Αγνοήστε Τους Προφήτες Της Καταστροφής – Τα Βιολογικά Τρόφιμα Μπορούν Να Θρέψουν Τον Κόσμο

19 Ιουλίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

 

Πολλά έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες για τις κρίσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού που απορρέουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Ίσως μέχρι και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού εξαρτώνται από συνθετικά λιπάσματα με βάση το άζωτο για ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους.

Ως αποτέλεσμα, έχουν χτυπήσει οι καμπάνες συναγερμού για τις ελλείψεις λιπασμάτων και τροφίμων, οι οποίες θα πλήξουν περισσότερο τους φτωχότερους του κόσμου.

 

 

 

 

Επειδή τα πράγματα θα χειροτερεύουν συνεχώς, πολλοί θ’ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις και να αναζητήσουν την σωτηρία στην ύπαιθρο… αυτοί θα έχουν πιθανότητα σωτηρίας, σε σχέση με όσους παραμείνουν εντός των τειχών…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Αν οι δήμοι και οι κοινότητες – και αναφέρομαι στα ελληνικά δεδομένα – ήταν στελεχομένοι με άξιους τοπικούς άρχοντες, ήδη θα είχαν δημιουργήσει δημοτικούς λαχανόκηπους και θα είχαν ήδη αναζητήσει τρόπους επάρκειας για τους πολίτες τους…

Είναι όμως όλοι τους, η σχεδόν όλοι τους, για την καρέκλα της εξουσίας και όχι για τους δημότες τους…

 

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από ένα δελτίο τύπου της Soil Association του 2008. Δεν έχουν αλλάξει πολλά.

Τον Ιούλιο του 2022, η τιμή του πετρελαίου είναι λίγο πάνω από 100 δολάρια ανά βαρέλι και τα λιπάσματα είναι πολύ περισσότερο από το διπλάσιο της τιμής του 2008. Στην πραγματικότητα, η τιμή των λιπασμάτων έχει διπλασιαστεί από το 2021.

Πολλά έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες για τις κρίσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού που απορρέουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Ίσως μέχρι και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού εξαρτώνται από συνθετικά λιπάσματα με βάση το άζωτο για ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους. Ως αποτέλεσμα, έχουν χτυπήσει οι καμπάνες συναγερμού για τις ελλείψεις λιπασμάτων και τροφίμων, οι οποίες θα πλήξουν περισσότερο τους φτωχότερους του κόσμου.

Με τους φόβους για αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου – που είναι απαραίτητο για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων – βλέπουμε την ευπάθεια ενός συστήματος τροφίμων που εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα. Τα αζωτούχα λιπάσματα παράγονται από αμμωνία που παράγεται με τη διαδικασία Haber-Bosch, μια ενεργοβόρα προσέγγιση. Το φυσικό αέριο παρέχει συνήθως το υδρογόνο. Το άζωτο προέρχεται από τον αέρα. Αυτή η αμμωνία χρησιμοποιείται για όλα τα αζωτούχα λιπάσματα, συμπεριλαμβανομένης της άνυδρης νιτρικής αμμωνίας και της ουρίας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, κατά την περίοδο 1961-2014, η παγκόσμια κατανάλωση αζωτούχων λιπασμάτων αυξήθηκε από λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια τόνους σε περίπου 105 εκατομμύρια τόνους. Αυτό συνέβαλε στη διατροφή και τη διατήρηση ενός ταχέως αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.

Αλλά αυτό είχε υψηλό κόστος από την άποψη της εξάντλησης των ορυκτών και της μικροβιολογικής υποβάθμισης των εδαφών, των μολυσμένων υδάτινων οδών, του ασταθούς αζώτου στα εδάφη που απελευθερώνει οξείδιο του αζώτου στην ατμόσφαιρα και ενός συστήματος τροφίμων εξαιρετικά ευάλωτου στην αστάθεια της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λόγω πολέμου, κερδοσκοπίας με εμπορεύματα ή κάποιας άλλης καταστροφής.

Πέρα από την κατάσταση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, η τρέχουσα κρίση μπορεί να μην οφείλεται αποκλειστικά στα οικονομικά της προσφοράς και της ζήτησης. Το πρόσφατο άρθρο της Antonia Juhasz  ‘Why are gas prices so high?’ (Γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλές;) αναφέρει ότι οι τρέχουσες τιμές δεν αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού.

Στην πραγματικότητα, οι έμποροι ενέργειας υποδαυλίζουν την άνοδο των τιμών και τη μεταβλητότητα όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων ζωτικών προϊόντων ορυκτών καυσίμων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ευπάθεια σε κλονισμούς των τιμών και την εν πολλοίς ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο κόσμος πρέπει να απομακρυνθεί από την εξάρτησή του από τη γεωργία ορυκτών καυσίμων. Αυτό συνεπάγεται επίσης την απεξάρτηση από ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα τροφίμων που βασίζεται σε μακρόχρονες αλυσίδες εφοδιασμού.

Για παράδειγμα, η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς ηλιέλαιου και το 30% του παγκόσμιου σιταριού. Περίπου 45 αφρικανικές και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες εισάγουν τουλάχιστον το ένα τρίτο του σιταριού τους από την Ουκρανία ή τη Ρωσία, ενώ 18 από αυτές εισάγουν το 50% ή περισσότερο.

Απαιτούνται περιφερειακά και τοπικά συστήματα τροφίμων που ανήκουν σε κοινότητες και βασίζονται στην επισιτιστική κυριαρχία και σε σύντομες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που μπορούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς κλυδωνισμούς.

Ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούμε τα τρόφιμα πρέπει επίσης να αλλάξει.

Η στρατηγική “από το αγρόκτημα στο πιάτο” της ΕΕ υποστηρίζει τη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20% έως το 2030 και τη μείωση των φυτοφαρμάκων κατά τουλάχιστον 50%.

Αυτό έχει δεχθεί πυρά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους φίλους της στον αγροχημικό τομέα, οι οποίοι προβάλλουν κουρασμένα και απαξιωμένα επιχειρήματα ότι αυτό θα τροφοδοτήσει την πείνα και την λιμοκτονία  και θα οδηγήσει σε αυξημένη χρήση γης.

Η βιομηχανία είναι αποφασισμένη να υπονομεύσει τη στρατηγική της ΕΕ, η οποία επίσης στοχεύει μέχρι το 2030 να υπερτριπλασιάσει το ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων της ΕΕ που βρίσκονται υπό βιολογική διαχείριση (από 8,1% σε 25%).

“Ένα ηχηρό λόμπι για μια σιωπηλή άνοιξη” είναι η έκθεση του 2022 του Παρατηρητηρίου για τα λόμπι “Corporate Europe Observatory” με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία περιγράφει λεπτομερώς την προσεκτικά ενορχηστρωμένη επίθεση της βιομηχανίας σε αυτή τη στρατηγική της ΕΕ. Το επιχειρηματικό της μοντέλο εξαρτάται από την παγίδευση των αγροτών σε χημικούς διάδρομους.

Αντί να αναμασούν τα επιχειρήματα εδώ, οι αναγνώστες μπορούν να στραφούν στον συγγραφέα και επενδυτή Brian Halweil, ο οποίος παρουσίασε μια λεπτομερή, βασισμένη σε έρευνες κατάρριψη των αντι-οργανικών επιχειρημάτων του λόμπι των φυτοφαρμάκων πριν από μερικά χρόνια. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε αρχικά στο World Watch, τόμος 19, αριθμός 3. Μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο της Ένωσης Οργανικών Καταναλωτών –  ‘Can Organic Food Feed the World?’ (“Μπορούν οι οργανικές τροφές να θρέψουν τον κόσμο;”.

Ο Halveil αντικρούει επίσης τον ισχυρισμό ότι τα οργανικά λιπάσματα δεν επαρκούν σε ποσότητα και αποτέλεσμα για τη διατήρηση των απαραίτητων επιπέδων παραγωγικότητας. Τα επιχειρήματα υπέρ των βιολογικών μεθόδων και των αγροοικολογικών προσεγγίσεων και τα στοιχεία της επιτυχίας και της επέκτασής τους έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς (βλ. το άρθρο 2022  ‘Living in Epoch-Defining Times: Food, Agriculture and the New World Order’  “Ζώντας σε εποχές που καθορίζουν την εποχή: Τρόφιμα, γεωργία και η νέα τάξη πραγμάτων” για μια σύντομη επισκόπηση).

[Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κρίση στη Σρι Λάνκα κατηγορείται εν μέρει για τη μετάβαση της κυβέρνησης σε 100% βιολογική γεωργία, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να απαξιωθεί η πρακτική – σ.σ.].

Οι αναγνώστες παροτρύνονται επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύντομο αλλά εξαιρετικό ενημερωτικό υλικό στο YouTube  Understanding Our Soil: The Nitrogen Cycle, Fixers and Fertilizer (2021) ( Κατανοώντας το έδαφός μας: Ο κύκλος του αζώτου, οι σταθεροποιητές και τα λιπάσματα ), το οποίο περιγράφει τις επιβλαβείς επιπτώσεις των σύγχρονων συνθετικών λιπασμάτων στο έδαφος, το νερό και την ατμόσφαιρα και πώς οι οργανικές μέθοδοι δέσμευσης αζώτου μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, όχι μόνο με την αποκατάσταση και την ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους.

Φυσικά, κανείς δεν υποστηρίζει την άμεση μετάβαση σε βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας. Πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή και προσεκτική σταδιακή κατάργηση και σταδιακή εισαγωγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο πολλών ετών.

Από αυτή την άποψη, η Vandana Shiva αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο της ότι είναι καιρός οι κυβερνήσεις να κάνουν τη βιομηχανία λιπασμάτων να πληρώσει για τη ρύπανση από το άζωτο και να ανακατευθύνουν τις επιδοτήσεις από τη βιομηχανική γεωργία στην οικολογική γεωργία.

Αντί να επιτίθεται στους αγρότες (όπως συμβαίνει σήμερα στην Ολλανδία), λέει ότι πρέπει να ανοίξουν νέες σχολές αγροοικολογίας για τους αγρότες, ώστε να κάνουν τη μετάβαση στην οικολογική γεωργία σε μια περίοδο τριών έως πέντε ετών.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να εξαπατηθούμε από την αδιάκοπη κινδυνολογία (σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα) του λόμπι της αγροτεχνολογίας και των αγροτικών επιχειρήσεων, το οποίο απαιτεί από τους αγρότες να συνεχίσουν να αγοράζουν τις ιδιόκτητες εισροές του, συμπεριλαμβανομένων των συνθετικών λιπασμάτων, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αναπτύσσει και να επιβάλλει το μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας με υψηλές εισροές, υψηλή κατανάλωση ενέργειας και βλάβη της υγείας σε όλο τον κόσμο.

************

Δικτυογραφία

Understanding Our Soil: The Nitrogen Cycle, Fixers and Fertilizer

https://off-guardian.org/2022/07/13/ignore-the-prophets-of-doom-organic-food-can-feed-the-world/

 

Πηγή και μετάφραση, ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ

Προβολές : 384


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα