Έρευνα Bloomberg: Παγκόσμια ύφεση πυροδοτεί η FED με την αύξηση των επιτοκίων στο 5%

Έρευνα Bloomberg: Παγκόσμια ύφεση πυροδοτεί η FED με την αύξηση των επιτοκίων στο 5%

29 Οκτωβρίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:135
Μοίρασέ το

 

«Οι καθυστερήσεις στη νομισματική πολιτική εξακολουθούν να υποτιμούνται», δήλωσε ο Thomas Costerg, υψηλόβαθμος οικονομολόγος στις ΗΠΑ στην Pictet Wealth Management. «Το πλήρες αποτέλεσμα της τρέχουσας σύσφιξης μπορεί να μην γίνει αισθητό μέχρι τα μέσα του 2023. Μέχρι τότε, μπορεί να είναι πολύ αργά. Ο κίνδυνος ενός λάθους είναι υψηλός».

Ενδέχεται να υπάρξει οικονομικός αντίκτυπος και στις παγκόσμιες αγορές, καθώς τα δύο τρίτα των οικονομολόγων αναμένουν παγκόσμια ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Σε οικονομικά κομμάτια που δεν γνωρίζω, δεν μπαίνω… επισημαίνω όμως πως η FED, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ… και ο νοών, νοείτο… και οι φωτογραφίες λένε πολλά…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Του Στέφανου Νικήτα

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve (Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) θα διατηρήσουν την επόμενη εβδομάδα την σκληρή στάση τους, θέτοντας τις βάσεις για την αύξηση επιτοκίων στο 5% έως τον Μάρτιο του 2023, γεγονός που φαίνεται πιθανό να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, δήλωσαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα επιτόκια προβλέπεται σύμφωνα με την έρευνα να αυξηθούν άλλη μισή μονάδα τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις δύο επόμενες συνεδριάσεις. Οι προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθηκαν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έδειχναν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν το 4,4% φέτος και το 4,6% το επόμενο έτος, πριν από τη μείωση το 2024.

few

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Fed είναι αποφασισμένη να μην κάνει στροφή πολύ σύντομα, καθώς η τράπεζα προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών. Η κίνηση προς ένα υψηλότερο ποσοστό θα αντανακλούσε την αύξηση των τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, η οποία ήταν θερμότερη του αναμενόμενου για τους δύο τελευταίους μήνες. Η έρευνα μεταξύ 40 οικονομολόγων διεξήχθη την περίοδο 21-26 Οκτωβρίου.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες και η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Groep NV. “Προς το παρόν προβλέπουμε μια πιο συγκρατημένη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, δεδομένης της εξασθένησης της οικονομίας και της αγοράς, αλλά οι κίνδυνοι στρέφονται προς μια πέμπτη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει δηλώσει ότι η τράπεζα είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών και έχει επανειλημμένα επικαλεστεί τον προκάτοχό του, Πολ Βόλκερ, ο οποίος αύξησε τα επιτόκια σε πρωτοφανή επίπεδα για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Πάουελ έχει προειδοποιήσει ότι η διαδικασία θα είναι επώδυνη.

FED2

Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του δεν έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα ότι μπορούν να πετύχουν μια ήπια προσγείωση της οικονομίας. Όμως, για πρώτη φορά στις έρευνες πριν από τη συνεδρίαση του FOMC, η πλειοψηφία των οικονομολόγων – τα τρία τέταρτα – θεωρεί πιθανή την ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους βλέπουν μια σκληρή προσγείωση με μια περίοδο μηδενικής ή αρνητικής ανάπτυξης.

“Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι το πώς ο Πάουελ θα επικοινωνήσει την πιθανή μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. Θα θελήσει να αποφύγει να δώσει την εντύπωση ότι επίκειται στροφή, ειδικά όταν ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι ισχυρός”, δήλωσε η Anna Wong, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg στις ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Fed ενδεχομένως να συσφίγγει υπερβολικά τη νομισματική πολιτική της. Το 75% των οικονομολόγων δήλωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος η τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια υπερβολικά και να προκαλέσει περιττό πόνο, σε αντίθεση με το να μην αυξήσει αρκετά και να αποτύχει να περιορίσει τον πληθωρισμό.

«Οι καθυστερήσεις στη νομισματική πολιτική εξακολουθούν να υποτιμούνται», δήλωσε ο Thomas Costerg, υψηλόβαθμος οικονομολόγος στις ΗΠΑ στην Pictet Wealth Management. «Το πλήρες αποτέλεσμα της τρέχουσας σύσφιξης μπορεί να μην γίνει αισθητό μέχρι τα μέσα του 2023. Μέχρι τότε, μπορεί να είναι πολύ αργά. Ο κίνδυνος ενός λάθους είναι υψηλός».

Ενδέχεται να υπάρξει οικονομικός αντίκτυπος και στις παγκόσμιες αγορές, καθώς τα δύο τρίτα των οικονομολόγων αναμένουν παγκόσμια ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια.

ghjj

Ενώ ο μέσος όρος των οικονομολόγων αναμένει αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, η κατάσταση είναι δύσκολη, με σχεδόν το ένα τρίτο να προβλέπει αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

Η πορεία των επιτοκίων που αναμένουν οι οικονομολόγοι είναι παρόμοια με αυτή που προβλέπουν οι αγορές. Οι επενδυτές αναμένουν σ επλήρη συμφωνία μια αύξηση 75 μονάδων βάσης την Τετάρτη, τείνουν προς μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και προσδοκούν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν γύρω στο 4,8%.

Αν η Fed κάνει άλλη μια κίνηση 75 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα, η συνδυασμένη αύξηση των 375 μονάδων βάσης από τον Μάρτιο θα αντιπροσωπεύει την πιο απότομη αύξηση των επιτοκίων της Fed από τη δεκαετία του 1980, όταν ο Βόλκερ ήταν πρόεδρος της τράπεζας και πάλευε με τον υψηλό τότε πληθωρισμό.

FED

«Με τη Fed αντιμέτωπη με την επιλογή είτε να κάνει πάρα πολλά είτε πολύ λίγα, τα μέλη της πιθανότατα θα επιλέξουν να κάνουν πάρα πολλά», δήλωσε ο Joel Naroff, πρόεδρος της Naroff Economics LLC, με στόχο την αποφυγή του επίμονου πληθωρισμού που αντιμετώπισε ο Βόλκερ από τη δεκαετία του 1970.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα συνεχίσει τις μειώσεις του ισολογισμού της, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο. Η Fed μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία έως και κατά 1,1 τρισ. δολάρια ετησίως. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι αυτό θα φέρει τον ισολογισμό στα 8,5 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και ύστερα στα 6,7 τρισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2024.

Η ανακοίνωσε της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αναμένεται να διατηρήσει την καθοδήγηση για τα επιτόκια, η οποία υπόσχεται συνεχείς αυξήσεις, αν και ένα τέταρτο αναμένει ηπιότερη γλώσσα που θα σηματοδοτεί μικρότερες αυξήσεις.

Πέρα από την επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων, οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι η Fed τελικά θα αντιστρέψει την πορεία της ως απάντηση στη μείωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Οι περισσότεροι βλέπουν μια μικρή πρώτη μείωση των επιτοκίων στο β’ εξάμηνο του 2023, με μεγαλύτερες μειώσεις το 2024.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Πηγή

Προβολές : 135


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα