Έρευνα: Οι ψηφοφόροι έχουν έφεση να τους ελκύουν οι διεφθαρμένοι και οι ανέντιμοι πολιτικοί

Έρευνα: Οι ψηφοφόροι έχουν έφεση να τους ελκύουν οι διεφθαρμένοι και οι ανέντιμοι πολιτικοί

29 Ιουνίου, 2023 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:291
Μοίρασέ το
Δεν είναι απλώς ότι οι ψηφοφόροι κάνουν ένα συμβιβασμό μεταξύ εντιμότητας και ικανότητας.

Είναι ότι η έλλειψη ειλικρίνειας ή εντιμότητας σημαίνει στην πραγματικότητα ικανότητα.

Τι μας αποδεικνύει η παρακάτω φωτογραφία;
ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ, ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ… ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠ’ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥΣ…
Προσωπικά σ’ αυτή την παράνοια, μια απάντηση δίνω:
ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ, ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ…
ΟΜΟΙΟΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟ… λέει η λαϊκή ρήση…
Σας κάνει εντύπωση;;;
Καλλιόπη Σουφλή
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΜΑΚΡΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ.
ΑΛΛΑ Η ΕΡΕΥΝΑ, ΣΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΤΟ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΕΚΚΡΕΜΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
Από τους 543 βουλευτές που εξελέγησαν το 2014, το 34 τοις εκατό αντιμετώπισε μια εν εξελίξει ποινική υπόθεση κατά την εκλογή του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ερμηνεύσουμε προσεκτικά αυτόν τον αριθμό, δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις υποθέσεις αποτελούνται από δευτερεύουσες κατηγορίες που θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να σχετίζονται με το καθημερινό επάγγελμα ή τις μηχανορραφίες ενός πολιτικού κατά την περίοδο των εκλογών. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνουν παραβάσεις όπως παράνομη συγκέντρωση, συκοφαντία ή ανυπακοή σε δημόσιους υπαλλήλους.
Αλλά ακόμα κι αν παραμερίσουμε αυτές τις υποθέσεις ως ήσσονος σημασίας ή με πολιτικά κίνητρα, το 21 τοις εκατό των βουλευτών αντιμετώπισε υποθέσεις σοβαρής φύσεως. Αυτές οι υποθέσεις αφορούν κατηγορίες που εάν καταδικαζόταν θα άξιζε σκληρή φυλάκιση. Εδώ μιλάμε για καταγγελίες για απόπειρα φόνου, επίθεση σε δημόσιους λειτουργούς ή κλοπή. Πράγματι, από τις πιο συχνές παραβιάσεις για τις οποίες κατηγορούνται υποψήφιοι βουλευτές (χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους τρεις τελευταίους εθνικούς εκλογικούς κύκλους), οι τρεις από τις πέντε πρώτες είναι εγκλήματα κατά του «ανθρώπινου σώματος». Αρκεί να αναφέρουμε ότι η σοβαρότητα των κατηγοριών που κατατίθενται εναντίον εκλεγμένων και επίδοξων πολιτικών στην Ινδία είναι εντυπωσιακή. Επιπλέον, οι αριθμοί φαίνεται να είναι περίπου παρόμοιοι σε κρατικό επίπεδο.
ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΑΠΛΩΣ ΑΓΝΟΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ;
Στην ευρύτερη βιβλιογραφία της πολιτικής οικονομίας, η συμβατική σοφία υποδηλώνει ότι η άγνοια των ψηφοφόρων είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας για το γιατί εγκληματίες ή διεφθαρμένοι πολιτικοί κερδίζουν τις εκλογές. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να υποπτευόμαστε ότι αυτό μπορεί να ισχύει και στην Ινδία. Εξάλλου, η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός συνεχίζουν να είναι ευρέως διαδεδομένοι στη σύγχρονη Ινδία. Αν και η Ινδία μπορεί να υπερηφανεύεται για τα ζωντανά μέσα ενημέρωσης, η διείσδυσή της εξακολουθεί να είναι αποσπασματική, ειδικά σε αγροτικές ή μακρινές τοποθεσίες. Από το 2003, οι υποψήφιοι υποχρεούνται να γνωστοποιούν δημόσια το ποινικό τους μητρώο, εκτός από τα εκπαιδευτικά τους προσόντα και τα οικονομικά τους στοιχεία. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. Παρά την αληθοφάνεια αυτής της υπόθεσης των «αδαών ψηφοφόρων», η έρευνά μου δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι γνωρίζουν αρκετά το υπόβαθρο των υποψηφίων. Αλλά;
ΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΒΛΕΨΟΥΝ;
Το κύριο επιχείρημα που διατυπώνω στο βιβλίο είναι ότι οι ψηφοφόροι έχουν μια στρατηγική λογική για την υποστήριξη υποψηφίων με ποινικό μητρώο.
Σε περιβάλλοντα όπου υπάρχουν δύο συνθήκες, αδύναμο ή ανομοιόμορφα επιβαλλόμενο κράτος δικαίου και ιδιαίτερα εμφανείς κοινωνικές διαιρέσεις, οι πολιτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εγκληματικότητα τους ως ένδειξη της αξιοπιστίας τους όταν πρόκειται για την προστασία των συμφερόντων των ψηφοφόρων.
Με άλλα λόγια, όταν οι κοινωνικές εντάσεις είναι έντονες και η αξιοπιστία του κράτους είναι αδύναμη, πολλοί ψηφοφόροι μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο στα χέρια ενός ισχυρού άνδρα που μπορεί να καλύψει τα διάφορα ελλείμματα διακυβέρνησης του κράτους στην υπηρεσία της συγκεκριμένης κοινωνικής ή εθνικής κοινότητας του.
Αυτό ανατρέπει το παραδοσιακό επιχείρημα της «ασυμμετρίας πληροφοριών». Οι πληροφορίες σχετικά με την εγκληματική φήμη των πολιτικών είναι σχεδόν αόρατες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι των υπολογισμών των ψηφοφόρων.
 
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ NYT, 30 ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ, ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ Η? ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΚΟΠΡΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006. ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΝΔΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΟΥΝ
Ο δεσμός εγκλήματος και πολιτικής σίγουρα δεν είναι συγκεκριμένος για την Ινδία.
Υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα από μια σειρά δημοκρατιών, από το Πακιστάν έως τις Φιλιππίνες.
Η Δύση δεν έχει σχεδόν ανοσία.
Εκτός από το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ιταλία η συμβίωση εγκλήματος και πολιτικής έχει μακρά ιστορία. Εν ολίγοις, νομίζω ότι μια πολύ παρόμοια δυναμική θα μπορούσε να συμβαίνει στις ΗΠΑ, αλλά με μια ανατροπή.
Υπάρχουν ορισμένοι μελετητές που υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι, όταν κάνουν εκλογικές επιλογές, συχνά κάνουν μια διανοητική ανταλλαγή μεταξύ της ειλικρίνειας και της ικανότητας.
Αν συναντήσετε έναν πολιτικό που είναι διεφθαρμένος ή ανέντιμος, μπορεί να είστε πρόθυμοι να κοιτάξετε από την άλλη πλευρά όταν πρόκειται για καταγγελίες για κακοτεχνία, επειδή τον/την αξιολογείτε ως εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε, των οποίων η επιτυχία είναι πιθανώς αποτέλεσμα αυτού του είδους των υπολογισμών.
Στην Ινδία, και σε άλλες αναπτυσσόμενες δημοκρατίες, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη, νομίζω.
Δεν είναι απλώς ότι οι ψηφοφόροι κάνουν ένα συμβιβασμό μεταξύ εντιμότητας και ικανότητας.
Είναι ότι η έλλειψη ειλικρίνειας ή εντιμότητας σημαίνει στην πραγματικότητα ικανότητα.
Η διαφορά μεταξύ των δύο ισορροπιών έχει πιθανώς να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αδυναμία του εγγράφου του κράτους σε πολλές αναπτυσσόμενες κοινωνίες.

 

Πηγή

Προβολές : 291


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα