Αρσάκειο: Το σχολείο των συγκαλύψεων

Αρσάκειο: Το σχολείο των συγκαλύψεων

14 Απριλίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:580
Μοίρασέ το

 

Η υπόθεση του ακραίου bullying -των έξι μαθητών που έδεσαν με πετονιά τον 15χρονο συμμαθητή τους- που συνέβη στο Αρσάκειο Ψυχικού, ήταν η αφορμή να ανοίξει ξανά o φάκελος του σχολείου των συγκαλύψεων.

Αρσάκειο… από τότε που ανέλαβε ο Μπαμπινιώτης, το Αρσάκειο πήρε την κάτω βόλτα… αν κρίνουμε και από την “περιπέτεια” της κόρης του… η οποία δεν τιμωρήθηκε από την “δικαιοσύνη”, αλλά αθωώθηκε…

Όλα καλά κι όλα ωραία… η βία στα σχολεία γενικώς, έχει πρόσωπα που φέρουν τεράστια ευθύνη… πρωτίστως τους “γονείς” και ακολούθως τους “εκπαιδευτικούς”…

Σε μια σάπια κοινωνία, τα παιδιά μαθαίνουν στη βία…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

 

Αυτό θα ήταν ένας ακραίος χαρακτηρισμός για τα Αρσάκεια σχολεία με το «κύρος δεκαετιών», αν η μητέρα του 15χρονου παιδιού θύματος έμενε σιωπηλή.

Όμως εκείνη διάλεξε την «Καθημερινή» για να δηλώσει το «Αργούν πολύ να πάρουν αποφάσεις που φαντάζουν εύκολες».

Δήλωση που πλαισίωνε το ρεπορτάζ της εφημερίδας που κάνει λόγο για μια μαραθώνια συνεδρίαση για το περιστατικό bullying που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Τετάρτης. Με απόφαση που δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Η απόφαση του Συμβουλίου των Διδασκόντων για το μέλλον των έξι μαθητών που έδεσαν με πετονιά τον 15χρονο συμμαθητή τους στο Αρσάκειο Ψυχικού αναμενόταν να βγει τη Μεγάλη Τρίτη.

Η μητέρα του παιδιού που συμμαθητές του βασάνισαν δένοντάς τον με πετονιά από το λαιμό είναι σαφής: «Προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του συμβάντος, με λυπεί που δεν δίνουν τη δέουσα αξία στη σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό» και συνέχισε λέγοντας ότι «ένα σχολείο με τόσο μεγάλη ιστορία, που εξάγει πολιτισμό και βγάζει επιστήμονες, φαίνεται να μην μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για ένα θέμα τόσο σοβαρό και τόσο καίριο όσο η σχολική βία. Υπάρχει ένα θύμα σ’ αυτή την υπόθεση – πού είναι η στήριξη του σχολείου απέναντι στο θύμα;». Δηλώνει δε, πως τους κάλεσαν τη Δευτέρα 3 Απριλίου: «Να μας ενημερώσουν για τις ενέργειες που θα κάνουν, μας πήραν και κάποιες καταθέσεις, μια παρωδία ήταν όλο αυτό».

Προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του συμβάντος, με λυπεί που δεν δίνουν τη δέουσα αξία στη σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό

Όσο η μητέρα συνεχίζει να μιλάει και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ανεβάζει στο Facebook διαφημίσεις για την εκπομπή του και αναρτήσεις για την τελειότητα της ελληνικής γλώσσας.

Ενώ τρεις μέρες πριν τη δημοσιοποίηση του περιστατικού που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν- έστελνε επιστολή στους γονείς χαρακτηρίζοντας ασφαλές το σχολικό περιβάλλον, ζητώντας παράλληλα αύξηση διδάκτρων.

Στην επιστολή που δημοσιεύει το site aftodioikisi.gr, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης ζητά αύξηση διδάκτρων από 6% μέχρι 9% και διαβεβαιώνει ότι:  «Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να φοιτούν οι μαθητές/μαθήτριές μας σε ασφαλές, καταλλήλως και εντατικά εποπτευόμενο σχολικό περιβάλλον, ώστε να προλαμβάνουμε και να αποφεύγουμε δυσάρεστα φαινόμενα τα οποία πληροφορούμεθα καθημερινώς από τα Μέσα Ενημέρωσης. Ένας ολόκληρος κόσμος (Διοικητικό Συμβούλιο, εκπαιδευτικοί, διευθυντές, υποδιευθυντές, συντονιστές, Εποπτεία, Συμβουλευτική Υπηρεσία, διοικητικοί υπάλληλοι, επικουρικό προσωπικό) εργάζεται γι’ αυτόν τον σκοπό σ’ έναν ιστορικό μη κερδοσκοπικό σχολικό οργανισμό 187 χρόνων προσφοράς στην Παιδεία μας με πάνω από 300.000 απόφοιτες και αποφοίτους των Αρσακείων Σχολείων που διακρίνονται και διαπρέπουν στην ελληνική κοινωνία».

Ένα μικρό ιστορικό

Το άγριο περιστατικό bullying σημειώθηκε στο Αρσάκειο γυμνάσιο Ψυχικού την Παρασκευή 31.03, όταν έξι ανήλικοι ακινητοποίησαν, έδεσαν και χτύπησαν βάναυσα έναν συμμαθητή τους.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, πέντε αγόρια και ένα κορίτσι άρχισαν να βρίζουν και να κοροϊδεύουν τον συμμαθητή τους, ωστόσο πολύ γρήγορα η λεκτική βία μετατράπηκε σε σωματική, καθώς πέρα από κλοτσιές και μπουνιές, οι ανήλικοι δεν δίστασαν να τυλίξουν με την πετονιά τον λαιμό του συμμαθητής τους, προκαλώντας του σωματικές βλάβες. Τα σημάδια είδε η μητέρα του, που στη συνέχεια κατήγγειλε το περιστατικό στις αρχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, τέσσερις ανήλικοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι διέφυγαν τη σύλληψη. 

Στη συνέχεια μητέρα, άλλου παιδιού, βγήκε στον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου στον ΑΝΤ1 και ενημέρωσε πως στο Αρσάκειο το περιστατικό που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, παρουσιάστηκε από εκπαιδευτικούς σε μαθητές ως…«παιχνίδι»!

 

Η γραμμή του σχολείου και το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού που μάλλον χρονίζει, φαίνεται και από την ομιλία Μπαμπινιώτη που μεταφέρθηκε από την μητέρα με αφορμή την 25η Μαρτίου: «Ο κύριος Μπαμπινιώτης “κούνησε το δάχτυλο στους γονείς” λέγοντας να μην είμαστε υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά σχετικά με το bullying και να είμαστε πιο ήρεμοι και το ότι το σχολείο είναι εδώ για να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα».

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων των Αρσακείων Σχολείων  έβγαλε ανακοίνωση εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία της για το συμβάν και καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ότι δεν τους έχει ενημερώσει επίσημα.

Το παραπάνω ανάγκασε τη διοίκηση -και όχι τον πρόεδρο- να απαντήσει στις 5/3/13, πέντε ημέρες μετά, γενικολογώντας.

Όπως αποκαλύπτει το aftodioikisi.gr, μετά την έντονη αντίδραση των γονιών και το αίτημα να συναντηθεί μαζί τους, ο κ. Μπαμπινιώτης στις 6 Απριλίου 2ο23 απέστειλε επιστολή  προς τον Πρόεδρο τής Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για να τον ενημερώσει ότι «προς το παρόν δεν γνωρίζω και δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο στις πληροφορίες που δόθηκαν με την ανακοίνωση τής Διοίκησης η οποία σάς εστάλη».

Στο μεταξύ ο δικηγόρος της οικογένειας του 15χρονου, Σπύρος Δημητρίου, μίλησε στο MEGA καταγγέλλοντας  ότι το σχολείο προσπαθεί να υποβαθμίσει το περιστατικό, ενώ ανέφερε ότι η πλευρά του ανήλικου θα ζητήσει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού και παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

«Χθες παραλάβαμε τη δικογραφία και όσο κι αν το σχολείο προσπαθεί όλες αυτές τις ημέρες να υποβαθμίσει το περιστατικό, διακρίνω μέσα ποινικά αδικήματα πολύ σοβαρά. Διάβασα μία ιατροδικαστική έκθεση από την εξέταση που διενεργήθηκε στο παιδί, βλέπω τραύματα στο λαιμό του. Το νήμα έχει διατρήσει το δέρμα και αυτό έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του».

Και δεν παρέλειψε να εκθέσει και το Αρσάκειο λέγοντας το απίστευτο: «Κανένας από το σχολείο δεν επικοινώνησε με τον 15χρονο και την οικογένειά του ώστε να ενημερωθεί για την υγεία και την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού».

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 15χρονου είπε ακόμα πως το Αρσάκειο προσπαθεί να υποβαθμίσει το περιστατικό: «Μιλάμε για έξι παιδιά που κινδυνεύουν να απομακρυνθούν από το σχολείο. Επιχειρηματικά αυτό είναι ένα πλήγμα. Εάν υποβαθμιστεί το περιστατικό και αναγκαστεί να απομακρυνθεί ο 15χρονος από το σχολείο, η ζημιά θα είναι πολύ μικρότερη».

Η καθυστέρηση στην λήψη των σχετικών αποφάσεων επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι το σχολείο ελπίζει μετά το Πάσχα η κατάσταση θα έχει εκτονωθεί με τους θύτες και το θύμα να συνυπάρχουν, με κανένα ουσιαστικό μέτρο και ίσως με ένα 9% επιπλέον στο ταμείο του.

 

 

 

Πηγή

Προβολές : 580


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα