Αγώνας για τη χαμένη τιμή της Δικαιοσύνης

Αγώνας για τη χαμένη τιμή της Δικαιοσύνης

7 Μαρτίου, 2023 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:275
Μοίρασέ το

 

 

Ισίδωρος Ντογιάκος – Οφείλει να γυρίσει πίσω ως απαράδεκτη την επιστολή του πρωθυπουργού και να διώξει από τη δικαστική διερεύνηση το φάντασμα του Μαξίμου

 

 

Η χαμένη τιμή της “δικαιοσύνης”, χαμένη θα μείνει επί Ντογιάκου…

Εκτός αν ΕΝΤΙΜΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΠΙΛΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΕΠΩΝΥΜΑ  ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ, ΣΕ ΑΝΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ, ΟΠΩΣ ΟΙ Κ@ΛΟΤΡΥΠΙΔΕΣ ΤΟΥΣ…

ΟΙΑ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΙΑΔΕ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ… έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι…
ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΗ ΜΟΥΡΗ…
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΧΕΙΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΕΒΑ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Περιμένετε ν’ αλλάξει ένας θεσμός τόσο διεφθαρμένος, που κρατάει τις καταγγελίες της ΕΝΤΙΜΗΣ πρ. ΕΦΕΤΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ;;;

Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει, έπειτα από τέσσερα χρόνια στο Μαξίμου, να διαχωρίζει τις εξουσίες.

Παρεμβαίνει στο έργο των επιτροπών της Βουλής, στη Δικαιοσύνη, στις κρατικές υπηρεσίες, στις ανεξάρτητες Αρχές, στα ΜΜΕ.

Επιβάλλει την παρουσία του παντού.

Στο μυαλό του υπάρχει μια ομίχλη από στρεβλούς ρόλους, που, πάντως, όλοι πρέπει να υπηρετούν τη δική του εξουσία. Κάθε θεσμός οφείλει να υποκλίνεται στα «θέλω» του πρωθυπουργού. Τριτοκοσμικό σκηνικό…

 

  • του Βασίλη Γαλούπη

Χθες ο Μητσοτάκης κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τον εαυτό του. Αποφάσισε, με ύφος σκληρού εξουσιαστή άλλων πολιτευμάτων και εποχών, να απευθυνθεί στην κορυφή της δικαστικής εξουσίας, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, σαν να είναι υπάλληλος του προσωπικού του γραφείου. Και να του υποδείξει βήμα προς βήμα τι πρέπει να κάνει για το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Σας ζητώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο» υποδεικνύει ο Μητσοτάκης στον εισαγγελέα.

Ο μεγαλόψυχος πρωθυπουργός, πάντως, «επέτρεψε» στον Ντογιάκο να συνεχίσει την έρευνά του «ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμηση από διοικητική και τεχνική άποψη».

Λες και αυτή η επιτροπή-φιάσκο των φίλων του… Γεραπετρίτη, του μετρ του κουκουλώματος, υπήρχε περίπτωση να βρει κάτι αξιόλογο που θα διευκόλυνε την εισαγγελική έρευνα.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος είναι ένας έμπειρος δικαστικός. Είναι 40 χρόνια στον χώρο και έχει φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας. Απέναντι στον εαυτό του και, κυρίως, στο δικαστικό σώμα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει, ως απαράδεκτη, την επιστολή Μητσοτάκη.

Σε μια δημοκρατική χώρα δεν είναι δυνατόν οι εισαγγελείς να κάνουν αποδεκτές θρασείες και ωμές παρεμβάσεις στο έργο τους από οποιονδήποτε. Και ειδικά από έναν πρωθυπουργό σαν τον Μητσοτάκη που έχει αναγάγει τα σκάνδαλα και τα κουκουλώματα σε επιστήμη.

Η επιτροπή που έφτιαξε ο Γεραπετρίτης μπορεί να διαμορφώσει μόνο ένα πόρισμα τουριστικού ενδιαφέροντος, που θα το πάρει ο Μητσοτάκης μαζί του να το διαβάζει στις διακοπές του. Νομική και διερευνητική αξία δεν μπορεί να έχει για να το λάβει υπ’ όψιν του σοβαρά κανένας εισαγγελέας.

Για περιστατικά σαν των Τεμπών η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να έχει φροντίσει να είναι σε λειτουργία η ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων. Δεν το έπραξε. Η επιτροπή αυτή φρεναρίστηκε κι απαξιώθηκε.

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, το Μαξίμου να φτιάχνει μια επιτροπή εκλεκτών του που δήθεν θα… ελέγξουν τις παραλείψεις της ίδιας της κυβέρνησης. Κι αυτό να θεωρείται «πόρισμα που θα καταστεί μέρος της δικογραφίας».

Σε ποια κανονική χώρα μπορούν να γίνουν ανεκτοί τέτοιοι σαλτιμπαγκισμοί; 

Η επιτροπή Γεραπετρίτη φτιάχτηκε στο πόδι, δίχως καμία διακομματική διαδικασία, χωρίς καμία πιστοποίηση για την αξιοπιστία του έργου της και αποτελείται από πρόσωπα επιλογής Μαξίμου, σαν τον Ζηλιασκόπουλο, που πρώτα δέχτηκε ως πρόθυμος τον ρόλο του και αμέσως μετά τα μάζεψε κι έφυγε κακήν κακώς λόγω γενικής κατακραυγής. Ούτε ώρα δεν μπόρεσε να σταθεί.

Μέσα σ’ αυτό το αρρωστημένο σκηνικό απόπειρας ελέγχου της Δικαιοσύνης από το Μαξίμου ο Ντογιάκος ακόμα κι αυτή την ύστατη ώρα οφείλει να κρατήσει τον κορυφαίο θεσμό της χώρας ψηλά. Χρέος του εισαγγελέα είναι να προστατεύει τη Δικαιοσύνη από την πολιτική. Το έχει ανάγκη όλη η κοινωνία που διψά για απόδοση ευθυνών και περιμένει να καθίσουν στο σκαμνί όλοι οι ένοχοι αυτής της υπόθεσης και όχι βέβαια μόνο ένας τυχάρπαστος σταθμάρχης με πολιτικό «δόντι».

Για τον Ντογιάκο είναι η μεγάλη ώρα, που θα έπρεπε να την περιμένει και ο ίδιος ώστε να διορθώσει και κάποια δικά του… φάλτσα τα τελευταία χρόνια.

Η υπόθεση των υποκλοπών είναι νωπή και ακόμα «ανοιχτή πληγή» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη.

Αυτό που ζητά τώρα κάθε πολίτης είναι ο Ντογιάκος να κάνει γρήγορες έρευνες, να εξακριβώσει όλες τις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία, να μη μείνει καμία σκιά για το δυστύχημα που βύθισε στο πένθος τόσες οικογένειες και ολόκληρη τη χώρα.

Την κάθαρση δεν θα τη φέρει η κυβέρνηση, αλλά η Δικαιοσύνη.

Και ακριβώς επειδή η εικόνα της Δικαιοσύνης έχει πληγεί, είναι η μεγάλη της ευκαιρία να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Να μη σηκώνει μύγα στο σπαθί της, να βάζει στη θέση του κάθε πολιτικό που υπερβαίνει τις εξουσίες του, να βρίσκει ενόχους που αφαιρούν τις ζωές νέων ανθρώπων.

«Η ιδέα του Δικαίου δεν πρέπει να βρίσκεται σε λήθαργο» είχε δηλώσει όταν ανέλαβε εισαγγελέας Αρείου Πάγου τον Ιούλιο του 2022. Όμως ούτε ο ίδιος έχει πείσει, ενάμιση χρόνο μετά, πως η Δικαιοσύνη βγήκε από τον λήθαργο.

Αυτό που όλοι περιμένουν από τον Ντογιάκο είναι να υλοποιήσει όσα είπε με την παρέμβασή του για τα Τέμπη. Να αποδοθούν ευθύνες «στους υπαίτιους, όποιοι και αν είναι, όπου και αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι και να εκπροσωπούν». Στα χέρια του κρατά την τιμή της Δικαιοσύνης. Απ’ αυτόν εξαρτάται αν το μεγάλο στοίχημα θα κερδηθεί ή θα χαθεί για πάντα.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και εισήχθη στον εισαγγελικό κλάδο το 1983. Από το 1992 έως το 2001 ήταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εποπτεύων εισαγγελέας του ΣΔΟΕ. Το 2005 έγινε αντιεισαγγελέας Εφετών, το 2013 εισαγγελέας Εφετών και το 2010 αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου. Από τον Ιούλιο του 2022 αναβαθμίστηκε σε εισαγγελέα Αρείου Πάγου. Κορωνίδα της δικαστικής του πορείας θεωρείται η παραπομπή της Χρυσής Αυγής σε δίκη ως εγκληματικής οργάνωσης.


Πηγή

Προβολές : 275


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα