Μέχρι και το LANCET τα γυρίζει... και διαλύει το αφήγημα της επικινδυνότητας των ανεμβολίαστων

Μέχρι και το LANCET τα γυρίζει... και διαλύει το αφήγημα της επικινδυνότητας των ανεμβολίαστων

4 Δεκεμβρίου, 2021 19 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:764
Μοίρασέ το

 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τέσσερις από τις πέντε πρώτες κομητείες με το υψηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού (99,9-84,3%) ως κομητείες “υψηλής” μετάδοσης [5]. 

 

 

 

Θεαματική κωλοτούμπα, για τα δεδομένα του κορονόπληκτου εξαγορασμένου πιο γνωστού παγκοσμίως ιατρικού περιοδικού…

Αναρωτιέμαι τι θα λένε οι ντοκτοράδες γενικώς, που είχαν εμπιστοσύνη στα όσα έγραφε το εν λόγω περιοδικό στην εποχή του κορονοϊού… ;;;

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού COVID-19 αναμενόταν να μειώσουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2 στους πληθυσμούς, μειώνοντας τον αριθμό των πιθανών πηγών μετάδοσης και, ως εκ τούτου, να μειώσουν το φορτίο της νόσου COVID-19.

Πρόσφατα δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ότι η επιδημιολογική σημασία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με COVID-19 αυξάνεται.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφηκε ότι τα ποσοστά δευτερογενών προσβολών μεταξύ των οικιακών επαφών που εκτέθηκαν σε πλήρως εμβολιασμένα κρούσματα (index cases) ήταν παρόμοια με τα ποσοστά οικιακών επαφών που εκτέθηκαν σε ανεμβολίαστα κρούσματα (25% για εμβολιασμένους έναντι 23% για ανεμβολίαστους).

12 από τις 31 λοιμώξεις σε πλήρως εμβολιασμένες οικιακές επαφές (39%) προέκυψαν από πλήρως εμβολιασμένα επιδημιολογικά συνδεδεμένα κρούσματα (index cases).

Το μέγιστο ιικό φορτίο δεν διέφερε ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού ή τον τύπο παραλλαγής [1].

Στη Γερμανία, το ποσοστό συμπτωματικών κρουσμάτων COVID-19 μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων (“breakthrough infections”) αναφέρεται εβδομαδιαία από τις 21 Ιουλίου 2021 και ήταν 16,9% εκείνη τη στιγμή μεταξύ ασθενών ηλικίας 60 ετών και άνω [2].

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και ήταν 58,9% στις 27 Οκτωβρίου 2021 (Σχήμα 1), παρέχοντας σαφή στοιχεία για την αυξανόμενη σημασία των πλήρως εμβολιασμένων ως πιθανή πηγή μετάδοσης.

Figure 1
Σχήμα 1. Ποσοστά εμβολιασμού και ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων ατόμων μεταξύ των συμπτωματικών κρουσμάτων COVID-19 (≥ 60 ετών) στη Γερμανία μεταξύ 21 Ιουλίου και 27 Οκτωβρίου 2021 με βάση τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του Ινστιτούτου Robert Koch [2].

 

Μια παρόμοια κατάσταση περιγράφηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεταξύ της 39ης και της 42ης εβδομάδας, αναφέρθηκαν συνολικά 100.160 κρούσματα COVID-19 μεταξύ πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω. 89.821 εμφανίστηκαν μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων (89,7%), 3.395 μεταξύ των ανεμβολίαστων (3,4%) [3].

Μία εβδομάδα πριν, το ποσοστό κρουσμάτων COVID-19 ανά 100.000 ήταν υψηλότερο μεταξύ της υποομάδας των εμβολιασμένων σε σύγκριση με την υποομάδα των ανεμβολίαστων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες 30 ετών και άνω.

Στο Ισραήλ αναφέρθηκε νοσοκομειακή επιδημία στην οποία ενεπλάκησαν 16 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, 23 εκτεθειμένοι ασθενείς και δύο μέλη της οικογένειας.

Η πηγή ήταν ένας πλήρως εμβολιασμένος ασθενής με COVID-19.

Το ποσοστό εμβολιασμού ήταν 96,2% μεταξύ όλων των εκτεθειμένων ατόμων (151 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και 97 ασθενείς).

Δεκατέσσερις πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς νόσησαν σοβαρά ή πέθαναν, ενώ οι δύο ανεμβολίαστοι ασθενείς εμφάνισαν ήπια νόσο [4].

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τέσσερις από τις πέντε πρώτες κομητείες με το υψηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού (99,9-84,3%) ως κομητείες “υψηλής” μετάδοσης [5]. 

Πολλοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων υποθέτουν ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να αποκλειστούν ως πηγή μετάδοσης.

Φαίνεται ότι είναι μεγάλη αμέλεια να αγνοείται ο εμβολιασμένος πληθυσμός ως πιθανή και σχετική πηγή μετάδοσης όταν αποφασίζονται μέτρα ελέγχου της δημόσιας υγείας.

 

Παραπομπές:

[1]. Singanayagam A,Hakki S,Dunning J, et al.Community transmission and viral load kinetics of the SARS-CoV-2 delta (B.1.617.2) variant in vaccinated and unvaccinated individuals in the UK: a prospective, longitudinal, cohort study.
Lancet Infect Dis.
2021;
https://doi.org/10.1016/S1473-3099(21)00648-4

[2]. Robert Koch-Institut. Wöchentlicher Lagebericht des RKI zur Coronavirus-Krankheit-2019 (COVID-19). AKTUALISIERTER STAND FÜR DEUTSCHLAND 22. Juli 2021. https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/Wochenbericht/Wochenbericht_2021-07-22.pdf?__blob=publicationFile (accessed 28. September 2021).

[3]. UK Health Security Agency. COVID-19 vaccine surveillance report. Week 4328. Oktober 2021. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1029606/Vaccine-surveillance-report-week-43.pdf (accessed 1. November 2021).

[4]. Shitrit P, Zuckerman NS, Mor O, Gottesman BS, Chowers M. Nosocomial outbreak caused by the SARS-CoV-2 Delta variant in a highly vaccinated population, Israel, July 2021.
Euro Surveill.
2021; 26
2100822https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2021.26.39.2100822

[5]. Subramanian SV, Kumar A. Increases in COVID-19 are unrelated to levels of vaccination across 68 countries and 2947 counties in the United States.
Eur J Epidemiol.
2021;
https://doi.org/10.1007/s10654-021-00808-7

 

Πηγή: thelancet.com

 

Πηγή

Προβολές : 764


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα