Έρχεται παγκόσμια τραπεζική κατάρρευση: Καταρρέουν και στην Ελβετία οι τράπεζες

Έρχεται παγκόσμια τραπεζική κατάρρευση: Καταρρέουν και στην Ελβετία οι τράπεζες

16 Μαρτίου, 2023 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:853
Μοίρασέ το

 

Η αναταραχή ήρθε μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε την περασμένη εβδομάδα, πριν από τις αποτυχίες των ΗΠΑ, ότι η τράπεζα «πολύ πιθανόν» να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για να πιέσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

 

 

 

Πού ανήκει η Παγκόσμια Τράπεζα;

Μα φυσικά, στους ΡΟΤΣΙΛΝΤ – ΡΟΚΦΕΛΛΕΡ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ.

Τι είναι η Κριστίν Λαγκάρντ;;;

Πρώην Πρόεδρος του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ (ΔΝΤ)…

ΠΙΟΝΙ ΤΩΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ – ΡΟΚΦΕΛΛΕΡ…

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;;

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ!!!

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

>Έρχεται παγκόσμια τραπεζική κατάρρευση: Καταρρέουν και στην Ελβετία οι τράπεζες
Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας χάνουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας τους σε μια μέρα, παρασύροντας τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Οι μετοχές της Credit Suisse έχουν υποχωρήσει και παρασύρουν άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς δανειστές καθώς οι φόβοι για βαθύτερα προβλήματα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έχουν εξαπλωθεί μετά τις χρεοκοπίες τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία μία οι τράπεζες των ΗΠΑ καταρρέουν, έως τώρα έχουν πτωχεύσει τρεις και αναμένονται άλλες 9 μέσα στον μήνα. 
Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας τους την Τετάρτη, φθάνοντας σε χαμηλό ρεκόρ, αφού ο μεγαλύτερος μέτοχος της ελβετικής τράπεζας, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε σε ειδησεογραφικά πρακτικά ότι δεν θα διοχετεύσει περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, η οποία ταλαιπωρήθηκε από μεγάλα προβλήματα, πριν καταρρεύσουν οι τράπεζες των ΗΠΑ.
Η αναταραχή προκάλεσε αυτόματη αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Credit Suisse στην ελβετική αγορά και οδήγησε τις μετοχές σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες να πέφτουν.
Αυτό πυροδότησε νέους φόβους για την υγεία των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ.
Η μετοχή της Credit Suisse έχασε περίπου το 30% της αξίας της, υποχωρώντας στα περίπου 1,60 ελβετικά φράγκα (1,73 δολάρια) ανά μετοχή, πριν επιστρέψει σε απώλειες 24% 1,70 φράγκα (1,83 δολάρια) αργά το απόγευμα στο χρηματιστήριο SIX. Στο χαμηλότερο σημείο της η τιμή μειώθηκε περισσότερο από 85% από τον Φεβρουάριο του 2021.
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν κάλεσε τις ελβετικές αρχές να παρέμβουν και να «τακτοποιήσουν» το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ελβετίας επρόκειτο να μιλήσουν την Τετάρτη.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν ξανά καθώς οι ανησυχίες αυξήθηκαν για την ισχύ των τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο S&P 500 υποχώρησε 1,8% στις απογευματινές συναλλαγές και ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 620 μονάδες ή 1,9%, στις 31.539 στις 1:11 μ.μ. στη Νέα Υόρκη (17:11 GMT) αφού νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και 725 μονάδες. σημεία. Ο σύνθετος Nasdaq ήταν 1,1% χαμηλότερος.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς η ανησυχία για την ελβετική τράπεζα τρόμαξε τις παγκόσμιες αγορές και αντιστάθμισε τις ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου.
Μια μέρα νωρίτερα, η Credit Suisse ανέφερε ότι οι διευθυντές είχαν εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στους εσωτερικούς ελέγχους της τράπεζας σχετικά με τις οικονομικές αναφορές στα τέλη του περασμένου έτους. Αυτό δημιούργησε αμφιβολίες για την ικανότητα της τράπεζας να αντιμετωπίσει την καταιγίδα.
Η αναταραχή ήρθε μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε την περασμένη εβδομάδα, πριν από τις αποτυχίες των ΗΠΑ, ότι η τράπεζα «πολύ πιθανόν» να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για να πιέσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. 
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι παρακολουθεί την κρίση της ελβετικής τράπεζας και βρίσκεται σε επαφή με παγκόσμιους ομολόγους σχετικά με αυτό.
Σύμφωνα με τον William Lee, επικεφαλής οικονομολόγο στο Ινστιτούτο Milken στις ΗΠΑ, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας είναι ενδεικτική των βαθύτερων προβλημάτων στην Credit Suisse.
«Οι Σαουδάραβες πιστεύουν ότι η Credit Suisse μπορεί να έχει περισσότερα προβλήματα από ό,τι αναμενόταν και η απόφασή τους έδωσε έμφαση στους επενδυτές που πρέπει να ερευνήσουν την ευρωστία μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών», είπε στο Al Jazeera.

Πηγή

Προβολές : 853


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα