Αν δεν μετέχει και ο Άρειος Πάγος στην επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής πρόκειται για μια βόμβα που έχει απασφαλιστεί προκαλώντας κρότο πριν ακόμα σκάσει.

Αν δεν μετέχει και ο Άρειος Πάγος στην επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής πρόκειται για μια βόμβα που έχει απασφαλιστεί προκαλώντας κρότο πριν ακόμα σκάσει.

14 Σεπτεμβρίου, 2023 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:426
Μοίρασέ το

 

 

Η εισαγγελική παρέμβαση για την πλημμύρα στη Θεσσαλία, τα λεφτά και οι ανάδοχοι

 

Mε το 112 να καλεί -κάπως αργά- τους κατοίκους των χωριών που θα χτυπούσαν οι πλημμύρες να ανέβουν στον πρώτο όροφο, ενώ το σπίτι είχε μόνο ισόγειο η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει σε μια βιβλική καταστροφή που δεν μπορούσε να προβλέψει.

«Ό,τι κι αν κάναμε το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο» είναι η επωδός των κυβερνητικών στελεχών, πλην όμως τα κομμάτια από τις γέφυρες που είχαν γίνει παρεμβάσεις άντεξαν -άρα οι πλημμύρες που «γίνονται κάθε τρακόσια χρόνια» θα μπορούσαν να γίνουν με λιγότερες απώλειες.

Η κυβέρνηση ομολογεί πως τα πλάνα της αφορούν την τετραετία -και τις εκλογές- κι όχι την επόμενη καταστροφή που δεν περιλαμβανόταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα: αφού η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη γιατί να κάνει κάτι για να μειώσει τις συνέπειες;

Άλλωστε φωτιές και πυρκαγιές είναι μια ευκαιρία να τα φτιάξουμε καλύτερα (!) και η κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή έχει κριθεί ήδη για την επόμενη τετραετία όπου θα πρέπει απλώς να αποζημιώσει τους πληγέντες.

Στο μεταξύ με παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη διατάχθηκε έρευνα για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα για έργα που δεν έγιναν ή εκτελέστηκαν πλημμελώς, ενώ θα ερευνηθεί και το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο η εισαγγελική έρευνα είναι προσανατολισμένη μόνο στις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών που επιχειρούν να ρίξουν ευθύνες ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί στην «μανία» της φύσης.

Έτσι στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται ο Κώστας Αγοραστός, ο Αχιλλέας Μπέος καθώς και οι δήμαρχοι Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας για τους οποίους η Δικαιοσύνη ερευνά «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κ.λπ.».

Η κλιματική αλλαγή, που «ωστόσο είναι πλέον από καιρό γνωστή σε όλους μας» δεν είναι δικαιολογία για την εισαγγελέα, αλλά μόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση που καλείται να απολογηθεί για το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών και για όσα πήγαν σε άλλους σκοπούς ποσά, όπως για επικοινωνία.

«Ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και από τον Δήμαρχο Βόλου στο Δήμο του Βόλου, και από τον Δήμαρχο Καρδίτσας στο Δήμο Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, ποια δεν έγιναν και ποια δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους; Πόσο αποτελεσματικά ήταν τελικά τα έργα που έγινα;

Η γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία είχε πληγεί από τις πλημμύρες του «Ιανού» και ανακατασκευάσθηκε («αναβαθμίσθηκε» ή άλλως «αποκαταστάθηκε ή ενισχύθηκε») τέλη του 2022 με Άνοιξη του 2023,, αλλά κατέρρευσε. Μια παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη δεν έγινε. Δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει ,ούτε λειτουργούσε στην πόλη του Βόλου το αντλιοστάσιο του Παλιού Λιμεναρχείου και οι δεξαμενές συλλογής και εκτόνωσης των όμβριων υδάτων στη Νεάπολη.

Δεν κατασκευάσθηκε κάποιο ειδικό υδραυλικό έργο, στη γέφυρα του ΟΣΕ της οδού Παπαδιαμάντη, στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα, ενώ καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα, το οποίο εκτιμάται ότι θα θωρακίσει την περιοχή.

H έρευνα αφορά ακόμα αν από τη χρηματοδότηση περίπου 12.500.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, αλλά το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας» και «αλλότριους σκοπούς» και μόνο τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για έργα που σχετίζονταν αποκλειστικά με τις επιπτώσεις του «Ιανού» ή την πρόληψη για ανάλογη απειλή στο μέλλον.

Η Γεωργία Αδειλίνη ρωτά αν οι ερευνώμενοι προχώρησαν στην κατασκευή έργων βιτρίνας και όχι αποκατάστασης των ζημιών του «Ιανού», σε έργα ασφαλτόστρωσης σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί και σε εργολαβίες με τόσο υψηλές εκπτώσεις που εξαρχής προκαλούσαν αμφιβολίες για την ποιότητα και την επάρκεια των έργων και βάζει στο μικροσκόπιο και τους αναδόχους των σχετικών έργων.

Φαίνεται πως η εισαγγελέας γνωρίζει πολλά και υποψιάζεται άλλα τόσα, ωστόσο δεν βλέπει ευθύνες στην κυβέρνηση και η πορεία της έρευνας θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: η τοπική αυτοδιοίκηση των περιοχών που επλήγησαν κατηγορείται ότι πήρε λεφτά και “τάφαγε” με τους αναδόχους σε έργα βιτρίνας, επικοινωνία και αλλότριους σκοπούς κι η κυβέρνηση παρακολουθούσε!

Αν δεν μετέχει και ο Άρειος Πάγος στην επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής πρόκειται για μια βόμβα που έχει απασφαλιστεί προκαλώντας κρότο πριν ακόμα σκάσει.

Εκτός αν μπει στο αρχείο αφού η επόμενη βιβλική καταστροφή θα έρθει σε… τρακόσια χρόνια.

 

ΠηγήΜοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα