ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπό παραίτηση ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος – Όλο το παρασκήνιο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπό παραίτηση ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος – Όλο το παρασκήνιο

8 Αυγούστου, 2023 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:954
Μοίρασέ το

Σύμφωνα με πηγές του orthodoxia.info ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ενέργειες και σε άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι ποιμενάρχες των οποίων θεωρείται πως λόγω γήρατος ή προβλημάτων υγείας αδυνατούν επί μακρόν να ασκήσουν με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα τους.

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κάποιες φορές, τα λόγια περιττεύουν… οι εικόνες έχουν μεγαλύτερη σημασία…

Οπότε θα μιλήσω με εικόνες και θα αναφερθώ μόνον στον Ιερώνυμο, που θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί πρώτος, λόγω ηλικίας, τουλάχιστον…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Εξαιρουμένης της πρώτης εικόνας, οι υπόλοιπες είναι από το αρχείο των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ και η κάθε μια τους, έχει τεράστιους συμβολισμούς…

 

Την πρόθεση του να παραιτηθεί του θρόνου του εξέφρασε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την εκλογή του διαδόχου του στην επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο 88χρονος αρχιερέας που ποιμαίνει την στρατηγικής σημασίας Μητρόπολη Θεσσαλονίκης από το 2004, φέρεται να εκμυστηρεύτηκε την απόφαση του αυτή στον πνευματικό του γιο και διάδοχο του στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος χθες τον επισκέφθηκε στο μητροπολιτικό μέγαρο συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Χίου Μάρκο, έναν εκ των τριών της επιτροπής που συνέστησε προ ημέρων η ΔΙΣ (Χίου, Φθιώτιδος, Λαρίσης) προκειμένου να εξετάσουν το θέμα των γηραιών ιεραρχών.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές του orthodoxia.info, ύστερα από συζήτηση που είχε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης με τους δυο αρχιερείς, αποφασίστηκε πως θα ήταν καλό για όλους, τον ίδιο τον γηραιό ιεράρχη, την Μητρόπολή του, αλλά και την Εκκλησία εν συνόλω, να κατατεθεί παραίτηση προς την Ιερά Σύνοδο ώστε η όλη διαδικασία να κυλήσει ειρηνικά.

Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Θεωρείται όπως δεδομένο πως κατά την Θ. Λειτουργία των ονομαστηρίων του, στις 3 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδικός εορτασμός ο οποίος θα είναι και ο αποχαιρετιστήριος. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές εκείνη την ημέρα θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και ο αρχιεπίσκοπος προκειμένου να τιμήσει τον αρχιερέα ο οποίος τον ερχόμενο Ιούνιο συμπληρώνει 50 μισό αιώνα αρχιεροσύνης.

 

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ… ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Σύμφωνα με πηγές του orthodoxia.info ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ενέργειες και σε άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι ποιμενάρχες των οποίων θεωρείται πως λόγω γήρατος ή προβλημάτων υγείας αδυνατούν επί μακρόν να ασκήσουν με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα τους.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση μέσω παραιτήσεως. Ωστόσο στην περίπτωση που οι ιεράρχες δεν πεισθούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς, δεν αποκλείεται (σ.σ. ορισμένο το θεωρούν δεδομένο) να ενεργοποιηθεί το άρθρο 34 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος σύμφωνα με το οποίο συγκαλείται επιτροπή αποτελούμενη από ιατρούς υπό την προεδρία ανωτάτου δικαστή η οποία αποφαίνεται για την ικανότητα ή μη του αρχιερέα να διοικήσει.

Αν και στην παρούσα φάση υπάρχει νομικό κενό το οποίο προβληματίζει την ηγεσία της Εκκλησίας εντούτοις φαίνεται διατεθειμένη να ενεργοποιήσει το άρθρο 34 μη έχοντας άλλον τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

 

Πηγή

Προβολές : 954


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα