστορικών δειγμάτων από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1990.

Από το 72% με αντισώματα PEG IgG, το 8% είχε αντισώματα αντι-PEG IgG> 500ng / ml, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά αυξημένο.

Εκτεταμένος στον πληθυσμό των ΗΠΑ των 330 εκατομμυρίων που μπορεί να λάβει αυτό το εμβόλιο, 16,6 εκατομμύρια μπορεί να έχουν επίπεδα αντισωμάτων που σχετίζονται με δυσμενείς επιπτώσεις.

Οι ερευνητές ομολόγησαν ότι τα αποτελέσματα ήταν εντελώς απροσδόκητα.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:

«… Η ευαίσθητη ανίχνευση και ο ακριβής ποσοτικός προσδιορισμός των επιπέδων αντι-PEG Ab σε κλινικό περιβάλλον θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης των PEGylated φαρμάκων σε όλους τους στοχευόμενους πληθυσμούς ασθενών».

Στις 28 Ιουλίου, ο Gielow έγραψε στον CovPN επικαλούμενος τα συμπεράσματα της μελέτης του 2016 και έθεσε την ακόλουθη ερώτηση:

«Καθώς το υποψήφιο εμβόλιο mRNA-1273 της Moderna χρησιμοποιεί έναν φορέα PEGylated LNP, ποιες διαδικασίες περιλαμβάνονται στη δοκιμή για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου;»

Η απάντηση από το CovPN ήταν η εξής:

«Σας ευχαριστώ πολύ για αυτό το επιστημονικό ζήτημα. Συμβουλεύτηκα με αρκετούς από τους επιστήμονες του ιατρού που εργάζονται στη μελέτη Moderna και μου έδωσαν αυτήν την απάντηση για να σας στείλω:

«Τα προϋπάρχοντα επίπεδα αντισωμάτων, μαζί με διάφορους γενετικούς πολυμορφισμούς, μπορεί να επηρεάσουν το προφίλ ασφάλειας μιας βιοϊατρικής παρέμβασης σε μια ποικιλία πληθυσμών. Εάν υπάρχουν σημαντικά σήματα ασφαλείας από τις κλινικές δοκιμές CoVPN, θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την κατανόηση των μηχανισμών που μπορεί να έχουν συμβάλει σε αυτά τα σήματα. Οι πληθυσμοί προ-διαλογής που βασίζονται σε υποτιθέμενους βιοδείκτες, όπως τα αντισώματα αντι-PEG, δεν είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται σήμερα στις κλινικές μας δοκιμές. “

Ενώ οι επιστήμονες της Moderna ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη αντισωμάτων PEG είναι καθαρά υποθετική, η επιστημονική βιβλιογραφία τεκμηριώνει σαφώς ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί και σχηματίζει αντισώματα κατά της PEG (αντι-PEG Abs) τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.

Η ύπαρξη αντισωμάτων αντι-ΡΕΟ απειλεί την ασφάλεια των ασθενών μέσω πιθανών αντιδράσεων αναφυλαξίας και η εκ νέου έκθεση σε φάρμακα που περιέχουν PEG μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω της μνήμης Β κυττάρων των αντι-ΡΕΟ Abs.

Τα ευρήματα της Αναλυτικής Χημείας του 2016 και άλλες μελέτες δείχνουν την ευρεία εμφάνιση αντι-PEG Abs στον γενικό πληθυσμό λόγω της καθημερινής έκθεσης σε προϊόντα που περιέχουν PEG.

Η αυξημένη έκθεση του πληθυσμού σε προϊόντα που περιέχουν PEG καθιστά «φυσικό να υποθέσουμε» ότι τα αντισώματα κατά της PEG θα συνεχίσουν να είναι ευρέως διαδεδομένα. »

Εάν υπάρχουν υψηλού τίτλου αντι-PEG Abs στο αίμα, ακόμη και άτομα χωρίς γνωστές αλλεργίες ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας όταν λαμβάνουν για πρώτη φορά θεραπευτικά που περιέχουν PEG.

Τα έγγραφα και οι δημοσιεύσεις της Moderna δείχνουν ότι η εταιρεία γνωρίζει καλά τους κινδύνους ασφάλειας που σχετίζονται με την PEG και άλλες πτυχές της τεχνολογίας mRNA της.

Στο εταιρικό ενημερωτικό δελτίο που υποστηρίζει την έναρξη της χρηματιστηριακής αγοράς της Moderna στα τέλη του 2018, η εταιρεία ήταν ειλικρινής ότι η τεχνική της προσέγγιση έχει πολλούς κινδύνους.

Συγκεκριμένα, η Moderna αναγνώρισε τη δυνατότητα των ιδιόκτητων νανοσωματιδίων λιπιδίων και της PEG να παράγουν «συστηματικές παρενέργειες», δεδομένης της τεκμηρίωσης της επιστημονικής βιβλιογραφίας αυτών των τύπων παρενεργειών για άλλα LNP.

Σε σχόλια που δεν βλέπουν γενικά το κοινό, η Moderna δήλωσε (σελ. 33):

[T] εδώ δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα LNP μας δεν θα έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. LNPS μας θα μπορούσαν να συμβάλουν, εν όλω ή εν μέρει, σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: ανοσοαντιδράσεις , αντιδράσεις από την έγχυση , το συμπλήρωμα αντιδράσεις , αντιδράσεις οψωνινοποίηση , [συνδέσμους προστίθενται] αντιδράσεις αντισώματος. . . ή αντιδράσεις στην PEG από ορισμένα λιπίδια ή PEG που σχετίζονται διαφορετικά με το LNP.

Ορισμένες πτυχές των ερευνητικών φαρμάκων μας μπορεί να προκαλέσουν ανοσολογικές αντιδράσεις είτε από το mRNA είτε από τα λιπίδια, καθώς και από ανεπιθύμητες ενέργειες εντός των ηπατικών οδών ή υποβάθμιση του mRNA ή του LNP, οποιαδήποτε από τις οποίες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα σε ένα ή περισσότερα από τα κλινικά μας δοκιμές.

Αντί να εκφράζει την ανησυχία του για την ευημερία των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές, αυτό το τμήμα του ενημερωτικού δελτίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα «θα μπορούσε να βλάψει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, τις οικονομικές συνθήκες και τις προοπτικές της εταιρείας».

Ενώ οι επιστήμονες της Moderna ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη αντισωμάτων PEG είναι καθαρά υποθετική, η επιστημονική βιβλιογραφία τεκμηριώνει σαφώς ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί και σχηματίζει αντισώματα κατά της PEG (αντι-PEG Abs) τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η ύπαρξη αντισωμάτων αντι-ΡΕΟ απειλεί την ασφάλεια των ασθενών μέσω πιθανών αντιδράσεων αναφυλαξίας και η εκ νέου έκθεση σε φάρμακα που περιέχουν PEG μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω της μνήμης Β κυττάρων των αντι-ΡΕΟ Abs.

Έτσι, ο έλεγχος και η παρακολούθηση των επιπέδων των αντισωμάτων αντι-ΡΕΟ στο αίμα πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας με φάρμακα που περιέχουν PEG έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση της ασφάλειας και τη διατήρηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας.

Όπως δείχνουν τα αποσπάσματα από το ενημερωτικό δελτίο Moderna, οι επιστήμονες της Moderna έχουν πλήρη επίγνωση των προβλημάτων ασφάλειας που σχετίζονται με PEG.

Στο ενημερωτικό δελτίο, η Moderna παραδέχεται ότι «οι απαράδεκτοι κίνδυνοι για την υγεία ή οι ανεπιθύμητες ενέργειες» θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την πρόσληψη ή τη διατήρηση των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές και επίσης ότι μια «δυσμενής αναλογία κινδύνου οφέλους θα μπορούσε να εμποδίσει την αποδοχή της αγοράς » εάν το προϊόν τους προχωρήσει στην αγορά.

Αντιμετωπίζοντας την αποτελεσματικότητα της εξίσωσης, μια μελέτη στα μέσα του 2019 από συγγραφείς που «είναι ή ήταν υπάλληλοι της Moderna, Inc. και λαμβάνουν μισθούς και μετοχές από τη Moderna, Inc.» παραδέχτηκε επίσης ότι τα αντι-ΡΕΟ αντισώματα «παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις στην κλινική αποτελεσματικότητα των ΡΕΟυλιωμένων θεραπευτικών και θα απαιτήσουν στρατηγικές για να ξεπεραστούν [τα] αποτελέσματά τους».

Υπό το φως της πρόσφατης αναγνώρισης αναφυλακτικών αντιδράσεων στο εμβόλιο COVID-19 που περιέχει PEG της Pfizers, η CHD εξακολουθεί να έχει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα σχετικά με τη χρήση της PEG σε εμβόλια λόγω του υψηλού ποσοστού του πληθυσμού που έχει προϋπάρχοντα αντισώματα κατά της PEG.

Αν και είναι απίθανο ότι όλοι με προϋπάρχοντα αντισώματα PEG θα έχουν σοβαρή αντίδραση σε ένα εμβόλιο που περιέχει PEG, είναι επικίνδυνο να υποθέσουμε ότι κανένα δεν θα.

Ενώ οι κατασκευαστές εμβολίων και οι ομοσπονδιακοί οργανισμοί που παρέχουν εποπτεία στην ανάπτυξη εμβολίων COVID είναι γρήγοροι να επισημάνουν ότι οι κλινικές δοκιμές δεν αναγνώρισαν προβλήματα ασφάλειας με το εμβόλιο, δεν μπόρεσαν να αναφέρουν το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή αποκλείστηκαν από τη μελέτη εάν είχαν ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και εκείνων στη δοκιμή δεν εξετάστηκαν ποτέ για αντισώματα PEG

Πολλές προηγούμενες μελέτες σχετικά με τον επιπολασμό των αντισωμάτων αντι-ΡΕΟ στον πληθυσμό έχουν δηλώσει ότι η προ-διαλογή πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε χορήγηση φαρμάκου που περιέχει PEG.

Ο έλεγχος είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο σημαντικός στην περίπτωση ενός εμβολίου που προορίζεται για παρεντερική χορήγηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που περιέχει μια ουσία στην οποία η πλειονότητα του πληθυσμού αγνοεί άγνωστα.

Το να μην χαρακτηρίζουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες των συμμετεχόντων στη δοκιμή σε σχέση με την παρουσία και τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του PEG εξαλείφει τις ιδέες για αυτές τις αλληλεπιδράσεις είναι μια χαμένη ευκαιρία για την πρόληψη επιβλαβών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Τώρα έχουμε μείνει σε μια κατάσταση όπου απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται μετά την ευρεία χρήση του εμβολίου.

Ένα δάχτυλο πρέπει να στραφεί ακριβώς στους κατασκευαστές εμβολίων και στις ρυθμιστικές υπηρεσίες που έθαψαν τα κεφάλια τους στην άμμο για νόμιμες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στη βιασύνη τους να εγκρίνουν ένα εμβόλιο COVID.

Δυστυχώς, το κοινό αφήνεται τώρα να φέρει το βάρος της έκθεσης αυτών των ελλείψεων στην ασφάλεια.

 

 

Πηγή πρωτότυπου κειμένου

Προβολές : 73


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα