Έκτακτο ΚΥΣΕΑ συγκαλεί ο Κ.Μητσοτάκης: Θα διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου!

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ συγκαλεί ο Κ.Μητσοτάκης: Θα διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου!

22 Φεβρουαρίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:208
Μοίρασέ το

Φόβοι για ράλι τιμών

Πρόκειται, όπως είπε αρμόδια πηγή, για μια συζήτηση «χωρίς ατζέντα», προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προετοιμασία για όλα τα πιθανά σενάρια, όπως γίνεται άλλωστε από χθες το βράδυ και σε πολλές χώρες της Δύσης, όπου συνεδρίασαν τα αντίστοιχα Συμβούλια Εθνικής Ασφαλείας.

 

 

 

 

Τι ατζέντα να έχουν τα πιόνια; Ότι διαταγές δίνουν ΗΠΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ, θα τις εκτελέσουν.

Και το άλλο το πολιτικό σούργελο, Ο ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, (αναρωτιέμαι τι iq έχουν αυτοί που τον ψήφισαν) δηλώνει πως “ΕΜΕΙΣ, ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ”!!!

ΤΟΣΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ…

 

Κάποιος να του πει του εβραιοπροσκυνημένου ΜΑ@ΑΚΑ, πως η Τουρκία, είναι διακομιστής φυσικού αερίου, και ότι οι αγωγοί που περνούν από την Τουρκία, ανήκουον πλειοψηφικά στη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση για την ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό. Με το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, όλα είναι στον αέρα.

Όλα τα σενάρια για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται, όπως είπε αρμόδια πηγή, για μια συζήτηση «χωρίς ατζέντα», προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προετοιμασία για όλα τα πιθανά σενάρια, όπως γίνεται άλλωστε από χθες το βράδυ και σε πολλές χώρες της Δύσης, όπου συνεδρίασαν τα αντίστοιχα Συμβούλια Εθνικής Ασφαλείας.

Με δεδομένες τις εξελίξεις, πάντως, τρεις αναμένεται να είναι οι βασικοί άξονες συζήτησης σήμερα το πρωί:

οι διεθνείς εξελίξεις και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, τι θα γίνει με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας και, βεβαίως, και οι ενεργειακές εξελίξεις.

Εξ ου και στη συνήθη σύνθεση του ΚΥΣΕΑ προσετέθη εκτάκτως ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Συναγερμός για την ενεργειακή ασφάλεια

Το μείζον, συνεπώς, είναι τι μέλλει γενέσθαι ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μια τέτοια προπαρασκευαστική σύσκεψη είχε γίνει προ ημερών στο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των ενεργειακών οργανισμών της χώρας.

Αρμόδια πηγή που θα μετάσχει στο ΚΥΣΕΑ έλεγε στο protothema.gr αργά χθες το βράδυ ότι «με τα σημερινά δεδομένα, δεν τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια τροφοδοσίας στη χώρα μας».

Και δεύτερη κεντρική κυβερνητική πηγή υπογράμμιζε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο προσκήνιο το «κακό» σενάριο για τη χώρα μας.

Βεβαίως, ανάλογα και με τις εξελίξεις, υπάρχει ετοιμότητα για εναλλακτικές επιλογές, αν και η χώρα μας έχει την «ασφάλεια» ότι δεν τροφοδοτείται μέσω Ουκρανίας, αλλά μέσω Τουρκίας, από τη Ρωσία. Το μίγμα των εναλλακτικών περιλαμβάνει:

-Πλήρη ενεργοποίηση του σταθμού της Ρεβυθούσας, προκειμένου να υπάρξει back-up με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Προς τούτο, υπάρχει ανοιχτή γραμμή και με τις ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει επιπρόσθετος ανεφοδιασμός με αμερικανικά πλοία, ενώ η ΔΕΠΑ είναι σε επικοινωνία με την αλγερινή Sonatrach,

-Ετοιμότητα μετατροπής 2 μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ, ώστε να λειτουργήσουν με diesel, αν και αυτή η λύση δεν έχει μακροπρόθεσμη αντοχή,

-Την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, σε συνδυασμό με τα λιγνιτικά εργοστάσια που είναι ήδη σε λειτουργία.

Ένα αντικειμενικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, βεβαίως, ανεξαρτήτως της επάρκειας προμηθειών, είναι η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να κάνει ράλι. Αυτή είναι μια παράμετρος που «τρομάζει» το κυβερνητικό επιτελείο, λόγω της ήδη μεγάλη δυσαρέσκειας των πολιτών από τις επιβαρύνσεις στο ενεργειακό κόστος, ενώ διόλου τυχαία χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης συνέδεσε στο Open την ευχέρεια του κράτους να κάνει έκτακτες παρεμβάσεις για την ακρίβεια με την κατάσταση στην Ουκρανία.

 

Συναγερμός στη ΔΕΠΑ για την τροφοδοσία της Ελλάδας σε φυσικό αέριο

Ήδη στη ΔΕΠΑ έχει σημάνει συναγερμός και όπως πλέον αναφέρουν πηγές της επιχείρησης, στρέφονται σε εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα.

Χαρακτηριστικά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο και αρχικά είχαν προορισμό χώρες της Ασίας, αναμένεται να καταπλεύσουν σύντομα στην Ελλάδα, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού.

Η ΔΕΠΑ αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα σενάρια, σε συνεργασία με ΡΑΕ και υπουργείο Ενέργειας ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή ενέργειας από τα θερμικά εργοστάσια ηλεκτρισμού φυσικού αερίου και η συνέχιση παροχής αερίου σε βιοτεχνίες και νοικοκυριά.

Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο «κλειδώματος» της τιμής, βάση των σεναρίων που βρίσκονται στον κώδικα για την έκτακτη ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη μέσω τηλεδιάσκεψης και την προηγούμενη εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες να αναλύουν όλες τις εξελίξεις και τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης της κρίσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Θανάσης Ντόκος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης.

 

Σε εγρήγορση για τους Έλληνες

 

Δεύτερο ζήτημα είναι τι θα γίνει με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, η οποία αριθμεί πάνω από 100.000 μέλη. Βεβαίως, οι Έλληνες πολίτες είναι σχεδόν 2.000 και ήδη κάποιοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Πέρα από το κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και μέρες οι Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης.

Άλλωστε, αυτό που παρασκηνιακά λέγεται, είναι ότι η πλειοψηφία αυτών δεν θέλει να μετακινηθεί, μιας και δεν είναι αρνητικά διακείμενοι απέναντι στη Ρωσία. Αν, βεβαίως, οι εξελίξεις είναι εντελώς διαφορετικές τις επόμενες μέρες και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπροσαρμόσει το πλάνο της.

 

Διεθνείς διεργασίες

Παράλληλα, στο τραπέζι είναι και η «μεγάλη εικόνα» με τις διεθνείς εξελίξεις.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί για το Μέγαρο Μαξίμου είναι, εάν η κίνηση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι η ύστατη ή μια ενδιάμεση κίνηση κλιμάκωσης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν αρκετές φωνές που εκτιμούν ότι κινούμαστε σε μια λογική «κριμαιοποίησης» του Ντονμπάς, χωρίς να υπάρξει δηλαδή εν τελεί εκτεταμένη σύγκρουση.

Όλες οι διεργασίες, όμως, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τη Δύση σε αναβρασμό και την ΕΕ να ετοιμάζει την απάντησή της στο επίπεδο των κυρώσεων.

Μένει, βεβαίως, να φανεί πόσο ευρείες θα είναι αυτές και πόσο θα «αγγίζουν» τη Ρωσία, αλλά και τι θα σημαίνουν για τη χώρα μας.

 

 

Πηγή

Προβολές : 208


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα