Έπρεπε να το γράψει η ελβετική τράπεζα UBS για να μάθουμε στη χώρα της Ομερτά πως το χρέος της Ελλάδας έχει ανέβει στα 657 δισ. ευρώ!

Έπρεπε να το γράψει η ελβετική τράπεζα UBS για να μάθουμε στη χώρα της Ομερτά πως το χρέος της Ελλάδας έχει ανέβει στα 657 δισ. ευρώ!

13 Δεκεμβρίου, 2023 9 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:501
Μοίρασέ το

 

 

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, καθώς ουδείς Έλληνας γνώριζε πως το χρέος της χώρας έχει εκτοξευθεί στο απίστευτο ποσό των 657 δισ. ευρώ, έπρεπε να το γράψει η ελβετική τράπεζα UBS για να το μάθουμε όπως και κάθε άλλο σημαντικό γεγονός στη χώρα της Ομερτά.

Εκτόξευσε το χρέος καταστρέφοντας την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, γιατί εκτόξευσε τους προσωπικούς λογαριασμούς της τσέπης του, της σατανικής οικογένειάς του και των κολλητών του…

Στις ευρωεκλογές, μην ξεχάσετε να τον ψηφίσετε…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, καθώς ουδείς Έλληνας γνώριζε πως το χρέος της χώρας έχει εκτοξευθεί στο απίστευτο ποσό των 657 δισ. ευρώ, έπρεπε να το γράψει η ελβετική τράπεζα UBS για να το μάθουμε όπως και κάθε άλλο σημαντικό γεγονός στη χώρα της Ομερτά.

Oπως προκύπτει από την ανάλυση της UBS, το συνολικό χρέος σε όλους τους τομείς (ιδιωτικός, δημόσιος και χρηματοοικονομικός τομέας) ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 305,8%. Σε απόλυτα μεγέθη ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος εκτιμά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στα 657 δισ. ευρώ.

Οπως αναγράφεται σχετικά, το 64% αφορά το κρατικό χρέος (422 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο είναι ιδιωτικό χρέος. Κάνοντας την αφαίρεση θα δούμε ότι το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ανέρχεται, σύμφωνα με την UBS, στα 235 δισ. ευρώ.

Τι όμως συνιστά το ιδιωτικό χρέος; Σύμφωνα με τον ορισμό, «το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι το απόθεμα υποχρεώσεων που κατέχουν οι τομείς μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά». Για να καταλάβουμε, στην έννοια του ιδιωτικού χρέους συμπεριλαμβάνονται ό,τι χρωστούν ιδιώτες σε οποιονδήποτε.

• Νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν 152,26 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στην ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 το συνολικό χρέος ανήλθε στα 47,16 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος και πάνω από 622 εκατ. ευρώ σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα. Ιδια κατάσταση υφίσταται στα χρέη προς την ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου 2023 διαμορφώθηκε στα 105,1 δισ. ευρώ. Σύνολο λοιπόν 152,26 δισ. ευρώ.

• Κατά τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο δανείων στο τέλος του 2022 έφτανε στα 115 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 72 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 29,38 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και περίπου 8,6 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχεται στο ποσό των 112,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 12-15 δισ. είναι τα «κόκκινα» δάνεια εντός των τραπεζών.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς το υψηλό δημόσιο χρέος αντισταθμίζεται από τη χαμηλή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα για δανεισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

ubs1
ubs2

Το συνολικό χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ, αφού κορυφώθηκε στο 396% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2021 λόγω της πανδημίας, μειωνόταν σταδιακά έως το β’ τρίμηνο του 2023 και είναι πλέον πάνω από 100% χαμηλότερα, από τα προ του κορονοϊού επίπεδα.

Το χρέος των τραπεζών ανέρχεται σε 27 δισ. ευρώ ή 43,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2023, το οποίο είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και ένα από τα χαμηλότερα, βάσει των υπολογισμών της UBS.

 

 

Πηγή

Προβολές : 501


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα