Αποκάλυψη των New York Times «καίει» την κυβέρνηση της ΝΔ: Δώρα από Κινέζους σε πρωτοκλασάτους Έλληνες πολιτικούς!

Αποκάλυψη των New York Times «καίει» την κυβέρνηση της ΝΔ: Δώρα από Κινέζους σε πρωτοκλασάτους Έλληνες πολιτικούς!

29 Σεπτεμβρίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:266
Μοίρασέ το

 

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι παράνομο για άτομα του ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν δώρα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα χάρες.

Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι διευκόλυνε την παροχή συσκευών εκ μέρους της Huawei στον κ. Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων και για ένα μέλος της οικογένειας, αλλά ότι τα gadget δεν προσφέρθηκαν δωρεάν.
Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Το αγάπησε» έγραψε ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020.
Αποκάλυψη των New York Times «καίει» την κυβέρνηση της ΝΔ: Δώρα από Κινέζους σε πρωτοκλασάτους Έλληνες πολιτικούς!
Κατάλαβες τώρα ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΑ ΨΗΦΟΦΟΡΕ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΡΑΣΙΜΙΑ;;;
ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ;;;
Καλλιόπη Σουφλή
Τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα…
Με τίτλο «Δώρα, Gadgets και… Ελλάδα: Στα άδυτα του lobbying της Huawei» οι New York Times παρουσιάζουν ρεπορτάζ για υπόθεση που καίει την κυβέρνηση Μητσοτάκη…
Πρόκειται, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, για μηνύματα που περιγράφουν λεπτομερώς τις προσπάθειες του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα να προσεγγίσει Έλληνες αξιωματούχους…
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα.
Οι επαφές, που προσδιορίστηκαν ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, επρόκειτο να δώσουν στη Huawei κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο που περιγράφει τις κρατικές συμβάσεις και τα «έργα πρώτης προτεραιότητας» στα οποία η εταιρεία θα ήθελε να συμμετάσχει.
Σύμφωνα με τους New York Times, τα στελέχη της Huawei θέλησαν να δώσουν στους Έλληνες «συμβούλους» ένα smartphone Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 και κρασί.
Τα σχέδια είναι «άκρως απόρρητα», έγραψε διευθυντής της Huawei σε ομαδική συνομιλία που πήρε το όνομά της από το ελληνικό υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.
Στην επικοινωνία που είχαν, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την παροχή gadget σε υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της Αστυνομίας και του υπουργείου Μετανάστευσης, και τη διοργάνωση ταξιδίου χάριν μελών ελληνικών ρυθμιστικών αρχών, ώστε να δώσουν το «παρών» σε βιομηχανικό συνέδρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021.
Τα μηνύματα δεν αναφέρουν εάν τα δώρα παραδόθηκαν ή αν υπεγράφησαν συμφωνίες για τα «έργα προτεραιότητας».
«Η Huawei δραστηριοποιείται ηθικά και με ακεραιότητα ενώ συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς σε κάθε χώρα και περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται», απαντά η εταιρεία σε δήλωσή της.
Από την άλλη, ο Παύλος Μαρινάκης, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η τεχνολογία της Huawei έχει περιορισμένη παρουσία στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας.

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία άμεση ή έμμεση επιρροή από την εν λόγω εταιρεία σε αποφάσεις κυβερνητικής πολιτικής, συμφωνίες ή/και συμβάσεις», είπε σε ένα email.

 

Αίνιγμα…

 

 

Πάντως, σύμφωνα με τους New York Times, η Ελλάδα είναι ένα αίνιγμα.

 

Υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του Πεκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όταν η Κίνα παρείχε οικονομική βοήθεια για έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο σήμερα διαχειρίζεται η Cosco.

 

Πιο πρόσφατα, όμως, η Ελλάδα προσανατολίζεται περισσότερο προς τη Δύση.

 

Έτσι η χώρα διατηρεί διφορούμενη στάση έναντι της Huawei.

 

Δεν έχει απαγορεύσει τα προϊόντα της εταιρείας, αλλά η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις στη χώρα προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την κινεζική εταιρεία.

 

Το 2020, η Ελλάδα εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Clean Networks, μια εθελοντική μη δεσμευτική συμφωνία για την αποφυγή χρήσης τεχνολογίας από αυταρχικές κυβερνήσεις, της οποίας πρωτοστάτησε η κυβέρνηση Trump.

 

Οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι ασύρματων δικτύων της Ελλάδας έχουν επίσης στραφεί περισσότερο στους ανταγωνιστές της Huawei, Ericsson και Nokia, για την κατασκευή νέων δικτύων 5G.

 

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ελληνικές ρυθμιστικές καταθέσεις, οι πωλήσεις της Huawei στην Ελλάδα αυξήθηκαν 56% πέρυσι, στα 258 εκατομμύρια ευρώ (273 εκατομμύρια δολάρια).

Η εταιρεία παρείχε τεχνολογία στην ΕΡΤ, στο ΕΣΥ και στο Λιμάνι του Πειραιά.

 

 

«Ζητήστε υποστήριξη»

 

 

Το 2020, στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα συζητούσαν για μια επιστολή που κυκλοφόρησε από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποίου διατυπωνόταν η απαίτηση απαγόρευσης προϊόντων της Huawei.

 

 

Ο Jacky Chen, ανώτερο στέλεχος στην περιοχή, ζήτησε από τον Θίο Ταμβακίδη, μάνατζερ στην Ελλάδα, να μιλήσει με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη, δύο Ελληνίδες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ζητήστε υποστήριξη» είπε ο κ. Chen.

 

 

«Δεν θέλουμε να δημιουργούνται προβλήματα στην Huawei σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν είναι δυνατόν».

 

 

Ο κ. Ταμβακίδης απάντησε, «νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω», αναφερόμενος στην κ. Καϊλή, και την περιέγραψε ως φίλη που γνώριζε χρόνια.

 

 

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η Huawei μίλησε με τις δύο Ελληνίδες ευρωβουλευτές.

 

 

Άλλες φορές η Huawei έσπευσε να βοηθήσει Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους δίνοντάς τους τεχνολογία.

 

 

Τον Ιούλιο του 2021, ο κ. Ταμβακίδης έσπευσε να βρει συσκευή για ανώνυμο αξιωματούχο του υπουργείου Μετανάστευσης που είχε επικοινωνήσει μαζί του σχετικά με μια σπασμένη οθόνη σε ένα Mate X, ένα αναδιπλούμενο smartphone που πωλούνταν πάνω από 2.000 ευρώ.

 

 

Σύμφωνα με τα μηνύματα, η Huawei του το είχε δώσει ως «δώρο».
«Το χρησιμοποιεί μόνο για να επεξεργάζεται φωτογραφίες με τον φορητό υπολογιστή Huawei που του δώσαμε», ανέφερε στα μηνύματα ο κ. Ταμβακίδης.

 

 

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι παράνομο για άτομα του ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν δώρα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα χάρες.

 

Επίσης, οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι βουλευτές και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να δεχτούν δώρα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι συνδέονται με τις επίσημες αρμοδιότητές τους, δήλωσε ο Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής του Vouliwatch.

 

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επιτρέπεται να δέχονται συμβολικά δώρα αξίας μικρότερης των 200 ευρώ, αλλά πιο ακριβά αντικείμενα πρέπει να παραδίδονται στις Αρχές.

 

 

«Μια ειδική περίπτωση»

 

 

Το 2020, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ηγούνταν αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, τα στελέχη της Huawei προσπάθησαν να βρουν κάποιον που θα βοηθούσε στην άρση αναφορών σχετικών με την κυβερνοασφάλεια και τις κινεζικές εταιρείες.

 

«Συζητήσαμε με τον Άδωνι», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά.

 

Ο κ. Ταμβακίδης αναφερόταν στον Άδωνι Γεωργιάδη, Έλληνα υπουργό, που κάθισε δίπλα στον κ. Pompeo.

 

Το αν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις υπέρ της Huawei είναι ασαφές, αλλά η εταιρεία έχει καλλιεργήσει μαζί του μια χρόνια σχέση.

 

Οι υπάλληλοι της Huawei έλεγαν πως ο κ. Γεωργιάδης, που ήταν τότε υπουργός Ανάπτυξης, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία.

 

Δημοσίευαν επίσης φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 που υπεγράφη από τον κ. Pompeo και Έλληνες αξιωματούχους, που στόχευε στην ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, δεν είχε τελικά καμία αναφορά στις κινεζικές εταιρείες.

 

Ο κ. Γεωργιάδης είπε στους New York Times ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Huawei πριν από την υπογραφή της προαναφερθείσας συμφωνίας.

 

Όπως ανέφερε, με τον Ταμβακίδη ήταν παιδικοί φίλοι αλλά ποτέ δεν έχει δεχτεί δώρα από τη Huawei, μόνον έχει αγοράσει «δύο-τρεις» συσκευές για μέλη της οικογένειάς του.

 

«Δεν είχα ποτέ, ούτε έχω, καμία ειδική σχέση με αυτή την εταιρεία», είπε.
«Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν υπογράφηκε με τη Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Ανάπτυξης».

 

Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι διευκόλυνε την παροχή συσκευών εκ μέρους της Huawei στον κ. Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων και για ένα μέλος της οικογένειας, αλλά ότι τα gadget δεν προσφέρθηκαν δωρεάν.

 

Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Το αγάπησε» έγραψε ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020.

 

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο κ. Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που φαινόταν να είναι ρολόι Huawei.

 

Σε μια συνομιλία το 2021, οι υπάλληλοι της Huawei αναφέρθηκαν στην αντικατάσταση χαλασμένου τηλεφώνου για τον γιο του κ. Γεωργιάδη.

 

«Ο Άδωνις είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης.

 

2_266.JPG

 

 

Πηγή

Προβολές : 266


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα