Αρχίζεις ν’ αντιλαμβάνεσαι ΡΑΓΙΑ μου, πως θα σου πάρουν το σπίτι με δυσβάσταχτους φόρους;;; (αν και ήδη δεν σου ανήκει ακίνητη και κινητή περιουσια, από το πρώτο ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!!)...

Αρχίζεις ν’ αντιλαμβάνεσαι ΡΑΓΙΑ μου, πως θα σου πάρουν το σπίτι με δυσβάσταχτους φόρους;;; (αν και ήδη δεν σου ανήκει ακίνητη και κινητή περιουσια, από το πρώτο ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!!)...

22 Απριλίου, 2024 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,080
Μοίρασέ το

 

Διαβάζω και αναρωτιέμαι πως αυτός ο πάλαι ποτέ έξυπνος λαός, έχει χαζέψει στην πλειοψηφία του και δεν αντιλαμβάνεται πως έχει ήδη χάσει το σπίτι του και την ακίνητη περιουσία του, απο το πρώτο κιόλας Μνημόνιο και απλά πληρώνει και θα πληρώνει για κάτι που ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ;;;

 

 

«Φόρος» για την πυροπροστασία ακινήτων: Η κυβέρνηση επιμένει και απαιτεί από τους ιδιοκτήτες να δώσουν χιλιάδες ευρώ

Γιατί ο νέος κανονισμός είναι παράλογος, εξωφρενικός και εξαθλιώνει εκατομμύρια Ελλήνων

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν έχει μιλήσει και δεν έχει αντιδράσει ακόμα κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Γιατί άραγε; Δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει; Ή μήπως υπάρχει σιωπηλή συνεννόηση;

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη στην εφαρμογή του «εγκλήματος» για την πυροπροστασία ακινήτων απαιτώντας από χιλιάδες Έλληνες ιδιοκτήτες να ξοδέψουν πάρα πολλά χρήματα (τα οποία δεν διαθέτουν) δήθεν για το καλό τους.

Το ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει τις ευθύνες για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές τους πολίτες είναι μόνο το ένα σκέλος.

Αυτό που επιδιώκει είναι να τους υποχρεώσει με απόφαση τύπου ολοκληρωτικού καθεστώτος, να δαπανήσουν πολλές χιλιάδες ευρώ για να ανασκευάσουν τα ακινητά τους και ακόμα και να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον που τα περιβάλλει, μετατρέποντάς το σε «κρανίου τόπο».

Έτσι εκατομμύρια άνθρωποι που πάλεψαν για να ζουν μακριά από την… Κυψέλη, θα επιστρέψουν σε αυτήν χωρίς να το καταλάβουν.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για την πυροπροστασία των ακινήτων πέρασε εν κρυπτώ, μόλις δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, που σημαίνει ότι πέρασε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να συζητηθεί στη Βουλή και φυσικά χωρίς να υποστεί διαβούλευση.

Μόνο αυτό το γεγονός καθιστά ύποπτη την απόφαση αυτή, με την οποία το κράτος στην ουσία θα μπορεί να δημεύσει την περιουσία χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που δεν διαθέτουν επαρκές εισόδημα για να πραγματοποιήσουν τους παραλογισμούς που ζητάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν έχει μιλήσει και δεν έχει αντιδράσει ακόμα κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Γιατί άραγε; Δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει; Ή μήπως υπάρχει σιωπηλή συνεννόηση;

Είναι σίγουρο ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο ΣτΕ για να σώσουν την περιουσία τους από ένα παράλογο κράτος.

Ακολουθεί εκτενή ανάλυση του Προέδρου της παράταξης ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΕΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΕλΕΜ), ο οποίος εξηγεί λεπτομερώς γιατί ο νέος κανονισμός είναι ανεφάρμοστος, άδικος και βαθύτατα αντιδημοκρατικός.

«Καμία παράταση δεν είναι ικανή να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τον συγκεκριμένο κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός η πλησίον δασικών εκτάσεων.

Απαιτείται η αναστολή των μέτρων, η διαβούλευση με τους φορείς των «ειδικών επιστημόνων», με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς πολιτικής προστασίας. Οι 15 πιο σημαντικοί παράμετροι που καθιστούν ανεφάρμοστα τα μέτρα Και οι 4 βασικοί άξονες που πρέπει να ακολουθήσει η σύνταξη του Κανονισμού.

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ  ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΑΚΙΝΗΤΩΝ  «ΕΝΤΟΣ Η ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ»  (ΦΕΚ 3475/Β/23)  ΕΝΤΥΠΟ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ»

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, αναγνωρίζει την σπουδαιότητα και την ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων πυροπροστασίας.

Είναι απαραίτητος λοιπόν και ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων , καθώς η ασφάλεια των δασικών εκτάσεων και των ακαλύπτων χώρων είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία.

Η αντιμετώπισή της όμως δεν μπορεί να γίνεται με λογική Πόντιου Πιλάτου μεταθέτοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη λήψεως  των αναγκαίων μέτρων ατομικά στους πολίτες – ιδιοκτήτες ακινήτων εντός και πλησίον δασικών περιοχών  με την επιβολή μάλιστα επιπλέον οικονομικών βαρών και χαρατσιών και αναθέτοντας στον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης την συλλογή εκθέσεων και δηλώσεων.

Ο συγκεκριμένος όμως κανονισμός συνετάγη χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση ούτε καν με τους φορείς των ειδικών επιστημόνων τους οποίους επικαλείται για τη εφαρμογή του.

Η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε 24/05/2023 και στις 15/03/2024  πάλι χωρίς καμία ενημέρωση των πολιτών, των «ειδικών επιστημόνων» που θα κληθούν να την εφαρμόσουν , των δήμων και βεβαίως ούτε συζήτηση για την προβλεπόμενη ψηφιακή πλατφόρμα για την εφαρμογή του Κανονισμού, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποίο πετάει το μπαλάκι στους πολίτες και τους δήμουςγια τη συλλογή των Εκθέσεων και Δηλώσεων.

Αναγνωρίζοντας η πολιτεία τη μη δυνατότητα εφαρμογής με το από 10 Απριλίου 2024 ΦΕΚ 2194Β παράτεινε την προθεσμία υποβολής της Τεχνικής Έκθεσης έως τις 10 Μαΐου 2024 και της Δήλωσης Εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας μέχρι την 10 Ιουνίου 2024.

Για δε τους Δήμους να υποβάλλουν το έντυπο επικινδυνότητας των οικισμών έως 26 Μαΐου 2024. Ούτε στις παραπάνω ημερομηνίες μπορούν να ανταποκριθούν  τόσο οι Δήμοι όσο και οι πολίτες.

Οι πιο σημαντικοί παράμετροι που καθιστούν ανεφάρμοστα τα μέτρα στις ασφυκτικές αυτές προθεσμίες είναι:

1.Το πλήθος των ιδιοκτησιών που υπάγονται στις διατάξεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν αντιληφθεί ότι είναι υπόχρεοι. Παραδείγματος χάριν το σύνολο των ιδιοκτησιών σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των αλσών και περιαστικού πρασίνου (τα οποία δεν εξαιρούνται) χρήζει διευκρίνησης οι χαρακτηρισμένοι χώροι ως αστικό πράσινο.

Χαρακτηριστικά των παραπάνω είναι το Άλσος Βεϊκου το οποίο στην ανάρτηση των δασικών χαρτών εμφανίζεται ως ΔΔ καθώς και το Γκολφ Γλυφάδας το οποίο εμφανίζεται επίσης ως ΔΔ. Συμπέρασμα πως αφορά στην συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτησιών της επικράτειας.

2.Τα προτεινόμενα μέτρα δεν βασίζονται σε επιστημονικό υπόβαθρο. Δεν υπάρχει στα «υπόψιν» ουδεμία γνωμοδότηση, μελέτη, τεχνικό κείμενο κλπ, εκτός από έναν στατιστικό πίνακα Πυροπληκτότητας, που όμως εξετάζει μόνο το πλήθος των πυρκαγιών και όχι το πόσο καταστροφικές ήταν για τα ακίνητα (πχ στα Κύθηρα, ξεσπούν πολλές πυρκαγιές αλλά με μηδενικές ζημιές σε κτίρια) και έναν πίνακα βλάστησης που μάλλον καταρτίστηκε πριν πολλά -πολλά χρόνια.

3.Αντιλαμβάνεται την ύπαιθρο ως υποδοχέα εξοχικής κατοικίας μεσαίων και μεγάλων εισοδημάτων και αγνοεί παντελώς τον πολυποίκιλο χαρακτήρα των χρήσεων και των αναγκών των μονίμων κατοίκων της.

Ότι η ύπαιθρος βρίθει κτισμάτων αγροτοκτηνοτροφικών, βιοτεχνικών και πρώτης κατοικίας ανθρώπων που δεν μπορούν να διαθέσουν εισόδημα 5 ετών εργασίας για την περίφραξη του οικογενειακού χωραφιού.

4.Ως φυσικό ακόλουθο, η πραγματική δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων δεν τεκμαίρεται επ’ ουδενί: ίσως είναι βατή η προβλεπόμενη περίφραξη ενός γηπέδου των 800τμ σε ένα ακριβό θέρετρο που κοστίζει 5000 ευρώ αλλά μιας δεκαπλάσιας σε έκταση αλλά υποδεκαπλάσιας σε αξία άγονης οικογενειακής έκτασης κοστίζει τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

5.Πως θα εφαρμοστεί χωρίς καταπάτηση του δασικού νόμου η αποξήλωση του δάσους στις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις ακινήτων εντός ή σε επαφή με δασικές εκτάσεις (μεμονωμένα κτίσματα προ ’55 ή αχαρακτήριστοι οικισμοί ή αυθαίρετα);

6.Αγνοεί την ευεργετική σημασία της –σωστής- φύτευσης πλησίον των κτιρίων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ευζωία των ανθρώπων. Αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την παραδοσιακή κληματαριά με τη δόμηση μέσα σε πευκώνες.

7.Δεν διαχωρίζει τα δασικά είδη από τα καλλιεργούμενα/οπωροφόρα. Θα πρέπει δηλαδή να ξηλωθούν παραδοσιακές κληματαριές, λεμονιές κλπ.

8.Πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα είναι τόσο άσχετα με την πραγματικότητα της επαρχίας που προκαλούν θυμηδία. Δηλαδή θα μετράει «ειδικός επιστήμονας» κάθε χρόνο πόσο ψήλωσε και πόσο άπλωσε η κάθε ελιά;

9.Εξαιτίας του ανεφάρμοστου των διατάξεων, καθιστά αδύνατη την αποζημίωση των ακινήτων έναντι πυρκαγιάς (την ίδια ώρα που με άλλα νομοθετήματα καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση).

10.Απαιτεί για τις εργασίες περιτοίχισης την εκπόνηση χιλιάδων τοπογραφήσεων και έκδοση εκατοντάδων χιλιάδων πράξεων Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας από τις κατάφορτες Υ.ΔΟΜ., ένα τιτάνιο έργο που θα χρειαζόταν να απασχολήσει το σύνολο των διαθέσιμων μηχανικών για δεκαετίες!

11.Αδικεί και παγιδεύει τους πολίτες: επιβάλλει αναδρομικά βάρη στα οποία δεν δύναται να ανταποκριθούν και τα οποία εάν γνώριζαν ουδέποτε θα επέλεγαν να ζήσουν ή να επενδύσουν εκτός σχεδίου.

12.Δημιουργεί νέα γενιά αυθαιρέτων καθώς είναι εν τοις πράγμασιν αδύνατη η συμμόρφωση των ιδιοκτητών με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.

13.Απαξιώνει την ιδιοκτησία των πολιτών και απομειώνει τον εθνικό πλούτο καθώς ο Κανονισμός καθιστά μη ελκυστική τη δόμηση εκτός σχεδίου και αδύνατη την πώληση των υπαρχόντων ακινήτων.

14.Συνεχίζει την πολιτική ενοχοποίησης των πολιτών για παραλείψεις της διοίκησης, μεταβιβάζοντάς τους την ευθύνη και το βάρος της πυροπροστασίας.

15.Τέλος, η επίρριψη της ευθύνης εφαρμογής αυτού του τιτάνιου έργου στους Δήμους είναι λειτουργικά προβληματική: πως και από ποιόν θα γίνει η παραλαβή των χιλιάδων δικαιολογητικών, ποιος θα τα περάσει μετά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με ποιες οδηγίες, που θα βρεθούν οι επιστήμονες για την τριμελή επιτροπή, κλπ κλπ.

Από τα παραπάνω καθίσταται πασιφανές ότι καμία παράταση δεν είναι ικανή να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τον συγκεκριμένο κανονισμό, απαιτείται η αναστολή των μέτρων, η διαβούλευση με τους φορείς των «ειδικών επιστημόνων», αφού αποσαφηνιστεί σε ποιους «ειδικούς» αναφέρεται, με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς πολιτικής προστασίας.

Η σύνταξη του Κανονισμού θα πρέπει να λάβει υπόψιν 4 βασικούς άξονες:

1.Υπόβαθρο μελετών ανά περιοχή διότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το σύνολο της χώρας με οριζόντια λογική (οι ρυθμίσεις που επιβάλλει είναι οριζόντιες (ίδιες είτε πρόκειται για τον Υμηττό, είτε για τον Θεσσαλικό κάμπο, είτε για τα νησιά).

Αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο η άναρχη πυκνή δόμηση πευκόφυτων περιοχών όπως το Μάτι και τα άνυδρα κυκλαδίτικα βοσκοτόπια).

2.Προσαρμογή πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας στις επιταγές του κανονισμού. (π.χ. απαγόρευση περιτοίχισης σε απόσταση 500,00 μέτρων από τον αιγιαλό, εγκρίσεις Σ.Α., αρχαιολογίας, δασαρχείου για κοπές δένδρων στα εκτός σχεδίου κ.λ.π.)

3.Οικονομική ενίσχυση ή/και φορολογικά κίνητρα για την υλοποίηση των απαιτούμενων προσαρμογών στα υφιστάμενα κτίρια εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

4.Σύνταξη και έκδοση προτύπων συμπλήρωσης εκθέσεων, επαρκής ενημέρωση πολιτών, φορέων και ειδικών επιστημόνων μέσω του Τύπου, με σεμινάρια και ημερίδες.

Το παρόν κείμενο αποτελεί  εισήγηση του εκπροσώπου της ΕλΕΜ Γιάννη Κυριακόπουλου στην ΔΕ του ΤΕΕ  για τον « ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ  ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΑΚΙΝΗΤΩΝ «ΕΝΤΟΣ Η ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ»  (ΦΕΚ 3475/Β/23)  ΕΝΤΥΠΟ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ». Η εισήγηση έγινε ομοφώνως αποδεκτή.  Στην εισήγηση έχουν ενσωματωθεί επισημάνσεις από την επιστολή του συναδέλφου Ανδρέα Μαριάτου .

* ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝ. ΠΑΝ. ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Πρόεδρος και εκπρόσωπος της παράταξης ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΕλΕΜ)»

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 1,080


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα