ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ. Ταξείδι στο χρόνο...

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ. Ταξείδι στο χρόνο...

4 Αυγούστου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:152
Μοίρασέ το

 

 

Έχει συνολική έκταση 97 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι περίπου 1200 κάτοικοί της μένουν σε τέσσερις οικισμούς: στην πρωτεύουσα Χώρα, την Ανάληψη (ή Μαλτεζάνα), το Λιβάδι και το μικροσκοπικό Βαθύ. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Αστυπάλαια περιτριγυρίζουν και πολλά ακατοίκητα νησάκια όπως το Χονδρό και Λιγνό, η Αγία Κυριακή με το ομώνυμο εκκλησάκι, Κουτσομύτης με όμορφη παραλία, τα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα, Οφιδούσσα και τα Φωκιονήσια, μεταξύ άλλων.

 

Η μαγεία της… πεταλούδας…

Η Ιστορία της που χάνεται στα βάθη των αιώνων… οι αγνές και σαγηνευτικές παραλίες, με τα υπέροχα κρυστάλλινα νερά, που  προσφέρονται για χαλάρωση και ατελείωτες βουτιές… οι κρυμμένοι θησαυροί της… 

Ένα ταξείδι για όσους θέλουν να συνδυάσουν διασκέδαση και ηρεμία… 

Καλλιόπη Σουφλή

Η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα αλλά μοιάζει η γεωγραφία της και η αρχιτεκτονική της την κάνουν να μοιάζει περισσότερο με κυκλαδίτικο νησί.

Έχει συνολική έκταση 97 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι περίπου 1200 κάτοικοί της μένουν σε τέσσερις οικισμούς: στην πρωτεύουσα Χώρα, την Ανάληψη (ή Μαλτεζάνα), το Λιβάδι και το μικροσκοπικό Βαθύ. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Αστυπάλαια περιτριγυρίζουν και πολλά ακατοίκητα νησάκια όπως το Χονδρό και Λιγνό, η Αγία Κυριακή με το ομώνυμο εκκλησάκι, Κουτσομύτης με όμορφη παραλία, τα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα, Οφιδούσσα και τα Φωκιονήσια, μεταξύ άλλων.

 

Το νησί πρωτοκατοικήθηκε στα Προϊστορικά χρόνια με τους Κάρες και τους Μινωίτες μεταξύ των κατοίκων.

 

Τη Ρωμαϊκή εποχή παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη χάρη στα πολλά λιμάνια της τα οποία αποτελούσαν ορμητήριο κατά των πειρατών ενώ στους Βυζαντινούς χρόνους η έξαρση της πειρατείας οδήγησε στη μετακίνηση των κατοίκων στο εσωτερικό του νησιού και την οικοδόμηση κάστρων.

 

Την περίοδο της ενετοκρατίας η οικογένεια των Κουρίνι κυρίευσε το νησί, έχτισε το περίφημο κάστρο της Αστυπάλαιας και παρέμεινε για αιώνες, μέχρι την κατάληψή του από τους Τούρκους.

 

Όπως όλα τα Δωδεκάνησα παρέμεινε στους Τούρκους έως το 1912 στη συνέχεια πέρασε στους Ιταλούς, Γερμανούς και Βρετανούς για να ενωθεί με την Ελλάδα τον Μάρτιο του 1948.

 

Στολίδι του νησιού είναι η Χώρα με τα λευκά, κυβόσχημα σπίτια με μπλε παραθυρόφυλλα, στενά, ασβεστωμένα σοκάκια, πολλά ξωκλήσια, καλοσυντηρημένους ανεμόμυλους και φυσικά την πλατεία με τους γύρω δρόμους που συγκεντρώνουν την ζωή του νησιού.

 

Αξιόθεατα

 

 

Το Βενετσιάνικο κάστρο των Κουρίνι στη Χώρα, η εκκλησία της Παναγιάς του Κάστρου και του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο, η εκκλησία της Παναγιάς της Πορταΐτισσας, το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Πέρα Γιαλό, τα Λουτρά του Tαλαρά στη Μαλτεζάνα, η σπηλιά του Nέγρου στο Λιβάδι, το Σπήλαιο του Δράκου στο Βαθύ και της Παναγίας της Πουλαριανής στην Μαλτεζάνα και το μοναδικό στον κόσμο αρχαίο βρεφικό νεκροταφείο στην Κυλίνδρα.

Πως να πάτε Με πλοίο από τον Πειραιά ή αεροπορικώς με πτήσεις της Ολυμπιακής.

 

Αστυπάλαια: Ταξίδι στο χρόνο.

Μπορεί η Αστυπάλαια να απέχει αρκετές ώρες με το πλοίο από τον Πειραιά, αλλά ο προορισμός ανταμείβει το ταξίδι.
Μπορεί να χρειαστεί να οδηγήσετε σε χωματόδρομους, ανάμεσα σε βράχια και πλαγιές.
Αλλά γνωρίζοντας, ότι θα αντικρίσετε την παραλία Καμινάκια, ξέρετε ότι ο τραχύς δρόμος, η ζέστη και ο καυτός ήλιος δεν θα έχουν καμία σημασία. Γιατί , όπως λένε, όσο χειρότερος ο δρόμος, τόσο καλύτερη η παραλία.
Στη θέα της παραλίας, με την ξανθή άμμο που πλαισιώνεται από ένα τόξο απότομων βράχων, που την προστατεύουν από τους ανέμους, θα νιώσετε σαν να ήσασταν για πάντα εδώ.
Η θάλασσα είναι βαθιά, το νερό δροσερό και η παραλία χωρίς ούτε μια ξαπλώστρα, μοιάζει ανέγγιχτη από το χρόνο.
Έτσι άλλωστε είναι όλες οι παραλίες εδώ. Ήσυχες και ξεχασμένες από τα φασαριόζικα πλήθη.
Έτσι κι αλλιώς η Αστυπάλαια, μοιάζει να έχει ξεχαστεί από την έννοια του τουρισμού, όπως τον έχουμε συνηθίσει στα κοσμοπολίτικα νησιά.
Ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου, με σχήμα πεταλούδας, μπορεί κανείς να έρθει και αεροπορικώς, αλλά με αεροπλάνο που μεταφέρει μόνο 40 επιβάτες κάθε μέρα σε πολύ υψηλές τιμές.
Ο δρόμος από το λιμάνι είναι τραχύς και άγριος μέχρι τη Χώρα, που απλώνεται σε ένα ζευγάρι λόφων και ξετυλίγεται ξαφνικά μπροστά στα μάτια μας.
Η ασβεστωμένη πρωτεύουσα στέφεται από μια επιβλητική ακρόπολη.
Όχι λιγότεροι από οχτώ ανεμόμυλοι καταλαμβάνουν την κορυφογραμμή μεταξύ των δύο λόφων.
Αφού απολαύσουμε τη θέα της, σκεφτόμαστε ποια είναι εκείνα τα πράγματα που θέλουμε οπωσδήποτε να κάνουμε όσο βρισκόμαστε σε αυτό το μοναδικό νησάκι.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο 
Το μικρό αρχαιολογικό μουσείο του Πέρα Γιαλού, που ξεκινά από τη θάλασσα στην αρχή του δρόμου μέχρι τη Χώρα, κρύβει θησαυρούς που βρέθηκαν σε ολόκληρο το νησί, από τα πρώτα χρόνια έως τον Μεσαίωνα. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν προσφορές από δύο μυκηναϊκούς τάφους και ένα μικρό χάλκινο ρωμαϊκό άγαλμα της Αφροδίτης.

 

Το Κάστρο
Το επιβλητικό κάστρο της Αστυπάλαιας χτίστηκε από την ενετική οικογένεια Quirini στις αρχές του 15ου αιώνα.
Για τα επόμενα 300 χρόνια, 4000 άνθρωποι ζούσαν σε αυτό το συνεχώς διευρυνόμενο οίκημα, προστατευμένο από πειρατικές επιθέσεις.
Οι τελευταίοι κάτοικοί του έφυγαν το 1956, μετά από έναν σεισμό που κατέστρεψε τα πέτρινα σπίτια που ενσωματώθηκαν στους τοίχους του.
Η μόνη είσοδος είναι μέσω της πύλης κάτω από την εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου.
Η μαγική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται επίσης εκεί.
 

 

Το Λιβάδι 
Η πιο δημοφιλής παραλία της Αστυπάλαιας βρίσκεται στις εκβολές μιας καταπράσινης κοιλάδας στον πρώτο κόλπο νότια της Χώρας. Σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια από την παλιά πόλη, εξυπηρετείται επίσης από τοπικά λεωφορεία. Το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε ένα πολυσύχναστο μικρό θέρετρο, με μια σειρά από μοντέρνα εστιατόρια και μπαρ γύρω από την προκυμαία.
 
Το φαγητό στη Μπαρμπαρόσα
Δεν γίνεται να μην περάσετε από αυτή τη φιλική, παραδοσιακή ταβέρνα, που σερβίρει φαγητό στη Χώρα, σε μια πολυσύχναστη βεράντα κοντά στο δημαρχείο. Οι επιλογές του μενού, όπως το χοιρινό φιλέτο με δαμάσκηνα, τα μύδια και οι γαρίδες σχάρας, διασφαλίζουν ότι δεν θα απογοητευτείτε. Μια αγαπημένη επιλογή στη Χώρα.( Χώρα, τηλ.224301577)
Μια μοναδική βαρκάδα
Δοκιμάστε μια ολοήμερη βαρκάδα στην παραλία Κουτσομύτη και στις Κουνούπες, και θα αποκτήσετε μια εμπειρία που θα σας κάνει να χαμογελάτε όταν σκέφτεστε το καλοκαίρι σας.
Θα ξεκινήσετε το πρωί με την πρώτη στάση για φωτογραφίες στην Αγία Κυριακή και προορισμό τις Κουνούπες.
Στη συνέχεια, θα απολαύσετε τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, κάνοντας ακόμα και καταδύσεις.
Συνέχεια στην εκκλησία του Αγίου Φωκά και τη γραφική παραλία, την καλύτερη αμμώδη παραλία που θα συναντήσετε στην Αστυπάλαια.
Η τελευταία στάση είναι ο Κόκκινος Γκρεμός, ένα μοναδικό τοπίο ιστορικής σημασίας όπου τα υποβρύχια κρύβονταν κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λεπτά καθαρά νερά, σπηλιές και βράχια για καταδύσεις.
Το καλύτερο από όλα; Κατά τη διάρκεια θα απολαύσετε πλούσιο γεύμα, ποτό και εξοπλισμό για ό,τι χρειαστείτε. https://el.astypalea-yachting.gr

 

Που να μείνετε 

Castellano Village 
Τα 20 studios, που έχουν δανειστεί το όνομά τους από το βουνό του νησιού, απλώνονται αμφιθεατρικά πάνω από τον κόλπο της Μαλτεζάνας. Είναι χτισμένα σε παραδοσιακό, μίνιμαλ στιλ με ασβεστωμένους τοίχους, γαλάζια πoρτoπαράθυρα και θέα στα νησάκια Χοντρό και Λιγνό. Μην χάσετε τα εξαιρετικά κοκτέιλ στις αναπαυτικές ξαπλώστρες στην πισίνα του συγκροτήματος. http://www.castellanovillage.gr
Pylaia Boutique Hotel & Spa
Το κατάλευκο συγκρότημα ακουμπά στους πρόποδες του ενετικού κάστρου της Αστυπάλαιας και είναι περιτριγυρισμένο από όμορφες αλτάνες. Αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά σχεδιασμένα κτίρια, που συνδυάζουν την πολυτέλεια με τα παραδοσιακά αστυπαλίτικα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Κάθε μέρα θα απολαμβάνετε πλούσιο πρωινό με ντόπια υλικά και σπιτικές γεύσεις στην βεράντα του δωματίου σαςhttps://www.pylaiahotel.gr/el/

 

Πηγή

Προβολές : 152


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα