Έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε το ψηφιακό νόμισμα και η ψηφιακή ταυτότητα στην ΕΕ

Έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε το ψηφιακό νόμισμα και η ψηφιακή ταυτότητα στην ΕΕ

18 Απριλίου, 2023 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:833
Μοίρασέ το

 

Δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο για τους εγκληματίες να κλέψουν κωδικούς πρόσβασης. Γίνονται επίσης πολύ επιδέξιοι σε πολλές μορφές κλοπής ταυτότητας, όπως η ανταλλαγή SIM .

>Έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε το ψηφιακό νόμισμα και η ψηφιακή ταυτότητα στην ΕΕ

 

Στην πράξη, θα αποδειχθεί φιάσκο… γι αυτό και θα φέρουν το τσιπάρισμα…

Θα το διαπιστώσουμε στην πορεία… το πάνε όμως λάου – λάου, για να μην ξυπνήσουν τα πρόβατα…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Η ταυτότητα είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, της μεγάλης επανεκκίνησης και του μετασχηματισμού που διανύουμε. 

Η εμπιστοσύνη έχει σημασία όταν κάνετε συναλλαγές με κάποιον ή προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία.

Αλλά σε έναν κόσμο απομακρυσμένων συναλλαγών πίσω από οθόνες, η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να εδραιωθεί. Πώς μπορείτε να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι το άλλο μέρος είναι γνήσιο;

Πώς ξέρεις ότι είναι άνθρωποι ;

Τον Ιούνιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα κατά μέτωπο.

Πρότεινε να δοθεί σε κάθε πολίτη της ΕΕ ένα σύνολο ισχυρών διαπιστευτηρίων ψηφιακής ταυτότητας που θα αναγνωρίζονται οπουδήποτε στη ζώνη. Αυτά τα διαπιστευτήρια θα είναι προσβάσιμα από ένα  ψηφιακό πορτοφόλι και θα είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε από την κινητή συσκευή του.

Τι θα σημαίνει αυτό; Απλώς, θα δώσει σε κάθε πολίτη ή επιχείρηση της ΕΕ τη δυνατότητα να αποδείξει την ταυτότητά του ή τυχόν δικαιώματά του γρήγορα και αξιόπιστα. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση σε υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μέσω διαδικτύου ή απλώς τις συναλλαγές. Οι προηγουμένως περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες θα γίνουν απλές και γρήγορες.

Οι περιπτώσεις χρήσης που θα γίνει υποχρεωτική μπορεί να περιλαμβάνουν:

? Αίτημα πρόσβασης σε δημόσιο αρχείο όπως πιστοποιητικό γέννησης, ιατρικό αρχείο ή κτηματολόγιο.

? Επιβίβαση πελάτη σε ψηφιακή υπηρεσία.

? Υπογραφή επιχειρηματικής σύμβασης.

? Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού.

? Υποβολή φορολογικής δήλωσης.

? Αίτηση για θέση πανεπιστημίου οπουδήποτε στην ΕΕ.

? Απαίτηση ιατρικής συνταγής.

? Απόδειξη ηλικίας.

? Ενοικίαση αυτοκινήτου ή εγγραφή σύμβασης στόλου εταιρικού αυτοκινήτου.

? Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο.

Η πρόταση βασίστηκε σε έναν υφιστάμενο κανονισμό της ΕΕ  eIDAS (ηλεκτρονική αναγνώριση, έλεγχος ταυτότητας και υπηρεσίες εμπιστοσύνης) ο οποίος θεσπίστηκε το 2014.

Τώρα, η ΕΕ συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να συμφωνήσουν ένα τεχνικό πλαίσιο για το νέο σύστημα .

Στον «πραγματικό» κόσμο, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις, η διαδικασία συναλλαγής εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως σε φυσικά έγγραφα.

Θέλετε να αγοράσετε κάτι, να μπείτε σε ένα αεροπλάνο ή να υπογράψετε ένα συμβόλαιο; Συνήθως παρουσιάζετε κάποιο είδος φυσικής ταυτότητας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα διαβατήριο, μια άδεια οδήγησης, ένα πιστοποιητικό εταιρείας κ.λπ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άλλο μέρος μπορεί να είναι αρκετά σίγουρο ότι είστε αυτός που ισχυρίζεστε ότι είστε και στη συνέχεια να επεξεργαστεί τη συναλλαγή.

Στον ψηφιακό κόσμο, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Κανένα από τα μέρη δεν είναι φυσικά παρόν, επομένως η απλή παρουσίαση αριθμού/φωτογραφίας διαβατηρίου δεν αποτελεί απόδειξη για τίποτα. Πώς μπορείς λοιπόν να αποδείξεις ποιος είσαι;

Αυτό αποδεικνύεται πρόκληση για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Καθώς η οικονομία του διαμοιρασμού έχει αναπτυχθεί, ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών έχει αυξηθεί στα ύψη.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν ένα γνήσιο από ένα πλαστό έγγραφο.

Χρειάζονται μια ισχυρή και εύχρηστη λύση ψηφιακής ταυτότητας.

Πώς μοιάζει λοιπόν τώρα η διαδικασία ψηφιακής «επαλήθευσης ταυτότητας»; Επί του παρόντος, οι περισσότερες μέθοδοι χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό τριών παραγόντων:

? Κάτι που γνωρίζει ο πελάτης (PIN ή κωδικός πρόσβασης)

? Κάτι που έχει ο πελάτης (τηλέφωνο, dongle)

? Κάτι που γνωρίζει ο πελάτης (δακτυλικό αποτύπωμα, ίριδα, πρόσωπο)

Είναι ένα καλό μοντέλο, αλλά υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τις δύο πρώτες κατηγορίες. Δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο για τους εγκληματίες να κλέψουν κωδικούς πρόσβασης. Γίνονται επίσης πολύ επιδέξιοι σε πολλές μορφές κλοπής ταυτότητας, όπως η ανταλλαγή SIM .

Υπάρχει πίεση για την επίλυση του «προβλήματος» της ψηφιακής ταυτότητας. Ωστόσο, τα συστατικά μέρη της λύσης είναι ήδη εκεί έξω. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος συντονισμός.

Αυτό προσπαθεί να κάνει η ΕΕ με το νέο της σύστημα ψηφιακής ταυτότητας.

 

Πηγή

Προβολές : 833


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα