Σε δίκη 27 άτομα για την τραγωδία στο Μάτι. (ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ)

Σε δίκη 27 άτομα για την τραγωδία στο Μάτι. (ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ)

12 Οκτωβρίου, 2021 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:190
Μοίρασέ το

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολυκράτης προτείνει να δικαστούν οι κατηγορούμενοι για αξιόποινες πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα και όχι για κακουργήματα, όπως είχε επανειλημμένα ζητήσει ο ανακριτής.

 

 

Προσωπικά, θα ευχηθώ ένα πράγμα: Όλο τα σόγια εισαγγελέα και κατηγορουμένων, να έχουν το τέλος των εκατόν δυο (επισήμως) ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ συμπολιτών μου.

Αυτό και τίποτε άλλο.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΣΑ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΩΛΟΛΑΟΣ;

ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ “δικαιοσύνη”.

Εδώλιο για 27 κατηγορουμένους, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Αστυνομίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφέρειας Αττικής, για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, δείχνει ο εισαγγελέας, με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, στις 23 Ιουλίου του 2018.

Μέσα από την πρότασή του, που αριθμεί πάνω από 600 σελίδες, ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης προτείνει την παραπομπή σε δίκη του συνόλου των κατηγορουμένων που προέκυψαν και από την ανάκριση, πλην ενός (συγκυβερνήτη του συντονιστικού αεροσκάφους), για λάθη και παραλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα τους 102 νεκρούς, τους πάνω από 32 τραυματίες και τις τεράστιες υλικές καταστροφές. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολυκράτης προτείνει να δικαστούν οι κατηγορούμενοι για αξιόποινες πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα και όχι για κακουργήματα, όπως είχε επανειλημμένα ζητήσει ο ανακριτής.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να καθίσουν στο εδώλιο για:

– Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο διά παραλείψεως. 

– Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο διά παραλείψεως.

Στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του 70χρονου που ευθύνεται για το ξέσπασμα  της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. Ο εισαγγελέας προτείνει, πάντως, την απαλλαγή του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Μελετώντας με προσοχή το πλούσιο υλικό που έχει συγκεντρωθεί για την τραγωδία στο Μάτι, ο εισαγγελέας συμφώνησε με τους συναδέλφους του που διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση, κρίνοντας πως τα αδικήματα τελέστηκαν από αμέλεια και όχι με ενδεχόμενο δόλο, κάτι που μετ’ επιτάσεως θεωρούσε ο ανακριτής Αθ. Μαρνέρης, υποβάλλοντας το αίτημά του για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου ως προς τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής. 

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ωστόσο, δεν προέκυψαν από την ανάκριση νέα στοιχεία που να δικαιολογούν κακουργηματικές κατηγορίες.

Ο εισαγγελέας, βέβαια, φαίνεται να διαβαθμίζει τον βαθμό βαρύτητας των αξιόποινων πράξεων για καθένα από τα πρόσωπα που ήταν στις θέσεις-κλειδιά της Πυροσβεστικής, τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. 

Το σκηνικό περιγράφεται μάλιστα  ως «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα». 

Ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

– δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση,

– η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής,

– δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέτα,

– δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων,

– άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου,

– καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης,

– εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση,

– ανετοιμότητα,

– μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων,

– βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης καταγράφεται μία σειρά από παράγοντες που οδήγησαν στις τραγικές συνέπειες, όπως έχουν καταδείξει απολογίες, έγγραφα, συνομιλίες και το πλήθος του υπόλοιπου υλικού. 

Όπως σημειώνεται, «ανάγονται σε σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών Αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων, αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

«Σήμερα βρισκόμαστε ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο της υπόθεσης, χωρίς να γνωρίζουμε αν και ποια πρόσωπα και για ποιες κατηγορίες τελικά θα παραπεμφθούν από το Δικαστικό Συμβούλιο. 

Η κ. Δούρου βρίσκεται στην διάθεση της Δικαιοσύνης από την πρώτη στιγμή, ώστε να συμβάλλει στην διερεύνηση της αλήθειας από όποια θέση κι αν της ζητηθεί» δήλωσε ο συνήγορος της κ. Δούρου, Θ. Σχινάς. 

Κομβικό πάντως για την κρίση του εισαγγελέα ήταν το αμετάκλητο βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη φωτιά στην Ηλεία, το 2007, μιας και οι δύο πυρκαγιές θεωρούνται ομοειδείς, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά στη διαχείρισή τους αλλά και στην εμπλοκή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, στο οποίο διαβιβάστηκε η εισαγγελική πρόταση.

Για την Εισαγγελία είναι ιδιαίτερα σημαντικό πλέον το θέμα του χρόνου, προκειμένου να δικαιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι άνθρωποι που είδαν τους συγγενείς  τους να χάνονται στις φλόγες και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις τους.

Ανοιχτή, πάντως, θα παραμείνει στην Εισαγγελία η άλλη δικογραφία που αφορά σε ενδεχόμενη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών αλλά και σε απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

 

Πηγή

Προβολές : 190


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα