Έτσι θα πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων...  Η «επερχόμενη κοινωνική τραγωδία».

Έτσι θα πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων... Η «επερχόμενη κοινωνική τραγωδία».

10 Φεβρουαρίου, 2024 17 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,481
Μοίρασέ το

 

 

Διαβάζω και ενημερώνω: ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;;; ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ;;;

Η ΕΕ βάζει «βόμβα» στα ακίνητα των Ελλήνων: Ενεργειακή (κοστοβόρα) αναβάθμισή τους αλλιώς δεν θα πωλούνται-νοικιάζονται!

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για τις ανακαινίσεις

 

Άρχισες τώρα να αφυπνίζεσαι σιγά – σιγά νεοέλληνά μου, ότι… θα χάσεις την περιουσία σου και τον τρόπο που θα σου την πάρουν;;;
Δυστυχώς εξακολουθείς να πληρώνεις φόρους και ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΕΝΦΙΑ, ενώ θα έπρεπε να έχεις αντισταθεί…
Σου φωνάζουμε χρόνια, απ’ αυτό το μικρό μετερίζι, για  ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, αλλά φοβόσουν πως θα σου πάρουν το σπίτι…
ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΟΥ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ…
ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΦΤΩΧΥΝΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ…
ΣΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ “ΚΑΘΑΡΜΑ”, ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΝΦΙΑ …
ΒΡΕΦΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΖΩΟΝ, ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΣ ΣΕ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ε9 ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΣΟΥ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΑΝΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ…
Άντε τώρα που είσαι ταπί και δεν έχεις να ζήσεις ούτε τον εαυτό σου ούτε την οικογένειά σου, να κόψεις τον λαιμό σου, για να φτιάξεις ενεργειακό το σπίτι… λες και μετά δεν θα βρουν κάτι άλλο για να σου το πάρουν…
ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΜΠΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ… ΤΗΝ ΕΚΑΤΣΕΣ ΤΗ ΒΑΡΚΑ…
ΑΝ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΙΚΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Κατάλαβες γιατί σου επέβαλαν την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου;;;
Αλλά εσύ, θελεις … ΕΥΡΩΠΗ…
ΦΑΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΑ ΡΑΓΙΑ…

Εκατομμύρια ακίνητα στην Ελλάδα θα χρειαστεί να αναβαθμιστούν ενεργειακά από το 2028 και έως το τέλος του 2032, διαφορετικά δεν θα μπορούν να ενοικιαστούν ή να πωληθούν όπως υποχρεώνει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

 

Μάλιστα από το 2028 όλα τα καινούρια κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Αυτό σημαίνει πως εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν μέσα στα επόμενα χρόνια να έρθουν αντιμέτωποι με την απαξίωση των περιουσιακών τους στοιχείων εξαιτίας της αδυναμίας χρηματοδότησης της υποχρεωτικής ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους.

Γιατί, για να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα κινητά τους απαιτούνται για το καθένα ξεχωριστά πολλές χιλιάδες ευρώ που είναι μαθηματικά αδύνατον για έναν μισθωτό των 1000 ευρώ να μπορέσει να τα διαθέσει.

Φυσικά, η ΕΕ το γνωρίζει αυτό αλλά θέλει να απαξιωθεί η ακίνητη περιουσία για να φτωχοποιηθούν τα μεσαία στρώματα, ώστε να μην καταναλώνουν και ουσιαστικά να πάψουν να υπάρχουν και έτσι να έχουν μικρότερο «αποτύπωμα άνθρακα» στην καθημερινή ζωή.

Το ζοφερό μέλλον που περιμένει εκατομμύρια ιδιοκτητών, αποκάλυψε μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ο οποίος κάνει λόγο για «επερχόμενη κοινωνική τραγωδία».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως θα ενταθεί το πρόβλημα της έλλειψης κατοικίας, αφού εκατομμύρια κτίρια θα τεθούν διά νόμου εκτός συναλλαγής (κυρίως εκτός μίσθωσής τους), παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί, και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερα το επόμενο διάστημα, η ζήτηση για κατοικία, ιδίως από τα νέα ζευγάρια» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά «θα ζήσουμε το δράμα ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, δεδομένου ότι οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν είναι ιδιαιτέρα κοστοβόρες και έξω από κάθε δυνατότητα της ελληνικής οικογένειας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, πέρα από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που «καθιστούν ασύμφορη την εκμίσθωσή τους, και το υψηλό κόστος ανακαίνισής τους προκειμένου να ξαναμπούν στην αγορά», το κυρίαρχο πρόβλημα σε λίγο θα είναι οι υποχρεωτικές ενεργειακές αναβαθμίσεις των κατοικιών και λοιπόν κτιρίων που θέτει η ΕΕ με μια νέα οδηγία της, και θα επιβάλλουν οι εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου οι ιδιοκτήτες κατοικιών να μπορούν να τις ξανανοικιάσουν.

Όπως λέει, η οδηγία όμως αυτή θα εφαρμοστεί και για τους ιδιοκατοίκους, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί από κάθε κράτος-μέλος προκειμένου να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι γενικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Κατά τον υπεύθυνο εκστρατείας για το Κλίμα και την Ενέργεια του ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Κωστή Γριμάνη, η Ελλάδα θα πρέπει να μετατρέψει τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια κατοικίες σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (NZEB) έως το 2050 (επί υφισταμένου συνόλου 4,6 εκατομμυρίων κατοικιών/Μακροπρόθεση Στρατηγική Ανακαίνισης/ΦΕΚ Β 974/2021).

«Για τον λόγο αυτόν απαιτείται η θέσπιση φιλόδοξου και εμπροσθοβαρούς στόχου βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών έως το 2030 και ειδικότερα η μεταστροφή τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων κατοικιών σε NZEB έως το 2030» συμπληρώνει.

Κατά τον Κωστή Γριμάνη, επί της παρούσης, δεν φαίνεται πως ο στόχος είναι εφικτός ακόμη κι αν τα οφέλη από τις ριζικές ή βαθιές ανακαινίσεις κατοικιών για το κλίμα, το περιβάλλον και την τσέπη των πολιτών (εξαιτίας της εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας) είναι ξεκάθαρα.

Γιατί; Επειδή, όπως λέει, δεν υπάρχουν εκείνα τα οικονομικά και κανονιστικά εργαλεία που από τη μια θα εξασφαλίσουν επαρκή πρόσβαση σε πόρους ώστε τέτοιου είδους κτιριακές αναβαθμίσεις να είναι εφικτές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και με αφετηρία τα αδύναμα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, και από την άλλη, θα προστατεύσουν τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων από αποκλεισμούς εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους ζωής (αύξηση του κόστους ενέργειας και στέγασης, υψηλότερα ενοίκια κ.ά.).

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις σε κοινοτικό επίπεδο για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της νέας κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD-Energy Performance Buildings Directive).

Σημειώνεται πως στις 7 Δεκεμβρίου 2023 οι συννομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση, η οποία θα περάσει από την επίσημη διαδικασία έγκρισης μέσα στους επόμενους μήνες προκειμένου να ξεκινήσει να ισχύει από το 2025.

Στην αναθεωρημένη οδηγία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

Κάθε κράτος-μέλος θα υιοθετήσει το δικό του εθνικό roadmap για τη μείωση της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας των κτιρίων για κατοικία κατά 16% έως το 2030 και κατά 20%-22% έως το 2035.

Τα εθνικά μέτρα θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 55% της μείωσης της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας επιτυγχάνεται μέσω της ανακαίνισης των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις.

Τα κράτη-μέλη θα καταρτίσουν εθνικά σχέδια ανακαίνισης κτιρίων για να καθορίσουν την εθνική στρατηγική για την απαλλαγή του κτιριακού αποθέματος από τις ανθρακούχες εκπομπές και τον τρόπο αντιμετώπισης των εναπομεινάντων εμποδίων, όπως η χρηματοδότηση, η κατάρτιση και η προσέλκυση πιο εξειδικευμένων εργαζομένων.

Για το κτιριακό απόθεμα μη κατοικιών οι αναθεωρημένοι κανόνες απαιτούν τη σταδιακή βελτίωσή του μέσω ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης.

Αυτό στοχεύει στην ανακαίνιση του 16% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις έως το 2030 και του 26% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις έως το 2033.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν εγγυήσεις για τους ενοικιαστές ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος έξωσης ευάλωτων νοικοκυριών λόγω δυσανάλογων αυξήσεων του ενοικίου μετά από ανακαίνιση.

Οι συμφωνηθείσες διατάξεις θα βοηθήσουν την ΕΕ να καταργήσει σταδιακά τους λέβητες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Οι επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αυτόνομων λεβήτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα δεν θα επιτρέπονται από την 1η Ιανουαρίου 2025.

 

ΠηγήΑγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 1,481


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα