Απειλή φυλάκισης για δημοσιογράφους που ασκούν σκληρή κριτική, με το νέο νομοσχέδιο

Απειλή φυλάκισης για δημοσιογράφους που ασκούν σκληρή κριτική, με το νέο νομοσχέδιο

29 Νοεμβρίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:336
Μοίρασέ το

 

 

Καταργείται η διάταξη για την απλή δυσφήμηση, αλλά…

 

 

Αντί σχολίου, αφιερώνω τις δυο φωτογραφίες… και ο καθένας, ας βγάλει τα συμπεράσματά του…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

Αμφιλεγόμενο για την ελευθερία του Τύπου το νέο νομοσχέδιο τουΥπουργείου Δικαιοσύνης.

Και αυτό γιατί από τη μια καταργείται η διάταξη για την απλή δυσφήμηση, που οδηγούσε πολύ συχνά και για ψύλλου πήδημα τους δημοσιογράφους κατηγορούμενους.

Μάλιστα αμέτρητος είναι ο αριθμός των δημοσιογράφων που παραπέμπονταν σε δίκη για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου.

Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν τα δικαστήρια συνήθως να μετατρέπουν το αδίκημα σε απλή δυσφήμηση, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχτεί πως ένας δημοσιογράφος έχει δόλο στα όσα καταμαρτυρεί και κατηγορείται σαν συκοφάντης. Όμως η απλή δυσφήμηση οδηγούσε σε καταδίκες και ποινές.

Τώρα με το νέο νομοσχέδιο ο δημοσιογράφος ή θα πρέπει να καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση ή θα απαλλάσσεται.

Υπάρχει όμως και ένα αλλά… Και αυτό αφορά στη διάταξη που καθιστά κανόνα τη μη αναστολή της ποινής για πλημμελήματα και ορίζει εγκλεισμό σε περίπτωση καταδίκης άνω των τριών ετών.

Κάτι που σημαίνει πως δημοσιογράφοι που ασκούν σκληρή κριτική είναι πιθανό να οδηγηθούν ακόμη και στη φυλακή!

Η ελευθερία του Τύπουπάει σε άλλο επίπεδο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη…

 

 

Πηγή

Προβολές : 336


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα