Χριστούγεννα: Ξεχασμένα φαγητά και γλυκά μιας άλλης εποχής

Χριστούγεννα: Ξεχασμένα φαγητά και γλυκά μιας άλλης εποχής

27 Δεκεμβρίου, 2021 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:324
Μοίρασέ το

 

Οι συνήθειες μπορεί να αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και οι παραδόσεις να ξεθωριάζουν, όμως τα Χριστούγεννα συνεχίζουν να αποτελούν τη γιορτή της αγάπης, με την οικογένεια να μαζεύεται για φαγητό ευχόμενη τα καλύτερα για τον νέο χρόνο που έρχεται.

 

 

Αυτό το … ξεθώριασμα, έφερε και την αλλοίωση του ΕΛΛΗΝΑ…

Αυτό το ξεθώριασμα στα ήθη, στα έθιμα και στις παραδόσεις μας…

Κι από τις εθνικές μας παραδόσεις, καταντήσαμε ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ…

Και μας έχει πάρει ο διάολος δεκαετίες τώρα… και ξεθωριάσαμε και σαν άνθρωποι… και σαν λαός.

Κι η κατρακύλα, δεν έχει τελειωμό…

Καιρός να πατήσουμε φρένο… καιρός να προελάσουμε προς τα πίσω… να ξαναβρούμε τις ΑΞΙΕΣ και τα ΙΔΑΝΙΚΑ τούτης της ξεχωριστής φυλής…

Μα πιότερο, να βρούμε ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΜΑΣ, που δεν υπάρχει λέξη  σαν κι αυτό σ’ ολάκερο τον κόσμο.

Αυτό ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ, που μας έκανε να ξεχωρίζουμε απ’ όλους τους λαούς της γης.

Πίσω στις ρίζες μας… όσοι παραμένουμε ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. “ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ Η ΑΝΑΣΑ. ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.” (Θαλής ο Μιλήσιος)

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η γεμιστή γαλοπούλα και τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μας, όμως, οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές είναι πολύ διαφορετικές.

Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, στο παρελθόν, τότε που σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα σπίτια γέμιζαν με ζεστές, εορταστικές μυρωδιές.

Ένα χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο έθιμο αποτελούσε το χριστόψωμο, το οποίο έφτιαχναν σε όλες τις περιοχές την παραμονή των Χριστουγέννων χαράζοντας στην επιφάνειά του έναν σταυρό. Το χριστόψωμο παρασκευαζόταν με αγνά, εκλεκτά υλικά (λεπτοκοσκινισμένο σιταρένιο αλεύρι, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, σησάμι) και θεωρείτο σύμβολο και φορέας της ευεργετικής δύναμης του νεογέννητου Χριστού. Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο νοικοκύρης του σπιτιού έριχνε λάδι και κρασί στο χριστόψωμο, ευχόμενος αφθονία αγαθών.

Εξέχουσα θέση στο εορταστικό τραπέζι είχε το χοιρινό κρέας, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, όταν οι γεωργοί θυσίαζαν τα γουρούνια στον θεό Κρόνο και στη θεά Δήμητρα για να εξασφαλίσουν την ευκαρπία της γης τους και τον εξαγνισμό του σπιτιού τους. Κάθε περιοχή στην Ελλάδα ανέπτυξε και καθιέρωσε τη δική της συνταγή για χοιρινό, όπως στα Επτάνησα, που έφτιαχναν το χοιρινό με κουνουπίδι και λάχανο, ονομάζοντας το πιάτο «πουτρίδα».

Στη Ζάκυνθο έτρωγαν το χοιρινό με μπρόκολο βραστό.

Το κουνουπίδι ως συνοδευτικό του επίσημου φαγητού απαντάται και στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Σύρο.

Την «Καλή Βραδιά», την παραμονή δηλαδή των Χριστουγέννων συνήθιζαν να τρώνε ψάρι και κουνουπίδι.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως στη Σάμο και στην Εύβοια, συνηθιζόταν από το χοίρο που έσφαζαν για τα Χριστούγεννα να φτιάχνουν και άλλα φαγητά, όπως η «πηχτή».

Στην Εύβοια με το κρέας του χοίρου παρασκεύαζαν διάφορα φαγητά, όπως οι «ματιές». Δηλαδή γέμιζαν το στομάχι και το παχύ έντερο με σιτάρι κομμένο, σταφίδες, καρύδια και διάφορα μυρωδικά.

Οι λαχανοντολμάδες ή γιαπράκια, όπως ονομάζονται σε αρκετές περιοχές, είναι παραδοσιακό πιάτο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο αλλά και τα Δωδεκάνησα.

Τα γλυκίσματα δεν έλειπαν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τις τηγανίτες με μέλι και κρασί να αποτελούν την πιο κλασική επιλογή. Στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου συνήθιζαν να φτιάχνουν τηγανίτες ψημένες πάνω σε πυρωμένη πέτρα και μέσα στο τζάκι, τις οποίες αποκαλούσαν «σπάργανα του Χριστού» και συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού στη Φάτνη.

Τα λαλάγγια ή τηγανίτες όπως τα έλεγαν στη Μάνη, αποτελούσαν εθνική παράδοση για την περιοχή και δεν έλειπαν από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Οι συνήθειες μπορεί να αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και οι παραδόσεις να ξεθωριάζουν, όμως τα Χριστούγεννα συνεχίζουν να αποτελούν τη γιορτή της αγάπης, με την οικογένεια να μαζεύεται για φαγητό ευχόμενη τα καλύτερα για τον νέο χρόνο που έρχεται.

 

 

Πηγή

Προβολές : 324


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα