
(Λίγο πριν πιάσουν τα κρύα του χειμώνα)...Αναμνήσεις από τις διακοπές των παιδικών μας χρόνων.
Τώρα, λοιπόν, χοροπηδάμε πάνω στα γκρεμισμένα μας κάστρα, και προτιμάμε να τσαλαβουτήσουμε στα ρηχά ή και στα βαθιά της παιδικής μας ηλικίας – σε εκείνες τις διακοπές που γέμισαν τα καλοκαίρια μας με ψήγματα ευτυχίας και κουκούτσια από καρπούζι – άλλωστε δεν χρειαζόμασταν και πολλά τότε για να νιώσουμε ευτυχισμένοι.
Κάτι σαν … παγωτό μες στον χειμώνα της σημερινής ανελέητης πραγματικότητας…
Ανασύρουμε εικόνες θολές… ασπρόμαυρες, και τους δίνουμε χρώμα… γεύση και άρωμα…
… το χρώμα, τη γεύση και το άρωμα της γλυκόπικρης νοσταλγίας, μιας χαμένης αθωότητας…
… κι αυτό πονάει, αλλά γίνεται και μια αγκαλιά, για να χωρέσουμε μέσα της και να ξεχαστούμε για λίγο…
Καλλιόπη Σουφλή
Αν μιλήσουμε για την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, θα είναι μάλλον πολύ κλισέ.
Αν μιλήσουμε για την ανεμελιά εκείνων των καλοκαιριών που ακόμη δεν είχαμε ταυτότητα και δεν κάναμε φορολογική δήλωση, θα είναι σαν να διατυπώνουμε το αυτονόητο.
Γι’ αυτό, είναι ίσως καλύτερα να αφήσουμε να μιλήσουν για την αθωότητα και την ανεμελιά, οι ίδιες μας οι αθώες και ανέμελες αναμνήσεις.
Εκείνες οι αναμνήσεις, που μπορεί να ανασύρουν από το βάθος του ενήλικου μυαλού μας το αυτονόητο –τόσο βάθος όσο και εκείνο που η μάνα μας έτρεμε να μην φτάσουμε στη θάλασσα-
αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανθήκαμε χαζοί, επειδή αφήσαμε το αυτονόητο να γίνει δεδομένο και την ενήλικη φύση μας να θάψει την παιδική, κάτω από κάστρα και περίτεχνα σχέδια στην αμμουδιά, τα οποία με την πρώτη κρίση έγιναν πάλι αυτό που στην πραγματικότητα ήταν πάντα: Σκόνη.
Τώρα, λοιπόν, χοροπηδάμε πάνω στα γκρεμισμένα μας κάστρα, και προτιμάμε να τσαλαβουτήσουμε στα ρηχά ή και στα βαθιά της παιδικής μας ηλικίας – σε εκείνες τις διακοπές που γέμισαν τα καλοκαίρια μας με ψήγματα ευτυχίας και κουκούτσια από καρπούζι – άλλωστε δεν χρειαζόμασταν και πολλά τότε για να νιώσουμε ευτυχισμένοι.
Το καταλαβαίναμε αργότερα, όταν επιστρέφαμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, και το πρώτο «Σκέφτομαι και γράφω» που μας ανέθετε η δασκάλα είχε θέμα «Πώς πέρασα το καλοκαίρι». Έτσι:
*Το σχολείο επιτέλους έκλεινε και, πριν επιστρέψουμε στο σπίτι με τον «έλεγχο» για να διαπραγματευτούμε τον προορισμό των διακοπών, φροντίζαμε να παίξουμε ένα γερό, γενναιόδωρο, βαρβάτο μπουγέλο.
Το αν επιστρέφαμε στο σπίτι με ρούχα, εσώρουχα και έλεγχο, όλα βρεγμένα, δεν είχε καμία σημασία – για εμάς τουλάχιστον, γιατί η μαμά μας είχε διαφορετική άποψη.
*Οι γονείς μας φρόντιζαν ακόμη και κατά την διάρκεια των διακοπών να κάνουν «το χρέος τους» στην εκπαίδευσή μας, και προμηθεύονταν εκείνα τα υπέροχα βιβλία που υπόσχονταν «διασκέδαση και μάθηση το καλοκαίρι».
Τι κι αν ποτέ δεν τα ανοίγαμε, παρά μόνο για να κρύψουμε το τελευταίο τεύχος του Μίκυ Μάους, κάνοντας πως μελετάμε μαθηματικά; Άλλωστε, η μόνη αριθμητική που μας ενδιέφερε ήταν το γνωστό μέτρημα: Πόσα μπάνια έκανες; Πόσα παγωτά έφαγες; Χα, σε περνάω!
*Τα μεσημέρια της «παραθέρισης» είχαν πάντα την γεύση του φαγητού της μαμάς, και φόντο εκείνα τα πλαστικά τραπεζομάντιλα με σχέδια-φρούτα (το ίδιο και τα σεντόνια μας).
Και για επιδόρπιο πάντα, η μάχη μεταξύ καρπουζιού και πεπονιού, που πάντα ξεχνιόταν προς τον Σεπτέμβρη, όταν έμπαιναν στο προσκήνιο τα σταφύλια-σταφίδα.
*Τα απογεύματα είχαν την μυρωδιά του αντηλιακού, και, αν πάμε ακόμη παλιότερα, του πλαστικού από τα μπρατσάκια και το σωσίβιο, με τα οποία νιώθαμε μικροί… Transformers μέσα στο νερό.
Αργότερα, θα προσθέταμε στα αξεσουάρ την μάσκα για να ρίχνουμε μικρές κλεφτές ματιές, και τον αναπνευστήρα για όχι-και-τόσο-κλεφτές ματιές.
*Τα highlights της ημέρας μέσα στο νερό ήταν εκείνη η ανάποδη τούμπα που μέρες προσπαθούσαμε να τελειοποιήσουμε, αφού είχαμε ξεπεράσει τον φόβο της βουτιάς χωρίς να κλείνουμε τη μύτη ή τα μάτια.
Κι ύστερα, θα δημιουργούσαμε αυτοσχέδιους «βατήρες» με τους φίλους, για να γίνουν όλο και πιο θεαματικές – καμία σημασία δεν είχε που τελικά πέφταμε κατευθείαν με την κοιλιά ή την πλάτη, και πονούσαμε για ώρες.
*Ακόμη και τότε, μπορούσαμε να ξεκουραστούμε λίγο έξω από το νερό, να θαυμάσουμε «πωωω πόσες ώρες ήμασταν μέσα» και πόσο μούλιασαν τα δάχτυλά μας, και να επιδοθούμε σε αμμουδερές ανασκαφές, που δεν σταματούσαν παρά όταν βρίσκαμε… νερό – ούτε για το πετρέλαιο της ΑΟΖ τόση χαρά.
*Κι ύστερα, οι γνωστές φωνές, που κάναμε πως δεν ακούγαμε. Το soundtrack της Ελληνίδας μαμάς, να φωνάζει να μην πας στα βαθιά. Να μην πλατσουρίζεις και βρέχεις την αδερφή σου.
Να περιμένεις να περάσουν τρεις ώρες από το μεσημεριανό φαγητό. Να βγεις να φας τα σνακ που κρύβει στην μαγική τσάντα θαλάσσης της, που χωρούσε περισσότερο εμπόρευμα από ένα mini market.
Αλλά εσύ, από ένα σημείο και μετά, όντως δεν την άκουγες. Ίσως γιατί ήσουν ήδη αρκετά μακριά, κοντεύοντας στον στόχο, εκείνη την πορτοκαλί σημαδούρα που σε προκαλούσε να τη φτάσεις και να την προσπεράσεις. Ίσως και γιατί, βλέποντάς σε να πλησιάζεις εκείνη τη σημαδούρα, η μαμά σου είχε ήδη λιποθυμήσει πάνω στην ψάθα.
*Κι εκείνες οι γεύσεις του καλοκαιριού, που δεν έχουν τελειωμό… Σειρά έχει ο ζαχαρένιος λουκουμάς, από τον ιδιαιτέρως ηλιοκαμένο κύριο που περνά ανά πεντάλεπτο από την παραλία.
Και αργότερα, το βράδυ, ένα ολόκληρο καλαμπόκι, φρεσκοψημένο και μυρωδάτο από τη σχάρα του πλανόδιου στην περαντζάδα.
*Μαζί με τη νύχτα, έβγαιναν παγανιά και τα κουνούπια. Και σίγουρα κανείς δεν ξεχνάει την εικόνα του εαυτού του να ξύνει τα «κουνούπια» (αυτολεξεί, και όχι το φλύαρο «τσιμπήματα κουνουπιών») σαν να μην υπάρχει αύριο. Το προτιμούσαμε από το να μυρίζουμε από χιλιόμετρα αουτάν.
*Οι γνωριμίες με παιδιά που δεν είχες ξαναδεί στη ζωή σου, και ούτε θα ξαναέβλεπες, ήταν καθημερινές.
Το μόνο που σε ένοιαζε ήταν να βρεις συμπαίκτες για το βραδινό κρυφτό ή κάποιους για να πας στην διπλανή παιδική χαρά, όσο «οι μεγάλοι» τρώνε στην ταβέρνα το χειρότερο φαγητό του κόσμου μετά τις φακές: Μπλιαχ, ψάρια.
*Αγαπημένη ασχολία, να ξεφλουδίζεις το μαύρισμά σου – τότε δεν μας ενδιέφερε να διατηρήσουμε το ομοιόμορφο tan μέχρι τον Οκτώβριο.
*Γνωρίζαμε για πρώτη φορά τις χαρές του κάμπινγκ, μαλώνοντας με τα αδέρφια μας για το πόσο χώρο πιάνουν στην σκηνή.
Προηγούνταν φυσικά οι καβγάδες των πατεράδων για την ικανότητά τους στο στήσιμό της, ή, ακόμη πιο πριν, για την ικανότητα των μανάδων και συνοδηγών να διαβάσουν “έναν απλό χάρτη της Πελοποννήσου”.
*Επιστροφή στη θάλασσα: Αμφιβάλλουμε αν σας είναι άγνωστη η εικόνα σας να παίζετε θαλασσομαχίες, ανεβαίνοντας οι πιο αδύνατοι στους ώμους των πιο μεγαλόσωμων και προσπαθώντας να ρίξετε ο ένας τον άλλο.
*Ώρα για επικίνδυνες αποστολές: Να προσπαθείς να ισορροπήσεις όρθιος πάνω σε ένα στρώμα θαλάσσης, αλλά τελικά να πέφτεις κάθε φορά, κάνοντας μούσκεμα τα μαλλιά της παρέας κοκέτων συνταξιούχων γυναικών, που παρίσταναν τα αγάλματα μέσα στο νερό λίγο πιο δίπλα. Αχ, αυτή η νεολαία
*Τέλος, περνούσαμε τα καλοκαίρια μας σε τόσο υπέροχα μέρη –από μια πανέμορφη Κυκλάδα μέχρι ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου- χωρίς να συνειδητο-ποιούμε πόσες παραστάσεις καλοκαιριού και ελληνικής γεωγραφίας μαζεύουμε στο υποσυνείδητό μας…
Το αντιλαμβανόμαστε τώρα, που πλέον εκτιμάμε έναν προορισμό με βάση την φήμη του, και όχι γιατί καταναλώνουμε όλη μας την ενέργεια για να περάσουμε καλά σ’ αυτόν.
Τι μας ένοιαζε αν ήμασταν στην Σαντορίνη ή στο τελευταίο χωριό του Ολύμπου; Οι διακοπές μας έκαναν το μέρος και όχι το μέρος τις διακοπές μας.
Γιώργος Κόκουβας / in2life.gr
Μοίρασέ το:
Ετικέτες: ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
- Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
- Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
- Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
- Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
- Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.
ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ , ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
καπετανισσα ΘΕΑΡΑΑΑΑΑΑ με τα αρθρα σου τα απαικταααααααααααααααα
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Κ ΠΟΠΗ ΣΕ 5 ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ 62 ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΤΑ 19 ΜΟΥ ΕΧΩ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΗ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΕΛΑ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΕ ΩΡΕΣ ΑΝΑΚΓΗΣ Ο ΘΕΟΣ ΑΡΓΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΥΣΜΟΝΗ
μείνετε στην παρέα μας
καλό σας βράδυ!
εύχομαι από την καρδιά μου να σε φυλάει χωρίς να βραχούν ούτε τα πόδια τα δικά σου ούτε και των αγαπημένων σου από την άσχημη τρικυμία που έρχεται. εύχομαι από την καρδιά μου να γεμίσεις ελπίδα στην καρδιά σου. εργάζεσαι για το καλό του κόσμου, ελπίζω να μην θεωρηθεί βλασφημία ή θράσος, αλλά νομίζω ότι ο Θεός χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους.
να Του ζητάμε επίμονα και ενοχλητικά να καταλάβει ότι χωρίς Εκείνον δεν μπορούμε ούτε βήμα να κάνουμε. … ότι Τον χρειαζόμαστε στα φοβερά που έρχονται γιατί φοβόμαστε πολύ ότι θα μας διαλύσουν. είμαστε παιδιά του, έστω τα αλητόπαιδά του, αλλά κι αυτά Τον χρειάζονται.
Σ΄ευχαριστώ… και αντεύχομαι…ΑΛΛΑ…
Έχουν χαθεί πια οι λέξεις και οι έννοιες “εργάζεσαι για το καλό του κόσμου”… όταν βλέπεις πως ο Θεός διατηρεί και ενισχύει ακριβώς το αντίθετο… δηλαδή ταλαιπωρίες και βάσανα για τους εργάτες υπέρ του έντιμου και ανιδιοτελούς αγώνα, και μια ζωή χαρισάμενη έστω και υλική, γι αυτούς που δίνουν αγώνες για να καταστρέψουν το δημιούργημά Του… τον άνθρωπο και την γη…
Κι είναι αμέτρητα τα ερωτήματα που με βασανίζουν…ερωτήματα που μένουν αναπάντητα… και η “ζωή” συνεχίζεται σκληρή και αδυσώπητη για όσους προσπαθούμε για το καλλίτερο, και χαρισάμενη για όσους προσπαθούν για το χειρότερο.
Περίεργη η δικαιοσύνη Του, ή κάνω λάθος;
περίεργη πραγματικά η δικαιοσύνη Του. Πόπη, δεν ξέρω τί να απαντήσω και πώς να το κάνω με ένα ανθρώπινο μυαλό. αν ήταν στο χέρι μου, θα τους είχα πάρει το κεφάλι με χατζάρα και θα είχα ξεκληρίσει αυτούς και τα κ@λόσογά τους. όσο για αδικία, την έχω ζήσει γενναιόδωρα. δεν περιμένω κάτι καλύτερο όσο ζω.
όμως, θα σου πω κάτι, γιατί δεν έχει χαθεί η έννοια “εργάζομαι για το καλό του κόσμου”.
ξέρεις, ότι αν δεν ήσασταν εσείς να μας ξυπνήσετε μέσα από τα ιστολόγιά σας, θα είχε χαθεί το παιχνίδι με την πρώτη; θα είχαμε υποκύψει ΟΛΟΙ στην προπαγάνδα τους. άρα;;;;;;; καθόλου χαμένος ο αγώνας σας.
κάποιους από εσάς, και ειδικά εσένα (από ζήλεια και κόμπλεξ) σας έχουν χτυπήσει και σας χτυπούν συνεχώς, κι όμως έχετε το θάρρος και τα @@@@@@@ και συνεχίζετε. ίσως, δεν βλέπεις πόσο βοηθάς, γιατί είσαι μέσα στη μάχη, όμως εμείς το βλέπουμε κι είμαστε πολύ ευγνώμονες.
Και το ερώτημα είναι: Πώς απαιτείς Θεέ μου να είμαστε δίκαιοι, όταν η δική Σου δικαιοσύνη είναι ΑΔΙΚΗ;;;
Και έρχεται η απάντηση Του: “Είμαι του άλλου βασιλείου ο Θεός… της αιωνιότητας…Στη γη, βασιλιάς είναι ο διάβολος”!
Ναι, αλλά γιατί δεν μας δείχνεις Θεέ μου, αυτή τη γαμημένη την αιωνιότητα, για να γνωρίζουμε κι εμείς τα δημιουργήματά Σου πως είναι;
Και γιατί θα πρέπει να γαμηθούμε από την στιγμή που γεννηθήκαμε, σ’ αυτή τη γαμωγή;;;
Ας τα… δεν βγάζεις άκρη…
Είμαι του δόγματος: ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ, ΕΡΕΥΝΑ.
Πρόσεξες που έβαλα το κόμα; Μετά το ΜΗ… γιατί το κόμα είναι που κάνει την διαφορά.
Όσον αφορά με τα ιστολόγια που αφυπνίζουν… σ’ αυτό, θα συμφωνήσω…
Κι όσο αντέχουμε, όσο αντέχω, θα συνεχίσω τον αγώνα… και μακάρι να έχουμε αφυπνίσει… τουλάχιστον, να έχουμε την συνείδησή μας ήσυχη πως κάτι καλό κάναμε σ’ αυτή γη γαμημένη γη-κόλαση…
Σ’ ευχαριστώ… Καλή Δύναμη.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!…………………………….. καταπληκτικό άρθρο, καταπληκτικές φωτογραφίες και λέξεις που σου ξυπνάνε εικόνες, ήχους, μυρωδιές, αναμνήσεις καλοκαιριών που δεν βάζαμε κ@λο μέσα, καπελάκι, γυαλιά και βουρ στην παραλία για βουτιές, παιχνίδι, εξερεύνηση. μόνο εκείνα τα μεσημέρια ήταν βαρετά, που έπρεπε να κάνεις ησυχία για τους μεγάλους. τί βάσανο κι αυτό…, μετά όμως πάλι μπάνιο, βραδινό, βόλτες τα βράδια, και τη νύχτα στο σπίτι ραδιόφωνο στο 3ο πρόγραμμα…
Η νοσταλγία, έχει γεύση γλυκόπικρη, αλλά είναι και μια διέξοδος ψυχής στις εποχές που ζούμε…
Πόπη μου, προσπαθώ να κρατάω το γλυκό από το γλυκόπικρο , ίσως και σαν αυτοπροστασία, αλλά και σαν απόθεμα για τα δύσκολα που θα έρθουν, ώστε να θυμάμαι πώς ήταν και πώς μπορεί να είναι η ζωή, π.χ. όταν έχει κανείς την τύχη να ζήσει μια χαρούμενη και ήρεμη παιδική ηλικία και ευγνωμονώ τον Θεό που μου το έδωσε. προσπαθώ να μην Του γκρινιάζω στις πολλές αναποδιές, γιατί δεν μου το οφείλει. οπότε, κάθε καλή στιγμή, όσο μικρή κι αν είναι, σα μπαγασάκι που είμαι, τη “βουτάω”, Του λέω ευχαριστώ και πορεύομαι. οι μνήμες είναι δύναμη, ακόμα και οι κακές.
Ναι… οι μνήμες είναι δύναμη… ακόμα και οι κακές…
να μην απελπίζεσαι ποτέ. είναι δύσκολο να μην το κάνουμε και πολύ εύκολο να απελπιστούμε. αυτό που βλέπω είναι ότι έχει ο Θεός. αυτό είναι σίγουρο. ακόμη και να φαίνεται κάτι πολύ λίγο που θα μας δώσει. ξέρει Εκείνος γιατί. και μόνο να μην μας αφήσει να απελπιστούμε, και να μπορούμε να πολεμάμε, είναι μεγάλη βοήθεια. ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ, ΠΟΠΗ. να είσαι σίγουρη. να μην στενοχωριέσαι.
Γράμμα προς τον Άγιο Νεκτάριο,ένα γράμμα που έγραψε μία πονεμένη ψυχή σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής του…
https://proskynitis.blogspot.com/2018/11/blog-post_31.html
Υπάρχουν οι στιγμές της απελπισίας, αλλά και οι στιγμές της δύναμης και της πίστης… τρομακτικές οι εναλλαγές… ελπίζω να επικρατήσουν οι δεύτερες…