Έρευνα – κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Euractiv: Αγνόησε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πλημμύρες

Έρευνα – κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Euractiv: Αγνόησε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πλημμύρες

28 Σεπτεμβρίου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:376
Μοίρασέ το

 

Χωρίς επικαιροποιημένα σχέδια η Ελλάδα 
Από τον Φεβρουάριο ελέγχεται η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες 

Η Κομισιόν πρακτικά κάνει τα στραβά μάτια λέει η WWF

Χωρίς επικαιροποιημένα σχέδια η Ελλάδα – Από τον Φεβρουάριο ελέγχεται η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες – Η Κομισιόν πρακτικά κάνει τα στραβά μάτια λέει η WWF

Τις πολιτικές αιτίες της φονικής καταστροφής στη Θεσσαλία από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel διερευνά σε εκτενές θέμα το Euractiv.

Ειδικότερα, αφού τονίζει πως η κακοκαιρία Daniel ήταν η πιο θανατηφόρα καταιγίδα στην Ελλάδα με τραγικό απολογισμό 17 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, σημειώνει πως έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα που «θα προσδιορίσει ποιος φταίει, αλλά η κατάσταση υπογραμμίζει και πάλι την έλλειψη ετοιμότητας της Ελλάδας».

Αγνοήθηκαν οδηγίες της ΕΕ

Και συνεχίζει το Euractiv, γράφοντας πως καθώς τα νερά αποσύρονται και η έκταση της ζημιάς γίνεται ορατή, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές καλούνται να βελτιώσουν την άμυνά τους έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ανακούφιση και την αποκατάσταση της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες.

Μεταξύ των μέτρων, που αφορούν κυρίως αποζημιώσεις για τον πληγέντα πληθυσμό, είναι η δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία που θα είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή μελετών και την ολοκλήρωση εργασιών στην περιοχή, διασφαλίζοντας τη διαχείριση των ποταμών και την προστασία των καλλιεργειών της.

Η Ελλάδα υστερεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας

Και επισημαίνει ότι: «Η Ελλάδα υστερεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την αποτελεσματική διαχείριση των ποταμών και την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας».

Σύμφωνα με την οδηγία – πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα, που υιοθετήθηκε το 2000, κάθε χώρα της ΕΕ αναμενόταν να εγκρίνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης για τα ποτάμια και να υποβάλλει έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε έξι χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την οδηγία για τις πλημμύρες, που εγκρίθηκε το 2007, σκοπός της οποίας είναι να συμβάλει στη μείωση και τη διαχείριση των κινδύνων από πλημμύρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της Οδηγίας για τις πλημμύρες, δήλωσε στο Euractiv εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Ελλάδα απέτυχε να αναθεωρήσει εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα, γεγονός που οδήγησε την Κομισιόν να κινήσει «διαδικασία επί παραβάσει» τον Φεβρουάριο.

 

Η αξία της διαχείρισης του νερού

 

Η έλλειψη ανθεκτικότητας στις πλημμύρες είναι ένα ζήτημα διαχείρισης του νερού, λέει η Claire Baffert, Ανώτερη Υπεύθυνη Πολιτικής Υδάτων στη WWF.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι παρεμβάσεις στα ποτάμια έχουν επηρεάσει και υποβαθμίσει τα οικοσυστήματα των γλυκών υδάτων, αυξάνοντας την ανάγκη για περισσότερη δράση της ΕΕ για την αποκατάστασή τους, είπε, μιλώντας στο Euractiv.

Η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα έχει ουσιαστικά αποτρέψει την υποβάθμιση, αλλά εφαρμόζεται ανεπαρκώς.

«Υπάρχει έλλειψη εφαρμογής εκ μέρους των κρατών μελών και επιβολής εκ μέρους της Επιτροπής», είπε η Baffert.

«Η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα εξακολουθεί να είναι πολύ σχετική, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί καλύτερα», πρόσθεσε.

 

 

Πηγή

Προβολές : 376


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα