Γίνε άνθρωπος, άνοιξε κανένα βιβλίο, ρώτα για να μάθεις.

Γίνε άνθρωπος, άνοιξε κανένα βιβλίο, ρώτα για να μάθεις.

30 Νοεμβρίου, 2021 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:443
Μοίρασέ το

 

 

Η ελπίδα σβήνει και αυτός ο κόσμος, αν δεν γίνεις εσύ πρώτα άνθρωπος, δεν θα αλλάξει ποτέ.

 

 

 

Καλοί άνθρωποι, υπάρχουν… προσπάθησε να ενωθείς μαζί τους σε μια αλυσίδα που μπορεί ν’ αλλάξει την θωριά του κόσμου… κι αν δεν τους βρεις, δεν πειράζει…προσπάθησε να γίνεις ένας απ΄ αυτούς…

Είναι υπέροχο συναίσθημα το δόσιμο…

 

Καλλιόπη

 

Γίνε άνθρωπος, τί σου ζητάνε;

Άσε και μια ρημάδα κουβέντα να πέσει κάτω, μην ψάχνεις συνεχώς λόγους να καυγαδίσεις.

Σεβάσου τον διπλανό σου, τον υφιστάμενό σου, τη διαφορετικότητα, την αντίθετη γνώμη. Δείξε συμπόνοια στον αδύναμο, μην ακονίζεις τα νύχια σου σε κάθε ευκαιρία, μην ορμάς να κατασπαράξεις αυτό που δεν φτάνεις ή αυτό που γεννήθηκε με λιγότερα προνόμια από εσένα.

 Γίνε άνθρωπος.

Ξεκίνα να δίνεις, αντί να παίρνεις μόνο.

Χτυπάς και φεύγεις, μαζεύεις και μετράς, και με τα λάφυρά σου φτιάχνεις βουνά, βουνά που πριν το τέλος θα πέσουν και θα σε πλακώσουν.

Και δεν είναι που δεν θα πάρεις τίποτα από όλα αυτά μαζί σου, είναι που δεν θα νιώσεις ούτε μια φορά στη μίζερη ζωή σου, πόσο ευλογημένο συναίσθημα είναι να δίνεις χαρά, να αγαπάς και να αγαπιέσαι.

Δείξε λίγο φιλότιμο, λίγη μπέσα, μην είσαι αχάριστος. Μη χλευάζεις, μην ξεχνάς κατά το δοκούν, μην πουλάς τους ανθρώπους που σε εμπιστεύτηκαν, κράτα το λόγο σου.

Πάλεψε μια φορά και για κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό σου, γίνε χρήσιμος. Μη μένεις θεατής στα γεγονότα, πάρε μέρος, πάρε θέση, κάνε ένα βήμα μπροστά, ένα μόνο αρκεί για να κάνεις μια μικρή διαφορά.

 Γίνε άνθρωπος. Μάθε πέντε γράμματα, άνοιξε ένα βιβλίο, ρώτα για να μάθεις, ξεστραβώσου.

Τόσο, όσο για να μπορέσεις να αποκτήσεις και να προσφέρεις με αξιοπρέπεια, όχι να γίνεις επιστήμονας.

Μη μένεις στα σκοτάδια, τρέξε προς το φως. Τόσο, όσο χρειάζεται ώστε όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, να μην ξεσπάς όλα σου τα απωθημένα στη γυναίκα, στα παιδιά σου, σε εκείνους που σε περιβάλλουν.

Προτού σκεφτείς να απλώσεις το χέρι σου για να κάνεις κακό, ξερίζωσέ το και πέτα το στα σκουπίδια.

Φαντάσου τώρα, να το άπλωνες για να πιαστούν όσοι είχαν την ανάγκη του. Αυτή τη στιγμή θα ήταν στη θέση του κι εσύ δεν θα ήσουν λειψός, ανάπηρος ψυχικά και σωματικά.

 Και παιδιά, επιτέλους, μην κάνεις παιδιά αν δεν μπορείς να τα αναθρέψεις.

Αν δεν μπορείς να τα ταΐσεις και τα βγάζεις στους δρόμους ξυπόλητα να ζητιανεύουν για το ψωμάκι τους. Ή για τη δόση σου, το αλκοόλ και τα τσιγάρα σου.

Σου απαγορεύεται να λέγεσαι, και πόσο μάλλον να γίνεσαι γονιός, όταν δεν μπορείς να μεγαλώσεις το παιδί σου όπως αρμόζει σε ένα πλάσμα αθώο και απροστάτευτο, όταν αντί για σπίτι τού δίνεις φυλακή, αντί για χάδι ξύλο, αντί για αγάπη μίσος.

Γίνε άνθρωπος. Πάψε να κρίνεις εκ του ασφαλούς και να υποτιμάς τους γύρω σου με τόση ευκολία.

Δεκάρα δεν δίνουν για το ποιος είσαι εσύ, για το τι θα έκανες εσύ, δεν είσαι αυτοί, δεν καίγεσαι εσύ, δεν είσαι στη θέση τους.

Σε ένα χορό που δεν έχεις χορέψει, δεν σου επιτρέπεται να μιλάς για βήματα. Μπες και χόρεψε αν έχεις τα κότσια ή, βγάλε τους έξω από τον κύκλο αν μπορείς, μη στέκεσαι απλώς κάνοντας υποδείξεις.

Μη στερείς την ελπίδα, τι σου ζητάνε;

Η ελπίδα σβήνει και αυτός ο κόσμος, αν δεν γίνεις εσύ πρώτα άνθρωπος, δεν θα αλλάξει ποτέ.

 

Γράφει η Σοφία Ισμήνη.

 

Πηγή

Προβολές : 443


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα