Η ουμπεροποίηση του κόσμου ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. (Προφητικό άρθρο ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, για την κοινωνία – ΦΡΙΚΗ, που μας οδηγούν)

Η ουμπεροποίηση του κόσμου ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. (Προφητικό άρθρο ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, για την κοινωνία – ΦΡΙΚΗ, που μας οδηγούν)

15 Οκτωβρίου, 2021 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:569
Μοίρασέ το

 

ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ HOMO SAPIENS;

«Τέρατα» όπως αυτό του Φρανκεστάιν μήπως βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας;

Φανταστείτε να συνεχίσει να μην υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, κάτι που επιτρέπει σε ανεύθυνους γονείς να γεμίσουν με κάθε λογής εμφυτεύματα τα παιδιά τους, προκειμένου να πραγματώσουν τις χειρότερες αρρωστημένες φαντασιώσεις τους! Είναι τόσο νοσηρό, που όσα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας έχουν γραφτεί, θα μοιάζουν παιδικά αναγνώσματα.

Αν ένα τμήμα της ανθρωπότητας διανθρωπιστεί, γεμίσει δηλαδή από ανθρώπους με εμφυτεύματα, ή αποκτήσει πειραγμένο DNA και αναπαραχθεί, αυτό αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

Είναι το αντίστοιχο των μεταλλαγμένων οργανισμών στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, οι οποίοι εφ’ όσον γενικεύονται εκτοπίζουν κάθε άλλο, μη μεταλλαγμένο οργανισμό με εφιαλτικές συνέπειες για το γήινο οικοσύστημα.

 

 

 

 

 

Τραγικά προφητικό άρθρο, που η ερευνήτρια αρθρογράφος της, προέβλεψε όσα ζούμε σήμερα και όσα χειρότερα έπονται.

Η μοναδική ερευνήτρια – συγγραφέας και αρθρογράφος, κ. Χρυσούλα Μπουκουβάλα, μας αποκαλύπτει έναν τρομακτικό κόσμο, που ήδη αρχίσαμε να βιώνουμε τα τελευταία δυο χρόνια.

Όσοι δεν αντιληφθούν και δεν αφυπνιστούν άμεσα, προκειμένου να αντισταθούμε στα όσα σχεδιάζονται σε βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας, πολύ φοβάμαι πως … θα ανοίγουμε μόνοι μας τους τάφους μας για να κλειστούμε μέσα σ’ αυτούς.

Ο ΔΙΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ – ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

© Aπεροπία. Τα άρθρα του ιστολογίου aperopia.fr έχουν γραφεί κατόπιν κοπιαστικής έρευνας ή μετάφρασης. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευσή τους από άλλες ιστοσελίδες ακόμα και με ενεργό σύνδεσμο, ή η αποστολή περιεχομένου με email. Επιτρέπεται η διακίνηση του άρθρου μόνον με αποστολή ενεργού link που οδηγεί απευθείας στο ιστολόγιο aperopia.fr


Γράφει η Χρυσούλα Μπουκουβάλα


Από την αρχή της δημιουργίας αυτού του ιστολογίου επιμένουμε ότι τον 21ο αιώνα το μέγα θέμα που θα απασχολήσει όλον τον πλανήτη θα είναι ο διανθρωπισμός και οι πολιτικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η εξάπλωσή του.

Προς απόγνωσιν των παγκόσμιων επαγγελματιών εργατοπατέρων που δεν έχουν δουλέψει ούτε μια ώρα στη ζωή τους, αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανόν να μη μιλάμε πλέον για εργαζόμενους, για σωματεία, για συνδικάτα και διαμεσολαβητές, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις μάλλον θα αποτελέσουν μουσειακό είδος, τουλάχιστον όσο θα διαρκέσει το ενδιάμεσο στάδιο προσαρμογής.

Ο όγκος των εργαζόμενων επί της Γης θα συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ευλόγως θα προκύψουν προβλήματα ηθικής, κοινωνικής συνοχής, και της επιβίωσης ή του αφανισμού των πλεοναζόντων. Το κοινωνικό συμβόλαιο θα πρέπει να αναδιαπραγματευθεί εκ βάθρων και να τεθεί σε άλλες βάσεις.

 

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ταφόπλακα του homo sapiens;

 

Όλα τα παραπάνω καθώς και άλλα πολλά συζητήθηκαν εκτενώς τον Ιούνιο του 2016 στις Βρυξέλλες στο Διεθνές συνέδριο για τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης και της ρομποτικής στην εργασία, που διοργανώθηκε από την ETUI (European Trade Union Institute). Ο σκοπός του συνεδρίου ήταν να συζητηθεί πώς ο κόσμος και η εργασία πρόκειται να αλλάξουν δραματικά εξ αιτίας της ψηφιακής επανάστασης.

Αντίθετα με παρόμοια συνέδρια, αυτό εστίασε όχι στην ποσότητα των εργασιών που θα χαθούν, αλλά στην ποιότητα (εργασιακές συνθήκες, ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής, αυτονομία έναντι πρόσκαιρων εργασιών, αντίκτυπος στον κοινωνικό διάλογο, υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας κλπ) και προσπάθησε να απαντήσει στην ερώτηση πώς οι εμπορικές ενώσεις και η κοινωνία των πολιτών μπορούν να βοηθήσουν ώστε να καθοριστεί μια χάρτα «κοινωνικής ψηφιοποίησης της εργασίας» η οποία να υποστηρίζει και να ενδυναμώνει το ευ ζην των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Δεν είμαστε παρόντες στο συνέδριο, αλλά πιστεύουμε ότι η ψηφιακή επανάσταση, εάν μείνει για καιρό χωρίς αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, θα αποτελέσει και την ταφόπλακα του Homo Sapiens.

Αφίσα του Διεθνούς Συνεδρίου για τις επιπτώσεις της ρομποτικής που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες

Κι αυτό γιατί η ψηφιακή επανάσταση είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Εμπεριέχει εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφόρησης, συνδυασμένες με τη ρομποτοποίηση, τον αυτοματισμό των καθηκόντων, το διαδίκτυο των πραγμάτων 1, τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και στο πεδίο της άμυνας και του πολέμου, τα drones, τα κυβερνο-όπλα, την παρακολούθηση κλπ.

Η Πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση αφορούσε τις ατμομηχανές, η Δεύτερη τον εξηλεκτρισμό και τη μαζική παραγωγή και η Τρίτη τους υπολογιστές.

Η Τέταρτη θα δημιουργήσει νέα είδη εργασίας, νέους τομείς, νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες όπως: τεχνικός ανάλυσης δεδομένων, τεχνικός εξόρυξης δεδομένων, αρχιτέκτονας δεδομένων, ειδικός ανάπτυξης λογισμικού και εφαρμογών, βιοτεχνολόγος, βιογεροντολόγος και ένα σωρό άλλες.

Μπορεί επίσης να επισπεύσει θεμελιώδεις αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές. Υπάρχουν ήδη νέες μορφές συνεργασίας εργαζόμενου/μηχανής και νέα είδη εργασίας, για παράδειγμα σε σχέση με την επονομαζόμενη ουμπεροποίηση 2, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία νέων κινδύνων (εντατικοποίηση της εργασίας, εργασιακή υγεία και ασφάλεια, διάτρητα όρια μεταξύ ιδιωτικής και εργασιακής ζωής, αναντιστοιχία σπουδών, εργασίας και απολαυών κλπ) καθώς και επιπτώσεις σε διοικητικό επίπεδο, όπως είναι η νέα ψηφιακή διαχείριση.

Η ψηφιοποίηση οδηγεί επίσης στην καταστροφή των θέσεων εργασίας: οι δουλειές που διατρέχουν κίνδυνο στα επόμενα 10-20 χρόνια εξαιτίας της επικράτησης των υπολογιστών, του αυτοματισμού και της ρομποτοποίησης, ολοένα και αυξάνονται.

Καθώς δεν υπάρχει παραδοχή σχετικά με το πόσες δουλειές θα χαθούν, είναι σίγουρο πως ο αριθμός θα είναι μεγάλος. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, πρόκειται να εξαφανιστεί περίπου το 54% των υπαρχουσών θέσεων εργασίας.

 

Οι περιφερειακές χώρες της Ευρωένωσης είναι απροετοίμαστες έναντι της ρομποτοποίησης

 

Οι περιφερειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως καθίστανται «καμμένη γη» εξ αιτίας της εξάπλωσης της χρήσης των υπολογιστών στον τομέα της απασχόλησης.

Παρωδία Δημοσίου υπαλλήλου. Η εικόνα που έχει ο υπόλοιπος πληθυσμός για τους υπαλλήλους του Δημοσίου παγκοσμίως, καλώς ή κακώς είναι περίπου αυτή…

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Δημόσιοι υπάλληλοι  απασχολούνται σε επαναληπτικές και εκτελεστικές εργασίες, οι πρώτοι που θα θιγούν από τη ρομποτοποίηση θα είναι αυτοί. Καιρός είναι να το αντιληφθούν και στην Ελλάδα, ώστε να προετοιμάζονται γι’ αυτό που έρχεται…

Στην Ελλάδα το μέγεθος της καταστροφής μειώνεται κάπως, χάρη στην ύπαρξη του υπερδιογκωμένου Δημοσίου, κάτι που δεν θα κρατήσει όμως για πολύ.

Εάν συρρικνωθεί ο Δημόσιος τομέας στη χώρα μας, ο οποίος σύμφωνα με ό,τι πιστεύουν οι μη Δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έχει προχωρημένες ψηφιακές (ή άλλες δεξιότητες εν γένει), θα γίνει Αποκάλυψη!

Παρομοίως, χώρες με αναπτυγμένες ευρυζωνικές δομές και ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων, καθώς επίσης και διαδεδομένη χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, είναι πιθανό να απειληθούν λιγότερο από την ψηφιοποίηση, σε σύγκριση με χώρες με λιγότερο αναπτυγμένες ψηφιακές δομές.

Οι υπάρχουσες μορφές εργασίας θα μετασχηματιστούν σε σχέση με τις αντίστοιχες ψηφιοποιημένες. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει λόγω της ανάπτυξης των ψηφιακών πλατφορμών και της πληθεργασίας (crowdworking) από το σπίτι, όπου εργαζόμενοι από χώρες με υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας, ανταγωνίζονται εργαζομένους από χώρες με χαμηλά επίπεδα προστασίας, καθώς επίσης και αυτούς που προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η μετατόπιση των υπηρεσιών που επιτυγχάνεται μέσα από διάφορες πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί ακόμα και σε εργασίες που απαιτείται υψηλή ειδίκευση, όπως είναι η λογιστική, τα οικονομικά, τα νομικά (!) κλπ.

Η κοινωνική πόλωση διαλύει τις κοινωνίες

Η ψηφιακή οικονομία θα δημιουργήσει μια αυξανόμενη κοινωνική πόλωση χαρακτηριζόμενη από την εδραίωση ενός χάσματος ανισοτήτων μεταξύ των λιγοστών «νικητών που τα παίρνουν όλα» (βλέπε: ένα κομμάτι ψωμί), και του πλήθους των «χαμένων», καθώς επίσης και από την συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, με την εξαφάνιση ενός μεγάλου αριθμού εργασιών μετρίας εξειδίκευσης και την γρήγορη εξάπλωση μιας νέας τάξης «ψηφιακών σύγχρονων γαλερών» όπου οι εργαζόμενοι εκτελούν καθήκοντα που αφορούν την ταξινόμηση – εισαγωγή – φιλτράρισμα – αρχειοθέτηση δεδομένων, απομάκρυνση σχολίων από φόρουμ, επεξεργασία ψηφιακών εικόνων κλπ.

Προϊόντος του 21ου αιώνα, προκειμένου να αποφευχθεί η αναβίωση των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν τον 18ο αιώνα (γιατί προς τα εκεί πηγαίνουμε …ανάποδα ολοταχώς), οι οργανώσεις εργασίας σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη απαιτούν την δημιουργία μιας νέας κοινωνικής χάρτας για τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας της ψηφιακής οικονομίας, χωρίς όμως να έχει ακόμα επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Διότι χωρίς κανόνες λειτουργίας και εξασφάλιση των εργαζομένων, ποιος τελικά θα πληρώσει τη «νύφη»;

Ποιος θα επωμισθεί τις δαπάνες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τις εισφορές για τη σύνταξη των ηλικιωμένων ανθρώπων, εφ’ όσον μόνο ελάχιστοι θα εργάζονται με την έννοια που γνωρίζουμε σήμερα; Ποιος θα πληρώνει για τους αναπήρους και τους ψυχικά ασθενείς και τις υπόλοιπες προνοιακές δομές;

Όσον αφορά την Ε.Ε. η λογική υποδεικνύει τις απανταχού κυβερνήσεις, οπότε μια γενική νομοθεσία που θα συνίσταται σε Ευρωπαϊκή Οδηγία φαίνεται ίσως η πιο εύλογη λύση.

Μην κάνετε όρεξη όμως.

Πρώτον, διότι η Ευρωένωση δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρχει και αύριο, δεύτερον και να εξακολουθήσει να υπάρχει, θα χειριστεί το φλέγον αυτό ζήτημα διαφορετικά και … πολύ πονηρά, βγάζοντας από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού του τσίρκου τον Δούρειο Ίππο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 3 στους «περισσευάμενους» και άχρηστους πλέον εργαζόμενους, καθιστώντας τους πλήρη υποχείρια-μαριονέτες των υπέρ-ελίτ.

Ο Δούρειος Ίππος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σύνθεση: Απεροπία

Μόνη λύση φαίνεται η εγκαθίδρυση νομικού εργασιακού πλασίου εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων εφ’ όσον φυσικά πρόκειται για «κυρίαρχα» κράτη και όχι για αποικίες όπως είναι αυτή τη στιγμή η χώρα μας.

Η φορολόγηση των εταιρειών που χρησιμοποιούν ρομπότ βλάπτει την …καινοτομία

Για όσους λοιπόν δεν το γνωρίζουν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Φεβρουαρίου του 2017 απέρριψε με 396 ψήφους κατά και μόνο 123 υπέρ, πρόταση που είχε κατατεθεί για υποχρεωτική φορολόγηση των εταιρειών που χρησιμοποιούν ρομπότ αντί για ανθρώπους, με τη δικαιολογία ότι ένας τέτοιος φόρος θα εμποδίσει την καινοτομία και θα καταστήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ρομποτικής (βασικά τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες…) μη ανταγωνιστικές!

Οι πρόσθετοι φόροι των εταιρειών αυτών θα κατευθύνονταν σε επανεκπαίδευση των αέργων πλέον εργαζομένων σε νέες εργασίες, έτσι ώστε να προληφθεί το κοινωνικό χάος από την αχρήστευση εκατομμυρίων εργαζομένων μέχρι να εισέλθουμε στη διάδοχη κατάσταση.

Ο «μπαμπούλας» Κίνα, Ινδία κλπ, και η δήθεν έλλειψη νομοθετικού πλαισίου στις χώρες αυτές, επιστρατεύεται πάντα από τα λόμπι που πιέζουν ασφυκτικά τους ευρωβουλευτές, για να μην πούμε ότι τους υπαγορεύουν ακριβώς τι θα πουν και τι θα ψηφίσουν.

Παράλληλα, ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο portal Quartz ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα πρέπει να φορολογήσει τις εταιρείες που αντικαθιστούν το ανθρώπινο δυναμικό με ρομπότ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επαγγελματική κατάρτιση σε άλλα είδη απασχόλησης για τους εκτοπισμένους εργαζόμενους.

Αυτό θα πρέπει να γίνει σε τομείς εργασίας όπου τα ρομπότ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους (προς ώρας – σημειώνουμε εμείς), όπως η σχολική εκπαίδευση, δηλαδή η φροντίδα των παιδιών, η δημιουργία μικρότερων σχολικών τάξεων και κατά συνέπειαν η απασχόληση περισσότερων εκπαιδευτικών, η πρόνοια, όπως η φροντίδα ηλικιωμένων ή ανάπηρων ατόμων για την οποία απαιτείται ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη κλπ. «Αυτή τη στιγμή, αν ένας εργαζόμενος κάνει, ας πούμε, εργασία αξίας 50.000 δολαρίων σε ένα εργοστάσιο, το εισόδημα αυτό φορολογείται, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τα ρομπότ» συμπλήρωσε ο Γκέιτς.

Προφανώς ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκρίνει μια τέτοια πρόταση.

Προς ώρας κανείς δεν μιλάει, ούτε σε Ευρώπη, ούτε σε Αμερική για το ποιος θα χρηματοδοτεί όσους είναι σε μια σχετικά προχωρημένη ηλικία, χωρίς ωστόσο να είναι κοντά στη σύνταξη και χάνουν ΤΩΡΑ τη δουλειά τους εξ αιτίας των ρομπότ και με ποιο τρόπο θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν εφ’ όσον προτάσεις αποδέσμευσης πόρων όπως η παραπάνω, απορρίπτονται συστηματικά;

Η ρομποτική καλπάζει συμπαρασύροντας ιλλιγγιώδεις αριθμούς ανέργων ανά τον πλανήτη στην άβυσσο της απόγνωσης, δίχως να έχει ρυθμιστεί νομοθετικά η ενδιάμεση κατάσταση. Είπαμε, ο «λαγός» του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι προφανώς προ των πυλών.

Δεν έχετε ψωμί; Να φάτε παντεσπάνι

Με αφορμή λοιπόν όλες αυτές τις δηλώσεις άλλος ένας υπέρμαχος του μετανθρωπισμού έρχεται να εξηγήσει στην κατεστραμμένη και άεργη μεσαία τάξη που τα έχει χαμένα και κοιτάζει το όλο σκηνικό με απόγνωση, πώς θα ζουν «κάποιοι», νέοι, ωραίοι και υγιείς ακόμα και… 300 χρόνια (ασφαλώς μετά την ουμπεροποίηση της κοινωνίας, είναι πασίδηλο ότι η… αιωνιότητα δεν αφορά όλη την ανθρωπότητα).

Ο Luc Ferry, Γάλλος καθηγητής φιλοσοφίας και πρώην υπουργός Εθνικής Παιδείας, Νεολαίας & Έρευνας, μας τα αναλύει όλα αυτά στο βιβλίο του «La revolution transhumanist» ― Comment la technomédecine et l’uberisation du monde vont bouleverser nos vies, εκδόσεις Plon, 2016.

To εξώφυλλο του βιβλίου «La révolution transhumaniste» του Luc Ferry

Επειδή ο Ferry ανήκει στην αστική τάξη των Παρισίων, και έχει αποτελέσει στυλοβάτη του συστήματος, είμαστε κάπως, έως αρκετά επιφυλακτικοί σχετικά με τους πραγματικούς σκοπούς του βιβλίου του, το οποίο κατά την άποψή μας θέλει να ρίξει «στάχτη» στα μάτια του κοινού, ζητώντας δήθεν επιτακτικά ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει την ηθική του διανθρωπισμού.

Εμείς μέσα απ’ αυτό το ιστολόγιο εννοείται ότι εξετάζουμε τον διανθρωπισμό μόνο υπό αυστηρά θεραπευτικά πλαίσια και αυτά υπό προϋποθέσεις και επ’ ουδενί λόγω υπό «αυξητικά» πλαίσια όπως θα δούμε παρακάτω.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει από ΤΩΡΑ, να τεθεί ένα παγκόσμιο νομοθετικό σύστημα που θα ρυθμίζει με τρόπο απόλυτα αυστηρό τις επεμβάσεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα και το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν το κοινωνικό συμβόλαιο, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον φιλόσοφο, όπως θα διαπιστώσουμε.

Με την ευκαιρία της εκδόσεως του βιβλίου του, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε Γαλλίδα δημοσιογράφο, εξήγησε ότι πλέον δεν αναφερόμαστε σε μια θεραπευτική ιατρική που ανακουφίζει τον άνθρωπο, αλλά σε μια «αυξητική» ιατρική, σε μια νανοτεχνολογία που εισάγει τεχνητά αντικείμενα εντός του ανθρωπίνου σώματος, που τον κάνει πιο έξυπνο, και του προσθέτει μακροζωία.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας (σοβαρής ασθένειας των ματιών που οδηγεί σε τύφλωση), είπε πως μια γερμανική εταιρεία, (οπότε μας παρέχει και ένα στίγμα για να εικάσουμε πολλά…) κατασκεύασε ένα τσιπάκι το οποίο τοποθέτησε πίσω από το μάτι μιας ασθενούς η οποία έπασχε από αυτήν την ασθένεια, καθιστώντας την ικανή να δει τα ίδια της τα παιδιά μετά από χρόνια τύφλωσης. Συγκινηθήκαμε…

Συνεχίζοντας, προσθέτει ότι τέτοιου είδους εμφυτεύματα που κάνουν τους τυφλούς να …βρίσκουν το φως τους, θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, οπότε ύστερα από δέκα – είκοσι χρόνια το πολύ, μ’ ένα τσιπάκι πίσω από τον αμφιβληστροειδή θα αποκτά κάποιος όραση αετού, γεγονός που ενδιαφέρει φυσικά πάρα πολύ τις στρατιωτικές και λοιπές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Ferry δήλωσε ότι φαντάζεται πως οι απανταχού στρατιωτικές διοικήσεις θα δημιουργήσουν μονάδες μετανθρώπων (λόχους, τάγματα, μεραρχίες κλπ) που θα είναι γεμάτοι εμφυτεύματα, και θα έχουν υπερφυσικές δυνάμεις. «Όπως πάντα», συνέχισε, «ο στρατός ήταν πρωτοπόρος στις ανακαλύψεις, με αποκορύφωμα το διαδίκτυο, το οποίο αρχικά ήταν στρατιωτικό εργαλείο, έτσι και τώρα αφού όλα αυτά τα θαυμαστά εφαρμοστούν σε στρατιώτες, κατόπιν θα επωφεληθούν όλοι οι άνθρωποι».

Και εδώ φτάνουμε φυσικά στο μεγάλο ψεύδος, στο καρότο για την εξασφάλιση της ανοχής και τη νάρκωση της κοινής γνώμης ώστε να μην αντιδρά στις ανακοινώσεις της «προόδου» του διανθρωπισμού: ψεύδεται συνειδητά λέγοντας ότι όλοι οι άνθρωποι θα ωφεληθούν, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι ήδη μέσα σε χώρα της Ε.Ε. ―στην πατρίδα μας― χιλιάδες άνθρωποι είναι επί της ουσίας ανασφάλιστοι και δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να μην αναφερθούμε σε καρκινοπαθείς ή άλλες ομάδες πολιτών με βαρειές ασθένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε θεραπεία της πάθησής τους.

Ψεύδεται, διότι γνωρίζει ότι το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (πλην της Γερμανίας), και οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μειώνονται ακόμα και γι’ αυτούς που εργάζονται και πληρώνουν σημαντικές εισφορές όπως συμβαίνει με τους συμπολίτες του Γάλλους.

Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά όλες οι χώρες της Ε.Ε. ―πλην της Γερμανίας― και ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, γνωρίζουν μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που έχει γυρίσει τα δημόσια συστήματα υγείας πενήντα χρόνια πίσω, με αποτέλεσμα την έλλειψη ακόμα και των χρειωδών στα νοσοκομεία και τις νοσηλευτικές μονάδες, για να μην πούμε για τα χάλια της παιδείας και των λοιπών δημοσίων παροχών.

Με μεγάλη περιέργεια θα περιμένουμε τη στιγμή που ο κύριος Ferry θα εξηγήσει την ηθική του διανθρωπισμού στους κυρίως μουσουλμανικού θρησκεύματος νέους, κατά κύριο λόγο, άνδρες μετανάστες, που επιχειρούν με κάθε τρόπο να μπουν στην Ευρώπη…

Μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό ο λαλίστατος φιλόσοφος δεν αναφέρει καν τον παράγοντα μαζική μετανάστευση, για να μην πούμε «εισβολή» στην Ευρώπη από εκατομμύρια ανθρώπους που επιχειρούν με κάθε τρόπο να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, προτιμώντας ακόμα και να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου, παρά να μείνουν στις χώρες τους, και οι οποίοι προέρχονται κατά πλειοψηφία από μουσουλμανικές χώρες.

Σε μια Ευρώπη κατά βάσιν χριστιανική, που δέχεται εισβολή αλλοθρήσκων ο κύριος Ferry και κάποιοι άλλοι, μιλούν για ρύθμιση του μετανθρωπισμού (με την οποία δεν διαφωνούμε καθόλου) χωρίς όμως να αναφέρουν καν αυτή την παράμετρο, κάτι που κατά τη γνώμη μας είναι απαράδεκτο, αν όχι ύποπτο.

Μα επιτέλους, σ’ ένα τέτοιο εκρηκτικό σκηνικό, ποιος είναι αυτός ο πληθυσμός που τελικά θα επωφεληθεί; Για ποιον πληθυσμό μιλάει λοιπόν με τόση φυσικότητα ο κύριος φιλόσοφος;

Μα όπως πάντα, για το 1%, για τους εκπροσώπους των δυτικών ευρωατλαντικών ελίτ στις οποίες και απευθύνεται.

Ο Ferry συνεχίζει όλο χαρά, λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τα βλαστάρια τους να αυξήσουν τον δείκτη νοημοσύνης τους, θα εξαλείψει τη διάσπαση προσοχής από την οποία υποφέρουν, χωρίς φαρμακευτική αγωγή (θυμηθείτε το φάρμακο Ριταλίν και το ξεμπρόστιασμα των μεγαλοαστών της Π. Νάσιουτζικ στο βιβλίο της «Μαμάδες βορείων προαστείων»), θα επιφέρει γονιδιακή βελτίωση και άλλα θαυμαστά.

Όσον αφορά την πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομίζουμε ότι είναι πασιφανές πως δεν πρόκειται να επωφεληθεί υπό τις παρούσες εκρηκτικές συνθήκες. Ο συγγραφέας απευθύνεται στις βορειοαμερικανικές και βορειοευρωπαϊκές ελίτ και όχι σε «όλους τους ανθρώπους».

Συνεχίζοντας, ο Ferry αναφέρθηκε ακόμα και στη νόσο του Χάντιγκτον, η οποία με ένα «μαγείρεμα» του DNA του ατόμου όταν είναι ακόμα έμβρυο στην κοιλιά της μάνας του, θα εξαλείφεται.

Ο παροπλισμός των ανθρώπων αυξάνει την οικονομία διαμοιρασμού

Ο λαλίστατος Ferry, προχωρά ακάθεκτος συνδέοντας την πρόοοδο της βιοτεχνολογίας με την ουμπεροποίηση της οικονομίας, και τις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού όπως την Uber, το Αirbnb, τη BlaBlaCar αλλά και τη Google η οποία «πουλάει» ακριβά τα δεδομένα όλων των χρηστών, εγκαινιάζοντας τα αυτόματα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, κλπ.

Οι οικονομίες διαμοιρασμού ανθίζουν εξ αιτίας της ρομποτοποίησης που οδηγεί την κοινωνία σε ουμπεροποίηση

Μ’ άλλα λόγια ορθώς μας λέει πως εφ’ όσον οι θέσεις εργασίας των ανθρώπων εκλείπουν λόγω της αντικατάστασής τους από τα ρομπότ, δεν είναι τυχαίο ότι ανθίζουν οι οικονομίες διαμοιρασμού.

Ο πρώην υπουργός, βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει αυτό, καθότι δεν μπορεί κανείς να θέσει «όρια» για τα οποία συνήθως μιλούν οι μπανάλ σοσιαλιστές και άλλες ανάλογες πολιτικές ομάδες. Οι νέες τεχνολογίες προχωράνε τόσο γρήγορα ώστε η Κοινή Γνώμη και οι πολιτικοί δεν μπορούν να τις παρακολουθήσουν, χωρίς να αφήνει απ’ έξω και το πρόβλημα του διεθνισμού.

Και μ’ αυτό εννοεί ότι αν για παράδειγμα σ’ ένα κράτος, όπως η Γαλλία, η επιτροπή Δεοντολογίας θέσει νομοθετικά εμπόδια, όπως έγινε με την τεχνητή γονιμοποίηση με σπέρμα δότη, οι γονείς θα πάνε σε άλλη χώρα προκειμένου να τεκνοποιήσουν, όπως στη Μεγάλη Βρετανία ή στο Βέλγιο, της οποίας η νομοθεσία θα τους εξυπηρετήσει. Πάντα θα υπάρχουν οι …καλοθελητές.

Το τέρας του Φρανκεστάιν έχει ήδη δημιουργηθεί;

Ο Ferry ισχυρίζεται ότι αν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, δεν έχουν οιαδήποτε νομοθεσία βιοηθικής, εντούτοις η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο να ρυθμίζει αυστηρά τα σχετικά του διανθρωπισμού.

Αυτά τα λέει ορμώμενος από το γεγονός ότι πράγματι το 2015 μια ομάδα Κινέζων γενετιστών επεχείρησε να «βελτιώσει» το γονιδίωμα, ούτε ενός, ούτε δυό, αλλά 81 ανθρωπίνων μονοκύτταρων εμβρύων!

Πώς έγινε αυτό στην πράξη; Η απόπειρα έγινε με μια σύγχρονη γενετική τεχνική «κοπτοραπτικής» κατά την οποία οι Κινέζοι επιστήμονες προσπάθησαν να αντικαταστήσουν ένα γονίδιο-στόχο (το ΗΒΒ που ευθύνεται για τη θαλασσαιμία β) σε μονοκύτταρα γονιμοποιημένα έμβρυα, με την προσδοκία ότι, καθώς θα αναπτυσσόταν στη συνέχεια το έμβρυο, όλα τα κύτταρά του θα είχαν πλέον το σωστό και όχι το ελαττωματικό γονίδιο.

Φανταστική αναπαράσταση ανθρώπου-χοίρου που υποτίθεται έχει προέλθει από γενετική μηχανική. Aς ελπίσουμε ότι τέτοια πλάσματα δεν θα έλθουν ποτέ στη ζωή

Τα κύτταρα με τα οποία πειραματίσθηκαν, είχαν ληφθεί από κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης και διέθεταν έξτρα χρωμοσώματα, επειδή το ωάριο είχε γονιμοποιηθεί από δύο σπερματοζωάρια και όχι από ένα. Η ανωμαλία αυτή θα επέτρεπε μεν στα εν λόγω έμβρυα να αναπτυχθούν αρχικά, αλλά όχι να γεννηθούν ζωντανά.

Από τα 81 έμβρυα στα οποία έγινε γενετική τροποποίηση, μετά από 48 ώρες (οπότε τα μονοκύτταρα έμβρυα είχαν γίνει πλέον οκτώ κύτταρα), τα 71 είχαν επιβιώσει. Από αυτά, μόνο στα 28 η τεχνική είχε γίνει με επιτυχία, αλλά και από αυτά μόνο ένα μέρος όντως διέθεταν το νέο γενετικό υλικό, που αντικατέστησε το ελαττωματικό.

Επιπλέον, οι Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, μετά τη γενετική επέμβασή τους, είχε υπάρξει ένας ασπρόσμενα μεγάλος αριθμός ανεπιθύμητων μεταλλάξεων σε άλλα σημεία του γονιδιώματος, επιβεβαιώνοντας έτσι τους φόβους άλλων επιστημόνων για τη μη ασφαλή φύση της διαδικασίας. Όπως είπαν οι Κινέζοι ερευνητές, θα προσπαθήσουν να μειώσουν αυτές τις άσχετες μεταλλάξεις, κάνοντας νέα πειράματα όχι με έμβρυα, αλλά με ζώα. Αν θέλουμε το πιστεύουμε…

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι τα δύο κορυφαία επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο, το Science και το Nature, αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν την μελέτη-ορόσημο, προβάλλοντας λόγους βιοηθικής.

Με την «κοπτοραπτική» του ανθρώπινου γονιδιώματος οι τερατογενέσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν

Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι με τέτοιου είδους «μαγειρέματα», «κοψίματα» και «ραψίματα» του ανθρώπινου DNA, το τέρας του δόκτορος Φρανκεστάιν θα φαντάζει φτωχός συγγενής.

Όσο υπάρχει έλλειψη αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, ο πειρασμός για επιστήμονες με σαθρό ηθικό υπόβαθρο είναι μεγάλος προκειμένου να νιώσουν ως θεοί, δημιουργώντας τερατώδη πλάσματα, έστω και κατά λάθος, αλλά φέρνοντάς τα στη ζωή.

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο ένα τέτοιο πλάσμα στο οποίο έχει γίνει «κοπτοραπτική» DNA από την εποχή που ήταν ακόμα έμβρυο, να εμφυτευθεί στη μήτρα κάποιας ανυποψίαστης μητέρας, ή ακόμα και μιας ενδεούς, η οποία θα αμοιφθεί για να το κυοφορήσει και να το γεννήσει, και κατόπιν να περάσει στη δικαιοδοσία και «φροντίδα» της ομάδας επιστημόνων οι οποίοι θα το χρησιμοποιούν ως πειραματόζωο.

Ράτσα αγελάδας Blanc-bleu Belge που έχει προέλθει από καθαρή γενετική μηχανική με τεχνητή γονιμοποίηση. Οι Φρανκεστάιν της παραγωγής υπέρ-ζώων είναι περήφανοι για τα (τερατώδη) δημιουργήματά τους.

Άραγε εφαρμόζουν τα ίδια και στους ανθρώπους;

Ήδη όλες αυτές οι «τροποποιήσεις» γενετικού υλικού έχουν πραγματοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα στα φυτά και στα ζώα, τί μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί και σε ανθρώπους;

Παρελκυστική τακτική

Πως θα είναι όμως το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα εφαρμόζει την βιοηθική;

Όπως δηλώνει ο Ferry, «θα είναι ένα πλαίσιο που δεν θα ρυθμίζεται σύμφωνα με το αν μας αρέσει ή όχι, αλλά σύμφωνα με το αν ενοχλεί», κάνοντας παραλληλισμό με τον γάμο των ομοφυλοφίλων, λέγοντας ότι «επιτρέπεται όχι επειδή είμαστε όλοι ομοφυλόφιλοι, αλλά επειδή δεν ενοχλεί, επειδή έχουμε δημοκρατία που σημαίνει συνύπαρξη διαφορετικών τρόπων ζωής», συνειρμός πολύ απλουστευτικός και ύποπτος κατά τη γνώμη μας.

Κατά πρώτον διότι δεν υπάρχουν δημοκρατίες, οι λεγόμενες ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ είναι ΟΛΙΓΑΡΧΙΕΣ. Υπάρχουν μόνο ΤΥΡΑΝΝΙΕΣ βαφτισμένες αστικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, καθ’ ότι στην πολιτική διαπράττεται το αδίκημα της απάτης εναντίον ολόκληρων κοινωνιών χωρίς τιμωρία, κι αυτό συμβαίνει διότι ο πολίτης δεν έχει καμμία δυνατότητα να ελέγξει τον πολιτικό, εφ’ όσον ο ίδιος ο πολιτικός είναι εντολέας και εντολοδόχος μαζί.

Κατά δεύτερον, ποιος ορίζει τί είναι ενοχλητικό και τί όχι και με ποια κριτήρια;

Ο Ferry συνεχίζει τα υπέρ του μετανθρωπισμού επιχειρήματά του υποστηρίζοντας ότι «βεβαίως και πρέπει να απαγορεύεται ο βιασμός διότι βλάπτει τον άνθρωπο, δεν βλέπω όμως τον λόγο να απαγορεύεται σε κάποιον να βάλει ό,τι εμφύτευμα θέλει στο σώμα του (προσέξτε, εδώ είναι η ουσία της παρελκυστικής τακτικής), εφ’ όσον δεν μας ενοχλεί».

Για να απαλύνει κάπως τα επικριτικά σχόλια και την μήνιν των αναγνωστών, διότι γνωρίζει ότι κατά βάσιν, η συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου εξυπηρετεί άνομα συμφέροντα, τονίζει πως, κατ’ αυτόν, τα κριτήρια θα πρέπει να καθοριστούν ανάλογα με το αν κάτι μας κάνει απάνθρωπους ή όχι.

Κάνοντας κωλοτούμπα προ των αντιδράσεων, χρησιμοποιεί τη μπούρκα των μουσουλμανίδων γυναικών, λέγοντας ότι «όπως η μπούρκα είναι ενοχλητική διότι περιορίζει την ελευθερία της γυναίκας, έτσι και στον διανθρωπισμό θα πρέπει να τεθούν όρια».

Δανειζόμενος τη φράση του Καντ «η ελευθερία μου σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου» ως επιτομή της Δημοκρατίας, τονίζει ότι «ο άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σαν μέσο, αλλά πάντοτε σαν σκοπός».

Συνεχίζοντας, ισχυρίζεται ότι «στη Δημοκρατία, έχουμε υποχρέωση να αγωνιζόμαστε έναντι των κοινωνικών ανισοτήτων, φροντίζοντας για το προνοιακό κράτος, αλλά εξίσου και για τις φυσικές ανισότητες».

Και στο σημείο αυτό εμείς θέτουμε το ερώτημα: ποιος ορίζει τη διάκριση ανάμεσα στις «φυσικές» ανισότητες; Αν κάποιος γονιός θέλει να «ψηλώσει» το παιδί του ή να τονίσει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο του χαρακτήρα του, επεμβαίνοντας στα γονίδιά του, ή να του εμφυτεύσει τσιπάκια που θα το κάνουν να έχει αετίσια όραση ή Κύριος οίδε τι άλλο, ποιος θα τον εμποδίσει;

Φυσικά ο συγγραφέας δεν έχει απάντηση, και (πολύ σωστά) δηλώνει ότι δεν θέλει να ξέρει τι μπορεί να γίνει αν δεν προλάβουμε τις εξελίξεις, παίρνοντας αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο.

«Τέρατα» όπως αυτό του Φρανκεστάιν μήπως βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας;

Φανταστείτε να συνεχίσει να μην υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, κάτι που επιτρέπει σε ανεύθυνους γονείς να γεμίσουν με κάθε λογής εμφυτεύματα τα παιδιά τους, προκειμένου να πραγματώσουν τις χειρότερες αρρωστημένες φαντασιώσεις τους! Είναι τόσο νοσηρό, που όσα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας έχουν γραφτεί, θα μοιάζουν παιδικά αναγνώσματα.

Αν ένα τμήμα της ανθρωπότητας διανθρωπιστεί, γεμίσει δηλαδή από ανθρώπους με εμφυτεύματα, ή αποκτήσει πειραγμένο DNA και αναπαραχθεί, αυτό αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. Είναι το αντίστοιχο των μεταλλαγμένων οργανισμών στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, οι οποίοι εφ’ όσον γενικεύονται εκτοπίζουν κάθε άλλο, μη μεταλλαγμένο οργανισμό με εφιαλτικές συνέπειες για το γήινο οικοσύστημα.

Μην παραλείποντας την ευγονική σε εμβρυικό στάδιο, η οποία ήδη εκτελείται σε πολλές χώρες, αναφέρει ότι εφ’ όσον οι γονείς διαπιστώσουν χάρη σε προγεννητικούς ελέγχους ότι το παιδί τους πάσχει, για παράδειγμα, από το σύνδρομο Ντάουν, αλλά και άλλες ασθένειες, κάνουν «θεραπευτική» άμβλωση και το παιδί αυτό δεν γεννιέται ποτέ.

Ο διάστημος πιανίστας της τζαζ Μισέλ Πετρουτσιάνι, δεν θα είχε γεννηθεί ποτέ εάν στην εποχή του υπήρχε η «ευγονική» γενετική μηχανική

Επιπροσθέτως, αναφέρει το παράδειγμα του διάσημου πιανίστα και συνθέτη της τζαζ Μισέλ Πετρουτσιάνι (1962-1999), μιας πραγματικής μουσικής ιδιοφυίας, ο οποίος ήταν νάνος, λέγοντας ότι εάν υπήρχαν προγεννητικά τεστ στην εποχή του που να μπορούν να διαγνώσουν την ατελή οστεογένεση από την οποία έπασχε, δεν θα είχε γεννηθεί και δεν θα είχε προσφέρει ποτέ την υπέροχη μουσική του στην ανθρωπότητα.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να κάνουμε επιλεκτική ευγονική σκοτώνοντας τα πάσχοντα έμβρυα, αλλά «διορθωτική».

Oι πολεμιστές της γήρανσης

Όσον αφορά τη νεοσύστατη εταιρεία βιοιατρικής Calico, που ιδρύθηκε μόλις το 2013, και αποτελεί μια κολοσσιαία και πολλά υποσχόμενη επένδυση της Google, μας πληροφορεί ότι η εταιρεία θέλει να αυξήσει το ανθρώπινο προσδόκιμο, σε πρώτο στάδιο κατά 20 χρόνια.

H Calico συνεργάζεται με κολοσσούς φαρμακευτικές εταιρείες όπως η AbbVie για να δημιουργήσει και να εμπορευθεί νέα φάρμακα για ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, όπως ο καρκίνος και το Αλζχάιμερ.

Σε λίγο, οι εκπρόσωποι των ελίτ, θα ζουν έως και 300 χρόνια. Οι υπόλοιποι πρεκάριοι με τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, θα ζουν περίπου 40, όπως ζούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, πριν από 2500 χρόνια. Με τις υγείες μας!

 «Σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα αυξήθηκε δραματικά ο μέσος όρος ζωής, και συγκεκριμένα περισσότερο για τις γυναίκες. Το 1900 ήταν 40 έτη, το 1951 ήταν 63, ενώ σήμερα είναι 84 έτη. Η αύξηση του μέσου όρου ζωής των Γάλλων είναι λοιπόν αδιαμφισβήτητη, όμως δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί το γήρας, οι ασθένειες που αυτό επιφέρει και οι δραματικές επιπτώσεις τους στον άνθρωπο.

Προς ώρας αυτό έχει επιτευχθεί χάρη στη βιοτεχνολογία» μας πληροφορεί ο Ferry, παραθέτοντας το παράδειγμα του διαγενετικού ποντικιού του πανεπιστημίου Ρότσεστερ «που ζει 30% περισσότερο από τα συνηθισμένα ποντίκια, χωρίς καρκίνο, καρδιοπάθειες, καταρράκτη, γεροντικό εκφυλισμό, νεφρική ανεπάρκεια κλπ, και διατηρώντας μεγάλη κινητικότητα».

Και μια και έχει συμβουλευτεί πολλούς φίλους βιολόγους για να γράψει το βιβλίο του, δηλώνει ότι «βεβαίως και οι άνθρωποι δεν είναι ποντίκια, όμως δεν είναι παρά η αρχή. Αφού μπορέσαμε να το κάνουμε στα ποντίκια σε λίγα χρόνια, θέλετε 20, θέλετε 30, σε 50 χρόνια το αργότερο, σίγουρα θα ζούμε περισσότερο και το κυριώτερο, χωρίς τις επιπτώσεις του γήρατος».

Ιδού οι φαντασιώσεις των ελίτ, που έχουν βαλθεί να γίνουν αθάνατες και οι οποίες αρνούνται λυσσαλέα να γεράσουν.

Ας μας πουν λοιπόν, πόσα δισεκατομμύρια αντέχει ο πλανήτης με την παρούσα παρασιτική οικονομία, στην οποία το μοντέλο παραγωγής δεν στηρίζεται πια στα υλικά αγαθά, αλλά στην παραγωγή χρήματος από το χρήμα.

Τί θα γίνει όμως αν ζούμε εκατό χρόνια;

Τι θα γίνει με τις επόμενες γενιές;

Πόσοι τελικά θα είμαστε πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη;

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει με τη στοιχηματική οικονομία που κυριαρχεί προς ώρας.

Για να μην πέσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο του 99% του πληθυσμού λόγω έλλειψης πόρων, πρέπει αφ’ ενός μεν να γίνει αναλογικός αποπληθυσμός, να περιοριστούν δηλαδή οι γεννήσεις, ειδικά στις χώρες με υπερβολική πληθυσμιακή πυκνότητα, ώστε να μην ξεπερνάμε τα 3.5 δισεκατομμύρια και αφ’ετέρου δε οι ελίτ να ξεχάσουν την ιλλιγγιώδη κατανάλωση που τους επιτρέπει η παρασιτική στοιχηματική οικονομία.

Ας περάσουμε στο ψητό: ο συγγραφέας δηλώνει ότι είναι φυσικό οι άνθρωποι να γερνούν και να πεθαίνουν, αλλά εξ ίσου φυσικό να φοβούνται τα γηρατειά και να πολεμούν το θάνατο. Ως εδώ καλά. Συμφωνούμε ως προς το φόβο των γηρατειών, διαφωνούμε ως προς την αθανασία.

Παρακάτω μας λέει δε ότι δεν γνωρίζει καμμία γυναίκα στο περιβάλλον του που δεν έχει καταφύγει σε πλαστικές επεμβάσεις προκειμένου να μοιάζει νεώτερη!

Ο κύριος Ferry κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στην διορθωτική πλαστική χειρουργική και στην αισθητική χειρουργική, λέγοντας ότι «η ασχήμια δεν είναι ασθένεια». Και αναφέρει ότι η αισθητική χειρουργική δρα κάπως σαν αναισθητικό, όπου ο άνθρωπος παραμυθιάζεται από μια νεανική εμφάνιση, αντί να καθοδηγείται προς τη σοφία, και την αποδοχή του γεγονότος της γήρανσης (με τα οποία είμαστε σύμφωνοι).

Κατόπιν αναφέρεται στον Σουηδό Nick Bostrom, φιλόσοφο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και στο βιβλιαράκι του Ο δράκος-τύραννος (Τhe dragon-tyrant), το οποίο εξηγεί ότι εδώ και χιλιετίες όλες οι θρησκείες μας έχουν μάθει να δεχόμαστε το γήρας και το θάνατο, αλλά από τη στιγμή που μπορούμε να τα πολεμήσουμε, αυτή η «σοφία» όχι απλώς γίνεται ανέκδοτο, αλλά και επιζήμια για το ίδιο το άτομο.

 

O φιλόσοφος Νικ Μπόστρομ σε απεικόνιση χιουμοριστικού σκίτσου ως διάνθρωπος

Δεν μπορούμε φυσικά να μην επισημάνουμε ότι αυτά τα λέει προκειμένου να κολακέψει τους Γάλλους αστούς που είναι υπέρ του δέοντος υποκριτικοί, φοβισμένοι από το γήρας και το άγχος του θανάτου που επιφέρει και οι οποίοι πράγματι καταφεύγουν σε πάμπολλες αισθητικές επεμβάσεις. Δεν νοείται σήμερα Γάλλος αστός να μην έχει κάνει και το σχετικό «τράβηγμα».

Και τούτο διότι το δυτικοευρωπαϊκό αστικό μετανεωτερικό υποκείμενο έχει απωλέσει το νόημα της ζωής, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το έλασσον, αντί του ουσιώδους, καταλαμβάνει την πρωτοκαθεδρία της θνήσκουσας διανόησής του.

Υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία επί του θέματος της επιμήνυνσης της ζωής, και η ιδέα του να ζει κανείς 20, 30, 40, 50, 100, ακόμα και 200 χρόνια παραπάνω από σήμερα, εκστασιάζει τον συγγραφέα. Ναι, τα προβλήματα που τίθενται είναι πολλά, αλλά ο Ferry είναι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε εκεί!

ΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ;

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αμερικανικές πολυεθνικές, μέσω των GAFAM 4 εκμεταλλεύονται τα κολοσσιαίας έκτασης δεδομένα όλων των χρηστών (Big Data) για να πλουτίσουν (διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μας Όταν το γυναικείο σώμα από ιδιωτικό γίνεται δημόσιο), χρησιμοποιώντας τα τελικά υπέρ του διανθρωπισμού για συγκεκριμένες ελίτ, δεν είναι τυχαίο ότι μας λένε ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες σώζουν τον κόσμο από την πείνα, και τελικά ότι βρίσκεται μία και μόνη πολυεθνική να έχει πατεντάρει όλους τους σπόρους, πραγματοποιώντας εγκληματική οικειοποίηση της ίδιας της ζωής, με αποτέλεσμα οι αγρότες των αναπτυσσόμενων χωρών να λιμοκτονούν, ακόμα και των «κανονικών» όπως η Γαλλία, να έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

Oι Λεβιάθαν της πληροφορικής GAFAM, δηλαδή Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft επεξεργάζονται και μεταπωλούν τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του πλανήτη, πολλά εκ των οποίων καταλήγουν σε θυγατρικές εταιρείες βιοϊατρικής που στοχεύουν στον μετανθρωπισμό

Ποιος χρηματοδοτεί την …αιωνιότητα;

Τελικά ο Ferrry θέτει το ερώτημα από ποιον χρηματοδοτείται ο διανθρωπισμός και ο μετανθρωπισμός;

Επίσημα από την Google, η οποία το 2008 δημιούργησε στην Καλιφόρνια ακόμα και …Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Μοναδικότητας (SU – Singularity University).

Κατατοπιστικό γράφημα που αναπαριστά το δίκτυο της Alphabet inc., της μητρικής πολυεθνικής ετερογενών δραστηριοτήτων στην οποία υπάγεται η Google από το 2015, καθώς και πολλές άλλες θυγατρικές εταιρείες. Προσαρμογή: Απεροπία

«Παρτεναίρ» του πανεπιστημίου είναι λοιπόν start up εταιρείες κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες χώρες τις οποίες χρηματοδοτεί η ίδια η Google όπως oι:

  • 1QBit, κβαντική πληροφορική και τεχνητή νοημοσύνη (Καναδάς)
  • Αuthentise, συστήματα ασφαλείας και νανοτεχνολογίας (ΗΠΑ)
  • Αstrolabe, νανοτεχνολογία και ψηφιακές κατασκευές στο διάστημα (Ευρώπη;)
  • Basepaws, βιοτεχνολογία (ΗΠΑ)
  • Be my eyes, δίκτυα και υπολογιστικά συστήματα στην υγεία (Δανία και ΗΠΑ)
  • Blue Quark Resources, ενεργειακά και περιβαλλοντικά συστήματα (ΗΠΑ)
  • Calorie Cloud, υγεία και διατροφή (ΗΠΑ)
  • Deepblocks, καταφύγια (ΗΠΑ)
  • Emerge, υγεία και μάθηση (ΗΠΑ)
  • Fellow Robots, τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική (ΗΠΑ)
  • Field Ready, νανοτεχνολογία και ψηφιακές κατασκευές
  • Focus@Will, εκπαίδευση, ιατρική και νευροεπιστήμη (ΗΠΑ)
  • FREDsense, βιοτεχνολογία και νερό (Καναδάς)
  • Genome compiler, βιοτεχνολογία (Ισραήλ & ΗΠΑ)
  • Genius foods, διατροφή (Μεξικό)
  • Hypercubes, διαστημική και φυσικές επιστήμες (ΗΠΑ)
  • Juno Biomedical, ιατρική και νευροεπιστήμη (ΗΠΑ)
  • Made in Space, νανοτεχνολογία και ψηφιακές κατασκευές (ΗΠΑ)
  • Matternet, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική (ΗΠΑ)
  • Νativoo, τεχνητή νοημοσύνη, εκπαίδευση (Βραζιλία)
  • Network society research, διακυβέρνηση (Ιταλία)
  • Pullapproach, δίκτυα και υπολογιστικά συστήματα στη διακυβέρνηση (Ισπανία)
  • Totus power, ενεργειακά συστήματα (Χιλή) κλπ

Σημειώστε προσεκτικά τα ονόματα αυτών των εταιρειών, γιατί θα τα δείτε να «παίζουν» πολύ τα επόμενα χρόνια…

Τέλος, αν κοιτάξει κανείς τον ιστότοπο του πανεπιστημίου θα δει ότι μεταξύ των ωφελημάτων που διαφημίζει ότι προσφέρει στους υποψήφιους εργαζόμενους είναι και τα εξής:

  • ρομπότ,
  • τρισδιάστατοι εκτυπωτές,
  • συσκευές εικονικής πραγματικότητας (VR),
  • πρόσβαση στο ερευνητικό πάρκο της NASA,
  • πρόσβαση σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά στη Silicon Valley!

Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Όσο για τους «ανεπίσημους» χρηματοδότες του διανθρωπισμού, ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του περί της ταυτότητάς τους…

Εν κατακλείδι, στο βιβλίο, καταγγέλονται όλα αυτά ως …νεοφιλελεύθερες εκτροπές, όμως ταυτόχρονα δηλώνεται ότι η ουσία της Δημοκρατίας είναι πως τίποτε δεν πρέπει να εμποδίζει το ΑΤΟΜΟ να οικειοποιείται τη μοίρα του (sic)!

Ναι, κανείς δεν θα το εμποδίσει αυτό, αγαπητέ κύριε Ferry! Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε να τα εξηγείτε όλα αυτά με το λεπτεπίλεπτο και κουλτουριάρικο στυλ σας, στα εκατομμύρια μουσουλμάνων μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΠΗΓΕΣ:

Reuters
Εuropean Τrade Union Institute
ETUI
Luc Ferry
onmed.gr
Singularity university

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Ιnternet of things: Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Αποτελείται από «έξυπνα πράγματα» (δηλ. συσκευές εξοπλισμένες με υπολογιστή) που θα συνδέονται τόσο μεταξύ τους, όσο και με βάσεις δεδομένων (servers) με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των ανθρώπων, μέσω της επεξεργασίας δεδομένων που παρέχουν οι συσκευές που χρησιμοποιούν καθημερινά οι καταναλωτές, όπως οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου που πρόκειται να εγκατασταθούν και στη χώρα μας.
  2. Ουμπεροποίηση (Uberisation): εξελληνισμένος πρόσφατος όρος που προέρχεται από την αμερικανική εταιρεία ταξί Uber, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει μέσω εφαρμογής έξυπνων κινητών τηλεφώνων (Mobile Apps) σε οδηγούς αυτοκινήτων και πελάτες που αναζητούν ταξί να έρχονται κατ’ ευθείαν σε επαφή, αχρηστεύοντας έτσι χιλιάδες επαγγελματίες οδηγούς ταξί που βλέπουν να μένουν τελικά άνεργοι, ενώ τη θέση τους παίρνουν μη πιστοποιημένοι ιδιώτες για ένα κομμάτι ψωμί και καμμία εξασφάλιση. Στις περισσότερες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, ο πελάτης δεν πληρώνει απευθείας τον οδηγό, η συναλλαγή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας η οποία κρατά μια προμήθεια. Στη συνέχεια, τόσο ο πελάτης όσο και ο οδηγός μπορούν να αλληλοβαθμολογηθούν. Η φιλοσοφία λειτουργίας προσιδιάζει σε εκείνη του Airbnb και γι’ αυτό συναντά αντιδράσεις και προσκόμματα στις περισσότερες περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Σήμερα λειτουργεί σε 70 χώρες και σε περισσότερες από 493 πόλεις. Η Uber έχει χρηματοδοτηθεί αδρά από την Amazon και την Goldman Sachs. Όσον αφορά την Ελλάδα, χαρακτηριστικό είναι ότι τα κέρδη της εταιρείας δεν εισέρχονται στην Ελλάδα, αλλά πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στο εξωτερικό όπου και φορολογούνται, επομένως το ελληνικό κράτος χάνει έσοδα. Εκτός από τις υπηρεσίες ταξί όμως, παράλληλα η εταιρεία έχει αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες όπως το Uber Rush, μια υπηρεσία κούριερ με ποδήλατα, το Uber Pool, το οποίο επιτρέπει σε επιβάτες να «μοιράζονται» το όχημα αν πηγαίνουν σε κοντινούς προορισμούς, το Uber Fresh για παράδοση έτοιμου φαγητού, το Uber Cargo για μεταφορά πακέτων από οδηγούς κ.ά.
  3. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Έχει προταθεί ήδη σε ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία και Φινλανδία. Στις ΗΠΑ, δεν έγινε αποδεκτό, ενώ το προτεινόμενο ποσό ήταν 10.000 δολάρια ετησίως. Το ενδιαφέρον είναι ότι η πρόταση έγινε από think tanks της Oυάσινγκτον και της Σίλικον Βάλεϊ. Γιατί νοιάζεται η Σίλικον Βάλεϊ; Διότι το 47% των αμερικανικών θέσεων εργασίας απειλούνται από τα συστήματα αυτοματοποίησης. Αν συμβεί αυτό, η οικονομία θα συρρικνωθεί και όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα είναι σε θέση να αγοράσουν τα προϊόντα της Σίλικον Βάλεϊ.
  4. GAFAM: Aκρονύμιο των Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft που χρησιμοποιείται από τον Τύπο για να περιγράψει τους γίγαντες του διαδικτύου. Στην Κίνα το ακρονύμιο αναφέρεται ως BATX εννοώντας τις Baidu, Alibaba, Tencent και Xiaomi.

 

Πηγήhttps://aperopia.fr/04-2017/i-ouberopoiisi-tou-kosmou-anoigei-to-kouti-tis-pandoras/

Προβολές : 569


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα