Έφυγε ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ! ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ. Ακολούθησε στην πολυκύμαντη διαδρομή του βίου του τον ιερό κανόνα ότι «Εθνικό είναι το αληθές»

27 Ιουλίου, 2022 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

Δεν ανήκε στη χορεία των τηλεοπτικών μαϊντανών για να είναι εφήμερα «διάσημος», αλλά, είναι ο άνθρωπος που αφιέρωσε σημαντικό μέρος της πολύχρονης έρευνάς του για τους συνεργάτες των ναζί στην Ελλάδα, αποκάλυψε ονόματα υπεράνω υποψίας που πλούτισαν από τη συνεργασία με τον κατακτητή και τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, ενώ το έργο του πολεμήθηκε από τους απογόνους των δοσίλογων και των επίορκων.

 

Όσα λόγια, όσους επικήδειους και να γράψει κανείς, θα είναι απειροελάχιστα μπροστά σ’ αυτά που αξίζουν γι αυτόν τον ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ και τον υπέροχο ΑΝΘΡΩΠΟ.

Η παρακαταθήκη που αφήνει σε όλους εμάς μέσα από τον απλό τρόπο της ζωής του και τα συγκλονιστικά βιβλία του, είναι τεράστια…

Είναι όμως και ένας δρόμος που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να βαδίσουμε όσοι θέλουμε να λεγόμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ!

Αν αυτός ο λαός είχε διαβάσει τα βιβλία του αείμνηστου ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΥΚΟΥΝΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΝΟΒΟΥΛΙΟΥ.

Αλλά αυτός ο λαός, έχει την τάση να ψηφίζει και να εκπροσωπείται από ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ.

Ο Παράδεισος, εύχομαι ν’ ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του για να σε υποδεχθεί,  ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΥΚΟΥΝΑ.

Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕΣ.

Ας είναι το ταξείδι σου στην αιωνιότητα, φωτεινό…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Στο τέλος αυτής της ανάρτησης, παραθέτω κάποια σημαντικά στοιχεία για το πολύτιμο συγγραφικό έργο του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΥΚΟΥΝΑ, ως μικρό φόρο τιμής της πολύτιμης προσφοράς του στην Πατρίδα και στον ελληνικό λαό

 

Αφιέρωσε σημαντικό μέρος της πολύχρονης έρευνάς του για τους συνεργάτες – δωσίλογους των ναζί στην Ελλάδα

Ενας σπουδαίος Ελληνας, ο Πατρινός δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας, ο οποίος ακολούθησε στην πολυκύμαντη διαδρομή του βίου του τον ιερό κανόνα ότι «Εθνικό είναι το αληθές», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

 

Δεν ανήκε στη χορεία των τηλεοπτικών μαϊντανών για να είναι εφήμερα «διάσημος», αλλά, είναι ο άνθρωπος που αφιέρωσε σημαντικό μέρος της πολύχρονης έρευνάς του για τους συνεργάτες των ναζί στην Ελλάδα, αποκάλυψε ονόματα υπεράνω υποψίας που πλούτισαν από τη συνεργασία με τον κατακτητή και τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, ενώ το έργο του πολεμήθηκε από τους απογόνους των δοσίλογων και των επίορκων.

Γεννημένος το 1950 στην Πάτρα, μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία, αλλά από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στη συγγραφή βιβλίων, στη δημοσιογραφία και γενικά στον πνευματικό χώρο, ως εκδότης ιστορικών περιοδικών και βιβλίων.

Με τη σύζυγό του Φωτεινή απέκτησαν δύο παιδιά, την Αναστασία και τον Κωνσταντίνο. Στη δημοσιογραφία εργάστηκε αρχικά στο οικονομικό και αργότερα στο πολιτικό ρεπορτάζ σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες.

Διετέλεσε αρχισυντάκτης σε πολλές από αυτές, αλλά και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ελεύθερος», που ίδρυσε ο ίδιος το 1986, με εκδότη τον Ι. Μάστορα. Υπήρξε επίσης εκδότης – διευθυντής του «Νεολόγου Πατρών» και στα τελευταία χρόνια διηύθυνε περιοδικά καθώς και την εκδοτική εταιρία Μέτρον.

Το 2012 κυκλοφόρησε το εξαιρετικό βιβλίο του «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια».

Ηταν η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ για την πιο σκοτεινή ιστορία της νεότερης Ελλάδας, όπου και αποκάλυψε πως στην πατρίδα μας όχι μόνο δεν έγινε η οφειλόμενη Νυρεμβέργη, αλλά οι εγκληματίες της Κατοχής έστησαν ένα σύστημα εξουσίας, το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα ακόμα και σήμερα.

Στο διάστημα της μακρόχρονης έρευνάς του ο Δ. Κούκουνας γνώρισε τους επιζώντες στα τελευταία σαράντα χρόνια πρωταγωνιστές των κατοχικών γεγονότων, ανάμεσα στους οποίους τους κατοχικούς διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρο Τουρκοβασίλη και Σπύρο Χατζηκυριάκο, τον διαβόητο Ιωάννη Βουλπιώτη, στέλεχος της Siemens και άνθρωπο που αντιπροσωπεύει τις σχέσεις μεταξύ της ολιγαρχίας του πλούτου της εποχής του και τους δωσιλογικούς μηχανισμούς, κατοχικούς υπουργούς και άλλους παράγοντες της εποχής.

Στο βιβλίο, σύμφωνα με το newsbreak.gr, περιλαμβάνονται κεφάλαια για την ιδιωτική οικονομία επί Κατοχής, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Γερμανών και Ιταλών στην κατεχόμενη Ελλάδα, για τη δραστηριότητα των οικονομικών δωσίλογων, καθώς και ένας ονομαστικός πίνακας με τους 1.292 προμηθευτές των στρατιωτικών Αρχών Κατοχής.

 

Πηγή

 

O Δημοσθένης Κούκουνας και η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Η παρουσίαση των μέχρι τώρα εκδοθέντων έξι πρώτων τόμων της “Ιστορίας της Κατοχής” του Δημοσθένη Κούκουνα στη Θεσσαλονίκη (Βιβλιοπωλείο Αριστοτέλειο) στις 26 Ιανουαρίου 2012.

Στην ομιλία του ο συγγραφέας αναφέρθηκε γενικά στην περίοδο της Κατοχής και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρεθέντων.

Ο ιστορικός συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας, που ασχολείται επί σαράντα χρόνια με την ιστορική έρευνα για την αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας, κυρίως στην επίμαχη δεκαετία 1940, συνεχίζει την έρευνά του και τον Ιούνιο 2012 κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του “Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια” από τις Εκδόσεις Ερωδιός.

Πρόκειται για ένα συνθετικό έργο που ερευνά από διάφορα πρίσματα την κατοχική οικονομία και τις επιπτώσεις της, ενώ φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία από τα ελληνικά, βρετανικά και γερμανικά αρχεία.

Μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται το αρχείο του κατοχικού υπουργού Οικονομικών Σ. Γκοτζαμάνη, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε στο Βερολίνο και τη Ρώμη το 1942, καθώς και τα αρχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο διάστημα της μακρόχρονης έρευνάς του ο Δ. Κούκουνας γνώρισε τους επιζώντες στα τελευταία σαράντα χρόνια πρωταγωνιστές των κατοχικών γεγονότων, ανάμεσα στους οποίους τους κατοχικούς διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρο Τουρκοβασίλη και Σπύρο Χατζηκυριάκο, τον περίφημο Ιωάννη Βουλπιώτη, κατοχικούς υπουργούς και άλλους παράγοντες της εποχής. Καταθέτει όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε αναφορικά με την κατοχική οικονομία, καθώς και τις μαρτυρίες από τα πρόσωπα που γνώρισε.

Για πρώτη φορά επίσης κάνει χρήση των ανέκδοτων αναμνήσεων του Γερμανού διπλωμάτη Κουρτ-Φριτς φον Γκραίβενιτς, ο οποίος ήταν ο τελευταίος πολιτικός αξιωματούχος που έφυγε από την Αθήνα τον Οκτώβριο 1944 και έπειτα εκπροσωπούσε στη Βιέννη το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ως διπλωματικός αντιπρόσωπος στην εξόριστη κυβέρνηση Τσιρονίκου-Πασσαδάκη-Γούλα.

Στο νέο βιβλίο περιλαμβάνονται κεφάλαια για την ιδιωτική οικονομία επί Κατοχής, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Γερμανών και Ιταλών στην κατεχόμενη Ελλάδα, για τη δραστηριότητα των οικονομικών δοσιλόγων, καθώς και ένας ονομαστικός πίνακας με τους 1292 προμηθευτές των  στρατιωτικών αρχών κατοχής.

Ειδικά για τα έξοδα κατοχής και τα κατοχικά δάνεια περιλαμβάνονται εκτενή αναλυτικά κεφάλαια, για πρώτη φορά με απόλυτη τεκμηρίωση, ενώ διατυπώνεται μια – για πρώτη φορά – στοιχειοθετημένη άποψη για την ελληνική απαίτηση από τη Γερμανία και ειδικά για το ύψος της, που θα έλυνε το σημερινό οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Στο νέο βιβλίο του παρουσιάζονται επίσης πίνακες των οικονομικών μεγεθών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στο Σπίτι της Κύπρου έγινε στις 7 Μαρτίου 2012 η παρουσίαση της τρίτομης “Βιογραφικής Εγκυκλοπαίδειας του Νεώτερου Ελληνισμού 1830-2010 – Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας”.

Για το έργο αυτό, που περιλαμβάνει 17.000 λήμματα για τις σημαντικότερες προσωπικότητες που διακρίθηκαν στη σύγχρονη Ελλάδα, μίλησε ο γνωστός καθηγητής και άλλοτε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κώστας Δεσποτόπουλος και υπουργός Παιδείας, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Καψής και η συγγραφέας και πρώην γενική γραμματέας της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Βέρα Κορίδη, ενώ προηγουμένως απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθηγητής Ιωσήφ Ιωσήφ και ο διευθυντής σύνταξης του έργου Δ. Κούκουνας.http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/0/7485120EC118EAE0C22579BC003A89F5?Opendocument

Εικόνα από την εκδήλωση στη μεγάλη αίθουσα της κυπριακής πρεσβείας. Καθήμενος ο Κώστας Δεσποτόπουλος, κύριος ομιλητής. Όρθιοι από αριστερά: Δημοσθένης Κούκουνας, Ιωσήφ Ιωσήφ, Βέρα Κορίδη, Γιάννης Καψής.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Δ. ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ

Ο Δημοσθένης Κούκουνας είναι δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πραγματοποίησε σπουδές οικονομικών στην Αγγλία και μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε στη συγγραφή βιβλίων, τη δημοσιογραφία και γενικά στον εκδοτικό χώρο.

Στη δημοσιογραφία εργάστηκε αρχικά στο οικονομικό και αργότερα στο πολιτικό ρεπορτάζ σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε αρχισυντάκτης διαφόρων εφημερίδων και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ελεύθερος», που ίδρυσε ο ίδιος το 1986 με εκδότη τον Ιω. Μάστορα. Υπήρξε επίσης εκδότης-διευθυντής του «Νεολόγου Πατρών», των επιθεωρήσεων «Νέα Ηγεσία» και «Χρόνος» και στα τελευταία χρόνια διευθυντής των περιοδικών «Λαβύρινθος», «Τότε» και άλλων ιστορικών περιοδικών, καθώς και της εκδοτικής εταιρίας «Μέτρον».

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, κυρίως ιστορικών και βιογραφικών, μεταξύ των οποίων: «Η γερμανική εισβολή και η συνθηκολόγηση», «Η είσοδος των Γερμανών στην Αθήνα», «Η Μάχη της Κρήτης», «Έλληνες Πολιτικοί», «Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός», «Ίων Δραγούμης», «Άρης Βελουχιώτης, ο αμφιλεγόμενος πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ», «Νίκος Ζαχαριάδης» κ.ά.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Ιστορία της Κατοχής και στα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν τα βιβλία του «Οι Γερμανοί στην Ελλάδα», «Η Κατοχή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», «Η πρώτη κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου», «Η Κρήτη υπό Κατοχή», «Η γερμανική και ιταλική κατασκοπεία» και «Οι Ιταλοί στην Ελλάδα». Συγγραφέας πολλών άρθρων ιστορικού περιεχομένου σε εφημερίδες, περιοδικά, συλλογικές εκδόσεις και πρακτικά συνεδρίων.

Παράλληλα με το ιστορικό του έργο, από το 1992 διετέλεσε διευθυντής των ελληνικών βιογραφικών εκδόσεων «Who’s Who», ενώ με την κόρη του Νατάσα Κούκουνα εξέδωσαν την τρίτομη «Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια του Νεωτέρου Ελληνισμού 1830-2010 – Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας» (2011).

Αποκαλυπτική συνέντευξη του συγγραφέα Δ. Κούκουνα που δόθηκε στον γνωστό δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CRASH (τεύχος Ιουλίου 2012), με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του για την κατοχική οικονομία.

 

Άρθρο του ιστορικού συγγραφέα Δ. Κούκουνα για τα κατοχικά δάνεια. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Επίκαιρα” (11-10-2012).

πηγή

 

Προβολές : 255


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα