Ένα φαρμακείο στο κτήμα μας.

Ένα φαρμακείο στο κτήμα μας.

1 Φεβρουαρίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:496
Μοίρασέ το

Το θέμα της υγείας μας και της διαχείρισης της είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε σε μια υγειονομική κρίση.

Το να μπορούμε να παρέχουμε μια μικρή βοήθεια σε μας ή στους κοντινούς μας ανθρώπους ή ακόμη και στο να βοηθήσουμε να κρατήσει κάποιος συνάνθρωπος μας την ψυχραιμία του είναι σημαντική.

 

 

 

Αλήθεια… πόσοι από εμάς, είμαστε εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις;

Πόσοι γνωρίζουμε τους θησαυρούς της φύσης για την υγεία μας;

Τρέχουμε στα φαρμακεία των φαρμακοΜΑΦΙΩΝ, για να γιατρέψουμε αυτά που οι πρόγονοί μας τα γιάτρευαν με τα βότανα.

Όσο έχουμε καιρό, που στην πραγματικότητα δεν έχουμε, ας μάθουμε έστω και τα βασικά…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Από το 1990 ξεκίνησα να οργανώνω μαθήματα Οικολογικής Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, από το 1991 ξεκίνησα να οργανώνω μαθήματα «ορεινής οικονομίας» στην επαρχεία. Έτσι από πολύ νωρίς είχα την ευθύνη και άλλων ανθρώπων.

Στη διάρκεια αυτών των 32 χρόνων κάποιοι από τους συμμετέχοντες χρειάστηκαν βοήθεια γιατί χτύπησαν, τους τσίμπησε μια μέλισσα ή ένα έντομο, τραυματίστηκαν από ένα εργαλείο κ.λ.π. Υπάρχει και μια περίπτωση μιας κοπέλας που χρειάστηκε να τη μεταφέρουμε στο νοσοκομείο και να μείνω μαζί της όλο το βράδυ ως που να μας πουν οι γιατροί ότι όλα είναι καλά.

Έτσι έχω φροντίσει να μάθω κάποια βασικά πράγματα για να παράσχω πρώτες βοήθειες αλλά και να έχω ένα μικρό φαρμακείο πάντα μαζί μου, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστεί.

Σας προτείνων να κάνετε και εσείς ένα φαρμακείο στο κτήμα σας, αν το κτήμα σας είναι ανοιχτό προς το κοινό υπάρχει ένας λόγος παραπάνω.

Τι βάζουμε στο φαρμακείο μας.

Δεν είμαι γιατρός ούτε φαρμακοποιός και σας προτείνων να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό πριν κάνετε όποια αγορά, εξηγώντας του τις δικές σας συνθήκες και τις ανάγκες σας.

Θα βάλετε μέσα κάτι για να αντιμετωπίσετε τσιμπήματα από έντομα και μέλισσες.

Χτυπήματα και εκδορές του δέρματος.

Πονοκεφάλους και ζαλάδες

Ένα αντιπυρετικό και ένα θερμόμετρο.

Γάζες, οινόπνευμα, επίδεσμο.

Ψαλίδι, γάντια,

Χειρουργικές μάσκες.

Ξυράφι.

Απολυμαντικό χεριών.

Καραμέλες ή ζάχαρη ( μέσα στο φαρμακείο) για κάποια περίπτωση διαβητικού που έπαθε υπογλυκαιμία.

κ.λ.π.

 

Εκπαίδευση.

 

Είναι σημαντικό να εκπαιδευτείτε επίσης στις πρώτες βοήθειες για να ξέρετε πως θα χρησιμοποιήσετε αυτά που έχει μέσα το φαρμακείο σας αλλά και ποιους χειρισμούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με το συμβάν που έχετε να αντιμετωπίσετε.

 

Το φαρμακείο της φύσης.

Είναι επίσης καλό να εκπαιδευτείτε και στο φαρμακείο της φύσης. Ποίο βότανο κάνει για τον πονοκέφαλο, τι κάνει το σπαθόλαδο πότε το χρησιμοποιούμε και πότε όχι.

Βέβαια είναι σημαντικό να έχετε έναν βοτανόκηπο στο κτήμα σας με τα βασικά βότανα που χρησιμοποιείτε  στο σπίτι στο φαγητό αλλά και για πρώτες βοήθειες.

 

Εκπαίδευση στις εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους.

Εκτός από τα σεμινάρια που μπορείτε να παρακολουθήσετε για τις πρώτες βοήθειες είναι σημαντικό να εκπαιδευτείτε και σε μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο: ρέικη, σιάτσου, ρεφλεξιολογία, κ.λ.π.

Όχι απαραίτητα για να γίνεται επαγγελματίας αυτών των μεθόδων αλλά για να δείτε το θέμα της υγείας από μια άλλη πλευρά, πιο ευρύτερη και να είστε σε θέση να βοηθήσετε συνανθρώπους σας όταν αυτό χρειαστεί.

Το 1990 (τότε ήμουν 21 χρονών) ήμουν φιλοξενούμενος σε μια κοινότητα Καμπχιλλ στη νότια Αγγλία. Την ώρα του μεσημεριανού φαγητού ένα από τα μέλη της κοινότητας έπαθε επιληπτική κρίση. Όλοι όσοι ήμασταν στο τραπέζι μείναμε στις θέσεις μας και η συντονίστρια της ομάδας σηκώθηκε πολύ ήρεμα και αντιμετώπισε το περιστατικό με ένα αιθέριο έλαιο.

Τα μέλη της κοινότητας ήταν εκπαιδευμένα στο να μένουν ήρεμοι, σε μια τέτοια κατάσταση. Η συντονίστρια που ήξερε το πρόβλημα είχε έναν τρόπο να το διαχειριστή. Οι μέρες που έμεινα σε αυτή την κοινότητα με επηρέασαν πολύ θετικά, ήμουν και πολύ μικρός.

Λίγες μέρες αργότερα στη Θεσσαλονίκη στο Βαρδάρη ένας άνθρωπος στη μέση του δρόμου έπαθε επιληπτική κρίση. Κανείς μας δεν ήξερε πώς να βοηθήσει αυτόν τον άνθρωπο και όλοι οι περαστικοί πάθαμε πανικό, βέβαια πολύ διαφορετικά τα μέρη που συνέβηκαν τα δυο περιστατικά.

Το άρθρο αυτό το εντάσσω στο βαδίζοντας προς την αυτάρκεια.

Το θέμα της υγείας μας και της διαχείρισης της είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε σε μια υγειονομική κρίση.

Το να μπορούμε να παρέχουμε μια μικρή βοήθεια σε μας ή στους κοντινούς μας ανθρώπους ή ακόμη και στο να βοηθήσουμε να κρατήσει κάποιος συνάνθρωπος μας την ψυχραιμία του είναι σημαντική.

Ευχαριστώ

 

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

 

Πηγή

Προβολές : 496


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα