Αίγυπτος: Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του Τουταγχαμών μετά από 3.300 χρόνια

Αίγυπτος: Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του Τουταγχαμών μετά από 3.300 χρόνια

31 Μαΐου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:682
Μοίρασέ το

 

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του διάσημου νεαρού φαραώ της Αιγύπτου ζωντάνεψαν από μια διεθνή ομάδα ακαδημαϊκών.

Επιστήμονες κατάφεραν να ανασυνθέσουν το πρόσωπο του Τουταγχαμών, αποκαλύπτοντας έναν φαραώ που μοιάζει περισσότερο με «νεαρό μαθητή» παρά με βασιλιά της Αιγύπτου.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του διάσημου νεαρού φαραώ της Αιγύπτου ζωντάνεψαν από μια διεθνή ομάδα ακαδημαϊκών από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μοντέλο του μουμιοποιημένου κρανίου του.

Η ανακατασκευή αποκαλύπτει τη νεανική και λεπτεπίλεπτη όψη του Αιγύπτιου βασιλιά που ήταν ακόμα έφηβος όταν πέθανε πριν από 3.300 χρόνια. Η διεθνής ομάδα δεν είχε άμεση πρόσβαση στο κρανίο του Φαραώ και η ολοκλήρωση του νέου μοντέλου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά και στην τεχνητή νοημοσύνη, Cicero Moraes, που συνέγραψε τη νέα μελέτη, δήλωσε: «Για μένα μοιάζει με νεαρό άνδρα με λεπτό πρόσωπο. Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό μαθητή παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, κάτι που κάνει την ιστορική προσωπικότητα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα».

 

 

Ο κ. Moraes πρόσθεσε: «Ήταν ένα δύσκολο έργο, όπου ίχνη πληροφοριών συνενώθηκαν καθώς συνδέθηκαν μεταξύ τους για να μας δώσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου».

«Ήταν μια δουλειά όπως εκείνη του ντετέκτιβ, όπου ίχνη πληροφοριών συνενώθηκαν, συνδέθηκαν μεταξύ τους, για να μας δώσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου», πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος ειδικός.

farao.jpg

«Με τα δεδομένα αναλογίας και σημαντικές κεφαλομετρικές μετρήσεις, ήταν δυνατό να ληφθεί το ψηφιακό κρανίο ενός εικονικού δότη και να ρυθμιστεί έτσι ώστε να μας δώσει το κρανίο του Τουταγχαμών».

Έτσι, κατάφεραν να δημιουργήσουν «το μέγεθος των χειλιών, τη θέση των βολβών των ματιών, το ύψος των αυτιών και το μέγεθος της μύτης. Όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε στατιστικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ζωντανών ατόμων από πολλές διαφορετικές καταβολές», συμπλήρωσε.

 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές προσπαθούν να ανασυνθέσουν ψηφιακά τη μορφή του νεαρού Φαραώ, καθώς μια ακόμη προσπάθεια είχε γίνει το 2005. Ο Michael Habicht, Αιγυπτιολόγος και αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, που συνέγραψε τη νέα μελέτη, επεσήμανε την εκπληκτική ομοιότητα μεταξύ των δύο ανακατασκευών του προσώπου.

«Η ανακατασκευή μας είναι εκπληκτικά κοντά σε αυτή που έκανε μια γαλλική ομάδα πριν από μερικά χρόνια. Αντιστοιχεί επίσης με τις αρχαίες απεικονίσεις του Τουταγχαμών, ειδικά με το κεφάλι πάνω στο λουλούδι του λωτού από τον τάφο του», δήλωσε.

Ο Τουταγχαμών, ο οποίος λατρευόταν ως θεός κατά τη διάρκεια της ζωής του, πέθανε το 1.323 π.Χ. και τον διαδέχθηκε ο σύμβουλός του, Ay. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών.

Το διάσημο «αγόρι-βασιλιάς» ανακαλύφθηκε μαζί με δεκάδες θησαυρούς από τον Βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter τον Νοέμβριο του 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου. Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη καταγράψει τις μετρήσεις του κρανίου και είχαν δημοσιεύσει εικόνες αναφοράς.

 

 

Πηγή

Προβολές : 682


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα

Δεν βρέθηκαν άρθρα.