«Λωξάντρα» : Μια Πολίτισσα στην τηλεόραση της ΕΡΤ

«Λωξάντρα» : Μια Πολίτισσα στην τηλεόραση της ΕΡΤ

6 Νοεμβρίου, 2021 12 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:620
Μοίρασέ το

Η πληθωρική Κωνσταντινουπολίτισσα ηρωίδα της Μαρίας Ιορδανίδου, η οποία κερδίζει από την αρχή την αγάπη του κόσμου και ακόμα και σήμερα παραμένει μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της ελληνικής τηλεόρασης.

 

Μέλι και κανέλλα μοσχομύρισε τότε η τηλεόραση… …πολίτικες μυρωδιές και γεύσεις…

… και μια Ελλάδα που χάνεται κάθε μέρα και πιο πολύ καθώς φεύγουν εκείνοι που ακόμα την κρατούσαν στα στιβαρά χέρια τους…

Γλυκόπικρες αναμνήσεις που σμίγουν το χθες και το σήμερα, για τους παλιότερους, αφού στους νέους δεν έχουν πια να πουν τίποτα…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Λωξάντρα
Διασκευή του μυθιστορήματος της Μ. Ιορδανίδου
Έτος: 1980
Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου:
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 1980
Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου:
Σάββατο 16 Αυγούστου 1980
Ημέρα προβολής: Σάββατο
Κύκλοι επεισοδίων: 1
Αριθμός επεισοδίων: 30
Διάρκεια επεισοδίου: 45′
Είδος: Κοινωνική
Μορφή εγγραφής ταινίας: Βίντεο
Κανάλι: ΕΡΤ
Εταιρία παραγωγής: Αστήρ TV
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου ,
Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος (τηλεσκηνοθεσία)
Σενάριο: Χρήστος Δοξαράς
Συγγραφέας: Μαρία Ιορδανίδου
Μουσική σύνθεση: Ελένη Καραϊνδρου
Σκηνικά: Νίκος Πετρόπουλος
Φωτογραφία: Περικλής Κόκκινος
Ηθοποιοί

Μπέτυ Βαλάση (Λωξάντρα), Γιάννης Αργύρης (Δημητρός), Ανθή Ανδρεοπούλου (Κλειώ), Αλμπέρτο Εσκενάζυ (Γιωργάκης), Άννα Γεραλή (Αγαθή),

Πάνος Χατζηκουτσέλης (Αλεκάκης), Γιώργος Κυρίτσης (Θόδωρος), Αλέκος Μαυρίδης (Ταρνανάς), Βασίλης Μαυρομάτης (Επαμεινώντας),

Μαρία Μαρμαρινού (Ελεγκάκη), Νίκος Κούρος, Σοφοκλής Πέππας (Γιώργος), Αντώνης Αγγελούσης, Κλήμης Ελευθεριάδης (διευθυντής εφημερίδας), Ζωή Βουδούρη, Στάμυ Κακαρά,

Τούλα Σπινέλη, Βασίλης Καμίτσης (Μπογόσης), Λευκή Παπαζαφειροπούλου, Άγγελος Γεωργιάδης, Ντίνος Δουλγεράκης, Γιάννης Θωμάς (Μανωλιός), Εύα Φρυδάκη (Ασπασία),

Δημήτρης Βασματζής, Νίκη Παζαρέντζου (Σουλτάνα), Βασίλης Λαμπρινάτος, Χάρις Νικήτα, Θάλεια Παπάζογλου, Πάνος Πανόπουλος, Μαίρη Σολωμού, Σπύρος Κουβαρδάς, Γιάννης Τάτσης,

Αλέξης Κωνσταντής, Ισίδωρος Σιδέρης, Σταύρος Κλεώπας, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Τάσος Κωστής , Γιώργος Νταής, Ειρήνη Ελισαίου, Μαρία Ανδριώτου, Γιώτα Βέη (τραγούδι), Ζωή Φυτούση, Μαρία Βασιλείου,

Ρίτσα Κωνσταντίνου, Αλέκα Γεωργίου, Δημήτρης Μεταξάς, Β.Τριανταφυλλόπουλος, Άγγελος Κορμέτζας, Κώστας Ντάγκας, Βλάσης Καρύδα, Όλγα Σπανού, Στέλλα Παπαδημητρίου, Παύλος Χαϊκάλης,

Γιώργος Ζαχαριάδης (I , Γιώργος Μπάρτης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Γιώργος Σαπανίδης, Γκάρυ Βοσκοπούλου, Τώνης Γιακωβάκης, Μίλτος Μαρέτας, Κατερίνα Μπούρλου,

Αγαπητός Μανδαλιός, Γιολάντα Πέτσιου, Φρύνη Αρβανίτη, Νικαίτη Κοντούρη, Ντέπη Γεωργίου

Η Πολίτισσα «Λωξάντρα»

Κάτι σαν αρχή

Το 1980 διανύει τις πρώτες ημέρες του, μια νέα δεκαετία έχει ξεκινήσει και οι προσδοκίες και τα όνειρα γι’ αυτήν είναι πολλές. Η τηλεόραση είναι πλέον το βασικό μέσο ψυχαγωγίας του Έλληνα, αλλά οι κριτικοί της εποχής δε σταματούν να «γκρινιάζουν» για την ποιότητα των προγραμμάτων της. Δεν είχαν δει ακόμα τα χειρότερα…!

Κι έτσι απλά, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου μπαίνει στη ζωή μας η «Λωξάντρα». Η πληθωρική Κωνσταντινουπολίτισσα ηρωίδα της Μαρίας Ιορδανίδου, η οποία κερδίζει από την αρχή την αγάπη του κόσμου και ακόμα και σήμερα παραμένει μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της ελληνικής τηλεόρασης.

Στα 30 επεισόδια που προβλήθηκαν, ξεπρόβαλλε μπροστά στη μικρή οθόνη ένα κομμάτι από τη ζωή στην Πόλη και γενικότερα στην Ανατολή, παράλληλα με τα συνταρακτικά γεγονότα που συμβαίνουν διαμέσου σχεδόν μισού αιώνα που καλύπτει το «αυτοβιογραφικό» μυθιστόρημα…

Υπόθεση

Ο Δημητρός, ένας ώριμος χήρος με τέσσερα μικρά παιδιά (Γιάννης Αργύρης) αποφασίζει να παντρευτεί ξανά όχι για τον ίδιο μα για κείνα, καθώς μόνος του δε μπορεί να τα μεγαλώσει. Απευθύνεται λοιπόν σε μια προξενήτρα, ζητώντας της να του βρει μια «νύφη» με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Έτσι, λίγο αργότερα πηγαίνει μαζί της να γνωρίσει την «υποψήφια» η οποία είναι η Λωξάντρα (Μπέτυ Βαλάση). Ορφανή από πολύ μικρή, μεγάλωσε τ’ αδέλφια της και πλέον ήλθε η δική της σειρά.

Ο Δημητρός μαγεύεται από τον πληθωρικό χαρακτήρα της, την παντρεύεται και ζουν στο Μακροχώρι. Στην αρχή δύο από τα παιδιά του δε τη βλέπουν με καλό μάτι, εκείνη όμως τους στέκεται και τα φροντίζει σαν να ήταν η πραγματική μητέρα τους.

Έξι χρόνια μετά το γάμο, η Λωξάντρα γεννά το πρώτο παιδί της, τον Αλέκο ή Αλεκάκη (Πάνος Χατζηκουτσέλης) και δυο χρόνια αργότερα την Κλειώ (Ανθή Ανδρεοπούλου).

Η ζωή της είναι ένα πραγματικό πανηγύρι, καθώς είναι ευτυχισμένη με την οικογένειά της κι επιφορτισμένη με τη φροντίδα του σπιτιού, αλλά κυρίως με το μαγείρεμα.

Μαζί με τους δύο υπηρέτες της, τον Ταρνανά από την Αρμενία (Αλέκος Μαυρίδης) και τη Σουλτάνα (Νίκη Παζαρέντζου) βρίσκονται σχεδόν όλη την ημέρα στην κουζίνα φτιάχνοντας διάφορες πεντανόστιμες πολίτικες συνταγές και φυσικά εκείνη έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα.

Το σπίτι της πραγματικά θυμίζει κέντρο διερχομένων. Έλληνες και Τούρκοι περνούν από κει για να πιουν ένα καφέ, να φαν ένα γλυκό και βεβαίως για να πάρουν το αγίασμα της Παναγίας της Μπαλουκλιώτισσας (δηλαδή από το Μπαλουκλί) που για τη Λωξάντρα είναι «ένα κι ένα για όλες τις αρρώστιες».

Έχει παρέα της διαρκώς τη νύφη της Ελένη ή Ελεγκάκη όπως τη λέει (Μαρία Μαρμαρινού), χήρα του αδερφού της η οποία έχει τρία παιδιά: Την Ευτέρπη, την Ευφημία (Θάλεια Παπάζογλου) και τον Αντρίκο ή «Μπέμπεκα» (Πάνος Πανόπουλος).

Στο μεταξύ, τα παιδιά του Δημητρού έχουν ήδη μεγαλώσει και παντρευτεί. Ο Θεόδωρος (Γιώργος Κυρίτσης) είναι ο μεγαλύτερος έμπορος κάρβουνου στην Ανατολή, παντρεμένος με τη Γαλλίδα Καμίλ (ή Καμίλλη όπως αναφέρεται) κι έχει ένα γιο τον Ντίμη, ο Γιώργος (Σοφοκλής Πέππας) έχει ένα ψιλικατζίδικο που όμως δεν του αποφέρει τόσα ώστε να ζήσει αξιοπρεπώς με τη γυναίκα του και η Αγαθώ (Άννα Γεραλή) είναι παντρεμένη με τον μαραγκό Μανωλιό (Γιάννης Θωμάς) στα Ταταύλα κι έχει δυο παιδιά.

Υπάρχει και ο Επαμεινώνδας (Βασίλης Μαυρομάτης), ο οποίος όμως από τα 14 του βρίσκεται στα καράβια και ουδείς γνωρίζει πού είναι.

Η Λωξάντρα θέλει να βοηθήσει όλα τα παιδιά «της», αλλά φτάνει στην υπερβολή όταν ο Θεόδωρος της προτείνει να της δίνει όσα χρήματα θέλει για να περνάει καλά εκείνη και ο άντρας της. Συνεχώς του ζητάει λεφτά, αλλά τα δίνει στα αδέλφια του κι αυτός κάποια στιγμή τις κάνει έντονες παρατηρήσεις για τις σπατάλες. Η απλοχεριά της κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι έχει βρει θησαυρό…

Στο μεταξύ, κάποια μέρα ο Επαμεινώνδας επιστρέφει εντελώς ξαφνικά μετά από χρόνια και σ’ ένα από τα επόμενα ταξίδια του, φέρνει μαζί του και το φίλο του Γιωργάκη (Αλμπέρτο Εσκενάζι) ο οποίος είναι μηχανικός στο πλοίο με το οποίο έχει μπαρκάρει. Η Κλειώ θα τον ερωτευτεί και κάποια στιγμή θα τον παντρευτεί, κάνοντας μαζί του μια κόρη.

Ωστόσο, ο θάνατος του Δημητρού θ’ ανατρέψει τα πάντα. Η Λωξάντρα σιγά-σιγά θα πειστεί ότι πρέπει να φύγει από το Μακροχώρι και να μετακομίσει πιο κεντρικά, στο Σταυροδρόμι.

Στο μεταξύ, ο Αλεκάκης θα φύγει για σπουδές και θα πάει κοντά στον Θεόδωρο, ώστε να μπει σιγά-σιγά στη δουλειά. Πολύ γρήγορα θα γίνει στυγνός επιχειρηματίας δίπλα στον αδελφό του και θα ξεχάσει τα πάντα…

Τα χρόνια περνάνε και κάποια στιγμή η Λωξάντρα θ’ αναγκαστεί ν’ αφήσει την Πόλη και να μετοικήσει στην Αθήνα, καθώς ήδη έχει αρχίσει να «μυρίζει μπαρούτι» στην περιοχή.

Η Ελεγκάκη έχει ήδη πάει εκεί από καιρό και οι δυο τους θα ξανασμίξουν, αλλά όχι για πολύ. Τα ίχνη του Γιωργάκη από ένα σημείο και μετά θα χαθούν, οπότε η Κλειώ θ’ αναγκαστεί να μεγαλώσει μόνη το παιδί της.

Τότε θα γνωρίσει τον Τάκη, ένα γιατρό ο οποίος θα κερδίσει την καρδιά της αλλά και της Λωξάντρας. Με την επανάσταση στο Γουδί, θα επιστρέψουν όλοι μαζί στο Πέραν αλλά τα βάσανα δεν τελειώνουν.

Ο Θεόδωρος και ο Γιώργος πεθαίνουν, ο Τάκης αναλαμβάνει την οικονομική διαχείριση του σπιτιού αλλά αρπάζει όλα τα χρήματα κι εξαφανίζεται κι έτσι Λωξάντρα και Κλειώ μένουν έρημες.

Στο μεταξύ, η Άννα (εγγονή της Λωξάντρας) υποχρεούται να μπει εσωτερική σε κολλέγιο κι αυτό είναι η χαριστική βολή για τη γιαγιά της.

Υπέργηρη πλέον και χωρίς να μπορεί να κουμαντάρει ούτε καν τον εαυτό της, υποχρεώνει την Κλειώ να πάρει πια μόνη τη ζωή της στα χέρια της για να εξασφαλίσει τα ελάχιστα προς το ζην.

Έτσι, βυθισμένη στη μακαριότητα και στις αναμνήσεις της η Λωξάντρα θα φύγει από τη ζωή…

Trivia

** Από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1979-1980.

** Η σειρά σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

** Η σειρά κυκλοφόρησε σε 15 DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Δεκέμβριο του 2005 (3η σειρά της ΕΡΤ σε DVD).

** Η σειρά είναι διαθέσιμη για προβολή μέσω του site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ.

** Επαναλήψεις: 1986 (ΕΡΤ) , 1990 (ΕΤ3) , 1993 (ΕΤ1) , 2007 (Σινέ+) , 2011 (ΕΤ1) , 2012 (ΕΤ1)

Σχόλιο

Η «Λωξάντρα» αποτελεί ίσως την πιο πιστή διασκευή αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος. Ο Χρήστος Δοξαράς που την επιμελήθηκε, κράτησε σχεδόν τα πάντα από το βιβλίο κι έτσι αν το διαβάσει κάποιος, είναι σαν να έχει δει και τη σειρά (και το αντίστροφο). Η σκηνοθεσία του Γρηγόρη Γρηγορίου είναι πραγματικά υποδειγματική και όλοι οι χαρακτήρες ένας κι ένας.

Την παράσταση βεβαίως κλέβει η Μπέτυ Βαλάση, σίγουρα στο ρόλο της καριέρας της. Μάλιστα, η ίδια ζήτησε να παίξει τη Λωξάντρα κι επέμενε, παρά το γεγονός ότι αρχικά ο ρόλος είχε δοθεί σε άλλη ηθοποιό.

Συνάντησε μάλιστα και την Ιορδανίδου, η οποία της είπε ότι εκείνη ήταν η πιο ιδανική. Πραγματικά, δε θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη «Λωξάντρα»

Από εκεί και πέρα, ο κάθε ηθοποιός που συμμετέχει βάζει το δικό του πολύτιμο λιθαράκι για την επιτυχία της σειράς. Ο Αργύρης που είναι υποδειγματικός ως ο καλοκάγαθος Δημητρός, ο Κυρίτσης ως «αυστηρός» Θεόδωρος, ο Μαυρομάτης ως «μπερμπάντης» Επαμεινώνδας, η Ανδρεοπούλου ως «μελαγχολική» Κλειώ και φυσικά ο Μαυρίδης ως «Ταρνανάς», από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους του έργου. Χαρακτηριστική η φράση του «Τώρα τα πάει κουζίνα κερά το Ταρνανά»…

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η «Λωξάντρα» είναι ο… προπομπός των εκπομπών μαγειρικής που έχουνε κατακλύσει σήμερα την ελληνική τηλεόραση. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ηρωίδα δίνει αναλυτικά συνταγές για διάφορες ανατολίτικες λιχουδιές και φυσικά, είναι μονίμως πάνω από μια κατσαρόλα για να δοκιμάζει το φαγητό «στ’ αλάτι του».

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα πολλά περιοδικά κυκλοφορούν με ένθετα που έχουν ως τίτλο «Οι συνταγές της Λωξάντρας»

Παράλληλα, έχει ιδιαίτερη αξία η ντοπιολαλιά που χρησιμοποιείται: «Αδικιορισμένε», «Μπασιμποζούκη», «Σφαή», «Νενέκα μου», «Παναΐα μου», «Σους μπρε», «Τι με λέγεις τώρα μπρε», «Να διείς τι θα σε κάνω» και πολλές άλλες λέξεις κι εκφράσεις έχουνε μείνει στην ιστορία…

Γενικότερα, η σειρά αφήνει σε όλους μια υπέροχη γεύση -όχι μόνο εξαιτίας των φαγητών- και μας μεταφέρει σε μια όμορφη εποχή όπου οι οικογένειες ήταν πραγματικά ενωμένες κι αγαπημένες, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε και τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο.

Βεβαίως, κάποιες ενέργειες της Λωξάντρας είναι παραδείγματα προς αποφυγή, αφού ως τα γεράματα θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα πάντα, μην αφήνοντας σε κανένα πρωτοβουλίες…

Η μουσική των τίτλων είναι της Ελένης Καραΐνδρου

“Ο ρόλος της Λωξάνδρας”

Η Λωξάντρα ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο από την Κωνσταντινούπολη. Μια απολαυστική γυναίκα, που φροντίζει το σπίτι και τους ανθρώπους της με αγάπη και δυναμισμό.

Η εγγονή της, Μαρία Ιορδανίδου, έγραψε σε βιβλίο τη ζωή της και ο κόσμος τη γνώρισε μέσα από την ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ. Τηλεοπτική Λωξάντρα ήταν η Μπέτυ Βαλάση. Οι κριτικοί είπαν τότε, ότι η Λωξάντρα ήταν ο ρόλος της ζωής της.

Λέγεται ότι τον ρόλο διεκδίκησαν τότε αρκετά γνωστά ονόματα, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μάρθα Βούρτση και η Καίτη Λαμπροπούλου.

Η σειρά Λωξάντρα είναι το τελευταίο ασπρόμαυρο σίριαλ της ΕΡΤ και ένα από τα ελάχιστα που έχουν διασωθεί ακέραια.

“Ο ρόλος της Λωξάνδρας” 
από την Μπέτυ Βαλάση

” Είχε ήδη κυκλοφορήσει το βιβλίο, το είχα διαβάσει και όταν μαθεύτηκε ότι θα γυριστεί σε σήριαλ έγινε χαμός. Ήθελαν όλες οι πρωταγωνίστριες του θεάτρου να πάρουν το ρόλο. Σφαγή. Η καθεμιά με τον τρόπο που μπορούσε.

Την παραγωγή είχε αναλάβει  η Αστηρ Tv, ο Γιώργος ο Ράλλης και η Ελβίρα η Ράλλη που δεν τους ήξερα τους ανθρώπους. Είχαμε μόνο  κάποιους κοινούς γνωστούς που θα μπορούσαν να μας φέρουν σε επαφή αλλά δεν το έκανα.

Πήγα στο γραφείο της κυρίας Ράλλη και της μίλησα άμεσα και  ξεκάθαρα. Της είπα: “Θέλω και πρέπει να παίξω τη Λωξάντρα”. Με ήξερε βέβαια, είχα κάνει ήδη το λεγόμενο “μπαμ” στο θέατρο με το  Τάνγκο του  Μρόζεκ  αλλά άρχισε να μου λέει διάφορα για να μη μου πει το “ναι”.

Μου λέει: “Αυτή, κυρία Βαλάση, είναι μια λαϊκή γυναίκα ενώ εσείς έχετε μια φινέτσα. Πώς θα παίξετε αυτό το ρόλο;” Μα της λέω “Έχω παίξει στο θέατρο μέχρι και πόρνη. Δεν μπορώ να παίξω μια γυναίκα λαϊκή;”.

Μετά μου το γύρισε, μου είπε ότι ήδη της είχαν απευθυνθεί πολλά ακόμη ονόματα. Με ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον, χαιρετηθήκαμε και έφυγα από το γραφείο της. Τρελάθηκα. Διάβαζα συνεχώς στις εφημερίδες ότι γινόταν οντισιόν και προετοιμασίες για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα και είχα αρρωστήσει.

Μετά από τρεισήμισι μήνες κατά τις  8:30 το πρωί με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει “Ξύπνα Λωξάνδρα”. Έτσι πήρα το ρόλο. Δεν σου κρύβω όμως  ότι ορισμένοι άνθρωποι μου κόψανε ακόμη και την καλημέρα και σε εμένα και σ’ εκείνη. Γίνανε διάφορες ασχήμιες αλλά άντεξα. Τέλος πάντων…

Μια μέρα με παίρνει η Ελβίρα και ο Γρηγόρης ο Γρηγορίου ο σκηνοθέτης να πάμε να δούμε τη Μαρία Ιορδανίδου, τη συγγραφέα του βιβλίου και εγγονή της Λωξάνδρας. Μπαίνουμε στο σπίτι της στη Ν. Σμύρνη, ένα ταπεινό σπιτάκι και συστηνόμαστε . Έτρεμε η καρδιά μου παρότι είχαμε ήδη υπογράψει το συμβόλαιο. (γέλια)

Λέει στην Ελβίρα “Αυτή βρε είναι όμορφη”. Γιατί η γιαγιά της ήταν μια μεγαλόσωμη γυναίκα, ένα θηρίο που δεν μοιάζαμε εξωτερικά καθόλου. Η γνωριμία μου με την Ιορδανίδου ήταν και είναι ακόμη για μένα ένα μεγάλο δώρο. Την αγάπησα και μ’ αγάπησε πραγματικά.”

Remake 

Ήδη από το 2008 η σεναριογράφος Κάκια Ιγερινού είχε εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα του μυθιστορήματος «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου που είχε μεταφερθεί στη μικρή οθόνη με μεγάλη επιτυχία το 1980.

Είκοσι δύο χρόνια μετά, η ηρωίδα της Μαρίας Ιορδανίδου, την οποία είχε ενσαρκώσει η Μπέτυ Βαλάση,…  επιθυμεί να επιστρέψει στους δέκτες μας ώστε να μας μαγέψει ξανά με τις πολίτικες συνταγές της.

Η επικρατέστερη έως τώρα ηθοποιός για να υποδυθεί τη Λωξάντρα ταιριάζει… ταμάμ με την περίσταση και δεν είναι άλλη από την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

Η σεναριογράφος είχε τότε εξομολογηθεί πως η αφορμή ώστε να αγοράσει τα δικαιώματα της Λωξάντρας ήταν… οι εκπομπές μαγειρικής.

Τάσος Κριτσιώλης / musiccorner
Retro DB
Noisy
Έθνος
Η Μηχανή του Χρόνου

Πηγή

Προβολές : 620


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα