Έρευνα – Αρμαγεδδών: Η κατάρρευση του κόσμου θα ξεκινήσει το 2030 – Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή

Έρευνα – Αρμαγεδδών: Η κατάρρευση του κόσμου θα ξεκινήσει το 2030 – Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή

29 Μαρτίου, 2024 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:552
Μοίρασέ το
Το 1972, μέλη της Λέσχης της Ρώμης παρουσίασαν την έκθεση «Τα όρια στην ανάπτυξη», η οποία περιέγραφε σενάρια για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Πέντε από αυτά «έδειχναν» κορύφωση του υπερπληθυσμού στα μέσα του 21ου αιώνα, στο επίπεδο των 10-12 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, και στη συνέχεια απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Έρευνα - Αρμαγεδδών: Η κατάρρευση του κόσμου θα ξεκινήσει το 2030 – Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή
ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ!!!
ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ… κι αυτό αρκεί… ή μήπως να προσθέσω πως την ίδρυσε το τραπεζικό καρτέλ ΡΟΤΣΙΛΝΤ – ΡΟΚΦΕΛΛΕΡ – ΚΑΙ ΛΟΙΠΗ ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ;;;
Αξίζει να διαβάσετε τι σημαίνει ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ… (εδώ)
Καλλιόπη Σουφλή
Μέχρι τα μέσα του αιώνα, το 76% των χωρών δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσουν τον πληθυσμό τους
Μέχρι τα μέσα του αιώνα, οι περισσότερες χώρες θα ολοκληρώσουν τη λεγόμενη δημογραφική μετάβαση.
Και τότε θα ξεκινήσει μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλα προβλήματα.Μπήκε στο δεύτερο στάδιοΓια απλή αναπαραγωγή πληθυσμού, μια γυναίκα πρέπει να γεννήσει – κατά μέσο όρο- τουλάχιστον 2,1 παιδιά σε όλη της τη ζωή.

Ο δείκτης, φυσικά, υπολογίζεται – ονομάζεται συνολικός δείκτης γονιμότητας (TFR).
Στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν σχεδόν πέντε, και στη συνέχεια κατέβηκε απότομα.

Σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, το TFR είναι εξαιρετικά χαμηλό, κάτι που σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν αναπληρώνεται.
Για παράδειγμα, το 2023 στη Ρωσία το συνολικό ποσοστό γονιμότητας είναι 1,41 – ένα ελάχιστο πολυετές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόγος είναι ο μικρός αριθμός γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία.
Φαίνεται ότι η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, αλλά οι ειδικοί δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα.
Γεγονός είναι ότι από το 1950, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό παγκοσμίως. Και το ερώτημα είναι γιατί.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μείωση της γονιμότητας αντανακλά τη λεγόμενη δημογραφική μετάβαση.
Αυτή η έννοια εμφανίστηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα και λαμβάνει όλο και περισσότερα στοιχεία αυτές τις μέρες.
Υποτίθεται ότι οι χώρες έχουν τρία στάδια ανάπτυξης.
Αρχικά, το ποσοστό γεννήσεων και θανάτων είναι υψηλά και ο πληθυσμός παραμένει χαμηλός.
Στη συνέχεια, λόγω της προόδου της ιατρικής, η θνησιμότητα μειώνεται, οι συνθήκες διαβίωσης βελτιώνονται, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και ο πληθυσμός αυξάνεται απότομα. Ταυτόχρονα, ο δείκτης γεννήσεων μειώνεται.
Στο τρίτο στάδιο, το ποσοστό γεννήσεων και θνησιμότητας είναι χαμηλά, ισορροπημένα και υπάρχει σταθερός αριθμός ατόμων.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, χώρες με TFR κάτω από 5,5 βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο. Σήμερα είναι όλος ο κόσμος.Πότε θα γίνει η κατάρρευση;Το 1972, μέλη της Λέσχης της Ρώμης παρουσίασαν την έκθεση «Τα όρια στην ανάπτυξη», η οποία περιέγραφε σενάρια για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Πέντε από αυτά «έδειχναν» κορύφωση του υπερπληθυσμού στα μέσα του 21ου αιώνα, στο επίπεδο των 10-12 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, και στη συνέχεια απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου.
Η πρόβλεψη προκάλεσε θόρυβο, συζητήθηκε και επικρίθηκε.
Ωστόσο, τα γεγονότα είναι αμείλικτα.
Μία φορά κάθε δέκα χρόνια, τα σενάρια του μοντέλου World3 που χρησιμοποιείται στην έκθεση αναθεωρούνται και συγκρίνονται με ευρήματα.
Έτσι, το 2014, ο Αυστραλός ερευνητής Graham Turner υπολόγισε ότι ο κόσμος κινείται κατά το σενάριο Business as usual (σαν να μην είχε συμβεί τίποτα), σύμφωνα με το οποίο γύρω στο 2020 η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου θα επιβραδυνθεί λόγω της εξάντλησης των φυσικών πόρων, ενώ η κατάρρευση θα ξεκινήσει το 2030.
Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ακόμα διπλάσιοι πόροι από ό,τι πιστεύεται, τότε θα ενεργοποιηθεί το σενάριο Business as usual – 2 (BAU2).
Η γερασμένη Ευρώπη
Καμία από τις 12 προτεινόμενες επιλογές δεν οδηγεί σε πλήρη εξαφάνιση της ανθρωπότητας, αλλά οι προοπτικές είναι ζοφερές.
Θα ήταν προτιμότερο να κατισχύσουν τα σενάρια Comprehensive Technology (CT) ή Stabilized World (SW).
Το πρώτο περιλαμβάνει πολλές τεχνολογικές λύσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης.
Για έναν «Σταθερό Κόσμο», εκτός από την τεχνολογία, πρέπει να επισημανθούν και κοινωνικά ζητήματα.
Μεταξύ άλλων: έλεγχος του μεγέθους της οικογένειας, περιορισμός της βιομηχανικής παραγωγής, εστίαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η παρακμή, γράφει ο Ολλανδός οικονομέτρης Guy Harrington.
«Οι παρατηρήσεις τώρα είναι πιο συνεπείς με τα σενάρια CT και BAU2, τα οποία προοιωνίζονται πτώση του βιοτικού επιπέδου τις επόμενες δεκαετίες, αλλά το αν θα υπάρξει κατάρρευση είναι ένα ανοιχτό ερώτημα» καταλήγει ο Harrington.
Πρόσφατα, επιστήμονες από τη Γερμανία αναθεώρησαν το μοντέλο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ BAU και BAU2, και ότι η κατάρρευση είναι αναπόφευκτη λίγα χρόνια μετά την κορύφωση του πληθυσμού. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αυτό θα συμβεί μεταξύ 2024 και 2030, λόγω εξάντλησης των πόρων, η οποία θα γίνει πριν από την κρίσιμη ρύπανση.
Κατανάλωση πόρων ανά χώρες
Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της αλλαγήςΣε κάθε σενάριο, ο παγκόσμιος πληθυσμός κορυφώνεται και στη συνέχεια μειώνεται. Υπάρχουν τώρα 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη.
Ο ΟΗΕ προβλέπει 10,4 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.
Σύμφωνα με το μοντέλο της δημογραφικής μετάβασης, η στασιμότητα θα ξεκινήσει σε αυτό το επίπεδο.
Πρόσφατα, το The Lancet δημοσίευσε μια έκθεση από το International Fertility and Forecasting Program.
Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι για το 2021 το TFR του πλανήτη είναι 2,23.
Για 94 χώρες ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι πάνω από το κρίσιμο.
Σχεδόν οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.
Μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο πληθυσμός δεν θα μπορεί πλέον να αναπαραχθεί.
Μόνο έξι χώρες θα έχουν φυσιολογικό ποσοστό γεννήσεων έως το 2100.
Συνολικό ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο 1950-2100
Ορισμένοι επιστήμονες βλέπουν τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων ως καλό πράγμα, επειδή η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού αυξάνει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
«Δεν υποστηρίζουμε πως πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε παιδιά» λέει η επικεφαλής συγγραφέας Chitra Saraswati από την Αυστραλία.
Μιλάμε για διεύρυνση των οικογενειακών δικαιωμάτων, βελτίωση της ιατρικής και της ευημερίας, διευκρινίζει ο ειδικός.
Ρώσοι ερευνητές στο βιβλίο «Revisiting the Limits of Growth» σημειώνουν ότι ο υπερπληθυσμός δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα.
«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον» γράφουν. Οι περισσότερες παγκόσμιες προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν σε κάποιο βαθμό, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η ανθρωπότητα κινείται προς ένα νέο παγκόσμιο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα.

 

 

ΠηγήΑγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 552


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα