Από το 2019, μας προετοίμαζαν για τον πόλεμο αερίου στην Ευρώπη!!!

Από το 2019, μας προετοίμαζαν για τον πόλεμο αερίου στην Ευρώπη!!!

24 Οκτωβρίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:230
Μοίρασέ το

Αυτό είναι μόνο η αρχή του πολέμου αερίου της Ευρώπης

Ο ανταγωνισμός για μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο των γεωπολιτικών όσο και των ενεργειακών συμφερόντων, καθώς και την αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στη Ρωσία, αλλά και την αύξηση του LNG, καθώς η χώρα αναπτύσσει τον τομέα LNG έναντι των ΥΦΑ υψηλότερων τιμών.

 

 

Όλα προσχεδιασμένα από καιρό… αυτό, ας μας βάλει σε σκέψεις για όσα συμβαίνουν τους τελευταίους οκτώ μήνες στην Ουκρανία… ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

 

Συντάχθηκε από τον Tim Daiss voa Oilprice.com,

Σε μια κίνηση που δεν πρέπει να εκπλήσσει τους ενεργειακούς ειδικούς ούτε και εκείνους που ακολουθούν γεωπολιτικές ειδήσεις στην Ευρώπη, την Πέμπτη η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι επιδιώκει να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη ύστερα από τις υψηλές εξαγωγές του 2018, καθώς αναμένει μείωση στην παραγωγή αερίου της Ευρώπης σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση.

 

Πέρυσι, η Gazprom πούλησε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενώ το μερίδιό της στην περιοχή του φυσικού αερίου στην περιοχή αυξήθηκε σε πάνω από το ένα τρίτο , σύμφωνα με έκθεση της Reuters .

Η Έλενα Μπουρμίστροβα, υπεύθυνη για τις εξαγωγές της Gazprom, δήλωσε ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την παρακμή της παραγωγής στην ΕΕ, κυρίως στο Ολλανδικό «Groningen», που ήταν ο μεγαλύτερος τομέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη. “Η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας επίσης σταδιακά μειώνεται … Έτσι, ο χώρος για το ρωσικό αέριο απελευθερώνεται”, ανέφερε στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Αέριο στη Βιέννη.

 

Οι μελλοντικοί πόλεμοι αερίου

 

Η δήλωση της Gazprom έρχεται καθώς η παραγωγή φυσικού αερίου της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί προς τα κάτω τα επόμενα 12 χρόνια.

Ανεξάρτητα από την πιθανή ανάπτυξη μη παραδοσιακών πηγών φυσικού αερίου, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 43% σε σχέση με το επίπεδο του 2013, δήλωσε πρόσφατα το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας (NESF) της Ρωσίας. Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) με έδρα το Παρίσι προβλέπει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μειωθεί στο ήμισυ έως το 2040.

Αυτή η εξασθενημένη παραγωγή έρχεται επίσης καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να ξεφύγουν από υπερβολική εξάρτηση τόσο από πυρηνικά όσο και από άνθρακα που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας, αφήνοντας ευκαιρίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα την ηλιακή και αιολική ενέργεια, καθώς και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εισαγωγές.

Ωστόσο, όλες αυτές οι πηγές θα πάρουν περισσότερο χρόνο και χρηματοδότηση για να αναπτυχθούν προτού να μπορέσουν να προσθέσουν ένα σημαντικότερο ποσοστό του ενεργειακού μίγματος του μπλοκ προχωρώντας.

Επιπλέον, ο ανταγωνισμός για μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο των γεωπολιτικών όσο και των ενεργειακών συμφερόντων, καθώς και την αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στη Ρωσία, αλλά και την αύξηση του LNG, καθώς η χώρα αναπτύσσει τον τομέα LNG έναντι των ΥΦΑ υψηλότερων τιμών.

Εν τω μεταξύ, το Κατάρ (ο παγκόσμιος ηγέτης εξαγωγών ΥΦΑ και οι ΗΠΑ, οι οποίοι σύντομα θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ΥΦΑ) θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε δεσμούς στο ΥΦΑ, τόσο για οικονομικά όσο και για γεωπολιτικά κίνητρα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Το Κατάρ ήδη επενδύει σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των ΥΦΑ των ΗΠΑ ως ένα καθαρό παιχνίδι διαφοροποίησης καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ αρχίζει να απογειώνεται, ανταγωνιζόμενη τόσο για το μερίδιο αγοράς της Ευρώπης όσο και για την Ασία. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσωπεύει το 72% της παγκόσμιας ζήτησης ΥΦΑ, ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 75% εν μέσω της αυξημένης ζήτησης για ΥΦΑ της Κίνας.

Η Ρωσία έχει στην κατοχή της ένα δεκαπενταετές μονοπώλιο προμήθειας φυσικού αερίου, που χρονολογείται από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ευρώπη, προσφέροντας σαφώς γεωπολιτικό πλεονέκτημα έναντι των μελών της ΕΕ, ιδίως της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Η Μόσχα έχει επίσης διακόψει την παροχή φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να προβεί σε πολιτικές δηλώσεις στο παρελθόν, ενισχύοντας τις προκλήσεις για τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται από την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

 

Γερμανική αφέλεια

 

Ωστόσο, περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ επιδιώκουν να στραφούν μακριά από το πιάσιμο εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Μόσχας, μετατρέποντας σε περισσότερα ΥΦΑ, και ιδίως στις ΥΦΑ που προέρχονται από την Αμερική. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ωστόσο, φαίνεται απαράδεκτα αφελής για τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το Βερολίνο ενέκρινε και προώθησε, εν μέσω θερμαινόμενης αντίδρασης από την Ουάσιγκτον, τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Το Nord Stream 2 είναι αγωγός φυσικού αερίου μήκους 752 μίλια (1,222 χλμ.) που κινείται στο κρεβάτι της Βαλτικής Θάλασσας από ρωσικά πεδία αερίου στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τις υπάρχουσες χερσαίες διαδρομές στην Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λευκορωσία. Θα διπλασιάσει την υπάρχουσα ετήσια παραγωγική ικανότητα του αγωγού Nord Stream κατά 55 δισ. Εκατοστά.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ υποστήριξαν εδώ και καιρό ότι αποτελούσε απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό μέρος της διασφάλισης αυτής της ασφάλειας.

Στις 29 Ιανουαρίου, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DW ανέφερε, επικαλούμενος έναν από τους μηχανικούς του έργου, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το Νοέμβριο.

 

Πηγή

Προβολές : 230


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα