Αυτό είναι κατάντια της Ελλάδας – Αυτό είναι η ψήφος σας

Αυτό είναι κατάντια της Ελλάδας – Αυτό είναι η ψήφος σας

22 Ιουλίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:381
Μοίρασέ το

 

Μια από τα ίδια, ένα ακόμα καλοκαίρι σαν και τα άλλα. Στο ίδιο έργο, θεατές. 

 

 

 

ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ…ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΙΚΟΙ ΣΕ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ…  ΛΑΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ… ΕΘΝΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Αυτό είναι κατάντια της Ελλάδας - Αυτό είναι η ψήφος σας

07/07/2023: «Το υπουργείο (σ.σ. Κλιματικής Κρίσης) αυτό πια πατάει καλά στα πόδια του. Έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο, την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα με περισσότερες δράσεις πρόληψης. 

Να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό. Χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι υπάρχει περισσότερος και καλύτερος τουρισμός […]. Το κλειδί πάντα είναι η έγκαιρη και γρήγορη παρέμβαση και σε αυτό τον τομέα θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά και να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι. 

Ο κρατικός μηχανισμός θα είναι πάντα στις επάλξεις […] και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας, οπότε προέκυψαν μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν µε κλιματικές κρίσεις, φωτιές, πλημμύρες, στην Εύβοια, στον Ιανό, η πολιτεία ανταποκρίθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι στο παρελθόν. Έχουμε πει ότι όλα θα πάνε καλά».

Αυτά ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν καμιά δεκαριά ημέρες, σε επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης προκειμένου να προεδρεύσει διευρυμένης σύσκεψης για την αντιπυρική περίοδο.

17/07/2023: «Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε», είναι η απάντησή του στις 17 Ιουλίου 2023, από τις Βρυξέλλες, το πέμπτο συνεχόμενο καλοκαίρι που άνθρωποι βλέπουν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη, που τα ζώα καίγονται, που εθελοντές και κάτοικοι προσπαθούν με μανία να σβήσουν τις φλόγες που καίνε τις τελευταίες τους ελπίδες.

Έτσι απλά και κυνικά.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια αν και πόσες έγιναν, εναέρια μέσα δεν ξέρουμε αν αγοράστηκαν ή αν νοικιάστηκαν ή αν εν πάση περιπτώσει είναι αρκετά ώστε να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες. Πάντως, ξέρουμε ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι πυροσβέστες έφταναν και περίσσευαν ώστε να μπορούν να βουλώσουν και τις τρύπες του ΕΚΑΒ.

Στις αρχές Ιουλίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε στήριξη του ΕΚΑΒ, όχι με προσλήψεις διασωστών, αλλά με την… συνδρομή πυροσβεστών και στρατιωτικών, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων των εργαζομένων του ΕΚΑΒ. Συνήθης πρακτική της κυβέρνησης άλλωστε. Δεν της αρέσουν οι μόνιμες λύσεις, προτιμά τις προσωρινές. Τις επικίνδυνες. 

28/05/2023: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, συνδικαλιστές της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι υπάρχουν σχεδόν 4.000 κενές οργανικές θέσεις. Τα οργανικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος αυξήθηκαν κατά περίπου 400 μόνο το 2023, αντί να μειωθούν με νέες προσλήψεις, ειδικά μετά από ένα καλοκαίρι σαν το περσινό.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης επιμένει ότι θα κάνει 500 νέες προσλήψεις πυροσβεστών γενικών καθηκόντων μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας ωστόσο μετέωρο το τι μέλλει γενέσθαι κατά την αντιπυρική περίοδο. Βέβαια, ακόμα και για αυτές τις νέες προσλήψεις, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, ο μέσος όρος ηλικίας των Πυροσβεστών του Σώματος, που φτάνει τα 49 έτη, θα εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρά ζητήματα.

Πηγές του υπουργείου κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας ανέφεραν τότε ότι «είναι δεδομένη και έμπρακτη η βούληση για ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος με ανθρώπινο δυναμικό. Πέραν των 230 περίπου ατόμων που εισάγονται ετησίως μέσω των παραγωγικών σχολών, το Σώμα ενισχύθηκε πέρσι με 500 δασοκομάντος και 132 αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων, ενώ έχουν ήδη εξαγγελθεί και 500 νέες προσλήψεις. Η κάλυψη των 3.630 οργανικών θέσεων που προέκυψαν, βάσει εμπεριστατωμένης μελέτης, η οποία εγκρίθηκε με προεδρικό διάταγμα τον Νοέμβριο του 22, υλοποιείται σταδιακά και συντεταγμένα με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες τόσο του Σώματος για ένταξη και αξιοποίηση του προσωπικού όσο και των δυνατοτήτων της εθνικής οικονομίας».

Τόσες προσλήψεις έγιναν. Αυτές οι 3.630, σκασίλα τους, θα βρεθεί άκρη. Η εθνική οικονομία μπαίνει πάντα μπροστά, μόνο όταν δεν θέλουν να υλοποιηθεί μια πράξει. Όπως συμβαίνει με το ΕΚΑΒ. Όπως δεν συμβαίνει με την αστυνομία. 

«Η δικιά μου κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση των αρίστων, δεν θα είναι μια κυβέρνηση τουρλού» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν κάποια χρόνια.

Τις τελευταίες δύο ημέρες εκδηλώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Τρεις μεγάλες, σχεδόν ανεξέλεγκτες εστίες σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια.

Εδώ και μία εβδομάδα σχεδόν η χώρα μας βιώνει καύσωνα διαρκείας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για μελτέμια τα οποία σε συνδυασμό με την έντονη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπουν δέντρα, θάμνους, χορτολιβαδικές εκτάσεις σε προσάναμμα.

Παρόλα αυτά, δίπλα στο κέντρο της Αθήνας, μια φωτιά ήταν αρκετή για να καούν σπίτια, να γίνουν εκκενώσεις οικισμών, να κλείσουν δρόμοι, να απανθρακωθούν ζώα και να καούν καταφύγια. Επιστράτευσαν ακόμα και αύρες της αστυνομίας για να συνδράμουν. «Έχουμε πει ότι όλα θα πάνε καλά».

Δώσαμε τόσα εκατομμύρια στην αστυνομία και τελικά καταλήξαμε χωρίς πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα να στέλνουμε για σβήσιμο της φωτιάς, ακατάλληλες μάλλον για πυρκαγιές, αύρες. 

Στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια ο έλεγχος χάθηκε. Οι φλόγες παραλίγο να φτάσουν στα διυλιστήρια. Άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους, χωρίς να γνωρίζουν αν θα γυρίσουν ξανά. Τα πύρινα μέτωπα διένυσαν χιλιόμετρα χωρίς τίποτα να τα σταματήσει. Χρειάστηκε η βοήθεια από πυροσβέστες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι κάτοικοι των περιοχών ούρλιαζαν ότι η πυροσβεστική δεν παρενέβη άμεσα και αν παρενέβη δεν ήταν αρκετή. Όμως, «το κλειδί πάντα είναι η έγκαιρη και γρήγορη παρέμβαση».

«Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε». Είναι προδιαγεγραμμένη η μοίρα μας. Είναι αναπόφευκτο, δεδομένο ότι κάθε καλοκαίρι θα ελπίζουμε στην τύχη μας να μην καεί το σπίτι μας, να μην καταστραφεί η περιουσία μας, να μην χαθούν οι άνθρωποι και τα ζώα μας. «Έχουμε πει ότι όλα θα πάνε καλά».

Δεν τιμά τους πολίτες αυτής της χώρας ένας κρατικός μηχανισμός ερημωμένος εν γνώσει των αρμοδίων. Δεν αξίζει στους πολίτες ένα κράτος που πρέπει, που είναι υποχρεωμένο, που δεν έχει άλλη επιλογή παρά να βασίζεται σε ήρωες για να μην γίνουν όλα στάχτη.

Δεν μας αξίξει να ζούμε χάρη στην ατομική μας ευθύνη. Δεν μας χρειάζεται αυτό το κράτος, αν σε όλα μπαίνει μπροστά η ατομική ευθύνη. Δεν αρμόζει σε καμία Πολιτεία ένα κράτος που εθελοτυφλεί, που ξέρει αλλά κάνει τα στραβά μάτια. Που αύριο, πάνω στις καμένες πλαγιές θα φυτρώσουν ανεμογεννήτριες και εκείνο θα μιλά για ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος.

10/12/2017: «Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε φωτιές και πλημμύρες, αυτά τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι θα γίνουν κάποια στιγμή»

Τέσσερα χρόνια τώρα, έχει καεί η μισή χώρα. Και έχουμε ακόμα μια τετραετία μπροστά μας. Ακόμη τέσσερα καλοκαίρια. Πότε θα επανδρωθεί κατάλληλα η Πυροσβεστική; Όταν θα έχουν μείνει μόνο στάχτες; Πως θα έρθει τότε η ανάπτυξη;

Το κράτος θα μας δολοφονήσει όλους και εμείς ακόμα θα προσευχόμαστε στον Θεό για σωτηρία.

 

Πηγή

Προβολές : 381


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα