Από την Φυλετική Καθαρότητα στην Υγειονομική Καθαρότητα.

Από την Φυλετική Καθαρότητα στην Υγειονομική Καθαρότητα.

31 Ιανουαρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:240
Μοίρασέ το

 

Τότε λοιπόν, την δεκαετία του 30 κάποιοι έπεισαν πολλούς ότι οι «ακάθαρτοι φυλετικά» απειλούσαν την καθαρότητα και το μέλλον της «καθαρής φυλής». Αν η Ιστορία επαναλαμβάνεται, τότε και σήμερα πολλοί θα πειστούν ότι όσοι δεν κάνουν το μαγικό «εμβόλιο που σώζει», θα απειλούν την καθαρότητα της υγείας τους.

Άρθρο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με την υπογραφή Κ.Σ.
Την δεκαετία του 1930 οι Ναζί προώθησαν και κατάφεραν να επιβάλλουν την ιδέα της «καθαρής» φυλής η οποία διέθετε ανώτερα χαρακτηριστικά από τις άλλες.
Αυτό δεν έγινε από την μια μέρα στην ούτε βασίστηκε απλά στην προπαγάνδα σε αδαείς.
Χρειάστηκε τόσο να “τεκμηριωθεί επιστημονικά” (Scientific racism) από διαπρεπείς επιστήμονες της εποχής , αλλά ταυτόχρονα και μια σειρά διοικητικών παρεμβάσεων οι οποίες είχαν σαν στόχο την εμπέδωση της ιδέας στην πράξη.
Οι επιστήμονες που υπηρέτησαν την στρεβλή αυτή θεωρία χρησιμοποίησαν την ανθρωπολογία, την ανθρωπομετρία και την κρανιομετρία για να αποδείξουν την ανωτερότητα της Άριας Φυλής.
Ταυτόχρονα, σωρεία πιστοποιητικών και κρατικών εγγράφων δημιουργήθηκαν και ενσωματώθηκαν στην λειτουργία του καθεστώτος που αφορούσαν διάφορους τομείς της ζωής, από την εργασία έως τον γάμο.
Και έτσι, αργά αλλά σταθερά «πείστηκαν» και οι πιο επιφυλακτικοί, ενώ όσοι εξακολουθούσαν να βρίσκουν παράλογα όλα αυτά, διώχθηκαν αλύπητα.
Σήμερα βέβαια έχουμε καταδικάσει μετά βδελυγμίας τον ναζισμό, όπως φαίνεται όμως κάποιοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υιοθετούν τις ίδιες πρακτικές.
Βασιζόμενοι σε μια – εξίσου ατεκμηρίωτη – επιστημονική θεωρία, ότι οι “ακάθαρτοι” μη εμβολιασμένοι απειλούν την υγεία των “καθαρών” εμβολιασμένων, και δημιουργώντας μια σειρά από κρατικές παρεμβάσεις και πιστοποιητικά, ωθούν την κοινωνία σε νέα μια ζοφερή πραγματικότητα που μάλιστα αποκαλείται “νέα κανονικότητα”.
Ωθούν σε μια δυστοπία όπου οποιοσδήποτε “δεν συναινεί” στον εμβολιασμό, θα αποκλείεται από την εργασία, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, την διασκέδαση, τα ταξίδια και ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον να ικανοποιηθεί και το αίτημα ορισμένων “νεοανθρωπιστών” για αποκλεισμό των «αρνητών» από την νοσοκομειακή περίθαλψη.
Ήδη ακούστηκε το… “ανθρωπιστικό” αυτό αίτημα κατά την διάρκεια των καταστροφικών λοκντάουν, ότι όποιος δεν φοράει μάσκα θα πρέπει να αποκλείεται από τις ΜΕΘ. Life is a bitch βέβαια, γιατί μάλλον όποιος μπαίνει ΜΕΘ φαίνεται ότι καταδικάζεται, αλλά είπαμε, δεν έχει σημασία.
Το πιο γελοίο όμως, είναι ότι ενώ επιχειρείται ώμος εκβιασμός, οι εμπνευστές του νέου αυτού υγειονομικού ρατσισμού, οι ζηλωτές δηλώνουν ότι “ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός”.
Χρειάζεται απλά να πειθαναγκαστεί κάποιος «να συναινέσει», όπως ξεκαθάρισαν οι συνδικαλιστές της Alpha Bank πρόσφατα.
Τότε λοιπόν, την δεκαετία του 30 κάποιοι έπεισαν πολλούς ότι οι «ακάθαρτοι φυλετικά» απειλούσαν την καθαρότητα και το μέλλον της «καθαρής φυλής». Αν η Ιστορία επαναλαμβάνεται, τότε και σήμερα πολλοί θα πειστούν ότι όσοι δεν κάνουν το μαγικό «εμβόλιο που σώζει», θα απειλούν την καθαρότητα της υγείας τους.
Ο παραλογισμός της ιδέας βέβαια είναι προφανής. Το εμβόλιο προστατεύει αλλά αν δεν το κάνει ο διπλανός σου τότε κινδυνεύεις να σε κολλήσει, άσχετα αν αυτός φέρει τον ιό ή όχι, αρκεί ότι δεν είναι εμβολιασμένος… Αλλά τι σημασία έχει η λογική; Οι αυτοματισμοί δεν χρειάζεται να είναι λογικοί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να «φαίνονται λογικοί» και να έχει προηγηθεί μια καλή εκπαίδευση, όπως δήλωσε πρόσφατα επίσημος αξιωματούχος.
Η επιβολή της μάσκας παντού που αν δεν την φοράς είσαι φορέας, το sms που αν δεν το στείλεις μεταδίδεις τον ιό και πάει λέγοντας, όλα αυτά τα εκτός κάθε λογικής «υγειονομικά μέτρα» δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να εκπαιδεύσουν στην νέα αυτή λογική.
Και με υπόστρωμα τον φόβο για την ζωή αλλά και την ανάγκη να μην ανήκει κανείς στην «φυλή των ψεκασμένων» η εκπαίδευση εμπεδώνει την ιδέα της υγειονομικής καθαρότητας ακυρώνοντας οποιαδήποτε λογική επεξεργασία.
Και βέβαια όλα αυτά σε συνδυασμό με την πρωτοφανή και γιγαντιαία προσπάθεια φίμωσης ή απαξίωσης του αντιλόγου, συμπληρώνουν το σκηνικό.
Κανείς από τους «σωστά και λογικά σκεπτόμενους» δεν φαίνεται να προβληματίζεται ότι πχ το Facebook δεν επιτρέπει την κοινοποίηση συνδέσμων ακόμα και σε επίσημες πηγές δεδομένων όπως στην EudraVigilance ή τον FDA ή άρθρα καθωσπρέπει μέσων όπως οι New York Times.
Δεν φαίνεται να ανησυχούν γιατί ειδικοί επιστήμονες λοιδορούνται ως «άσχετοι», «ψεκασμένοι», επιχειρείται η δολοφονία του χαρακτήρα τους με ανυπόστατες φήμες ή υπονοούμενα ότι τα εξυπηρετούν «σκοτεινά συμφέροντα» (και οι Εβραίοι αποτελούσαν μια σκοτεινή φυλή που είχε κακούς σκοπούς) ενώ αντί να απαντώνται επιστημονικά και με δεδομένα οι όποιοι ισχυρισμοί επιστρατεύεται η γελοιοποίηση και γενικά η ad hominem επιχειρηματολογία. (Γνωστός καθηγητής υπέρμαχος του εμβολιασμού των παιδιών, χασκογελούσε όταν διακεκριμένος ειδικός στην φαρμακολογία επικαλείτο στατιστικά στοιχεία).
Παράλληλα δεν φαίνεται να ενοχλούνται καθόλου όταν «επίσημοι ειδικοί» πιάνονται ή και παραδέχονται ακόμα ότι δημοσιοποιούσαν ψευδή η διαστρεβλωμένα στοιχεία. Ούτε τους ανησυχεί καθόλου ότι η “ξαφνική συμφορά” είχε προβλεφθεί και χρηματοδοτηθεί η αντιμετώπισή της μήνες πριν εμφανιστεί στο προσκήνιο.
Και την δεκαετία του ’30 όσοι ασπάστηκαν και επέτρεψαν να επικρατήσει ο ναζισμός, δεν ήταν οπωσδήποτε καθάρματα. Οι περισσότεροι ήταν απλά φιλήσυχοι πολίτες που κάμφθηκε η λογική τους, κάμφθηκε η οποιαδήποτε διάθεση για αντίδραση υπό την πίεση των καταστάσεων και συμβιβάστηκαν με το καθεστωτικό αφήγημα, γιατί «δεν γινόταν αλλιώς».
Το ζήτημα είναι σήμερα, που ξέρουμε που οδήγησε αυτή η νοοτροπία, θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί;
Γιατί στο τέλος θέλω να πιστεύω ότι θα καταρρεύσει, το θέμα είναι μετά από πόσα θύματα.

Depeche Mode – Clean (Official Video)

 

Πηγή

Προβολές : 240


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα