Ανάμεσα στην προπαγάνδα και την τέχνη... ανάμεσα στην καφρίλα και τον πολιτισμό, ΕΝΟΣ... ΕΒΡΑΙΟΥ ΔΡΟΜΟΣ...

Ανάμεσα στην προπαγάνδα και την τέχνη... ανάμεσα στην καφρίλα και τον πολιτισμό, ΕΝΟΣ... ΕΒΡΑΙΟΥ ΔΡΟΜΟΣ...

26 Απριλίου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:612
Μοίρασέ το

 

Τον υβριστή και τον ασεβή καμία κοινωνία δεν τον δεχόταν και η τιμωρία ήταν παραδειγματική και σκληρή και απο θεούς και απο ανθρώπους.

Συμπορευόμενη η Νέμεση με την Τίση, η οποία επέφερε την ολοκληρωτική συντριβή και καταστροφή στον υβριστή.

 

 

 

Τους κάει και τους τσουρουφλίζει κάθε τι ΕΛΛΗΝΙΚΟ… και προσπαθούν να το διαστρεβλώσουν…

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ…

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ… ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ… ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ…

ΚΙ ΑΥΤΑ, ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΙΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΡΠΕΤΑ ΤΗΣ ΛΑΖΑΡΕΙΑΣ ΛΕΠΡΑΣ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Ας αφήσουμε ασχολίαστο το νέο έκτρωματικό τερατούργημα των γνωστών κύκλων πλαστογράφησης της ιστορίας θυμίζοντας μόνο ετούτο το ελληνικότατο.
— Απο την ύβρη, προέρχεται το υβρίδιο, το μη φυσιολογικό, το μεταλλαγμένο. Ύβρις προς τον Δία.
Τον υβριστή και τον ασεβή καμία κοινωνία δεν τον δεχόταν και η τιμωρία ήταν παραδειγματική και σκληρή και απο θεούς και απο ανθρώπους.
Η ελληνική κοσμοθεώρηση απέδιδε την αντίληψη σχετικά με την Ύβρη και τις συνέπειες της, στο σχήμα που αποτελούνταν απο τις νύμφες του ελληνικού πανθέου
Ύβρις -> Άτη -> Νέμεσις -> Τίσις.
– Όταν ερχόταν η Ύβρις, διατάρασσε την ηθική ισσοροπία προκαλώντας την επέμβαση των θεών και ιδιαίτερα του Δία, που ήταν ο εγγυητής της συμπαντικής τάξης.
– Αυτός έστελνε στον υβριστή την Άτη, δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου, τη σύγχυση, κάνοντας τον να προχωρήσει σε νέες ύβρεις μέσα απο την έπαρση και το καλαμοκαβαλίκεμα.
– Προκαλώντας την επέμβαση της Νέμεσης που ήταν Αδράστεια δηλαδή αναπόδραστη και επέφερε την τιμωρία και την εκδίκηση των θεών.
– Συμπορευόμενη η Νέμεση με την Τίση, η οποία επέφερε την ολοκληρωτική συντριβή και καταστροφή στον υβριστή.

 

Πηγή

 

Το Netflix αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα καθώς η Κλεοπάτρα είναι ένα από τα «πιο μισητά τρέιλερ όλων των εποχών» (vid)

Το Netflix αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα καθώς η Κλεοπάτρα είναι ένα από τα «πιο μισητά τρέιλερ όλων των εποχών» (vid)
Ένα teaser τρέιλερ για την τελευταία σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix “Βασίλισσα Κλεοπάτρα” έγινε τόσο καθολικά μισητό που ο συνδρομητικός ιστότοπος αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τα σχόλια των θυμωμένων χρηστών.

Το Netflix αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα αφού δέχτηκε σφοδρές αντιδράσεις για το teaser trailer της νέας σειράς ντοκιμαντέρ Queen Cleopatra.

Η νέα σειρά, σε παραγωγή της Jada Pinkett Smith, παρακολουθεί την τελευταία φαραώ της Αιγύπτου, την Κλεοπάτρα, καθώς παλεύει για το δικαίωμά της στο θρόνο.

 

Η Βρετανίδα ηθοποιός Adele James έχει αναλάβει τον ομώνυμο ρόλο, ενώ ο Craig Russell θα υποδυθεί τον εραστή της Mark Anthony.

Η σύνοψη της εκπομπής έλεγε: «Η κληρονομιά της Κλεοπάτρας υπήρξε αντικείμενο πολλών ακαδημαϊκών συζητήσεων, οι οποίες συχνά αγνοήθηκαν από το Χόλιγουντ. Τώρα η σειρά μας επανεκτιμά αυτό το συναρπαστικό μέρος της ιστορίας της».

Και γιατί ακριβώς οι θαυμαστές είναι τόσο θυμωμένοι; Είναι επειδή η Κλεοπάτρα απεικονίζεται ως μαύρη γυναίκα, παρά τις κοινές ιστορικές καταγραφές που δείχνουν ότι είχε μακεδονική ελληνική κληρονομιά.

Σύμφωνα με το History.com, «παρά το γεγονός ότι δεν ήταν εθνοτικά Αιγύπτια, η Κλεοπάτρα υιοθέτησε πολλά από τα αρχαία έθιμα της χώρας της και ήταν το πρώτο μέλος της πτολεμαϊκής οικογένειας που έμαθε την αιγυπτιακή γλώσσα».

Μέχρι στιγμής, το τρέιλερ στο YouTube έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 260.000 dislikes έναντι μόλις 23.000 likes – και το Netflix απενεργοποίησε εντελώς τα σχόλια.

 

Πηγή

 

Netflix: Οργή στην Αίγυπτο για τη «μαύρη Κλεοπάτρα» στο νέο ντοκιμαντέρ για την θρυλική βασίλισσα

Netflix: Οργή στην Αίγυπτο για τη «μαύρη Κλεοπάτρα» στο νέο ντοκιμαντέρ για την θρυλική βασίλισσα

Κατηγορούν την πλατφόρμα για «blackwashing» ενός ιστορικού προσώπου, καθώς και για σκόπιμη παρερμηνεία της ιστορίας

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το τρέιλερ του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ του Netflix, «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», λόγω της ηθοποιού που επιλέχθηκε να την υποδυθεί.

Ο ρόλος δόθηκε στην 37χρονη Βρετανίδα ηθοποιό Adele James με τους ιστορικούς να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το χρώμα του δέρματος της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου.

Εδώ και μερικά χρόνια έχει ανοίξει μία συζήτηση στο Hollywood σχετικά με τη σωστή απεικόνιση ιστορικών προσώπων και την αποφυγή του γνωστού «whitewashing», δηλαδή της αποτύπωσης ως λευκού ενός προσώπου που προέρχεται από διαφορετική φυλή.

Για την ιστορία, η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μίας ελληνικής οικογένειας, μακεδονικής καταγωγής που έζησε στην Αίγυπτο.

Το Neflix κατηγορείται για «blackwashing» ενός ιστορικού προσώπου, καθώς και για κουλτούρα ακύρωσης και σκόπιμη παρερμηνεία της ιστορίας.

Το τρέιλερ αναφέρει ότι η Κλεοπάτρα ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων, αλλά στη συνέχεια αμφισβητεί την κληρονομιά της.

 

Σε ένα άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ ακούγεται από έναν ειδικό να λέει: «Είναι πιθανό να ήταν Αιγύπτια», ενώ μια άλλη προσθέτει: «Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει “Δεν με νοιάζει τι σου λένε στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη”».

Το επίσημο τρέιλερ διάρκειας δύο λεπτών που ανέβηκε στις 12 Απριλίου έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1,9 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Εν τω μεταξύ, το Netflix αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τα σχόλια στο επίσημο τρέιλερ, όταν ξέσπασαν οι αντιδράσεις.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

 

Μάλιστα, ένας Αιγύπτιος δικηγόρος, το πήγε και ένα βήμα παραπέρα και κατέθεσε δικογραφία ζητώντας να κλείσει το Netflix.

Υποστήριξε ότι το ντοκιμαντέρ περιείχε περιεχόμενο που παραβίαζε τους νόμους για τα μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου και κατηγόρησε το Netflix ότι προσπαθεί να «προωθήσει την αφροκεντρική σκέψη … που περιλαμβάνει συνθήματα και κείμενα που στοχεύουν στη διαστρέβλωση και τη διαγραφή της αιγυπτιακής ταυτότητας».

Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων του Καΐρου Zahi Hawass επέκρινε από πλευράς του, το ντοκιμαντέρ ως «εντελώς ψεύτικο». «Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, δηλαδή ήταν ανοιχτόχρωμη, όχι μαύρη», δηλώνει στη Daily Mail.

Σύμφωνα με τον Hawass, οι μόνοι ηγεμόνες της Αιγύπτου που είναι γνωστό για την μαύρη απόχρωση του δέρματός τους, ήταν οι Κουσίτες βασιλιάδες της 25ης Δυναστείας (747-656 π.Χ.).

«Το Netflix προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση διαδίδοντας ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία ότι η προέλευση του αιγυπτιακού πολιτισμού είναι μαύρη», πρόσθεσε και κάλεσε τους συμπατριώτες του να πάρουν θέση ενάντια στον γίγαντα του streaming.

Η αντίδραση της Adele James

Η 37χρονη ηθοποιός πάντως από πλευράς της, απαντά, λέγοντας σε όσους αντιδρούν να μην παρακολουθήσουν την παράσταση εάν δεν τους αρέσει το casting.

Η ίδια έγραψε στο Twitter: «Απλώς ενημέρωσα, αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή στον λογαριασμό μου. Θα αποκλειστείς χωρίς δισταγμό!!! Αν δεν σας αρέσει το casting μην παρακολουθήσετε την παράσταση».

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει πλέον κατέβει…

Οι αντιδράσεις στο Twitter

Ένας χρήστης έγραψε στο twitter, «Ήταν Ελληνίδα! Η Κλεοπάτρα Ζ’ ήταν λευκή — μακεδονικής καταγωγής, όπως και όλοι οι ηγεμόνες των Πτολεμαίων, που ζούσαν στην Αίγυπτο».

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Το Netflix κάνει – για άλλη μια φορά – blackwashing. Aυτή τη φορά είναι η βασίλισσα Κλεοπάτρα που μεταμορφώνεται σε μαύρη γυναίκα, παρά το γεγονός ότι ξέρουμε ότι ήταν Λευκή — Μακεδονικής/Ελληνικής καταγωγής, το ίδιο και όλοι οι ηγέτες του η δυναστεία των Πτολεμαίων».

 

πηγή

 

 Κάντε κλικ πάνω στο “παρακολουθήστε στο you tube”  για να δείτε την ταινία, αν και οι υπότιτλοι δεν είναι διαθέσιμοι…

Αξίζει όμως να την δείτε γιατί είναι μια από τις κορυφαίες ταινίες παγκοσμίως με ιερά τέρατα της 7ης Τέχνης…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Cleopatra – Drama, Romance Movie (1963)

 

Προβολές : 612


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα