Έξαρχος Πάσης Λευκορωσίας Βενιαμίν: Θλίβομαι όταν βλέπω κληρικούς να ασχολούνται με την πολιτική και τα κόμματα

Έξαρχος Πάσης Λευκορωσίας Βενιαμίν: Θλίβομαι όταν βλέπω κληρικούς να ασχολούνται με την πολιτική και τα κόμματα

25 Μαΐου, 2023 7 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:286
Μοίρασέ το

 

 

 

Πατριαρχείο Ρουμανίας: Όποιος κληρικός δηλώσει δημόσια ότι υπερασπίζεται κάποιο κόμμα, θα περάσει επιτίμιο σε μοναστήρι για να ησυχάσει.

 

 

 

 

Ακούς, Νατσιέ;;; Ακούτε Αγιορίτες και οι ρασοφόροι…;;;

 

Καλλιόπη Σουφλή

>Έξαρχος Πάσης Λευκορωσίας Βενιαμίν: Θλίβομαι όταν βλέπω κληρικούς να ασχολούνται με την πολιτική και τα κόμματα
Ο ιερέας δεν χρειάζεται να ανακατεύεται σε συζητήσεις για πολιτικά θέματα. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Μητροπολίτης Μινσκ και Ζασλάβσκι, Πατριαρχικός Έξαρχος Πάσης Λευκορωσίας Βενιαμίν στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού ΟΝΤ.
Απαντώντας στο ερώτημα πόσο κατάλληλα είναι τα πολιτικά σχόλια ενός ιερέα σε μια περίοδο παγκόσμιων αναταράξεων, ο Vladyka σημείωσε ότι το μέλλον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα ανταποκριθούν οι άνθρωποι σε εκείνες τις διαδικασίες αναταράξεων που καλύπτουν όλο και περισσότερο ολόκληρο τον κόσμο.
Αν κάποιος είναι αληθινός πιστός, τότε δεν αναζητά κατευθυντήριες γραμμές και αρχές στη ζωή και στην πολιτική, γιατί τις έχει ήδη βρει στο Ευαγγέλιο του Χριστού.
Το ίδιο ακριβώς, ένας άνθρωπος που δεν έχει βρει τον Χριστό και δεν έχει εσωτερικό πνευματικό πυρήνα, τρομάζει από δύσκολα εξωτερικά γεγονότα, χάνει την ισορροπία στην ψυχή του και σε απόγνωση, αναζητά κάποιου είδους καθοδήγηση στη ζωή, εκεί ο διάβολος τον πλανά και τον ρίχνει στην πολιτική.
Για έναν πιστό πολλά πράγματα είναι προφανή, γιατί έχουν από καιρό εκτεθεί στο Ευαγγέλιο. Συγκεκριμένα, λέει ότι η επίγεια ζωή ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι απλή, έτσι ώστε να διατηρεί προσεκτικά την εσωτερική ισορροπία ενός ανθρώπου. Ο Ιησούς είπε: «Στον κόσμο θα έχετε θλίψη. αλλά να είστε ευδιάθετοι: Έχω κατακτήσει τον κόσμο». Ο παρών χρόνος δεν αποτελεί εξαίρεση. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να προστατευτεί από τον πειρασμό σήμερα; Όπως ακριβώς έκαναν οι Χριστιανοί όλων των προηγούμενων αιώνων – πιστέψτε ακράδαντα στον Χριστό, τηρήστε τις εντολές του και συνεχίστε στην προσευχή.
«Εάν οι άνθρωποι προσαρμοστούν στην πνευματική συνιστώσα και τηρήσουν περισσότερο τους νόμους του Θεού, τότε η κατάσταση θα βελτιωθεί, θα ομαλοποιηθεί.
Η ειρήνη και η ηρεμία θα είναι στον πλανήτη. Η Εκκλησία πρέπει πρώτα απ όλα να δώσει μια πνευματική αποτίμηση των γεγονότων και να βοηθήσει τον καθένα ξεχωριστά να δει σωστά τη θέση του στον κόσμο, τη συμπεριφορά του.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ιερέας δεν χρειάζεται να ανακατεύεται με κανέναν τρόπο στις πολιτικές διαφορές, η εκκλησία θα πρέπει να εκφράζει τη γνώμη της από πνευματική άποψη για τα ζητήματα που ανακύπτουν. Αλλά αυτό πρέπει να εκφραστεί πολύ προσεκτικά, στοχαστικά, με κάθε ευθύνη και με τη συνείδηση ??ότι για κάθε λέξη εμείς, οι άνθρωποι, δίνουμε απάντηση στον Θεό», δήλωσε ο Μητροπολίτης Μινσκ και Ζασλάβσκι, Πατριαρχικός Έξαρχος Πάσης Λευκορωσίας Βενιαμίν.
Η Εκκλησία πάντα προσπαθούσε πραγματικά να φροντίζει τον άνθρωπο και όχι μόνο τους πιστούς της. Και αυτό είχε πάντα ευεργετική επίδραση στο κοινωνικό σύνολο, γιατί μπροστά στα μάτια οποιουδήποτε ανθρώπου, ανεξάρτητα από την κοσμοθεωρία του, θα έπρεπε να υπάρχει ένα υψηλό παράδειγμα ενάρετης ζωής, που, χωρίς λόγια, θα τον ενθάρρυνε να τα πάει καλύτερα , ωθήστε τον σε μετάνοια, σε καλές πράξεις.
Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, παρά την ευρεία κοινωνική της διακονία, η Εκκλησία, κατά τον Χριστό, δεν είναι από αυτόν τον κόσμο, και αυτό ακριβώς την κάνει Εκκλησία.
Αυτό δεν είναι μόνο ένας κοινωνικός θεσμός, αλλά ένας θεανθρώπινος οργανισμός, στον οποίο το κεφάλι είναι ο Χριστός, και όλοι οι πιστοί αποτελούν το σώμα αυτού του οργανισμού
Υπάρχουν βιβλία που είναι άχρηστα και από την ίδια την αχρηστία τους προκαλούν το ενδιαφέρον στον αναγνώστη. Αλλά πολύ συχνά, μετά την ανάγνωση τέτοιων έργων, ο άνθρωπος κυριεύεται από την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει χαθεί μάταια. Είναι μια τέτοια λογοτεχνία άξια προσοχής; Η ενασχόληση με την πολιτική είναι χαμένος χρόνος.
Άλλωστε, ο χρόνος είναι ένας πολύτιμος και αναντικατάστατος πόρος που μας έχει δώσει ο Θεός σε αυτή τη γη και για τον οποίο θα δώσουμε απάντηση στον Κύριο. Μην σπαταλάτε αυτόν τον πολύτιμο πόρο.
Πατριαρχείου Ρουμανίας: Όποιος κληρικός δηλώσει δημόσια ότι υπερασπίζεται κάποιο κόμμα, θα περάσει επιτίμιο σε μοναστήρι για να ησυχάσει.
 
Vasile Bnescu, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ρουμανίας, δήλωσε: «Είναι μια κατακριτέα χειρονομία και σε αντίθεση με μια πολύ σαφή απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
Οι κυρώσεις κυμαίνονται με επίπληξη από τους προϊσταμένους μέχρι πειθαρχική μετάθεση σε άλλον νομό, ενορία ή ακόμα και να σταλούν τα αντίστοιχα πρόσωπα σε μοναστήρι για να περάσουν μια περίοδο σιωπής ώστε να καταλάβουν το λάθος τους».
Στον οίκο του Κυρίου, η πολιτική δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για τη θέση της!
Αν και οι ηγέτες της Εκκλησίας έχουν ζητήσει από τους ιερείς να παραμείνουν αμερόληπτοι σε κάθε προεκλογική εκστρατεία, οι ιερείς μπορούν εύκολα να πειστούν για να κάνουν πολιτική προπαγάνδα.
Η θρησκεία και η πολιτική κάνουν ένα κακό σπίτι κάτω από τη στέγη των εκκλησιών! Υπάρχουν ιερείς που συσκευάζουν το κήρυγμα σε προεκλογικές ομιλίες. Ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις ή τα υλικά πλεονεκτήματα.
Οι ιερείς, και αναφέρομαι εδώ σε όλες τις λατρείες, γνωρίζουν ότι έχουν σημαντική επιρροή στις κοινωνικές ομάδες και ότι μπορούν να χειραγωγήσουν τις ψήφους.

 

Πηγή

Προβολές : 286


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα